עברון: נראה כי מוצו הביקושים למטבע האמריקני

מעריך כי ביקושים לדולר נבעו בעיקר מספקולציות אודות האצה הצפויה בקצב ייקור הריבית הדולרית. מעריך כי בטווח הבינוני מגמת החלשות הדולר שהחלה בשנת 2002 צפויה להתחדש

האינדקס הדולרי (DXY) ננעל ביום ו' האחרון בניו יורק ברמה של 84.56 (84.40 בשבוע שעבר), המשקפת התחזקות בשיעור 0.2% בדולר האמריקני מול סל המטבעות הכלולים בו (יורו, ין, ליש"ט, דולר קנדי, כתר שבדי ופרנק שוויצרי). מתחילת השנה ההתחזקות הממוצעת בדולר מסתכמת כעת ב- 4.4%.

בסיכום שבועי, הדולר האמריקני נסחר במגמה מעורבת תוך שהוא נחלש מול הין והליש"ט אך מתחזק מול כל יתר המטבעות הנסקרים, במיוחד מול הדולר הקנדי. בשבוע המסחר האחרון, הדולר האמריקני הושפע לשלילה בעיקר מפרסומם בארה"ב של נתוני המאקרו הבאים:

גידול בגירעון הסחר (Trade Balance) לרמה של 61 מיליארד דולר בחודש פברואר, לעומת 58.5 מיליארד דולר בינואר. כלכלנים ציפו כי הגירעון יעמוד על 59 מיליארד דולר.

ירידה בקצב הגידול בנפח המסחר הקמעונאי (Retail Sales). המכירות הקמעונאיות הצביעו בחודש מרץ על עלייה קטנה מהצפוי בשיעור של 0.3%, לעומת 0.5% על פי ציפיות הכלכלנים, ובהשוואה לגידול בשיעור 0.5% שנרשם בפברואר.

ירידה באומדן מדד אמון הצרכנים (U. of Michigan Confidence) המתייחס לחודש אפריל לרמה של 88.7, לעומת 91.5 שהעריכו הכלכלים ובהשוואה לרמה של 92.6 שנרשמה במרץ.

לעומת שטף הנתונים השליליים כאמור, ביום ו' הופתעו שחקני המט"ח דווקא לטובה מנתוני הגידול בהשקעה, נטו, של זרים בני"ע אמריקניים (Net Foreign Securities Purchases). אלה התברר, צמחו בחודש פברואר בהיקף של 84.5 מיליארד דולר, הגבוה בהרבה מציפיות הכלכלנים: 65 מיליארד דולר בלבד.

אלא שלא די היה בנתוני זרימת ההון כדי לגרום לגידול בתיאבון המשקיעים לדולרים. למרות הפרסום, המטבע האמריקני נחלש בעוצמה רבה מול מרבית המטבעות הנסקרים, לאחר התחזקות ראשונית שנרשמה מייד בעקבות הפרסום.

למכירת הדולרים ביום המסחר האחרון תרם בלי ספק הדיווח כי בסעיף השקעות זרים במניות חלה ירידה בשיעור של 55% ל-7.5 מיליארד דולר. אך מעבר לכך, נראה כי חלק מן המשקיעים הושפעו ממקבץ נתוני המאקרו השליליים שפורסמו קודם לכן כמפורט לעיל, אשר היה בהם כאמור משום הפתעה לרעה. נתונים אלה כנראה גרמו למשקיעים להעריך מחדש את מצב הכלכלה האמריקני ועוררו בקרבם חשש כי הצמיחה הכלכלית האמריקנית צפויה להאט את הקצב בחודשים הקרובים.

התמתנות קצבי הצמיחה צפויה להשפיע על קצב ייקור הריבית הדולרית בעתיד, ובעניין זה נזכיר כי רק לאחרונה היינו עדים להתחזקות הדולר האמריקני שנבעה מספקולציות כי הקצב יואץ.

כראיה נוספת לשינוי לרעה שחל כנראה בקרב המשקיעים בנוגע להערכתם את מצב הכלכלה האמריקני, ניתן להביא בביקושים הגדולים שנרשמו השבוע לאגרות החוב הדולריות וזאת בד בבד עם ירידות שערים חדות בשוקי המניות (נא ראו להלן).

אין שינוי בהערכותינו: בטווח הקצר: לנוכח נתוני המאקרו האחרונים, נראה כי מוצו הביקושים למטבע האמריקני שנבעו בעיקר מספקולציות אודות האצה הצפויה בקצב ייקור הריבית הדולרית.

בטווח הבינוני: אין שינוי בהערכה, ולפיה מגמת החלשות הדולר האמריקני שהחלה בשנת 2002 צפויה להתחדש בעיקר על רקע: גירעונות גבוהים וגדלים בחשבון השוטף במאה"ת האמריקני. גירעון תקציבי תופח. סיכון גיאו-פוליטי אותו יש לייחס למטבע האמריקני. עמדת משרד האוצר האמריקני ולפיה יש להימנע מהתערבויות בשוק המט"ח.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה