השקעה בגז טבעי - לא רק דרך ישראמקו

אריה גורן, אנליסט הסחורות של אתר Bizportal בסקירה השבועית על שוק הסחורות וגם על איך משקיעים בגז טבעי.
אריה גורן |

המסחר בסחורות בשבוע האחרון התאפיין בעיקר בעליות. מדד מחירי הסחורות המשוקלל CRB של רויטרס-ג'פריס, המורכב מחוזים עתידיים על 19 סחורות שונות, עלה בסיכום שבועי ב-1.95%.

מדד הסחורות נמוך כיום ב-41.7% ממחיר השיא שלו, שנקבע ב-3 ביולי 2008, אך גבוה ב-38.0% ממחיר השפל, שאליו צנח ב-24 בפברואר השנה. העליות המשמעותיות ביותר מבין כל הסחורות נרשמו בשבוע שעבר במחיר הסוכר, שעלה ב-9.8%, ובמחיר הגז הטבעי, שעלה ב-12.0%, אבל על הגז הטבעי בהמשך. הנפט עלה ב-4.4% ל-74.42 דולר לחבית (החוזה הוא לחודש פברואר 2010, שהפך לחוזה הייחוס בסוף השבוע שעבר).

מדד מחירי ההובלה הימית, Baltic Dry Index, הוסיף לרדת בשבוע שעבר. המדד ירד בסיכום שבועי ב-9.0% ל-3,258 נקודות, אבל המדד עדיין גבוה ב-50.6% מהשפל בערכו, 2,163 נקודות, שנרשם ב-24 בספטמבר השנה.

במסחר במניות בארצות הברית ובעולם נרשמו בעיקר ירידות בסיכום שבועי, אם כי מתונות. מדד מחירי המניות העולמי MSCI World ירד בשבוע שעבר ב-0.99% ל-1,144.11 נקודות, המדד נמוך כיום ב-32.0% מהפסגה שנרשמה ב-31 באוקטובר 2007, אבל גבוה ב-67.2% מהשפל שאליו צנח ב-9 במארס השנה.

מדד המניות האמריקאי, S&P 500, ירד בשבוע שעבר ב-0.36% ל-1,102.47 נקודות, המדד נמוך כיום ב-30.0% מהפסגה שנרשמה ב-11 באוקטובר 2007, אבל גבוה ב-65.3% מהשפל שאליו צנח ב-6 במארס השנה. לעומתם, עלה מדד מניות הנאסד"ק, הכולל בין השאר את ענקיות הטכנולוגיה גוגל, מיקרוסופט ואינטל, ב-0.98% ל-2,211.69 נקודות, המדד נמוך כיום ב-22.7% מהפסגה שנרשמה ב-31 באוקטובר 2007, אבל גבוה ב-74.8% מהשפל שאליו צנח ב-9 במארס השנה.

הדולר הוסיף להתחזק ביחס לאירו ב-1.95% בשבוע שעבר ל-1.433 דולר לאירו. הדולר התחזק גם ביחס לין היפני ב-1.57% ל-90.45 ין לדולר. ביחס לשקל הדולר התחזק בשבוע שעבר רק ב-0.48%, ושערו היציג האחרון היה 3.793 שקל לדולר.

בטבלה שלהלן רוכזו השינויים במחירי הסחורות בשבוע האחרון יחסית למחיר השיא שלהן ב-2008 ולמחיר השפל אחריו. כמו כן, מופיעים שני טורים ובהם הסימולים של תעודות הסל המתאימות להשקעה בסחורות שלהן קיימות תעודות סל; תעודות לונג לאלו הצופים עלייה במחיר הסחורה, ותעודות שורט לאלו הרוצים להרוויח מירידה במחיר הסחורה. הסימולים המסומנים ב-* מתייחסים לתעודות הנסחרות בבורסות אירופה בלבד, שאר התעודות נסחרות בבורסות ארצות הברית. הסימולים המסומנים ב-** מתייחסים לתעודות סל שאינן משקיעות ישירות בסחורה אלא בקבוצת מניות של חברות העוסקות בסחורה המסוימת.

גז טבעי

מחיר הגז הטבעי עלה בשבוע שעבר ב-12.0% ל-5.78 דולר למיליון BTU, ומהשפל במחירו בתחילת החודש הנוכחי כבר עלה מחירו ב-30.5%. משרד האנרגיה של ממשלת ארצות הברית פרסם השבוע שמלאי הגז הטבעי במצבורים התת-קרקעיים צנח ב-207 מיליארד פיט מעוקב בשבוע הקודם, זאת לאחר ירידה גדולה במלאי גם בשבוע שלפני כן. הירידה במלאי הגז הטבעי הייתה גדולה יותר מתחזית השוק וגרמה לעלייה תלולה במחירו.

טמפרטורות נמוכות מהרגיל בחודש דצמבר בארצות הברית גרמו לגידול בצריכת הגז הטבעי, והתחזית היא להמשך גל הקור עד לתחילת חודש ינואר. הגז הטבעי הוא מקור האנרגיה העיקרי לחימום בתי מגורים בארצות הברית: כ-69% מהבתים משתמשים בגז טבעי לחימום, כ-17% במזוט, כ-7% ב-LPG (גז בישול) וכ-6% בחשמל.

השנה, בחודש ספטמבר, ירד מחיר הגז הטבעי לשפל של שבע שנים. כתוצאה מהמיתון חלה ירידה בביקוש לגז לתעשייה ולייצור חשמל, והמשך השאיבה האינטנסיבית מבארות הגז גרמה לחששות שמערכת המצבורים התת-קרקעיים בארצות הברית תתמלא לגמרי ולא תוכל להכיל את המשך השאיבה. אבל עם הגידול בצריכה עלה מחיר הגז מהשפל, שנרשם ב-3 בספטמבר השנה, 2.51 דולר למיליון BTU ב-130%.

גם לאחר הירידה במלאי הגז בשבועות האחרונים המלאי עדיין גבוה ב-13.8% מממוצע חמש השנים האחרונות לעונה, אבל מצד אחד, המשך מזג אוויר קר וגידול בפעילות התעשייתית יכולים להביא לגידול בצריכה ולירידה במלאים לרמות הרגילות לעונה. מצד שני, עלייה במחיר הגז הטבעי יכולה להחזיר כמה מתחנות הכוח לשימוש בפחם לייצור חשמל במקום בגז הטבעי, כיוון שהפחם זול יותר.

מחיר הגז הטבעי אמנם עלה מהשפל בספטמבר השנה ב-130%, אבל מחיר תעודת הסל לגז טבעי UNG עלה ב-19% בלבד. הגורם לכך היה מצב הקונטנגו התלול שבו נמצאו החוזים העתידיים לגז טבעי (קונטנגו, מצב שבו מחיר החוזים העתידיים לתקופות ארוכות גבוה ממחיר החוזים לעת הקרובה), כך שעם פקיעת החוזים היה צורך למוכרם ולרכוש חוזים חדשים לפרק הזמן הבא במחיר גבוה יותר.

כמעט כל העלייה במחיר הגז הטבעי נבעה ממעבר מחוזה לחוזה. כיום ההבדלים במחיר מחוזה לחוזה הם מינימאליים, כך שהשינוי במחיר תעודת הסל UNG צפוי לשקף את השינוי במחיר הגז הטבעי, כפי שאפשר להיווכח בטבלה הבאה, המפרטת את מחירי החוזים העתידיים לשנת 2010.

איך משקיעים בגז טבעי בישראל?

כלל-פורקס

בחשבון מסחר בכלל-פורקס ניתן להשקיע השקעה ישירה בכל סכום במחיר הגז טבעי בשני הכיוונים, קנייה ומכירה. ההשקעה באמצעות כלל-פורקס היא הנוחה ביותר, אבל יש להיזהר משימוש במינוף הנדיב שהחברה מאפשרת לבעלי החשבונות אצלה. שימוש במינוף גדול מאפשר להשיג רווחים גדולים אם קולעים למטרה, אבל יכול למחוק כל ההשקעה אם ינוע בתחילה מחיר הגז הטבעי בכיוון ההפוך למצופה. שימוש בהון העצמי או במינוף נמוך מאפשר אורכה וניצול של ההזדמנות למכור ברווח בזמן המתאים.

לאתר החברה

תעודת סל בארצות הברית

תעודת הסל לגז טבעי United States Natural Gas נסחרת בבורסת ניו יורק בסימול UNG. ישנן גם אופציות put ו-call על תעודת הסל, דמי הניהול 0.60% לשנה. התעודה נמכרה ביום שישי האחרון בפרמיה של 3.9%, כלומר ב-3.9% יותר מערך נכסיה. התעודה נמכרה בפרמיה, מפני שהחברה המנהלת הפסיקה להנפיק תעודות חדשות בגלל הטלת מגבלות של הרשויות המפקחות בארצות הברית על כמות החוזים העתידיים שגורם שאינו יצרן או צרכן של גז טבעי יכול לרכוש; ומכיוון שהביקוש לתעודה גדול מההיצע, המשקיעים מוכנים לשלם פרמיה כדי לרכוש את התעודה, וזאת למרות האכזבה שהנחילה התעודה למשקיעים לאחרונה.

לאתר החברה

*מאת: אריה גורן, אנליסט גלובלי בכלל פיננסים. *הערה: אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של גז טבעי תעודת סל או כל סחורה שהיא.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה