
לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט - האנליסטים מנתחים
שבוע המסחר בוול סטריט ייפתח מחר בסימן החלטת הריבית של הפד' האמריקאי ביום רביעי כאשר בשוק צופים העלאה מ-4.5% ל-4.75%. אם זה אכן יקרה, מדובר יהיה בפעם הראשונה שהפד' עובר להעלאות של 0.25% לאחר העלאות רבות בשיעורים של 0.75% ו-0.5%. מדובר יהיה בחדשות טובות למשקיעים שכן הפד' מאותת כי הוא בסוף מרתון העלאות הריבית שטלטלו את השוק בעשרת החודשים האחרונים, זאת כזכור לאור האינפלציה בארה"ב שעומדת כעת על 6.5% אך בשיאה בחודש יולי עמדה על 9.1%.
המדדים בוול סטריט מציגים עליות מרשימות בחודש ינואר חרף נבואות הזעם לפיהן קיים סיכון ממשי מפני מיתון כבר ברבעון הנוכחי או לכל היותר ברבעון הבא. הנאסד"ק זינק ב-12%, ה-S&P 500 קפץ ב-6.4% והדאו ג'ונס עלה ב-2.5%.
השוק האמריקאי עדיין חלש. האינפלציה אמנם יורדת כמצופה אך נראה כי נדרשות פעולות נוספות של הפד' לצינון השוק שכן שוק העבודה מסרב להתקרר כפי שבכירי הבנק היו רוצים. התקררות שוק העבודה היא הכרח עבור דיכוי האינפלציה ולשם הבנק המרכזי חותר, למרות המודעות למחיר הכבד שזה ייגבה מהשווקים ומהמשקיעים.
נתונים שצפויים להתפרסם השבוע: שלישי - מחירי בתים Shiller-Case, מדד האמון הצרכני, הצמיחה באירופה ברבעון הרביעי של 2022 (אומדן ראשוני). רביעי - מדד מנהלי הרכש ISM בתעשייה (ינואר), מספר המשרות הפנויות (Jolts), שינוי במספר המועסקים ADP, והחלטת ריבית הפד', אומדן לגבי האינפלציה באירופה. חמישי - פריון העבודה (רבעון ד'), הזמנות בתעשייה (דצמבר), החלטת הריבית באירופה ובבריטניה. שישי - נתוני תעסוקה ואבטלה, מדד מנהלי הרכש בענפי השירותים (ינואר).
דוחות השבוע: שני - SoFi, פיליפס, ריינאייר ו-Canon. שלישי - אמדוקס, אקסון מוביל, AMD, פייזר, UPS, קטרפילר, מקדונלדס, ספוטיפיי, סנאפצ'אט וג'נרל מוטורס. רביעי - מטא, פלוטון. חמישי - מרק, הרשי, סוני, אמזון, אפל, גוגל, פורד, קוואלקום וסטארבאקס.
אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות אומר כי "בשבוע שעבר פורסם האומדן הראשוני לצמיחה ברבעון האחרון של השנה אשר היה טוב מהצפוי עם עליה של 2.9% אך הפרטים היו הרבה יותר חלשים שכן המספר הגבוה היה תולדה של בניית מלאים וירידה חדה יותר ביבוא. למעשה, אם מסתכלים על נתון המכירות הסופיות לשוק המקומי אשר נותן אינדיקציה הרבה יותר טובה על מצב הביקושים, אלו עלו ב-0.2% בלבד ברבעון האחרון של השנה. מעבר לכך, במבט שנתי, קצב הצמיחה ירד בחדות מ-1.9% ל-1% בלבד ועל פי המדדים המובילים, התוצר צפוי להתכווץ ברבעון הראשון של השנה וקצב הצמיחה השנתי צפוי לרדת לרמה אפסית.
"מצד שני, במקביל לנתון הצמיחה, פורסם בסוף השבוע גם נתון האינפלציה לפי המדד המועדף של הפד כאשר קצב האינפלציה השנתי ממשיך לרדת במהירות. האינפלציה הכללית האטה מ-5.5% ל-5% והליבה האטה מקצב של 4.7% ל-4.3%. המדד הקריטי ביותר עבור הפד', שירותי ליבה ללא דיור ירד בחדות מקצב של 3.9% ל-3.4% בלבד וזאת לאחר שבשיא נתון זה כבר עמד על 5.8%. בשורה התחתונה, קיימת התקדמות משמעותית בגזרת האינפלציה והנתונים הכלכליים בארצות הברית מאותתים על מיתון כלכלי קרוב מאוד מה שצפוי להוביל את הפד' לעצור את העלאות הריבית לאחר ההחלטה הקרובה. תמהיל זה של אינפלציה יורדת ומיתון כלכלי צפוי להמשיך ולתת רוח גבית חזקה לאפיקים הסולידיים".
