לאומי: "המשך מגמה חיובית בטווח הקצר ברקע לריבוי סימנים של התייצבות"
כלכלני בנק לאומי מתייחסים בסקירתם השבועית לשבוע המסחר בשוק המניות המקומי אשר נפתח בירידות שערים, תוך שהוא מפגין חולשה יחסית לשווקים מעבר לים.
עם זאת, בהמשך השבוע התהפכה המגמה והאופטימיות שבה לשווקים, בהובלת סקטור הטכנולוגיה שבחודשים האחרונים הציג ביצועי חסר בהשוואה למדדים המובילים, ומניות הנדל"ן, אשר נחתכו לאחרונה בשיעור חד.
בלאומי ציינו את מחזורי המסחר נותרו ברמה נמוכה יחסית. אלו, עמדו בממוצע יומי על כ-1.5 מיליארד שקלים, בהשוואה לכ-1.9 מיליארד שקלים בממוצע בחודש אוגוסט, ובדומה לרמתם הממוצעת מאז תחילת השנה. במקביל, התנודתיות הגבוהה לא השפיעה על סטיות התקן הגלומות באופציות על מדד המעו"ף. אלו ירדו גם השבוע בשיעור קל, במקביל לירידה במדד ה-VIX על מדד ה-S&P500.
בסיכום שבועי רשמו מרבית המדדים המובילים עליות שערים. מדדי המעו"ף ות"א 75 עלו בשיעור של כ- 0.9% וכ- 3.6% בהתאמה, מדדי הבנקים, הנדל"ן 15 והיתר 50 עלו בכ- 2.4%, כ-4% וכ-1% בהתאמה, ומדד התל-טק 15 חתם את השבוע בעלייה של כ- 6.8%.
בתוך כך, השבוע פרסם בנק ישראל נתונים לגבי תיק הנכסים שבידי הציבור נכון לחודש יולי. עליות השערים שרשמו השווקים במהלך החודשים האחרונים באו לידי ביטוי בהיקף תיק הנכסים, כאשר במקביל לכך, גם בנתח של האפיק המנייתי מסך התיק נרשם גידול ניכר מאז תחילת השנה.
להערכת כלכלני הבנק, "בטווח הקצר צפויה המגמה להיות חיובית, בעיקר על רקע ריבוי סימנים להתייצבות המצב הכלכלי והתשואות הנמוכות הצפויות באפיקים הסולידיים. יחד עם זאת, רמת התנודתיות צפויה להיוותר גבוהה".
שוק האג"ח: "אטרקטיביות ההשקעה באפיק הקונצרני עודנה נמוכה"
המסחר בשוק אגרות החוב הממשלתיות התנהל השבוע במגמה מעורבת. על רקע ירידה חדה שנרשמה בציפיות האינפלציוניות הנגזרות משוק ההון חלה ירידת תשואות במרבית אגרות החוב השקליות בעוד אלו הצמודות בחלקו הקצר והבינוני של העקום רשמו עליית תשואות.
על רקע מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט אשר עלה בשיעור 0.5%, אומרים בלאומי עם ראייה להמשך כי "מרבית החזאים בשוק צופים כי בחצי השנה הקרובה יירשמו מדדים אפסיים ואף שליליים, זאת בעיקר בשל גורמים עונתיים אשר צפויים ללחוץ את המדדים מטה, סיום השפעתן של התייקרויות חד פעמיות על מדד המחירים וצפי להתמודדות טובה של בנק ישראל עם העלייה החדה שנרשמה בשנה האחרונה בכמות הכסף במשק. ובנוסף, מימוש רווחים באגרות החוב הצמודות הקצרות לאחר פרסום מדד אוגוסט, שהיה צפוי להיות גבוה".
על כן, כלכלני הבנק גורסים כי לנוכח צפי החזאים למדדים אפסיים ואף שליליים בחודשים הקרובים נראה כי הריבית המוניטארית במשק לא צפויה לעלות בשיעור מהותי בתקופה הקרובה. להערכתם, שוק המק"מ מלמד אף הוא על ציפיות המשקיעים לעלייה בשיעור הריבית רק בחודש ינואר 2010.
בתוך כך, האפיק הקונצרני התנהל השבוע בתנודתיות רבה. בתחילת השבוע רשם האפיק ירידות שערים חדות על רקע המשך החשש מעלייה במספר ובגודל החברות המבקשות להסדיר חובותיהן מול בעלי אגרות החוב. בהמשך השבוע התהפכה מגמת המסחר באפיק זה, בדומה למגמה הכללית בשווקים.
לסיכום אומרים כלכלני לאומי כי "הסיכון הכרוך בהשקעה באגרות החוב הממשלתיות עודנו גבוה, לנוכח רמת התשואות בה הן נסחרות. הערכה זאת נובעת בעיקר מהצפי לעלייה עתידית בסביבת הריבית במשק והעלייה בשימוש במכרזי ההחלף, הגורמת ללחץ שלילי על מחירי אגרות החוב הארוכות יותר. משקיעים אשר אינם מעוניינים להגדיל את חשיפתם לסיכון יאלצו כיום להסתפק בהשקעות קצרות טווח ברמת תשואות נמוכה ביותר".
על שוק אגרות החוב הקונצרניות אומרים בבנק לאומי כי "צמצום המרווחים לרמה נמוכה הביא לעליית הסיכון בהשקעה באפיק, בפרט לנוכח הקשיים בסביבה העסקית אשר עודם עומדים בפניו. לפיכך, קיימת עדיפות להשקעה סלקטיבית באגרות החוב הקונצרניות חלף השקעה פאסיבית במדדי התל-בונד השונים".