כלכלני הפועלים: "סבירות גבוהה להמשך המגמה החיובית בטווח הבינוני-ארוך"
"חרף העליות שנרשמו בימים האחרונים בבורסה, ניכר כי המשקיעים המקומיים עדיין מחפשים כיוון" כך טוענים כלכלני חטיבת המחקר בפועלים שהוסיפו בסקירתם השבועית מחד כי מדד תל אביב 25 מתקרב שוב לרף 1,000 הנקודות, רף פסיכולוגי אותו לא הצליח לחצות בשני הניסיונות האחרונים בחודש שעבר ומאידך, מחזורי המסחר אינם גבוהים, ובימי מסחר רבים ניכר היה כי למרות פתיחה חיובית, השוק סגר בעליות מינוריות ואף בירידות.
להערכתם, "חיפוש הכיוון עשוי להימשך בשוק בטווח הקרוב, וזאת על רקע תקופת החגים, המאופיינת על פי רוב במחזורי מסחר נמוכים יחסית. מאידך, הסטטיסטיקה מלמדת, כי ב-15 השנים האחרונות תקופת החגים הייתה חיובית על פי רוב".
הסביבה הכלכלית ממשיכה להשתפר
בחודשים האחרונים מתרבים האינדיקאטורים החיוביים בכלכלה המקומית והגלובלית. תשומת לב מיוחדת משכה השבוע הכרזת נגיד הפדראל ריזרב, לפיה המיתון בארה"ב הסתיים. אומנם השוק האמריקאי עדיין סובל מלא מעט בעיות, אולם נראה כי הרע מכל נמצא כבר מאחוריו.
גם במשק המקומי נמשכת מגמת ההתאוששות, והדבר מקבל ביטוי בעיקר במדדי הציפיות. בשבוע שעבר פורסם מדד אמון הצרכנים של בנק הפועלים וחברת טלסקר, אשר חזר לרמתו ערב המשבר. השבוע הצטרף לכך גם מדד מנהלי הרכש, שכבר מצוי ברמה של 56%. נזכר כי מדד מעל ל-50% מגלם התרחבות של המשק, וכי גם בארה"ב מצוי המדד מנהלי הרכש במגזר התעשייתי בטריטוריה זו.
בנוסף, השבוע פרסמה הלמ"ס את אומדני החשבונאות הלאומית ל-2009, כשגולת הכותרת הא צפי לצמיחה של 0.1% בתוצר, כלומר צמיחה חיובית (אם כי מתונה), לעומת תחזיות קודמות לצמיחה שלילית השנה. כלכלני פועלים מציינים כי "מדובר בנתון חיובי במיוחד בהשוואה למדינות המערב, כשארה"ב, למשל, צפויה לסיים את 2009 עם ירידה של 2.6% בתוצר, ואילו גוש האירו צפוי להתכווץ ב-4.3%."
שוק המניות: תחזית להמשך
שוק המניות המקומי חזר בימים האחרונים למגמה חיובית מתונה, וזאת בהשראת העליות שנרשמו בשוקי העולם, וזרם של נתונים כלכליים חיוביים בישראל ובארה"ב. עם זאת, העליות נעשו במחזורים נמוכים יחסית, תוך תנודתיות תוך יומית גבוהה יחסית, מה שמעיד להערכת כלכלני בנק הפועלים על עוצמה נמוכה יחסית של השוק.
"אנו מעריכים, כי בטווח של השבועות הקרובים ימשיך המסחר להתאפיין בפעילות נמוכה ובתנודתיות גבוהה יחסית בשל תקופת החגים, אולם בראיה ארוכת טווח, מתרבים הגורמים החיוביים בשוק, ובראשם כמובן השיפור הכלכלי במשק המקומי. מדדי הציפיות ממשיכים לרשום שיפור מחודש לחודש, וגם בעולם מתחילים לראות ניצני התאוששות משמעותיים יחסית לאחר המשבר של השנתיים האחרונות".
מאידך, אומרים בבנק, "אין להתעלם מגורמי הסיכון, ובהם התקיימותו של תרחיש W, קרי ? התאוששות קצרת טווח, שלאחריה הידרדרות נוספת, השפעה שלילית של השקל החזק למול הדולר על ביצועיהן של חברות רבות".
כלכלני הבנק מדגישים כי ב"מאבק" בין שני הכוחות הללו, הסבירות הגבוהה יותר היא להמשך המגמה החיובית בטווח הבינוני והארוך, בעיקר נוכח הצפי להמשך השיפור בתוצאות החברות, הסביבה המאקרו כלכלית, והתשואות האלטרנטיביות הנמוכות יחסית גם לאחר העלאת הריבית במשק.
על כן, בפועלים ממליצים "להמשיך ולהחזיק בפוזיציה מנייתית ארוכת טווח. בנוסף, על מנת לפזר את הסיכון בתיק הנכסים, אנו ממליצים לבצע פיזור גיאוגרפי של הרכיב המנייתי. מבין השווקים הגלובליים, אנו מעניקים משקל יתר למניות בארה"ב ובשווקים המתפתחים כגון סין וברזיל, אם כי בהם הסיכון מטבע הדברים גבוה יותר".