חדווה בר: "לא נרצה שיקרה בישראל מה שקרה במשבר העולמי של 2008"
שבוע לאחר שוועדת שטרום להגברת התחרות בשוק האשראי פרסמה את מסקנותיה, המאבק בין האוצר לבנק ישראל בדבר מי יהנה מהפיקוח על חברות האשראי עולה מדרגה. בעוד שר האוצר משה כחלון מעוניין להיות זה שחתום על התחרות במערכת הבנקאית - בנק ישראל מעוניין לשמור על יציבות הבנקים ולפקח על חברות האשראי שיופרדו מהבנקים הגדולים במידה והמלצות ועדת שטרום ייושמו. המפקחת על הבנקים, חדוה בר, מנתה את הרפורמות המתהוות והמוסכמות בין בנק ישראל לאוצר, כמו גם נושאים שהפיקוח על הבנקים מקדם בתחום עידוד התחרות, וקראה לכל השותפים לצאת לדרך ביישומן. בהרצאתה המרכז הבינתחומי אמרה: "אנו נדרשים לבנות תשתית פיקוחית הולמת שתתאים לעולם הפיננסי המתהווה. תשתית פיקוחית זו צריכה לאפשר צמיחה של שחקנים פיננסיים חדשים; להבטיח שכל הגופים מתנהלים בצורה הולמת והוגנת; ולחזק את העמידות של המשק בפני זעזועים פיננסיים".
לדבריה, עקרונות הפיקוח הנדרש הם פיקוח על כל הגופים הפיננסיים: פיקוח מותאם סיכון בהיבטי יציבות, ופיקוח אחיד בהיבטי צרכנות והוגנות. "לא נרצה שיקרה בעתיד בישראל מה שקרה במשבר העולמי של 2008, בעקבות צעדי הדה רגולציה שבוצעו בעולם טרום המשבר. כך, לא נרצה שמשקי הבית והעסקים ימנפו את עצמם בהלוואות בהיקף מוגזם, או ש"בנקאות הצל" שתיווצר עם התפתחות גופי אשראי חוץ בנקאיים - תיטול סיכונים מוגזמים ש"ידביקו" את כל המשק, ויובילו למשבר שבו האבטלה תעלה והתוצר ייפגע. לכן חובה עלינו ליצור תשתית פיקוחית כוללת והולמת".
על-פי גישת בנק ישראל, הפיקוח על גופים שפועלים בתחומי האשראי והפיקדונות צריך להתחלק ל"שלוש מדרגות" פיקוחיות:
1. בנקים, מגייסי פיקדונות, שיפוקחו באופן שמרני על-ידי הפיקוח על הבנקים, בדומה למצב היום.
2. גופי אשראי ותשלומים בעלי חשיבות מערכתית, שאינם מגייסי פיקדונות, אשר יפוקחו במתווה מקל מזה של בנקים בהיבטי יציבות, על-ידי הפיקוח על הבנקים. בין גופים אלה יהיו גופים שיגייסו אג"ח בהיקפים גדולים ויתנו הלוואות.
3. גופי אשראי ותשלומים קטנים, שאינם בעלי חשיבות מערכתית, שיפוקחו באופן מקל בהיבטי יציבות אך תוך הבטחת זכויות הצרכנים באופן דומה לגופים ברמות הפיקוח האחרות, על-ידי רגולטור ייעודי, במתווה שבנתה ועדת בריס.
- הגבלות בנק ישראל מתחילות להשפיע: המימון מתייקר, הרווחיות נשחקת
- שווקים תנודתיים טובים לבנקים - אבל, לא לאורך זמן
המפקחת הדגישה כי הפיקוח על הבנקים כבר יוצר את המדרגה הפיקוחית המקלה יותר בבנק ישראל, ופרסם היום הוראות שמקלות על חברות כרטיסי אשראי וסולקים. ההקלות נוגעות בראש ובראשונה להורדת דרישות ההון לחברות כרטיסי אשראי, לרמה נמוכה מזו של בנקים, ולהורדה משמעותית של דרישות ההון לסולקים, בהתאם למתווה האירופאי.
- 9.הרסתם מדינה 28/12/2015 10:41הגב לתגובה זולכל דורש
- 8.אחד 28/12/2015 08:33הגב לתגובה זומחכה לה משרת מפתח באחד הבנקים הגדולים בהמשך. ראה מקרה גליה מאור ועוד רבים ורבים אחרים. הדבר האחרון שמעניין מפקחי הבנקים הוא העם והמדינה.
- 7.מהלכת אימים על הציבור (ל"ת)לא משתפ של הבנקים 27/12/2015 15:37הגב לתגובה זו
- 6.אליהו הנביא 27/12/2015 15:37הגב לתגובה זומה תגידי שאת רוצה שיקרה?! אם תמשיכו לחלק הלוואות לדירות שנמכרות ב30%-40% מעל השווי שלהן לאנשים שמרוויחים משכורת מינימום בגלל הריבית הנמוכה אז בסוף זה יקרה. אין מנוס
- 5.סמי 27/12/2015 14:18הגב לתגובה זויקרה לנו מה שקרה עם קופות הגמל לפני 10 שנים והיום אנחנו בוכים עלדמי הניהול שגובים לנו עבור קופות הגמל .שום תחרות לא תיהיה
- 4.איפה היא חיה - משכנתאות מינפו את השוק לרמות שיא (ל"ת)ג 27/12/2015 14:12הגב לתגובה זו
- 3.כלכלן אחד 27/12/2015 13:38הגב לתגובה זוכמו שהרס את שוק התקשורת החולה אנושות - לפי דברי מנכ"ל משרד התקשורת, לא טענה סתמית. פגע קשות במשקיעים ובחוסכים שגזל מיליארדי ש"ח מהפנסיות שלנו - דבר שהעיתונות הכלכלית למעט אלי ציפורי וסבר פלוסקר, לא מתייחסת אליו כי היא רדודה ופופוליסטית, כך, יהרוס הכחלון המסוכן את מערכת הבנקאות שלנו שנחשבת עד היום למפוקחת הטוב בעולם. את כחלון קשה לעצור הוא כמו ילד בחנות סוכריות, נהנה מגל פופוליסטי מעכוער ששוטף את התקרושת והצרחנים עד שלא יהרוס את הבנקים לא ירגע, או עד שהציבור יתפקח - נקווה רק שזה לא יהיה מאוחר מדי. וליבי עם בנק ישראל שהוא הגוף היחידי כיום בין הרס הבנקאות לבין הכחלוניזים המכוער והדורסני
- 2.י. 27/12/2015 13:35הגב לתגובה זוראינו מה עשתה המפקחת על הבנקים הגברת מאור שבמקום לשבת בכלא קיבלה סוכריות ענקיות. מנוולים בתפקידים בכירים חייבים לשבת בכלא הרבה שנים. מי שלא יודע למנוע צרות מעם ישראל שיעזוב את תפקידו לפני שמחדליו יגרמו את הנזק שהעם הזה איננו מוכן לשלם.
- 1.ציון 27/12/2015 13:31הגב לתגובה זולהוריד עמלות למשל וליותר תחרות בענף .