המניות צונחות - מה קורה בשוק הסחורות?

על רקע המשך הירידות התלולות בשוק המניות בשבוע האחרון, לא הראו מחירי הסחורות מגמה אחידה
אריה גורן |

על רקע המשך הירידות התלולות בשוק המניות בשבוע האחרון, לא הראו מחירי הסחורות מגמה אחידה. מצד אחד הוסיפו מחירי האנרגיה – נפט, גז טבעי ונפט להסקה – לעלות וכן גם מחירם של הבדיל, האלומיניום, הנחושת והכסף. מצד שני, ירדו מחירי הסחורות החקלאיות, מלבד החיטה, ירידות חדות וכן הפלטינה והפלדיום.

אם נסכם את השבוע שעבר: מדד מחירי הסחורות המשוקלל, Reuters/Jefferies CRB, המורכב מחוזים עתידיים על 19 סחורות שונות, ירד ב-0.27%. זאת בהשוואה לירידה שבועית של 2.80% במדד המניות האמריקאי, S&P 500, ולירידה שבועית של 2.60% במדד מניות הנאסד"ק.

נפט

מחיר הנפט עלה בסיכום שבועי ב-3.2%. חוזה עתידי לחודש אפריל 2008 לנפט טקסני קל מתוק בבורסת הסחורות של ניו יורק נסגר ביום שישי שעבר במחיר של 105.15 דולר לחבית, לאחר שבמסחר התוך יומי הגיע כבר מחיר הנפט ל-106.54 דולר לחבית, מחירו הגבוה בכל הזמנים גם במונחים ריאליים. מהשפל הזמני במחירו השנה, 87.14 דולר לחבית ב-6 בפברואר, כבר עלה מחיר הנפט ב- 20.7%.

החלטת שרי הנפט של מדינות אופ"ק בחמישה במארס שלא להעלות את תפוקת הנפט הייתה הגורם העיקרי לעלייה במחיר הנפט בשבוע האחרון. קרטל אופ"ק נימק את החלטתו שלא להגדיל את התפוקה בכך שלדעתם לא חל שינוי משמעותי בביקוש לנפט בזמן האחרון והעלייה התלולה במחירו נובעת ממסחר ספקולטיווי ומחולשת הדולר. חברות ארגון אופ"ק סיפקו 42.5% מהצריכה העולמית של 85.9 מיליון חביות נפט ביום בשנת 2007.

סיבה נוספת לעלייה במחיר הנפט הייתה ירידה במלאי הנפט הגולמי בארצות הברית ב-18.8% בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה, ירידה ל-305.4 מיליון חביות. ארצות הברית צורכת 20.7 מיליון חביות ביום, כרבע מהצריכה העולמית, כך שמלאי הנפט שהיא מחזיקה מקביל לצריכה של 15 יום בלבד.

גם הירידה בתפוקת הנפט ברוסיה בחודש ינואר האחרון ב-70,000 חביות ביום ל-9.78 מיליון חביות ביום (כ-11% מתפוקת הנפט העולמית) תרמה להתגברות החשש למחסור בנפט ולעלייה במחירו. ירידת התפוקה בחודש ינואר ברוסיה לראשונה מאז יוני 1999 והמשך הירידה בתפוקה בחודש פברואר העלו את החשש שירידת התפוקה אינה נובעת רק מפגעי מזג האוויר החורפי באזור סיביר אלא גם מבעיות נוספות.

פלטינה ופלדיום

לאחר שישה שבועות רצופים של עלייה תלולה במחירם ירדו מחירי הפלטינה והפלדיום ירידה חדה בשבוע האחרון. מחיר הפלטינה ירד ב-6.4% בשבוע האחרון, חוזה עתידי לחודש אפריל 2008 בבורסת הסחורות של ניו יורק נסגר במחיר של 2041.70 דולר לאונקיה טרוי (31.1 גרם). אולם מתחילת השנה עלה מחיר הפלטינה ב-34%. מחיר הפלדיום ירד עוד יותר בשבוע שעבר, ב-14.0%. חוזה עתידי לחודש מארס 2008 בבורסת הסחורות של ניו יורק נסגר במחיר של 491.80 דולר לאונקיה, אף על פי שמתחילת השנה עלה מחיר הפלדיום ב-30%. השימוש העיקרי בפלטינה ובפלדיום הוא לממירים קטליטיים ברכב במטרה להקטין את פליטת הגזים המזהמים, שימוש פחות נעשה בהם בתעשיית התכשיטים.

שיפור באספקת החשמל וחזרה לעבודות הפקה במכרות הפלטינה והפלדיום בדרום אפריקה, היו הגורם לירידה במחירם בשבוע האחרון. דרום אפריקה מפיקה כ-80% מכמות הפלטינה העולמית וכ-35% מתפוקת הפלדיום. בשבוע שעבר הודיעה חברת החשמל הממשלתית Eskom שתוכל לספק כעת 95% מתצרוכת החשמל הרגילה, לאחר שקודם לכן סיפקה רק 90% מתצרוכת זו. עקב המחסור בחשמל נאלצו שתי חברות כריית הפלטינה הגדולות בעולם, המפיקות גם פלדיום, Anglo Platinum ו-Impala Platinum, להפסיק את עבודת הכרייה מחשש שבמקרה של הפסקת חשמל ארוכה ילכדו הכורים במכרה ולא יהיה אפשר לחלץ אותם. למרות הידיעה על השיפור באספקת החשמל בדרום אפריקה, משקיפים מעריכים כי עוד יעברו ארבע עד חמש שנים עד שיימצא פתרון וכי הבעיות של חברת החשמל נמשכות בעיקר על רקע מחסור באספקת פחם לתחנות הכוח, כך שלהערכתם מחירי הפלטינה והפלדיום עוד יעלו בשיעור ניכר.

בדיל

מחיר הבדיל עלה בסיכום שבועי ב-2.9%. מחיר הבדיל למסירה מידית נסגר ביום שישי שעבר בבורסת המתכות של לונדון במחיר 19,250 דולר לטון, מחירו הגבוה ביותר בכל הזמנים. מתחילת שנת 2008 כבר עלה מחיר הבדיל ב-17.5%, ומהשפל הזמני במחירו, 13,575 דולר לטון ב-17 באוגוסט 2007, כבר עלה מחיר הבדיל ב-41.8%.

ירידה בכמות הבדיל שמספקות שתי המפיקות העיקריות בעולם, סין ואינדונזיה, שלכל אחת מהן כ-36% מתפוקת הבדיל העולמית, הביאה לדלדול מלאי הבדיל בבורסת המתכות של לונדון, לדלדול במלאים של צרכני הבדיל ולעלייה במחירו.

הבדיל היה אחת המתכות הראשונות הידועות לאדם, והסגסוגת הידועה של בדיל ונחושת הברונזה הייתה בשימוש רב עוד בימי קדם, כיוון שהברונזה שהתקבלה מהתכת בדיל ונחושת היא מתכת קשה יותר מנחושת טהורה.

בשל נקודת ההתכה הנמוכה שלו הבדיל משמש כיום בעיקר להלחמות בתעשיית האלקטרוניקה – 35% מהשימוש הכללי במתכת. שימוש נפוץ נוסף – 20% מהשימוש הכללי – הוא לציפוי פלדה למניעת קורוזיה, כמו בפחיות מזון ומשקה. ניצול בבדיל לתרכובות ברונזה מהווה כיום רק 8% מהשימוש הכללי, אך שימוש גדול נוסף בבדיל הוא לתרכובות כימיות המשמשות בתעשיות שונות.

איך משקיעים

לאלו המעריכים שמחיר הבדיל צפוי להוסיף לעלות ומחפשים להרוויח מכך – אביא כאן את הדרכים העיקריות להשקיע בבדיל. חשוב לציין שמטרת המאמר היא לספק לקורא מידע על ההשקעה בבדיל, אך אין לראות בו המלצה לקנייה או למכירה.

חוזה עתידי: העסקות נעשות בבורסת המתכות של לונדון, LME, חוזה סטנדרטי מתייחס לחמישה טון בדיל, ובמחיר של 19,250 דולר לטון היה ערכו בתשעה במארס 96,250 דולר. אפשר גם לסחור בבורסת LME באופציות על החוזים העתידיים בבדיל: כל אופציה מתייחסת לחוזה אחד על חמישה טון בדיל. מי שמעריך שמחיר הבדיל ירד בקרוב יכול גם "למכור שורט" חוזה על הבדיל או לרכוש אופציית put על חוזה עתידי.

תעודת סל: חברת ETF Securities מנפיקה תעודת סל על בדיל בימים אלו, ותהליך הרישום בבורסת לונדון עומד להסתיים בתוך שבועות מעטים.

השינויים העיקריים במחירי הסחורות בשבוע שעבר:

סחורות שמחירם עלה, שיעור העלייה באחוזים: ניקל – 5.4%, נפט להסקה – 5.0%, גז טבעי – 4.3%, נפט – 3.2%, בדיל – 2.9%, אלומיניום – 2.9%, חיטה – 1.7%, נחושת – 1.7% וכסף – 1.7%.

סחורות שמחירם ירד, שיעור הירידה באחוזים: פלדיום – 14.0%, קפה – 9.2%, סוכר – 8.6%, סויה – 8.3%, שיבולת שועל – 8.2%, שמן סויה – 8.0%, חזיר קפוא – 7.3%, עופרת – 6.9%, פלטינה – 6.4%, עץ – 4.9%, בקר חי – 4.0%, חזיר לפיטום – 3.5%, רכז תפוזים – 3.0%, אבץ – 3.0%, בקר לפיטום – 2.8%, תירס – 1.7% וקקאו 1.4%.

* מאת: אריה גורן, אנליסט גלובלי בפרגון, מערך ניהול השקעות חו"ל של כלל פיננסים בטוחה.

* הערה: אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של בדיל תעודת סל, או כל סחורה אחרת.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה