לוהט באמת: אוגוסט חיובי ראשון ב-5 שנים בבורסה

איזה חודש לוהט, מסיכום נתוני שוק ההון שערכנו ב-Bizportal עולה: סטיות התקן זינקו לשיא של השנים האחרונות, מחזורי המסחר קפצו ב-66% ביחס לאשתקד, ואתם תקראו את זה ראשונים אצלנו
חזי שטרנליכט |

חודש אוגוסט הידוע כחודש הלוהט בלוח השנה הישראלי היה השנה גם חודש רותח מבחינת הבורסה התל אביבית ושוק ההון. בניגוד לחודשים מקבילים בשנים האחרונות, ראינו את הבורסה מתנהגת בתמונת ראי: הן מבחינת התשואות והן מבחינת מחזורי המסחר. נראה שהסוחרים והפעילים בשוק יכלו רק לפנטז על החופשה השנתית שלהם באוגוסט. מנתוני אתר החדשות Bizportal מקבוצת קו מנחה עולה כי המחזור היומי הממוצע עמד על 922 מיליון שקל בחודש אוגוסט שחלף, זינוק מסחרר של כ-66% ביחס לחודש אוגוסט המקביל לו בשנת 2004, אז הסתכם אותו מחזור יומי ממוצע ב-555 מיליון שקל.

מדדי המניות המובילים בבורסה התל אביבית עלו בשיעורים מרשימים למדי בחודש אוגוסט. מבדיקה שערכנו נמצא כי היה זה חודש אוגוסט הראשון שהניב תשואה חיובית מאז שנת 2001. בכלל, מה שעולה מהנתונים הוא כי אוגוסט היה חודש שהניב תשואה שלילית במרבית המקרים מאז 1992. מדד תל אביב 25 עלה בשיעור של 4.5% ומדד תל אביב 100 הוסיף 3.9%. זאת לעומת ירידה בשיעור של 3.74% ו-3.46% באוגוסט המקביל בשנה שעברה בהתאמה.

התנהגות המדדים המובילים בחודש אוגוסט היתה פתלתלה למדי. בחודש זה הוטלה "פצצה" על שוק ההון עם התפטרותו של שר האוצר, בנימין נתניהו. הבורסה צללה באותו יום בשיעור חד אך שבה לטפס למחרת בשיעור נאה. המדדים החלו להסחר בעליות מרשימות בעת ימי ההתנתקות ועברו למגמה של מימושים עם סיומה.

עם פעילות ערה כל כך, אין זה פלא שבמהלך חודש אוגוסט רשמו מדדי המניות המובילים שיאים חדשים. המדד המוביל של הבורסה: מדד ת"א 25 רשם שיא חדש כאשר חצה את רמת 721 הנקודות. מבין מדדי המניות בלט סקטור הבנקים בתשואה עודפת על פני תחומי מניות האחרים. המניות בסקטור עלו בשיעור חד של כ-11%, תוך שהן משלימות עלייה חדה של כ-17% בחודשיים האחרונים. מנגד בקרב סקטור חיפושי הנפט נרשמו ירידות שערים של כ-3.7%, מגמה מעניינת אם נזכרים בכך שמחיר הנפט ממשיך לטפס ללא הרף בשווקי הסחורות.

אם מנתחים את התפלגות מחזורי המסחר לפי מדדי המניות, הרי שבמניות המשתייכות למדד ת"א 25, ניתן לציין שהמחזורים גדלו במעט בהשוואה לחודש יולי הקודם והסתכמו בממוצע בכ-586 מיליון שקל ביום. מחזורי המסחר במניות מדד ת"א 75 גדלו גם הם בשיעור מתון בהשוואה לחודש יולי הקודם והסתכמו בממוצע בכ-132 מיליוני שקל.

שוק הנגזרים: המחזורים גדלו - סטיות התקן הרקיעו

גם בשוק הנגזרים שבבורסה נרשם גידול במחזורי המסחר. המחזורים בנגזרי נכס הבסיס ת"א 25 המשיכו לגדול במהלך חודש אוגוסט. הם הסתכמו בממוצע יומי של כ-310 אלף יחידות לעומת מחזור של 240 אלף יחידות בממוצע מתחילת שנת 2005, ו-180 אלף בחודש המקביל אשתקד. מדובר בגידול חד של 29% וכ-72% בהתאמה. במונחי נכס בסיס הסתכם המסחר היומי בממוצע של כ-480 מיליארד שקל.

נתון מעניין נוסף, שקשור לטלטלה שעבר שוק המניות במהלך החודש, הוא סטיות התקן. אותו נתון סטטיסטי האומד את טיב התנודתיות של שוק המניות. מנתונים שאספנו ב-Bizportal מצאנו כי סטיות התקן במהלך חודש אוגוסט היו מהגבוהות בשנים האחרונות, כאשר השיא היה כאשר הגיעו סטיות התקן הגלומות ביום ה-16 באוגוסט לרמה של 27% ובממוצע נעו סביב רמה של 20%.

