החל הקרב על מחירי הדלק
לחברות הדלק אין סבלנות. רק לפני שבועיים השלימה המדינה את פיצול והפרטת בתי הזיקוק, ובחברות כבר ממהרים לדרוש את שינוי התנאים במשק הדלק. לעסקים נודע כי חברות הדלק הגדולות פנו בשבועות האחרונים למשדי האוצר והתשתיות בבקשה להסיר את הפיקוח מעל מחירי הבנזין.
בתחילת ינואר השנה, לאחר הפרטת בז"ן אשדוד, הסירה המדינה את הפיקוח ממחירי הדלקים בבתי הזיקוק. מדובר למעשה במחיר הסיטוני, שבו רוכשות חברות הדלק את הדלקים מבתי הזיקוק. במכתב שנשלח למשרד התשתיות, באמצעות איגוד חברות הנפט, טוענות החברות כי הסרת הפיקוח מעל המחיר הסיטוני, תוך השארת הפיקוח על מחירי הבנזין בתחנות, עשויה להסב לחברות הפסדים גדולים. עוד נטען, כי לאור התגברות התחרות בין חברות הדלק בשנתיים האחרונות ופתיחתן של עשרות תחנות דלק חדשות, הסרת הפיקוח הינה מחויבת המציאות.
הבנזין מסוג 95 ו-96 אוקטן הוא המוצר האחרון במשק הדלק שעדיין מפוקח על ידי המדינה, לאחר שהפיקוח על הסולר הוסר ב-1995. בעבר, לאחר הרפורמה שבה חויבו חברות הדלק לאפשר תדלוק מוזל בשירות עצמי בכל התחנות, הודיעה הממשלה כי תבחן את האפשרות להסיר את הפיקוח ממחירי הבנזין. הרפורמה הושלמה בחודש אפריל האחרון, אולם עד כה טרם התקיים דיון בממשלה לגבי הסרת הפיקוח.
במשרדי האוצר והתשתיות מתייחסים בזהירות לדרישת חברות הדלק הגדולות להסרת הפיקוח. הבנזין מהווה כיום יותר מ-50% מן המכירות בתחנות הדלק, והחשש הוא שהסרת הפיקוח עשויה להביא לעלייה במחירים לצרכן. גורמים בממשלה ציינו כי לפני הסרת הפיקוח מהמחיר לצרכנים יש לוודא שהתחרות בין בתי הזיקוק בחיפה ואשדוד אכן מתקיימת.
בכירים בחברות הדלק ציינו כי לאחר שהמדינה הסירה את הפיקוח מהמחיר בבתי הזיקוק, עליה לעמוד בהבטחתה, להסיר את הפיקוח ממחירי הבנזין ולאפשר לכוחות השוק לקבוע את המחירים בתחנות.
דובר משרד התשתיות, רונן משה, מסר בתגובה: משק הדלק עבר לאחרונה שינויים גדולים, שהשלכותיהם צריכות להיבדק לאורך זמן. ההחלטה על הסרת הפיקוח לא תתקבל בטרם ייבחנו השינוים על ידי גורמים מקצועיים במשרד.