פרופ' אמיר מתריע: עליה במניפולציות בדוחות החברות
"יכולת החברות לבצע מניפולציות בדו"חות הכספיים עלתה בשנים האחרונות". כך אמר אתמול (ד') פרופ' אלי אמיר, ראש החוג לראיית חשבון ב- London Business School , בפורום האנליסטים הישראלי שעסק ב"חשבונאות יצירתית והערכת רווחי הפירמה" שנערך בבורסה לני"ע בת"א.
לדבריו, סיכום כמות הדוחות הכספיים שנדרשו להצגה מחדש – Re-statement על ידי רגולטורים בארה"ב ב- 28 השנים האחרונות, מראה כי בין השנים 1999-2005, הוכפל מספר הדו"חות שתוקנו". לדברי אמיר, כי "כ- 35% מחברות הנאסד"ק מדווחות על הפסד רבעוני. כאשר יש כל-כך הרבה חברות שמצהירות על הפסד, כנראה שיש איזושהי בעיה."
פרופ' אמיר הוסיף, כי "מנהלים לא אוהבים תנודתיות ברווחי החברה. זאת, מאחר שרווח יציב מצביע על חברה המתנהלת בצורה נכונה ומאוזנת. במטרה להציג רושם חיובי בפני ציבור המשקיעים, פיתחו מנהלי החברות כלים לניהול הצגת רווחיהן. ניהול הרווח נעשה במסגרת כללי הדיווח ובמטרה לעמוד בציפיות המשקיעים ובתחזיות האנליסטים."
דוגמא לניהול רווח הביא פרופ' אמיר משערוך נכסים פנסיוניים במאזני החברות. לדבריו, "מאחר שמנהלי החברות מעוניינים להימנע משינויים חדים ברווחים, החלו החברות לשנות את הרכב ההשקעות שלהן בנכסים פנסיוניים באמצעות הקטנת הרכיב המנייתי כדי להימנע מהשפעת התנודתיות בשוק ההון על הדו"חות הכספיים. זאת, למרות שלאורך זמן השקעה במניות מניבה תשואה עדיפה על השקעה באיגרות חוב. התנהלות זו מעלה שאלה מהותית לגבי שוק ההון – האם בבסיס ההחלטות שלוקחות חברות עומד מקסום הרווח למשקיעים או מקסום הרווח למנהלי החברה?"