קרנות הנאמנות הבולטות בחודש אוגוסט

מהנתונים שאספנו נמצא כי הקרנות שהתבלטו בגובה התשואות שהעניקו למשקיעים בהן בחודש אוגוסט הן: א.ד רוטשילד יפן ערך, המשתייכת לענף חו"ל מניות גיאוגרפי. קרן הנאמנות הזאת היתה במקום הראשון מבחינת גובה התשואות. היא הניבה תשואה של 9.3% בחודש אוגוסט, התשואה הגבוהה ביותר שהניבה קרן נאמנות למשקיעיה. אחריה הגיעה קרן הנאמנות מיטב אופציות, מענף האופציות, עם תשואה של 9.02%.

במקום השלישי היתה קרן הנאמנות אילנות מעו"ף בריבוע שהניבה תשואה של 8.19%, אל המקום הרביעי הגיעה קרן הנאמנות סימודן מט"ח קומודיטיס, המשתייכת לענף חו"ל אג"ח / משולבות, היא הניבה תשואה של 8.11% למשקיעים בה, ולמקום החמישי ברשימת התשואות הגבוהות ביותר בין קרנות הנאמנות הגיעה קרן הנאמנות מיטב ת"א 25 בריבוע, המשתייכת לקרנות המתמחות במניות ת"א 25, היא הניבה בחודש אוגוסט 7.62%.

ברשימת הביצועים הפחות טובים נמצא כי קרן הנאמנות שהניבה את התשואה הנמוכה ביותר הייתה נאסד"ק כפליים מענף חו"ל מניות ענפי, היא ירדה ב-7.1%-. במקום השני הייתה קרן הנאמנות גאון גמישה מענף הגמישות שהניבה 6.8%-, במקום השלישי הייתה זאת קרן עמדה P2&S שהניבה 5.52%-, במקום הרביעי הייתה קרן הנאמנות אילנות ח.לירידת ת"א 25 שירדה ב-4.15%-, ובמקום החמישי נמצאה קרן הנאמנות רקיע חו"ל מגודרת, מתחום אופציות, שירדה ב-3.75%-.

השוק הסולידי: התשואות עלו בטווחים הארוכים

גם כאן לא נרשמה רגיעה במהלך חודש אוגוסט. השוק הסולידי התאפיין בעליות שערים בכל האפיקים השונים, כאשר את עיקר העליות רשמו אגרות החוב צמודות מדד. הן עלו בחודש אוגוסט בשיעור ממוצע של 2.1%, בעיקר על רקע עליית מחירי הנפט והחששות מפני עליה בציפיות האינפלציה. עיקר העליות נרשמו בטווחים הארוכים יותר, שם הגיעו העליות ל-2.6%. בקרב אגרות חוב השקליות מסוג שחר התנהל מסחר מאופק יותר, ואלו רשמו עליות בשיעור מינורי של 0.3%.

כל זאת כאשר בטווחים הקצרים נרשמה עלייה בתשואות לפדיון, ואילו בשחרים הארוכים נותרו התשואות כמעט וללא שינוי ביחס לרמתן בתחילת החודש. בסיכום חודשי עלו אגרות החוב הארוכות מסוג שחר בכ- 0.5%. פער התשואות בין השחר הארוך לעומת האג"ח האמריקאי ל-10 שנים הולך ומצטמצם ובאוגוסט הוא ירד אל מתחת רמת 2%.

אגרות החוב להמרה עלו בשיעור של 3.2% כאמור על רקע העליות בנכסי הבסיס. במק"מים נרשמה עליית תשואות לאורך כל העקום, כאשר המק"מ לשנה נסחר בתשואה של 4.3% לעומת תשואה של 4.17% בתחילת חודש אוגוסט. כל זאת על רקע האפשרות להעלאת הריבית בטווח הקצר.

שוק מטבעות: תשואה של 1.33% לאירו

אם יש זירה אחת שהצליחה להוותר שקטה "יחסית", הרי שהיא זירת המט"ח. אחרי הזינוק של הדולר בחודש יוני, התיקון שהגיע בחודש יולי, בא חודש אוגוסט והצליח להוציא את פעילי שוק המטבעות לרגיעה חלקית. בסיכום חודשי התברר שהאירו היה אפיק ההשקעה המועדף על פני יריבו בשווקי המטבעות ? הדולר האמריקני. הוא הניב תשואה של 1.33% בחודש זה, אל מול תשואה של 0.42% לדולר האמריקני. עוד מי שעלה, ובשיעור גדול בהרבה, היה מחיר הנפט. מחירי חבית נפט עלו על פי החוזים למסירה בחודש אוקטובר בשיעור של כ-12% בחודש אוגוסט.

מאת: חזי שטרנליכט.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה