ועדת קדמי מסרה את המלצותיה הסופיות לשר התמ"ת ולשר האוצר
הצוות לבחינת רמת התחרותיות והמחירים בשוק מוצרי המזון והצריכה ("ועדת קדמי"), מסר את המלצותיו הסופיות לשר התמ"ת ולשר האוצר. הצוות סבור כי בשורה התחתונה, יישום ההמלצות כמכלול, יביא להוזלת סל הקניות של המשפחה הישראלית ולחיזוק כוח המיקוח של הצרכן.
המסקנות העולות מהדו"ח הן שבראש ובראשונה מחירי המזון בישראל יקרים גם בהשוואה בינלאומית וגם בבחינת קצב התייקרות המחירים מספטמבר 2005 ועד יוני 2011, זאת בהשוואה לכלל מדינות ה-OECD. מסקנות נוספות הן שמקטע האספקה הוא הריכוזי ביותר בכל שרשרת הערך ושבשוק המזון קיימת שורה של הסדרים בין הספקים לרשתות השיווק אשר מגבילים את התחרות. "בעוד שעלייה במחירי תשומות הביאה לעליית המחיר לצרכן, הרי שירידת מחירי התשומות לא הגיעה לצרכן", כותבים עוד בדו"ח.
בין ההמלצות של הועדה נציין את הגברת שקיפות המחירים לצרכן, הגבלת ריכוזיות קמעונאית ברמה האזורית, עידוד עסקים קטנים, איסור הסדרים בלתי תחרותיים ביחסי ספק-קמעונאי ובכלל זה איסור על ספקים להתערב בקביעת מספרם או זהותם של ספקים מתחרים ברשת, איסור על רכישת שטחי מדף על ידי ספקים, איסור על סדרנות של הספק ברשתות הקמעונאיות ועוד. המלצות נוספות הן להפחתת המכסים דרמטית בשיעור של בין 40% ל-100% ובמקטע הספקים ולהסרת חסמי יבוא, כולל הקלות בתהליכים לאישור יבוא מקביל של מזון. צוות המשנה לתחום משק החלב עמד על שורה של כשלים אשר מאפיינים את כל שרשרת הערך הכוללת את מקטע הרפתות, מקטע המחלבות, שהן יצרניות מוצרי החלב, והמקטע הקמעונאי. הצוות ממליץ על החלת מתווה התייעלות במחיר המטרה, על פני 8 שנים ושיפור במערך קביעת מחיר המטרה, על ניוד מכסות החלב באופן חופשי וללא התערבות, מתן מענקי פרישה כתמריץ ליציאה מהענף ליצרנים הלא יעילים. שר התמ"ת, שלום שמחון, אמר בהתייחסות להמלצות כי "מדובר בעבודה המקיפה ביותר שביצעה הממשלה לבחינת משק המזון; שוק המזון ייראה בעוד מספר שנים אחרת". שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, הזכיר כי לפני שבוע חתם על צווים להפחתת מכסים על מאות מוצרי מזון שונים - "דבר אשר יביא להפחתת מחירים מהירה, מדובר ביישום אחת ממסקנות הועדה וכעת עלינו לפעול להשלמת יישום שאר ההמלצות", כך לדברי שוק האוצר.
יו"ר הצוות שרון קדמי, מנכ"ל משרד התמ"ת: "בשוק המזון הישראלי נמצאים כשלים שהביאו במהלך השנים לעליית מחירים לא מוצדקת. כדי להוזיל את עגלת הקניות של המשפחה הישראלית, יש צורך בשורת צעדים שמתחילה בעידוד התחרות בתחום הייצור והייבוא, דרך יחסי המסחר שבין הספק לרשת השיווק, ובין רשת השיווק לצרכן ומסתיימת בחיזוק המודעות והכוח הצרכני של המשפחה עצמה".
- 2.אשרי המאמין. נראה כמה מזה יתפוס (ל"ת)הלוואי ותהיה תחרות 18/07/2012 10:18הגב לתגובה זו
- 1.עבודה בעניים 18/07/2012 10:06הגב לתגובה זולממשלה הזו אין תקנה] צריך להחליף אותה ומהר!