לאומי: היציבות היחסית במסחר במט"ח צפויה להימשך
בבנק הפועלים מעריכים, כי בטווח הקצר, ייסחר השקל במגמה מעורבת אך בטווח שערים צר יחסית, כאשר הגורם העיקרי שימשיך להשפיע על המסחר בשקל הוא התפתחות המסחר בדולר בשוק הבינלאומי, לאור היציבות במצב הכלכלי, המדיני והביטחוני בישראל.
בטווח הבינוני והארוך צופים בבנק, כי ייתכן פיחות בשקל, בעיקר בשל הצמצום הנוסף הצפוי בפער הריביות, אשר במידה וילווה בהתערערות באחד מהתחומים, המדיני, כלכלי או ביטחוני, הוא עלול להוביל לפיחות חד. במקרה זה, בנק ישראל עשוי לעלות את הריבית, כדי למנוע עלייה ברמת האינפלציה. בנוסף, יושפע, לדעתם, המסחר בשקל מתנועות ההון לישראל וממנה, כאשר העלייה הצפויה בהשקעות של ישראלים בחו"ל, תגרור עלייה בביקוש למט"ח, ומנגד ההשקעות של תושבי חוץ בישראל מגדילות את ההיצע.
לאור הערכות אלו, ממליצים כלכלני בנק הפועלים, על רכיב מט"ח בתיק ההשקעות בשיעור של כ-10%-15%.
בלאומי רואים את הפיחות קרוב יותר. כלכלני הבנק סבורים, כי לנוכח הצפי להמשך הצמצום בפער הריביות בין ישראל לארה"ב, על רקע העלאות ריבית בארה"ב והיציבות החזויה בשיעור הריבית המוניטרית בישראל, הרי שבחודשים הקרובים יתכן פיחות מתון בשקל. ועם זאת, גם בלאומי סבורים, כי על רקע תנועות ההון המנוגדות לישראל וממנה, פוטנציאל הפיחות הינו מוגבל והיציבות היחסית במסחר צפויה להימשך.
ומהבנקים הגדולים לבתי ההשקעות. בפורקסיה הולדינגס מזכירים, כי שבוע המסחר המקוצר התאפיין בפיחותון לעבר סביבת 4.39 שקל, כשהתחזקות המטבע האמריקאי בעולם בשבוע החולף, הביאה לרוח גבית בשוק המקומי.
כלכלני בית ההשקעות צופים, כי בהעדר "רעשים" חיצוניים, ואירועים מקומיים חריגים, השוק המקומי יעקוב מקרוב אחר עמיתו הבינלאומי, וכל התחזקות נוספת של האמריקאי בעולם תביא לניסיון פריצת סביבת התנגדות 4.40. מההיבט הטכני סביבה זו מהווה סביבת התנגדות חזקה, שפריצתה והתבססות מעליה תביא למהלך פיחות נוסף.
בפורקסיה מבקשים לשוב ולהדגיש, כי כל עוד סביבת התנגדות זו לא נפרצה אין להערך להגדלת האחזקות הדולריות. סביבת 4.35 היתה ונותרה סביבה להגדלת המרכיב הדולרי בתיק הנכסים.
ולבסוף - בגיפט מפנים את תשומת הלב לכך, שהשקל התחיל את השבוע במגמת התחזקות מול הדולר ואף עבר באופן זמני את נקודת התמיכה ב-4.3500. למשנתם, הצלחת המכירה של גרעין השליטה של חברת בזק למשקיעים זרים תרמה לאווירה החיובית של השוק כלפי השקל, על אף שנראה שחלק ניכר מן התשלום ימומן על-ידי הלוואות מהבנקים המקומיים ולא באמצעות המרות מט"ח.
בכל מקרה, אומרים בגיפט, מה שעולה מן הנתונים שפורסמו השבוע על-ידי בנק ישראל הוא פעילותם של משקיעים זרים, המהווה את הסיבה העיקרית ליכולתו המפתיעה של השקל לשמור על יציבות יחסית מול הדולר, על אף הצמצום הניכר בפערי הריבית. מנתוני בנק ישראל עולה כי משקיעים זרים השקיעו כ-4 מיליארד דולר בניירות ערך בשוק המקומי. לאחר חג יום העצמאות נחלש השקל מול הדולר מעבר ל-4.3800 על רקע התחזקותו של הדולר בשוק העולמי. יש לציין שזו ירידה קלה בהשוואה למטבעות האחרים. התחזקות ממושכת של הדולר האמריקאי בשוק העולמי עשויה להחליש את השקל ל-4.400 ואפילו מעט מעבר לכך, אולם כל עוד ישראל תמשיך להנות מאמון המשקיעים הזרים, פיחות השקל יישאר מתון. לעת עתה רמת ההתנגדות הקרובה היא 4.4000 ורמת התמיכה הקרובה היא 4.3650.