- 100 ימים לממשל טראמפ: הכלכלה האמריקאית, השווקים ומה צפוי לנו בהמשך?
- איך להשקיע בעידן טראמפ? הנפילות בשווקים נעלמו - הנה הסיבה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
רונן מנחם כלכלן שווקים ראשי בנק מזרחי טפחות מוסר כי "שוק המניות של ארצות הברית קיבל רוח גבית מדוח ההכנסות וההוצאות של משקי הבית לסיכום חודש דצמבר. להערכתי, הרוח הגבית מסוף השבוע תימשך בתחילת השבוע. מדד מחירים זה ללא מזון ואנרגיה משקף טוב יותר את הביקושים בתוך ארה"ב ובסיכום 2022 עלה 4.4%, ירידה מ-4.7% בחודש נובמבר. זו ירידה שלישית ברציפות מאז עמד שיעור השינוי שלו על 5.2% בחודש ספטמבר. לסנטימנט המשופר של השוק ניתן להוסיף נתון נוסף שפורסם ביום שישי, על מדד אוניברסיטת מישיגן לסנטימנט הצרכנים לחודש ינואר. מהמדד עולה כי ציפיות האינפלציה של הצרכנים ירדו (פעם רביעית ברציפות) מ-4.4% בדצמבר ל-3.9%. כך, מסתמן כי השגת היעד המרכזי של ה-Fed, ירידה של ליבת האינפלציה, מתקדמת והולכת.
"שיעור השינוי של המדד ללא מזון ואנרגיה עדיין נמוך יותר מזה של המדד הכללי, כך שצד ההיצע והסחורות עדיין מושך כלפי מעלה, מה שיאתגר את מדיניות הריבית של הפד' בהמשך. אחד החששות הוא כי פתיחה של כלכלת סין, שתורגש כנראה בכלכלה הגלובאלית מהרבע השני של השנה, תגרור לחץ מחודש על מחירי הסחורות בעולם, משום שסין יבואנית נטו ברבות מהן. כמו כן, המרחק מקצב האינפלציה כיום לרמת היעד של 2% עדיין גבוה וכמו כן נותרה עוד כברת דרך רצינית להשגת תחזית האינפלציה של הפד' ל-2023, העומדת על 3.1%. להערכתי, הנתונים מסוף השבוע חיוביים מספיק על מנת שהעלאת הריבית הקרובה תתמתן ל-0.25% בלבד. בתוך כך, אינני רואה כעת סימנים להתכווצות של ממש בכלכלת ארצות הברית, נתון נוסף שיאפשר לפד' "לקחת את הזמן".
אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב: "תרומתה לצמיחה של הצריכה הפרטית הייתה דומה ברבעון הרביעי לשני הרבעונים הקודמים וגם די דומה לתרומה שלה שהייתה לפני המגפה. הרכב הצריכה הפרטית ממשיך להיות מוטה למוצרים. למרות שצריכת המוצרים ברבעון הרביעי הייתה נמוכה מאשר ברבעון מקביל בשנה שעברה, היא עדיין גבוהה יותר ממה שהיה צפוי אילו נמשכה המגמה שהייתה לפני הקורונה, במיוחד במוצרי בני קיימא. אם צריכת המוצרים נועדה לחזור בסופו של דבר למגמה ארוכת הטווח, החולשה בה תמשך ללא קשר למחזור העסקים.
צריכת השירותים המשיכה לצמוח בקצב יחסית גבוה וכמעט סגרה את הפער אל מול המגמה. משקולת רצינית על הצמיחה במשק מהוות ההשקעות בנכסים קבועים (השקעות ללא המלאים שתרמו כמעט 1.5% לצמיחה הכללית). גם בהשקעות בנכסים קבועים יש השפעה ניכרת של השינויים שקרו בתקופת המגפה. ההשקעות במבנים שלא למגורים ירדו מאוד מאז תחילת המגפה. הסיבה לכך קשורה ככל הנראה לירידה בבניית משרדים בגלל עבודה מהבית. יחד עם זאת, צריכים לציין שההוצאות לבניית משרדים כבר עברו את התחתית והתחילו לגדול. כנ"ל בהשקעות בבניית בתי המלון. ההוצאות על בניית מפעלים ומרכזים מסחריים ממשיכות לגדול בקצב יחסית גבוה. ההשקעות בקניין רוחני ובציוד בסה"כ ממשיכות לצמוח. שורה תחתונה: ההיחלשות בפעילות בארה"ב איטית ובחלק מהתחומים אף מתייצבת. לפיכך, למגמה חיובית בשוק המניות יש במה להיאחז בנתונים הכלכליים".