
כ-7,600 סניפי סטארבקס בסין יוצעו תמורת כ-10 מיליארד דולר
למרות ירידה במכירות בסין ב-4 מתוך 5 הרבעונים האחרונים, עשרות קרנות הון פרטיות צפויות להתמודד על רכישת נתח מהפעילות, לפי שווי של עד 10 מיליארד דולר
חברת סטארבקס Starbucks Corp 0.18% החלה לקדם את מכירת הפעילות שלה בסין, בסיוע בנק ההשקעות גולדמן זאקס, וככל הנראה התחרות עזה, היות ועשרות קרנות הון פרטיות יתמודדו כעת על רכישת נתח מהפעילות המקומית של הרשת, לפי שווי של עד 10 מיליארד דולר.
בין הקרנות שמתעניינות ניתן למצוא את Centurium Capital, המחזיקה גם בנתח מ-Luckin Coffee המתחרה הישירה, את Hillhouse Capital הידועה בהשקעות טכנולוגיה באסיה, וכן את ענקיות ההון האמריקאיות KKR ו-Carlyle Group. מדובר בלפחות 30 קרנות
מקומיות ובינלאומיות, מתוכן ייגזר ככל הנראה הרכב הבעלות העתידי. לפי הדיווחים, סטארבקס עשויה לשמור לעצמה 30% מהמניות, והיתר יחולקו בין קבוצת משקיעים, כאשר כל אחת תחזיק בפחות מ־30% כדי למנוע שליטה ריכוזית.
המהלך מתרחש לאחר תקופה מאתגרת לחברה בסין. בשנתיים האחרונות איבדה סטארבקס נתח שוק הולך וגדל למתחרות מקומיות כמו Luckin Coffee (עם כ-22,000 סניפים) ו־Cotti Coffee (עם כ-7,500 סניפים), שהציעו מחירים נמוכים יותר ומבצעים דיגיטליים אגרסיביים. Luckin Coffee פתחה השבוע את שני סניפיה הראשונים בניו יורק, כחלק ממהלך אסטרטגי להתרחבות לשוק האמריקאי, והיא מציעה קפה בסיסי במחיר שובר שוק של $1.99. למרות שסטארבקס מפעילה כיום 7,594 סניפים בסין, נתוני הרבעון האחרון הצביעו על התייצבות בלבד, לאחר ארבעה רבעונים רצופים של ירידה.
חברת הקפה הסינית , הנשלט כיום על ידי רשתות כמו סטארבקס ו-Tim Hortons. הסניפים החדשים ממוקמים בגריניץ' וילג' וב-NoMad, סמוך לאוניברסיטת ניו יורק,
- סטארבקס ברבעון מאתגר: ההכנסות עלו, הרווח נשחק; המניה נופלת ב-6.5%
- איך משדרגים את התשואות בשוק יורד או תנודתי?
נראה שכרגע החברה עסוקה בשינוי כיוון:מנכ"ל סטארבקס, בריאן ניקול, מוביל יוזמה אסטרטגית של שיתופי פעולה
והקמת מיזמים משותפים, בניסיון להחזיר את המומנטום. רק בחודש שעבר נקטה הרשת בצעד חריג והורידה מחירים על מספר מוצרים בסין, כדי לבלום את בריחת הלקוחות. בדוברות סטארבקס הדגישו כי "לא נשקלת מכירה מלאה של היחידה המקומית", והחברה מחפשת "שותף אסטרטגי עם ערכים דומים",
שיוכל לתרום לצמיחה עתידית – מבלי לפגוע בשליטה האסטרטגית.
האם ההערכה של סטארבקס סין הוגנת?
שווי השוק העולמי של סטארבקס עומד כיום על כ־106 מיליארד דולר וסין מהווה כ-8% בכל מקרה, השלמת העסקה לא צפויה להתרחש עוד השנה. בשלב זה נבחנות הצעות, ורק תהליך הסינון עשוי להימשך עוד כחודשיים. מבחינת השוק, נכון לעכשיו המניה הגיבה בשקט יחסי ועלתה בכ-1% בטרום. התנועה הקלה נובעת ככל הנראה מתוך הערכה שמהלך חלקי של שותפות ולא מכירה מלאה עשוי לשפר את פעילות החברה מבלי לערער את הבעלות.
לאחרונה שינתה סטארבאקס את תהליך הגיוס של בריסטות כחלק מהתחדשות רחבת היקף שמוביל ניקול. במטרה לשפר את איכות הגיוס ולהגדיל את כח האדם, מועמדים חיצוניים יעברו סינון לא רק על ידי מנהל הסניף, אלא גם על ידי מנהל האזור האחראי על כ-10 סניפים. הרשת צפויה להוסיף עובדים ברוב הסניפים שלה בארה"ב, לאחר שנים של קיצוצים. התוכנית כוללת גם יעד שאפתני: ש-90% מתפקידי הניהול הקמעונאי ימולאו בקידום פנימי תוך שלוש שנים. המהלך מגיע על רקע מאבק מתמשך של איגוד העובדים Starbucks Workers United, שטען בין השאר לבעיות תת־איוש כרוניות.
- בואינג מזנקת לשיא שנתי למרות התאונה; המשקיעים ממתינים לתוצאות הדוח
- היסטוריה בוול סטריט: אנבידיה חוצה שווי של 4 טריליון דולר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
המהלך בסין, שהתחיל בהתרחבות והפך למאתגר, הוא עוד ביטוי לאסטרטגיה שמפעילה סטארבאקס, שמחפשת שותפות חכמה שתאפשר לה להישאר בשוק, לצמצם סיכונים, ולגייס הון וצמיחה מחודשת. עבור המשקיעים, הסיפור בסין הוא הרבה מעבר לנוכחות של הסניפים, זהו קרב על הרלוונטיות של מותג גלובלי בעידן של תחרות מקומית, תמחור אגרסיבי, ושוק מתוחכם טכנולוגית.
מתחילת השנה מניית סטארבקס עלתה בכ-4% ואילו ב-12 החודשים האחרונים עלתה המניה ב-27.3%.