סקוט בסנט; קרדיט: יוטיובסקוט בסנט; קרדיט: יוטיוב

הרמז של שר האוצר האמריקאי - טראמפ יכריז על מחליף לפאוול עוד לפני סיום כהונתו

סקוט בסנט מאותת על אפשרות להכרזה מוקדמת על יו"ר חדש לבנק המרכזי, במטרה להשפיע כבר כעת על הציפיות בנוגע לריבית. הרקע: עימות חריף בין טראמפ לפאוול סביב מדיניות הריבית והשפעתה על הכלכלה; וגם מי עשוי להחליף את פאוול?

אדיר בן עמי | (3)

המאבק הפוליטי סביב בנק הפדרל ריזרב מקבל תפנית.: שר האוצר סקוט בסנט רמז כי הנשיא טראמפ עשוי להכריז על מחליף ליו"ר הפד ג'רום פאוול עוד לפני תום כהונתו, במאי 2026. מדובר בצעד לא שגרתי, שממחיש את עומק הקרע בין הבית הלבן לבין הבנק המרכזי – ואת ניסיונותיו של טראמפ לכוון את מדיניות הריבית כבר מהיום.

פאוול, שמונה לכהונתו השנייה בתקופת ממשל ביידן, נתון לביקורת מתמשכת מצד טראמפ, שדורש קיצוץ אגרסיבי יותר בריבית כדי לתמוך בצמיחה ובשווקים. השבוע התבטא טראמפ בחריפות ואמר כי "פאוול לא מבין מה נדרש לכלכלה האמריקאית" – והוסיף שמדובר ביו"ר הפד "הגרוע בתולדות ארה"ב". זה מוביל אותנו להרהור, דמיינו מה היה קורה אם ראש הממשלה היה אומר דבר כזה על פרופ' ירון אמיר - "פרופ' אמיר לא מוריד את הריבית וגורם לנזק אדיר לכלכה הישראלית, הוא אחד מנגידים הגרועים שכיהנו כאן". סיכוי גדול, גם מתדרוכים שונים שזה מה שחושבים בצמרת הפוליטית, אבל הם לא מעזים להגיד את זה - מה שטראמפ יכול, נתניהו לא יכול. 

מחר תהיה החלטת הריבית בשוק המקומי, כל הדרכים אמורות להוביל את הנגיד להוריד את הריבית - מחכים לירון - הנגיד צריך להוריד את הריבית כבר בשבוע הבא, ויש גם כלכלן אופטימי במיוחד - "סיכוי של 65% שהנגיד יוריד את הריבית", אבל רוב הכלכלנים חושבים שפרופ' אמיר יפחד להוריד את הריבית ויעדיף לעשות זאת כאשר הדברים יהיו יותר בטוחים וברורים ולעזאזל החזרי המשכנתא שלכם, ויוקר המחייה. תחכו בסבלנות, יש לנו נגיד שקודם כל, רוצה ביטחון, ואם לא יהיה ביטחון מבחינתו - אז תשלמו על זה. 


ובחזרה לארה"ב - בוול סטריט ג'ורנל דווח כי הנשיא שוקל להודיע על מחליף כבר במהלך 2025, כדי לאותת לשווקים מה צפוי בהמשך ולשנות את הציפיות לגבי הריבית, מהלך שכונה "נהיגה מהכיסא האחורי".

מי עשוי להחליף את פאוול?

בין השמות שעלו כתחליפים אפשריים ניתן למנות את סקוט בסנט עצמו, שמשמש כיום כשר האוצר, אך בעבר היה מנהל קרן גידור בכירה ונחשב מקורב לנשיא. בסנט עצמו סירב לאשר או לשלול את האפשרות, אך הדגיש כי "יש מועמדים מצוינים כבר בתוך מועצת הפד" ובאחד הראיונות אמר שאין לו כוונה שלא להמשיך בתפקידו כשר האוצר. 

המועמדים הקיימים בבנק המרכז כמו כריסטופר וולר או מישל בומן עלו כאופציות סבירות, שכן הם נחשבים לתומכים בגישה מוניטרית מרחיבה יותר.

הכרזה מוקדמת עשויה לשנות את התנהגות השווקים כבר כעת, במיוחד אם המועמד החדש יתבטא בעד הורדת ריבית. המשמעות: טראמפ יוכל, באופן עקיף, להשפיע על מדיניות הבנק המרכזי עוד בטרם תום כהונת היו"ר המכהן. הרי אם השוק יידע שהנגיד הבא וזה מעבר לגדר, יוריד את הריבית, הוא כבר יתמחר את זה באופן חלקי ובהדרגה יתמחר את זה באופן גדול יותר. 

מהלך כזה עשוי להיחשב שנוי במחלוקת, ויפעיל לחצים חדשים על הפד, שמצדו מנסה לשדר עצמאות ומקצועיות, גם תחת מתקפות פוליטיות. אלא שאם השוק כבר יתמחר את הורדת הריבית, לא בטוח שתהיה לפד' ברירה. 

קיראו עוד ב"גלובל"

מאחורי המתקפות האישיות נגד פאוול מסתתר ויכוח עקרוני על תזמון הורדת הריבית. בעוד הפד שומר על ריבית גבוהה יחסית כדי להבטיח ירידה עקבית באינפלציה, טראמפ והצוות הכלכלי שלו מעוניינים לראות הורדות ריבית מוקדמות כדי להמריץ את הכלכלה. פאוול, מבהיר כי כל החלטה תתקבל "אך ורק על בסיס נתונים כלכליים". נכון לעכשיו, התחזיות הן להפחתת ריבית אחת עד סוף השנה, יש כאלו שצופים גם שתיים.


הרמזים על הכרזה מוקדמת של יו"ר הפד' משתלבים בגישה רחבה יותר של טראמפ להיות "בעל הבית" גם בתחום הכלכלי. בנוסף להתקפות על הפד, הנשיא מפעיל לחץ כבד במישור הסחר עם איומים על מכסים חדשים כבר באוגוסט. טראמפ גם מתערב במישור הפיסקלי, עם חקיקה חדשה שמורידה מיסים ובמקביל מקצצת בתמיכות לתעשיות "מסורתיות".


תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    קשקש 06/07/2025 20:27
    הגב לתגובה זו
    בדרך כלל ההשפעה לוקחת כמה שנים ואסור למהר זאת הסיבה שלא ממהרים להוריד ריבית כל עוד אין תוצאות גם עבור כבוד הנשיא טראמפ
  • 2.
    אב 06/07/2025 20:24
    הגב לתגובה זו
    המחירים עולים כל הזמן הכל מתייקר. הלמס לא רלוונטית למציאות החיים. עליית המדד שהם מפרסמים מגוחכת. להוריד ריבית עכשיו זו טעות.
  • 1.
    כריש 06/07/2025 20:16
    הגב לתגובה זו
    נגידים איומים חסרי בינה