IPTV השורה הבאה בהכנסות

סקר שנערך בין 350 מנהלים בתעשיית התקשורת העולמית מ-46 מדינות חושף - טכנולוגיית IPTV תניב הכנסות נכבדות מפרסום ודמי מנוי. השאלה עכשיו באיזה טווח זמן, קצר או ארוך.
אריאל אטיאס |

יותר ממחצית המנהלים בתעשיית התקשורת מאמינים שטכנולוגיית ה-IPTV (שידורי טלוויזיה על-גבי פרוטוקול האינטרנט) עתידה להניב הכנסות נכבדות בשלוש השנים הראשונות של השירות, כך עולה מסקר שפרסמו לאחרונה, אקסנצ'ר, חברת הייעוץ העסקי והשירותים הטכנולוגיים הגלובלית וחטיבת המחקר של השבועון הכלכלי "אקונומיסט".

הסקר, שבו השתתפו כמעט 350 מנהלים מחברות טלקומוניקציה, שידור ומדיה מ-46 מדינות באמריקה, באירופה ובאסיה, חשף אמון חובק תעשייה בתחזית ארוכת טווח ואופטימית עבור ה-IPTV, כאשר 60% מהמשיבים סבורים שהשירות עתיד להניב הכנסות נכבדות תוך שלוש שנים.

טווח קצר או ארוך

עם זאת, כאשר מדובר בתחזית קצרת הטווח הדעות חלוקות: מעט יותר ממחצית (52%) המשיבים אמרו שאינם בטוחים ביכולתה של ה-IPTV להניב רווחים משמעותיים במהלך 12 החודשים הקרובים. מצד שני, חמישית (20%) מהמשיבים אמרו שהם משוכנעים או בטוחים ביכולת להניב רווחים נאים תוך 12 חודשים, ויותר מרבע (28%) אמרו שהם בטוחים למדי, שה-IPTV תניב רווחים נאים בתוך 12 חודשים.

"הטיעונים העסקיים לטובת ה-IPTV, יתרונות הערך המוסף של הטכנולוגיה והפוטנציאל הטמון בה נותרים חזקים", אומר דן אלרון, מנכ"ל חטיבת התקשורת של אקסנצ'ר. "בטווח הארוך, המפתח להשגת רמת ביצועים גבוהה עם ה-IPTV הוא להיות בעלי חזון, שאפתניים ופתוחים לחדשנות ממקורות רבים. לטווח הקצר יותר, המפתח הוא להיות קשוב למשוב של הצרכנים ולדלג מעל המשוכות הטכנולוגיות".

הרווחים בתחום

כאשר נשאלו מה לדעתם יהיה מקור ההכנסות העיקרי עבור ה-IPTV, כמחצית (46%) ממנהלי התעשייה שהשתתפו בסקר בחרו בפרסום. לעומת זאת, מפעילי הרשתות בקבוצת המשיבים (שכללה יצרניות ציוד, חברות אלקטרוניקה לצריכה, ספקיות תוכן ואולפנים/משדרים) חלקו עליהם. שלושה-רבעים (74%) ממפעילי הרשתות אמרו שהם סבורים כי דמי המנוי עבור חבילות של תכנים מיוחדים הם שיספקו את תזרים ההכנסות הגדול ביותר, ולאחר מכן דמי המנוי עבור תכנים בסיסיים, ורק לבסוף ההכנסות מפרסום.

"חילוקי דעות אלה בין מנהלי התעשייה לבין מפעילי הרשתות משקפים את חוסר הוודאות האופף את המדיה, את דרך ההפעלה שלה ואת השאלה על מה הלקוחות יהיו מוכנים לשלם", אומר אלרון. "ספקיות רגילות להכנסות ממנויים סבורות שחווית ה-IPTV תגיע עד מהרה לרמה של מוצרי הווידיאו הקיימים ואף תתעלה עליה. לעומתן, מנהלים בתחום המדיה עדיין זהירים וספקנים יותר אם תזרים רווחים חדש יכול להתהוות כל-כך מהר.

בשורה התחתונה אמר אלרון - "המציאות היא ששני תזרימי הרווחים יהיו חשובים, אבל האתגר יהיה למנף את העוצמה של הטכנולוגיה החדשנית הזו כדי ליצור חווית וידאו חדשה שעבורה יהיו גם הצרכנים וגם המפרסמים מוכנים לשלם יותר משהם משלמים היום".

אז להיכנס או לא

כאשר נתבקשו לציין סיבות שבשלהן כדאי להיכנס לשוק ה-IPTV, רבים מהמשיבים (42%) הזכירו תזרים רווחים חדש, לאחר מכן דובר על גיוס לקוחות חדשים (28%) ולבסוף על הגדלת המכירות של חיבורים רחבי-פס (21%).

רבים מהמנהלים בתעשייה סבורים שמחירים מוזלים באמצעות חבילות שירות יחזקו את נכונות הצרכנים לשלם. כמעט שני-שלישים (64%) מכל המשיבים – ושלושה-רבעים (74%) ממפעילי הרשת שהשתתפו בסקר – אמרו שהם סבורים כי חבילות שירות מוזלות יספקו את התמריץ המשמעותי ביותר לרכישת IPTV. היכולת להעביר תכנים בין התקנים הוזכרה גם היא כתמריץ חשוב, ונבחרה על-ידי 38% מהמשיבים, כמו גם הנוחות של חשבון מאוחד עבור מספר שירותים, אשר נבחרה על-ידי 31% מהמשיבים.

ולמרות הכול ישנם מכשולים בדרך לאימוץ ה-IPTV. רבע (25%) מהמשיבים אמרו שהמכשול העיקרי לטווח הקצר הוא סוגיית איכות השירות הקשורה לארכיטקטורות בלתי מוכחות, לרוחב-פס נמוך ולבעיות טכנולוגיות נוספות. מספר זהה (25%) אמרו שהם סבורים כי סוגיות איכות השירות יפתרו במהלך שלוש השנים הקרובות והאתגר הקשה ביותר שהן יותירו אחריהן יהיה תחרות קשה יותר מצד ספקיות שירותי טלוויזיה חלופיים. אתגר נוסף שיעמוד בדרך לאימוץ ה-IPTV, ואשר הוזכר על-ידי 19% מהמשיבים, הוא דמי מנוי גבוהים בגין העלות הגבוהה של ציוד וגישת רשת.

מי ירוויח בסוף

כאשר נשאלו אילו סוגי חברות עתידות להפיק רווחים מה-IPTV, הרוב הגדול (87%) בחרו בספקיות תוכן, ולאחר מכן (72%) בספקיות טלקומוניקציה. לא מפתיע לגלות שיותר משני-שלישים (69%) מהמשיבים אמרו שחברות השידור המסורתיות ירוויחו הכי פחות מה-IPTV, דעה שבה אחזו המשיבים מכל סוגי החברות, לרבות חברות השידור בעצמן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה