משקיע (X)משקיע (X)

חוסר הוודאות הפך לחבר הכי טוב של המשקיעים ב-2025

המכסים שטראמפ איים להטיל עדיין לא מומשו ברובם והאינפלציה נשארה נמוכה מהצפוי, בעוד אנליסטים חלוקים בין שלושה תרחישים: השווקים הבינו את הנשיא, הנזק מוגבל לדולר, או שההשפעות הכלכליות השליליות עדיין בדרך

אדיר בן עמי |

חוסר הוודאות היה תמיד האויב הגדול של המשקיעים. בשנת 2025, משהו השתנה. בחודשים הראשונים של כהונתו השנייה של טראמפ, השוקים מגלים שחוסר הוודאות יכול להיות דווקא המנוע לעליות דרמטיות. הסיבה פשוטה: כשממשלות וחברות לא יודעות מה יקרה מחר, הן שופכות כסף על הבעיות של היום.


אירופה מובילה את השינוי. הספקות לגבי נכונותו של טראמפ להגן על אירופה הביאו את הנציבות האירופית לאשר הלוואות נוספות למטרות ביטחון. גרמניה החליטה להשקיע 500 מיליארד יורו נוספים בתשתיות, במקביל להעלאת תקציב הביטחון ביותר מאחוז אחד מהתמ"ג. התגובה של השוק הייתה חיובית. המשקיעים ראו בזרימת הכסף הממשלתי הזדמנות, ומניות חברות התעופה והביטחון זינקו.


מדד ה-Stoxx לתעופה וביטחון עלה ב-54% במחצית הראשונה של השנה. זו הייתה התקופה הטובה ביותר בהיסטוריה של המדד. המניות של חברות ביטחון אירופיות נהנו מתחזיות לעלייה חדה בהזמנות ממשלתיות.


בארצות הברית המצב שונה. המכסים שטראמפ איים להטיל עדיין לא מומשו ברובם, והשפעתם על האינפלציה הייתה מוגבלת עד כה. חברות מיהרו לייבא מלאים לפני הטלת המסים הנוספים, מה שדחה את הלחץ על המחירים. נתוני האינפלציה באפריל ומאי היו נמוכים מהצפוי, והמניות התאוששו מהירידות של מרץ.


שלושה תרחישים

השאלה המרכזית שמעסיקה את השוק היא האם ההשפעות של חוסר הוודאות עדיין לפנינו, או שהן הוגזמו מלכתחילה. שלושה תרחישים עיקריים עולים מהניתוח של האנליסטים, וכל אחד מהם נושא השלכות שונות על אסטרטגיות ההשקעה לחודשים הקרובים.


התרחיש הראשון הוא שהשווקים כבר הבינו איך טראמפ פועל. הירידות החדות במרץ אילצו את הנשיא לדחות את רוב המכסים ולהקל את הלחץ על סין לאחר שהיא הפסיקה לייצא מינרלים חיוניים. השבוע הקרוב יבחן את הגישה הזו, כאשר יגיע המועד האחרון למדינות לחתום הסכמים עם ארה"ב או להתמודד עם מכסים גבוהים.


עד כה, רק בריטניה ווייטנאם חתמו על הסכמים זמניים, ואפילו הן עלולות להתמודד עם חיובים נוספים במגזרים כמו תרופות, נחושת, עץ, מטוסים ומשאיות. מעטים מאמינים שטראמפ יטיל מכסים קטלניים כשככל הנראה לא יצליח לחתום הסכמים עם כל המדינות בזמן. אבל השווקים עלולים לטעות, חוסר הוודאות במדיניות הסחר עדיין גבוה במיוחד.

קיראו עוד ב"גלובל"


התרחיש השני הוא שחוסר הוודאות כן פגע, אבל בעיקר בדולר. המטבע האמריקני נחלש באופן חד במחצית הראשונה של השנה, הירידה הגרועה ביותר מאז 1973. משקיעים מחוץ לארה"ב הפגינו עניין מועט יותר במניות אמריקאיות. כתוצאה מכך, מניות זרות הציגו ביצועים טובים יותר מהמניות האמריקאיות.


התרחיש השלישי הוא הפסימי ביותר: אי הוודאות יפגע בכלכלה, אך ההשפעה תתגלה רק בהמשך. מנכ"לים נוטים לדחות החלטות חשובות כשהכללים לא ברורים, מה שמוביל לירידה בהשקעות ארוכות טווח. בנק אוף אמריקה מזהיר שההשפעות של אי הוודאות על השקעות ושל המכסים על האינפלציה עדיין לא הגיעו לשיאן.


חוסר הוודאות

הטיעונים נגד המכסים היום זהים לאלה שהועלו באפריל, לפני שהשוק התאושש במהירות. משקיעים התעייפו מלחכות לתוצאות שליליות שלא מתממשות במחירים או ברווחים. גם אם אי הוודאות מעכב החלטות ארוכות טווח, ייתכן שההשפעה תמוזער על ידי ההשקעות הגדולות בבינה מלאכותית.

בנוסף, לוקח זמן עד שדחיות של פרויקטים חדשים מתבטאות בנתונים הכלכליים. למרות שזה מרגיש כמו נצח למי שעוסק במכסים, רק חמישה חודשים עברו מאז כניסתו השנייה של טראמפ לתפקיד.


רמת אי הוודאות הגבוהה מסבירה את הפער בין אופטימיים ופסימיים. המשקיעים האופטימיים מסתכלים על הנתונים הכלכליים הנוכחיים: השקעות גבוהות בזכות הבינה המלאכותית, צריכה חזקה, רווחים טובים וצמיחה יציבה. המשקיעים הפסימיים מתמקדים בסקרי אמון ובמדדי סנטימנט, וחוששים שהאווירה השלילית תגרום בסופו של דבר לירידה בהוצאות ובצמיחה.


המצב יוצר חלוקה ברורה בשוק. חברות ביטחון ותשתיות נהנות מזרימת השקעות גדולה, בעוד שסקטורים אחרים סובלים מהיסוס של המשקיעים. השאלה היא כמה זמן הפער הזה יכול להימשך עד שאחד הכיוונים יקבע את כיוון השוק. ככל הנראה השפעות המכסים יופיעו בסופו של דבר בעלייה במחירים ובהאטה כלכלית. עם השווקים האמריקאיים בשיאים חדשים והערכות שוק גבוהות, זה נראה כמו זמן מתאים להפחית סיכונים. אי הוודאות לא יישאר יתרון לנצח.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה