מדדי ת"א על סף מחיקת התשואה החיובית מתחילת השנה
הבורסה לניירות ערך בתל אביב חזרה השבוע למסלולה דרומה, בהתאם לאווירה השלילית בשוק ההון המקומי בחודש האחרון. עליות השערים שנרשמו בשבוע שעבר והמשיכו לתחילת השבוע החולף, הצליחו אולי לטשטש מעט את המגמה השלילית ולהפיח תקוות באלה שמחכים לסיומה. אך בסיומו של השבוע שוב נסוגו המדדים המובילים כהם מוחקים אט אט את התשואה החיובית שנרשמת מתחילת השנה בבורסה. מחזורי המסחר הגבוהים להם התרגלנו ביוני, ירדו מעט השבוע.
את השבוע התזזיתי פתחה הבורסה בירידות שערים כשברקע, מעמדו של שר האוצר, בינימין נתניהו, בשל התנגדותו לתוכנית ההתנתקות וכוונתו להצביע לדחייתה. אך רמזים מכיוונו של משרד ראש הממשלה, כי אין בכוונתו לפטר את נתניהו חיזקו את המדדים המקומיים שעברו לעליות שהחזיקו יומיים. ביום השלישי של השבוע עברה הבורסה המקומית לירידות שערים חדות שמחקו את העליות שנרשמו ביומיים הקודמים. ביומה הרביעי שוב נרשמו עליות שערים וביום החותם של השבוע חתמו המדדים העיקריים בירידות כשברקע סדרת פיגועים בלונדון שגררה את שווקי העולם לטריטוריה האדומה. מדד תל אביב ירד בסיכום שבועי ב-0.69% והתמקם ברמת 634.78 נקודות, מדד תל אביב 100 השיל 0.79% לרמת 651.28 נקודות, מדד התל טק 15 איבד 2% לרמת 399.13 נקודות, ומדד הבנקים הנמיך ב-0.3%. מחזור המסחר היומי הממוצע הסתכם השבוע בכ-753 מיליון שקל, לעומת כמיליארד שקל ביוני.
דולר
גם השבוע המשיך להתחזק המטבע האמריקני למול עמיתו הישראלי - השקל. בסיכום שבועי התחזק הדולר בשעור של 0.61% ושערו היציג עומד כעת על רמת 4.61 שקל. ברקע להתחזקותו, החשש מתהליך ההתנתקות וצמצום פער האיביות בין השקל לדולר לרמה של 0.25% בלבד. על פי ההערכות, תהליך העלאת הריבית על הדולר לא צפויה להיפסק. להערכת כלכלנים בשוק, כעת העלאת הריבית על הדולר היא בלתי נמנעת, אך צפויה להיות מדודה. ככל הנראה, גם במסחר במטבעות מעדיפים הסוחרים להתין את להתנתקות טרם יחליטו לאמץ שוב את המטבע הישראלי.
על רקע הפיחות החד בשער השקל מול הדולר, במהלך החודש האחרון, התנפחה הפעילות בשוק הנגזרים על הדולר. על פי נתוני בנק ישראל, זינק המחזור היומי באופציות הדולריות והסתכם בכ-35 אלף יחידות בחודש יוני, פי שניים מהמחזור בחודש הקודם, והיה המחזור הגבוה ביותר מאז מאי אשתקד.
כמו כן דיווחו מבנק ישראל על גידול משמעותי בהיקפי הפעילות במסחר במט"ח בישראל בחודש יוני ביחס לחודש מאי השנה. הבנקים הזרים רשמו פעילות כוללת (swap ו-spot) של כ-27.8 מיליארד דולר ביוני, גידול של 36% ביחס לחודש מאי. הבנקים המקומיים רשמו גידול של 71% בסך העסקאות במט"ח שלהם (swap ו-spot), והן הסתכמו ביוני בכ-9.36 מיליארד דולר מול 5.45 מיליארד דולר במאי.