גודל טקסט
זום
ניגודיות
נפט יורד
צילום: Getty images Israel

הנפט ממשיך ליפול בעקבות החלטת קרטל אופק+ להגדיל התפוקה

במהלך סוף השבוע הוחלט להגדיל את תפוקת חברות הקרטל בהתאם להחלטות קודמות; חבית מסוג WTI נסחרת תמורת 56.28 דולר, ירידה של כ-3.5% וחבית מסוג ברנט יורדת 3.2% למחיר 59.33 דולר

גיא טל | (5)
נושאים בכתבה נפט אופק

מחיר הנפט ממשיך בצניחה חופשית, אך בינתיים מדינות קרטל אופק+ דבקים במדיניות העלאת הייצור עליה הוחלט בראשית מרץ. המדינות החברות בקרטל נפגשו באופן וירטואלי במהלך השבת האחרונה והחליטו לדבוק במדיניות עליה הוחלט אז, ולפיה הן יגידלו את תפוקת הנפט גם במהלך חודש יוני. מדינות הקרטל יפיקו 411 אלף חביות נוספות מדי יום, לאחר העלאה דומה בחודש מאי. 

עם תחילת שבוע המסחר מחיר הנפט הגיב בירידה של יותר מ-4%, שהתמתנה מעט כעת. חבית מסוג WTI נסחרת בשעת כתיבת שורות אלו תמורת 56.28 דולר, ירידה של כ-3.5% וחבית מסוג ברנט יורדת 3.2% למחיר 59.33 דולר. הירידה הנוכחית מצטרפת לירידה של 7.5% במהלך השבוע שעבר, ולאחר ירידה של 18% במהלך חודש אפריל - הירידה החודשית החדה ביותר מאז נובמבר 2021 בעיצומה של מגיפת הקורונה. 


ההחלטה מגיעה על רקע ההתעלמות של חברות הקרטל כמו עירק וקזחסטן שהמשיכו להעלות את תפוקת הנפט למרות החלטות קודמות לצמצם אותו, מה שהיווה חלק מהסיבות לירידות האחרונות במחיר הזהב השחור. חברות הקרטל החזקות יותר החליטו לנקוט בסוג של "עונש" שיפגע אף יותר במחיר, למרות שמי שיפגע מכך יותר מכל, הוא הן עצמן. מי שמרוויח מכך הן צרכניות הנפט שנהנות ממחירים נמוכים מאד יחסית. סיבה נוספת להגדלת התפוקה היא ככל הנראה לרצות את נשיא ארצות הברית לקראת ביקורו המתקרב בסעודיה, בקטאר ובאיחוד האמירויות.

ההחלטה של חברות הקרטל מצטרפת להגדלת התפוקה ממדינות שאינן חברות בקרטל, ובראשן ארצות הברית, ועל רקע הבטחת נשיא ארצות דונלד טראמפ להגדלת התפוקה עוד יותר בארצות הברית, שכבר כיום היא יצרנית הנפט הגדולה בעולם. העליה בהיצע נפגשת בירידה בביקוש עקב החששות ממיתון, והפגיעה בכלכלת סין וגרמניה והמחיר נמצא במגמת ירידה ברורה. הדבר מסייע בהתמתנות האינפלציה העולמית, כפי שבא לידי ביטוי בקריאות האחרונות במספר מדינות. 


ארגון מדינות אופק ניסה לשמור על מחירי נפט גבוהים ולא העלה את התפוקה מאז שנת 2022 ועד מרץ האחרון, ואף ניסה במהלך התקופה לקצץ בייצור הנפט הקולקטיבי, ניסיון שלא עלה יפה עקב ירידה במחויבות של חברות הקרטל להחלטות הקולקטיביות. בשיא קיצץ הקרטל כ-5.85 מיליון חביות ליום, כ-5.7% מהאספקה הגלובלית, לפחות על הנייר. הניסיון לשלוט באופן הזה במחיר הנפט נכשל, כאמור, ומחיר הנפט נמצא במגמת ירידה משמעותית מזה כמה חודשים. "חלק מהסיבות לצעד הזה (העלאת הייצור) הוא תוצאה של ייצור מוגבר חוזר של כמה מחברות הקרטל, האחרונה שבהן קזחסטן, עירק ורוסיה, למרות שמוסקבה עשתה חלק גדול מכך כייצור לא רשמי כדי להתחמק מהסנקציות", כך לדברי בכיר באיחוד האירופי. עוד אמר הבכיר כי "חלק מהעליה נובע מהרצון של הקרטל לשמור על נתח שוק, בהתחשב בשינוי הגדול שמתרחש באיזון בין הביקוש להיצע. סיבה נוספת היא שהקרטל סבור שהוא לא יצליח לנצח במלחמת מחירים על הנפט עם ממשל ארצות הברית".

אכן, במהלך מלחמת המחירים הקודמת בשנים 2014 - 2016 ערב הסעודית נאלצה להוציא כ-34% מקרן העושר שלה כדי להתמודד עם הבור שנוצר בתקציב המדינה ואף עלו חששות לפשיטת רגל של המדינה, שאף פורסמו באופן נדיר על ידי שר בכיר במדינה. 


הטענה הרשמית של 8 חברות הקרטל שנפגשו במהלך השבת, אלג'ריה, עירק, כווית, ערב הסעודית, איחוד האמירויות, קזחסטן, עומן ורוסיה, היא שהעליה מגיעה על רקע שוק בריא, מלאי נפט נמוך, ובהתאם להחלטה קודמת. השוק, ככל הנראה, רואה את הדברים אחרת. 

קיראו עוד ב"אנרגיה ותשתיות"

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    אנונימי 05/05/2025 11:14
    הגב לתגובה זו
    מחירי האנרגיה גז פוטו וואלטיחשמל יעלוהבנזין ירד
  • 1.
    בינתיים מחירי הדלק לרכב עדיין גבוהים. גבוהים מאוד. (ל"ת)
    חחח... 05/05/2025 07:13
    הגב לתגובה זו
  • סתיו 05/05/2025 08:59
    הגב לתגובה זו
    צריך לממן את הביזה הנוראית שמבצעת ההנהגה החרדית בקופת המדינה.
  • אורן 05/05/2025 10:21
    מחיר הדלק לליטר בערך 2 ליטר מעל חמש שח התוספת זה מיסים .
  • חמש שח על כול ליטר בערך זמ מס .הדלק עצמו מחירו 2 שח לליטר לערך (ל"ת)
    אורן 05/05/2025 10:20