לאומי: בטווח הקצר צפוי מסחר תנודתי בהשפעת מאקרו
במהלך השבוע האחרון התנהל המסחר בצל הירידות הנוספות שנרשמו בשווקים מעבר לים. בעקבות ירידות השערים וחוסר הוודאות נרשמו גם ירידות במחזורי המסחר. עם זאת, השבוע ניתן ליחס חלק מהירידות במחזורים, לפחות בשני ימי המסחר הראשונים של השבוע, להפסקות באספקת החשמל אשר פגעו ברצף המסחר. ביחידת המחקר של בנק לאומי מתייחסים לירידה במחזורי המסחר מזה השבוע השני ברציפות, ומציינים כי ירידות שערים המלוות בירידות מקבילות במחזורי המסחר, מאותתות לרוב על יציבות מסוימת וכי לא קיימת פאניקה בשוק.
עם זאת, טוענים הכלכלנים בבנק, כי יש לבדוק מגמה זו לאורך תקופה מעט יותר ארוכה ולוודא, כי אין מדובר בתופעה נקודתית. נציין, כי במהלך השבועיים האחרונים עמד מחזור המסחר היומי הממוצע על כ-1.1 מיליארד שקל, זאת בהשוואה לנתון של כ-1.35 מיליארד שקל מתחילת השנה - ירידה של יותר מ-18%.
אינדיקציה נוספת לחוסנו היחסי של שוק המניות המקומי הינה השוואת ביצועי הבורסה המקומית בתקופה האחרונה ביחס לבורסות אחרות בעולם. כזכור, שוק המניות המקומי הגיב לירידות השערים בעולם בעיכוב של כשבוע ימים. בבנק מוסרים, כי השוואת התשואות שנרשמו בשווקים במהלך החודש האחרון (בו נרשמו מרבית הירידות) מעלה, כי הירידות בארץ הסתכמו בתקופה זו בשיעור הדומה לאלו שנרשמו באירופה ובארה"ב, אך בשיעור נמוך משמעותית מהירידות החריפות שנרשמו בשווקים מתעוררים אחרים.
בנוסף לכל אלו, מתייחסים בבנק להשקעות הזרים בשווקים המתעוררים בהם נכללת ישראל, ומציינים שלנוכח ההתפתחויות האחרונות הקטינו משקיעים שונים בעולם את חשיפתם לשווקים אלו. מנתוני בנק ישראל לחודש מאי עולה, כי במחציתו הראשונה של החודש עדיין נמשכו השקעות פיננסיות של זרים בבורסה המקומית, אך לנוכח ההתפתחויות במחציתו השנייה של החודש נרשמו מימושים. בסיכום חודשי, במאי הקטינו הזרים את השקעותיהם בשוק המניות המקומי בכ-50 מיליון דולר וזאת לאחר שבמהלך ארבעת החודשים הראשונים של השנה נרשמה השקעה מצטברת של כ-536 מיליון דולר שהצטרפו להשקעה של כ-2.14 מיליארד דולר בשנת 2005. מימוש זה מעריכים כלכלני הבנק הינו בהיקף קטן יחסית בהשוואה למימושים בשווקים מתפתחים אחרים.
בטווח הארוך, מעריכים בלאומי, כי המשך צמיחת המשק הישראלי לצד היציבות הפיננסית, המדינית והביטחונית המקומית, צפויים לתמוך בהתחדשות העליות בשוק ההון, אם כי על מגמה זו עלולים להעיב העלאות ריבית נוספות מעבר לים והמשך התייקרות מחירי הנפט והסחורות.
עם זאת, מציינים בבנק, כי בטווח הקצר מסתמן, כי המגמה השלילית טרם הגיעה לקיצה, כאשר המתאם של השוק המקומי עם שווקי חו"ל ימשיך להיות גבוה. לפיכך, צפוי מסחר תנודתי, שינבע בעיקר מפרסום אינדיקטורים נוספים שעשויים לאותת לגבי מדיניות הריבית של ה-Fed בסוף חודש יוני, ועשויים להמשיך את המגמה השלילית בשווקים מעבר לים. להערכת האנליסטים בלאומי, ירידות נוספות בשוק המניות יהוו פוטנציאל להגדלת חשיפת המשקיעים הזרים לשוק המקומי.