נתניהו: "קצב הצמיחה יכול לעמוד על 8%, הבעיות שלנו הן בעצם הזדמנויות"
לאחר שבמהלך יום העצמאות העלנו באתר ראיון מצולם עם בנימים נתניהו, כעת אנחנו מביאים את הראיון המלא. שוחחנו עם יו"ר האופוזיציה וראש הממשלה לשעבר מר' בנימין נתניהו, לגבי המצב בשווקים, כלכלת המשק והירידה החדה בשער הדולר.
עד כמה אתה מודאג מהמצב בשוקים?
"אני חושב כי אנחנו נמצאים בתוך נתיב של צמיחה עולמית, לא זמנית, המצביעה על כך שאנחנו בעיצומה של מהפכה עצומה. כרגע היא כוללת כניסה של מיליארד עד 2 מיליארד בני אדם לשווקים חופשיים יותר כמו סין, הודו, ברזיל וחלקים גדולים של אפריקה. תהליך זה מייצר צמיחה כלכלית ולא נראה לי שמגמה זו תיפסק בקרוב. הדבר השני שמתרחש הוא מהפכת האינפורמציה והטכנולוגיה שמתפשטת במקביל לצמיחת המדינות המתפתחות וסיבות אלה מביאות אותנו למהפכה, המדורגת לפחות בסדר הגודל של המהפכה התעשייתית שהתרחשה במאה ה-19".
"אם היית צריך להשקיע בזמן המהפכה התעשייתית ולא היית עושה כן, כי היית חושש מזעזועים שיגרמו לך להפסיד פה ושם, בראייה כוללת היית שוגה שגיאה עצומה, מכיוון שהדבר הביא מיליונים ומאות מיליונים לתוך מעגל היצירה. זה גם מה שאני רואה היום. זה לא אומר שלא יהיו זעזועים, בוודאי שיהיו כי יש לך כל מיני תיקונים שמתבצעים תוך כדי המהפכה, אבל המגמה הכללית תימשך ובעוצמה רבה ביותר".
כלומר אתה אופטימי?
"מאוד, אני מאוד אופטימי לגבי השוק המקומי ואני יותר אופטימי לגבי היכולת שלנו לפעול בתוך השוק כמדינה. אני מתכוון לטכנולוגיה בשילוב עם שווקים חופשיים, כי טכנולוגיה ללא שווקים חופשיים לא לוקחת אותך רחוק, אותו הדבר לגבי מדע ולגבי חינוך. בברית המועצות לשעבר ובגוש המזרחי הייתה קיימת טכנולוגיה מרשימה ורמת חינוך גבוהה, אך רמת חיים של עולם שלישי מכיוון שלא הייתה להם כלכלת שוק. מדינות שפיתחו כלכלת שוק זינקו בקצבים אדירים. לדוגמא ספרד שהייתה הרבה מאחורינו, לפני 15 שנה, עוברת אותנו היום בתוצר לנפש. וכל זה בגלל שלספרד יש יותר דרגות חופש בתוך הכלכלה שלה".
"לנו במשך שנים רבות הייתה יכולת טכנולוגית עם שוק ריכוזי. טכנולוגיה לבד לא עושה הרבה שוק חופשי עושה המון. אני חושב שאנחנו צריכים להשלים את הרפורמות הכלכליות ובמקביל להעצים את היכולות הטכנולוגיות".
אנחנו רואים שלמרות שלארה"ב יש שוק חופשי ואולי דווקא בשל העובדה כי באמריקה נתנו לשוק החופשי להתפתח כל כך רחוק אנחנו נמצאים היום במשבר. איך אתה מסביר זאת?
"קודם כל ישנם תיקונים בשוק חופשי. אבל אני חושב כי אנחנו יכולים לצמוח הרבה יותר מארה"ב. אני חושב שלנו יש אפשרויות צמיחה של 8% בשנה. עד לפני שנים אחדות כשאמרתי את הדברים האלה אנשים לא הבינו. מדינות מפותחות יחסית יכולות לצמוח בקצב אסיאתי, לא של 10%-12% אבל בקצב של 6%-8% ברציפות במשך כמה שנים, בתנאי שהן לא עברו רפורמות יסודיות. אם יש לך מחסומים רבים לתחרות הכלכלה, מיסוי גבוה ובירוקרטיה, על ידי הסרתם, הבא זמנית, אתה יכול לקבל צמיחה אדירה".
"אירלנד לדוגמא, צמחה בעשור של שנות ה-90 במשך 7 שנים בקצב של 9% בשנה ורמת ההכנסה שלה לנפש עברה את שלנו. במדינות כמו ישראל, איטליה,צרפת או גרמניה אני מזהה את ההזדמנות אבל השאלה היא האם תהייה מנהיגות שתפתח את החסמים הללו".
