יורם גבאי ל-Bizportal: "משבר האשראי נרגע במקצת - השיא נמצא מאחורינו"
בשבועות האחרונים אנו שוב עדים להיחלשות המתאם בין שוק ההון בארץ ובין שוק ההון האמריקני, כאשר מתחילת חודש אפריל רשם מדד המעו"ף עלייה של 5% ומדד ת"א 100 טיפס ב-4.8%, בעוד מדד ה-S&P 500 רשם עלייה של 0.7% בלבד. יורם גבאי, לשעבר הממונה על הכנסות המדינה וכיום יו"ר הדירקטוריון של פעילים מסביר את התופעה ומספק לנו את הערכות לגבי משבר האשראי.
איך אתה מסביר את היחלשות הקורולציה בין שוק ההון המקומי לאמריקני בשבועות האחרונים?
"50% מהמתאם שבין השווקים נובע הן מהקשרים הטכניים והן מהקשרים הכלכליים הקיימים בין השווקים. המניות הדואליות משפיעות במידה רבה על הקשר בין השווקים, כמו גם העובדה כי 60% מהפעילות הכלכלית המתרחשת בחברות הנסחרות במעו"ף מתבצעת בחו"ל. עם זאת, 50% מהמתאם בין השווקים מושפע ממצב המאקרו. המשק האמריקני נמצא בהאטה כלכלית, בעוד המשק הישראלי שומר על יציבות ולכן אנחנו יכולים לראות שבשבועות האחרונים ישנה קורולציה נמוכה יותר בשווקים מאשר בעבר".
איך אתה רוא את משבר האשראי בשווקים?
"משבר האשראי נרגע במקצת ושסביר השיא נמצא מאחורינו. עם זאת, המערכת הבנקאית בארה"ב עדין עוד לא התאוששה. הבנקים מסרבים לתת אשראי, מכיוון שהם מחפשים להימנע כרגע מסיכונים. ארה"ב הולכת להאטה אבל לא למיתון ולכן אני לא פסימי לגבי המשבר".
איפה נראה את הדולר בסוף השנה ביחס לשקל?
"המדינה נמצאת כרגע בעודף במאזן התשלומים בחשבון השוטף ולכן אנחנו בסיומו של תהליך הייסוף, מכאן שאין כרגע לחצים להתחזקות השקל בטווח הנראה לעין".
"אם נבחן את המדיניות המוניטרית של ארה"ב וישראל נגלה מדיניות מרחיבה בשתי המדינות שבאה לידי ביטוי בהורדת הריבית הן בישראל והן בחו"ל. עם זאת, מבחינת המדיניות הפיסקאלית אנחנו דומים יותר לאירופה מאשר לארה"ב. ניתן לומר כי האמריקאים רואים את ניהול המדיניות הפיסקאלית כמשרתת את השווקים, בעוד באירופה המדיניות הפיסקאלית משרתת את מצב המאקרו".