אולמרט: ממשלה ללא חמאס מהווה פרטנר
ממשלה שהיא איננה ממשלת חמאס, מהווה פרטנר – כך אמר הלילה ראש הממשלה אהוד אולמרט בשיחה עם כתבים לפני עלייתו למטוס לקראת פגישה עם נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש ומזכ"ל האו"ם באן קי-מון. במקביל הודיע יו"ר הרשות הפלשתינית אבו-מאזן על הקמתה של ממשלת החירום הפלשתינית, זאת ללא אישורו של הפרלמנט. אולמרט הציג נקודת מבט אופטימית על שפיכות הדמים שמתחוללת ברצועת עזה. "המצב שנוצר בימים האחרונים ברשות הפלשתינית פותח הזדמנות שלא היתה כמותה כבר תקופה ארוכה", אמר ראש הממשלה. "אנו בהחלט מתכוונים לפעול בכל העוצמה כדי לממש את ההזדמנות למהלכים מדיניים ככל שזה יהיה תלוי בנו".
אולמרט הוסיף כי כעת תמונת המצב ברשות התבהרה, ויצרה ודאות לגבי הצעדים אותם צריך לנקוט. "הכוונה היא לחוסר היכולת לקיים ממשלה שחצי ממנה הם גורמי טרור", הוסיף. "זה לא עובד, ואם מישהו משלה את עצמו שזה יעבוד וישמש בסיס למו"מ, עכשיו כבר ברור לו שזה לא אפשרי".
גורמים מדיניים בכירים אמרו הלילה כי אולמרט יבהיר לנשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, שישראל לא תסכים להילחם את מלחמתו של הפת"ח בעזה. עם זאת, ראש הממשלה ידגיש כי צה"ל ערוך להגברת פעילותו ביהודה ושומרון במטרה למנוע נפילה של יישובים לשליטת החמאס. כמו כן, למרות ששיתוף הפעולה בין צה"ל לכוחות המתונים ברשות אינו משמעותי, הצבא מסוגל להעניק סיוע עקיף לכוחות הפת"ח בגדה. רק כוח בינלאומי
הנושאים שיעמדו על סדר היום בפגישה שתיערך בין בוש לאולמרט ביום שלישי בבית הלבן צפויים להשתנות לגמרי לעומת התכנון המקורי. במקום שיחה על מציאת אופק מדיני בין ישראל לפלשתינים, יקיימו השניים דיון חירום על ההתפתחויות האחרונות.
במהלך סוף השבוע אמרו גורמים מדיניים המקורבים לאולמרט כי מאחר שהוכח סופית כי אבו-מאזן אינו מסוגל למשול ברצועת עזה מול הקיצוניים, ומאחר שישראל לא תכניס את חיילי צה"ל לעזה בניסיון לסייע לו, לא נותר אלא להוביל מהלך דחוף של הכנסת כוח בינלאומי לרצועת עזה.
בכוונת אולמרט לשכנע את בוש, ולפני כן במהלך הביקור את מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, בנחיצותו של כוח רב-לאומי חמוש ומאומן שיתפרס לאורך ציר פילדלפי. אולמרט לא פוסל הכנסת כוח בינלאומי גם לתוך עומק רצועת עזה, אם כי לישראל יש עניין לצמצם את מרחב פעילותו לאזורים מסוימים על מנת שנוכחותו לא תגביל את פעילות צה"ל נגד ארגוני הטרור, בפרט באזורי השיגור הקיימים של רקטות הקסאם לעבר שטח ישראל. ידונו גם באיראן
על פי הרעיון, אולמרט ישכנע בתחילה את בוש וקי-מון בנחיצות הכוח, ואז יעברו השלושה, בחיזוק מנהיגים אירופים, ללחוץ על אבו-מאזן בתקווה שיסכים למהלך אף הוא.
הכנסת כוח בינלאומי איננה משימה פשוטה, שכן מבחינת האמנה הבינלאומית על כל הצדדים בסכסוך להסכים להכנסת כוח משקיפים של האו"ם. כוח מסוג זה מתמנה לפי פרק שש של מגילת האו"ם, המתייחס ליישוב סכסוכים בדרכי שלום. על מנת לכפות הכנסת כוח רב לאומי על צד כלשהו בסכסוך, כלומר ללא הסכמה פלשתינית, יש להוביל מהלך מורכב ומסובך הרבה יותר.
מועצת הביטחון היא שממנה כוח בעל מנדט שכזה, לפי פרק שבע של מגילת האו"ם, המתייחס למניעת תוקפנות ואיומים על השלום. כוחות נאט"ו שפעלו בסרביה קיבלו מנדט דומה. עם זאת, המדינות שחברות במועצת הביטחון ממעטות לאמץ החלטות כאלו.