"כלכלות שבהן הכנסה הגבוהה מ-10 אלף דולר לנפש לשנה כבר ביצעו את ההשקעות הבסיסיות בתחום התשתיות ולכן הדרך שלהן לצמוח מהר יותר היא על ידי התרת חסמים. הסיבה שארה"ב לא יכולה לצמוח מהר יותר היא מכיוון שאין לה יותר חסמים להתיר".
"בהתרת החסמים חבויים 2%-3% צמיחה קבועים במשך עשור. אל תסתכל על זה כבעיה אלא כהזדמנות. אתן לך דוגמא ב-98 לא יכולת להוציא כסף החוצה. יום אחד החלטתי לעשות מעשה ולשחרר את המגבלות של מטבע החוץ. אמרו לי שהר של כסף יזוז רק שהוא זז לתוך המדינה. כתוצאה מכך ישראל צלחה את המשברים הגדולים בשנות ה-90".
הדולר נחלש לאחרונה בצורה משמעותית ביותר מול השקל. האם אתה חושב שההתערבות של הנגיד, שאתה מינית, הייתה דבר נכון?
"אני חושב שההתערבות שלו הייתה במקום, אבל כמה אפשרות יש לבנק מרכזי להשפיע על המסחר. התנודות העולמיות חזקות יותר מהאפשרויות של כל בנק מרכזי בעולם".
יש לך הסבר למה זה קורה דווקא בישראל?
"הכלכלה בישראל מאוד התחזקה ביחס למה שהיא הייתה. עכשיו מה צריך לעשות. קודם כל ההיחלשות פוגעת ביצואנים כי היא מגדילה את העלויות ומקטינה את הרווחיות. ולמה אתה לא רווחי כי שרשרת העלויות שלך בתוספת עלות השינוי בשער המטבע יוצרים פגיעה ברווחיות. איזה עלויות בשרשרת יכולה לשנות מדיניות ממשלתית אחרת? כמעט את כולם. היא יכולה לשנות את השער על ידי מיסוי. למשל להוריד את מיסי החברות. במשבר הנוכחי הייתה הממשלה צריכה להתערב באופן אקטיבי על מנת לעזור לחברות".
אבל האם יכולת לבצע קיצוץ כה מהיר במיסים? הרי הדולר נחלש במהירות רבה ביותר
"לא הייתי הולך לזמן קצר. מס החברות צריך להגיע ל-21%, קבעתי זאת בזמנו. אבל גם קבעתי כי יש להאיץ את קצב הורדת המיסים. זה דבר שמתבקש באופן מיידי. מעבר לכך לעשות רפורמות שיורידו את עלות הבירוקרטיה ויגבירו את יכולת עשיית העסקים בצורה יותר מהירה. אם בהכנסה לנפש אנחנו נמצאים בעשירון השלישי בעשיית עסקים אנחנו נמצאים בעשירון השישי".
"אבל יש פאסיביות מוחלטת של הממשלה, מה היא אומרת? קצב הצמיחה יירד השנה מ-5% ל-2%. סליחה ואתם לא עושים שום דבר? אתם מקבלים זאת כנתון. כשאנחנו היינו באוצר לא היו לי תחזיות צמיחה היו לי יעדי צמיחה. אם היו סימנים כלשהם שאנחנו סוטים מהצמיחה היינו פועלים באופן מיידי. הממשלה יושבת ביציע והיא צריכה להיות שחקן עיקרי. העובדה כי הממשלה נוהגת בפאסיביות ואפילו שוקלת להסב לאחור חלק מהרפורמות שעשינו מראה שבעצם אין לה שום תפיסה כלכלית".
רציתי לשאול אותך על פרשת פריזמה חרמון שהיא סוג של תוצאת רפורמת בכר שאפשר הרי גם לקרוא לה רפורמת נתניהו. אתה לא חושב שהצרכן חשוף יותר עכשיו?
"קודם כל מערכות הפנסיה שלנו קרסו בעבר, חלק מהן מבחינה אקטוארית וחלק מהן מבחינה מעשית. כשזה היה ריכוזי היה לך כסף פיקטיבי אבל לא הייתה לך את היכולת לשלם את זה. כלומר היו פנסיות שנתמכו על ידי הממשלה, אך ביום הפרישה שלהם לגמלאות היו הרבה עובדים מגלים כי לא נשאר להם כלום. אז היה צורך ברפורמה לא פשוטה אך היא הצילה את קרנות הפנסיה. אנחנו הכנסנו מספר רשתות הגנה בתוך הרפורמה אבל השינוי היה הכרחי".