לקראת האירוע המרכזי: מה דראגי צריך לעשות כדי לתמוך בגוש האירו?
המשקיעים באירופה על קוצים, לקראת החלטת הריבית הקרובה של הבנק המרכזי ביום ה'. הסיבה - כולם מצפים מיו"ר הבנק, מריו דראגי, לפתוח בצעדים משמעותיים להגדלת האשראי בגוש האירו במטרה לתמוך בצמיחה, שמסרבת להתרומם כבר זמן רב.
אמש פורסם מדד המחירים לצרכן בגוש האירו, שהציג אינפלציה נמוכה מהצפוי בשנה האחרונה, בשיעור של 0.5%. כעת, לאחר שנה של אינפלציה נמוכה מ-2% שרק ממשיכה לרדת, עולה החשש יותר מתמיד למה שמכנים בקרן המטבע העולמית Lowflation, כלומר לא דיפלציה, אלא מעין קיפאון במחירים.
נסביר שתקופה ממושכת של קיפאון במחירים יכולה להיות הרסנית לתפוקה, לפגוע בתעסוקה ולהחזיר את מדינות אירופה למצב דומה לזה שהיו ב-2011. בגלל כל הסיבות האלו, הלחץ על דראגי לפעול (ולא רק להבטיח פעולות כפי שעשה בחודש שעבר) עולה לשיא.
"הבעיות המבניות הקשות בגוש האירו ובעיקר שיעור האבטלה הגבוה מקשים עדיין על הצמיחה בגוש. נתוני האינפלציה החלשים שהתפרסמו היום מדגישים בעיה זו", אמר אמש ל-Bizportal אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בבית ההשקעות פסגות.
צפי לעצבנות בשווקים
"ל-ECB לא תהיה ברירה אלא להוציא מהמגירה את מדפסת הכסף ולהתחיל בתוכנית הרחבה כמותית כלשהי במטרה לתמרץ את שוק האשראי בגוש, לעורר את הציפיות האינפלציוניות ולהחליש את האירו", הוא מוסיף.
לעומת זאת, עפר קליין מבית ההשקעות הראל פיננסים דווקא מעריך שהנתונים החלשים לא יביאו את דראגי לפעול גם הפעם.
למרות החששות, צריך לשים את הדברים בפרופורציות. ירידות מחירים נרשמו בחודש פברואר רק ב-4 מדינות מתוך הגוש - יוון, קפריסין, פורטוגל וסלובקיה, לעומת ירידות מחירים ב-12 מדינות ב-2009. כ-80% ממרכיבי המדד דווקא עלו, והירידה במחירי האנרגיה מסבירה חלק גדול מהחולשה במדד.
דראגי מעריך שכלכלת אירופה תרים את הראש השנה והאינפלציה תעלה יחד איתה. ה-ECB מצפה לראות אינפלציה בשיעור של 1% השנה, 1.3% בשנת 2015 ו-1.5% בשנת 2016. "אם יופיעו סיכונים שיאיימו על התחזית הזו, אנחנו מוכנים לפתוח בצעדים מוניטרים נוספים שיאפשרו למצב זה להתממש", אמר דראגי בנאום בפאריס בשבוע שעבר. "במילים אחרות, אנחנו נעשה מה שצריך כדי לשמור על יציבות מחירים".
- "ערך אמיתי או אופטימיות חולפת", ביל אקמן על העליות האחרונות בשווקים
- עתיד הבינה המלאכותית: מיקרוסופט ו-OpenAI במשא ומתן גורלי
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
במידה ודראגי לא יכריז על תכנית הרחבה מוניטרית, בדומה לזו שהנהיג הפד' בארה"ב בשנה האחרונה, בורסות אירופה עלולות להגיב בירידות, ולכן צפו לתנודתיות רבה בימים הבאים.