על-פי איזה דולר לשלם לקבלן על הדירה - של אז או של היום: בית משפט השלום מכריע

בית משפט השלום בת"א פוסק נגד קבלן שציפה לקבל תשלום על דירה לפי שער דולר של 4.7 משנת 2005; הרווח כולו של הרוכש
משה בנימין |

הדולר של היום הוא לא הדולר של פעם - העובדה הזו מכריעה ומשפיעה בתחומים רבים. אחד הבולטים בהם הוא ההחלטה על רכישת דירה.

מקרה כזה הנדון בבית משפט מול כב' השופט אטדגי יונה, עוסק בסוגייה של קבלן שרוצה לקבל תשלום על-פי שער דולר ישן וגבוה בזמן חתימת ההסכם, ורוכשים שמתעקשים לשלם על-פי הדולר הנמוך בזמן התשלום.

חוזה שנחתם ב- 2005 בין קבלן לרוכש דירה בבניין מגורים נעשה בזמן בו הדולר היה שווה 4.733 שקלים והתמורה בעבור הדירה עמדה על 1,628,152 שקל.

טענות הקבלן: "ההצמדה לשער הדולר פועלת לכיוון מעלה בלבד"

המחלוקת בין שני הצדדים - הרוכשים והקבלן נסובה סביב הסעיף בו נכתב: "ביום חתימת ההסכם מתורגמת התמורה לדולר ארה"ב לפי שער דולר יציג של 1$ = 4.733 שקל (הוא שער הדולר היציג, כפי שהיה ידוע בעת חתימת זיכרון הדברים - 16/11/05) ותשולם כשהיא צמודה לעליית שערו היציג של דולר ארה"ב כפי הידוע ביום התשלום בפועל".

התובעת טוענת, כי התמורה צריכה להיות משולמת על פי השערים היציגים של הדולר במועדים שנקבעו לתשלום, כלומר, פחות מהשער היציג הנקוב בהסכם.

הקבלן מצידו טען, כי ההצמדה לשער הדולר פועלת לכיוון מעלה בלבד, אך לא לכיוון מטה. כלומר, השער היציג הנקוב בהסכם הוא השער המינימלי, על פיו נקבעים התשלומים.

תזכרו טוב מה אמרתם או חתמתם בנוסף להסכם

התסבוכת בין הצדדים הפכה למורכבת כאשר הרוכשים מסרו לבית המשפט ראיות על חליפות דברים, תכתובות וזכרון דברים בין הצדדים בנוגע לפרשנות הסעיף המדובר. הקבלן מצידו טען, כי אין להתייחס לשום זכרון דברים מעבר להסכם המקורי שנחתם והוא היחיד שקובע.

השופט הכריע כאמור לטובת התובע והסביר, כי סעיף שאינו מוסבר כהלכתו ומפורש לא יכול לעמוד לטובת הקבלן בכל מצב.

עוד מסביר השופט כי, "הסעיף בהסכם מתייחס למצב שבו שערו היציג של הדולר לעומת השקל במועדי התשלום עולה על השער היציג שננקב בהסכם.

עם זאת, אין בהסכם ובסעיף זה כל התיחסות למצב, שבו שערו היציג של הדולר במועדי התשלום יורד מהשער היציג הנקוב בהסכם. לא נאמר בהסכם, כי במקרה כזה התשלום ירד בהתאם, אך גם לא נאמר בו, כי התשלום לא ירד בהתאם. בודאי שלא נאמר בהסכם, כי במקרה כזה התשלום יהיה על פי השער היציג הנקוב בהסכם".

אל תפחדו: כל סעיף שלא מוסבר באופן ברור עדיף שיוכרע בבית המשפט

הסברי השופט קובעים למעשה, כי אין לקבלן את הזכות לתבוע מחיר בעבור הדירה רק בהתאם לדואר הנקבע בזמן ההסכם או עלייה בשערו. השופט קובע כי במידה ולא נקבע באופן חד משמעי, כי לא תשולם הדירה לפי שער דולר שצנח אין לקבלן זכות לטעון אחרת.

עם זאת, צריך לשים דברים על דיוקם ולהדגיש שכל מקרה לגופו. במידה וחתמתם הסכם עם הקבלן בנוסח הדומה למובא כאן ואין בין הצדדים חילופי תכתובות נוספות - אכן מוצדק שתשלמו על-פי שער הדולר הנמוך, במידה וירד. אך עם מזכרון דברים וראיות נוספות יעלה שהסכמתם לשלם לפי שער הדולר בזמן ההסכם או עלייה בלבד בשערו - יש סיכוי שהשופט יטה לכיוון טענות הקבלן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה