עליות בורסה תל אביב
צילום: Bizportal; Getty images Israel

3 המניות שמזנקות היום בבורסה - ולמה?

מניות של יוניק-טק, אימד ואיי ארגנטו מזנקות בטווח של 70-235%, אבל מבט מעמיק מגלה גם חששות, הפסדים ואתגרים להמשך הדרך; וגם - למה כדאי למשקיעים להיזהר?

אביחי טדסה |
נושאים בכתבה שותפויות המו"פ

בעוד המדדים המרכזיים בבורסה בתל אביב עולים היום עד 0.6%, ומדד הבנקים מזנק בכ-1.7%, שלוש מניות בולטות במיוחד עם זינוק חד של עד 270% - יוניק-טק יוניק-טק יהש 184.7%  , אימד אימד יהש 83.05%   ואיי ארגנטו איי ארגנטו יהש 59.8%  . כולן שותפויות מו"פ קטנות יחסית, עם מכפיל הון נמוך במיוחד, פערים בין ההון העצמי לשווי השוק. כל שלוש החברות נסחרות במכפילי הון נמוכים במיוחד, המשקפים חשש עמוק מצד השוק. הסיבה לכך אינה רק בביצועים, אלא גם במבנה הפעילות: מדובר בשותפויות מו"פ או השקעה, שגובות דמי ניהול גבוהים ולעיתים גם דמי הצלחה, כאשר בשילוב עם ההוצאות התפעול השוטפות, נשחקת התשואה והסיכון עובר כולו למשקיעים. (הנה כתבה מהעבר המשקפת את המודל של החברות - שותפויות המו"פ שתו את הכסף, המשקיעים נשארו עם ההפסדים). המניות האלו נסחרות בשווי שעל פניו נראה נמוך, בשעה שיש להם מזומנים בקופה והשקעות שבחלקן שוות. במקביל בעלי העניין בגופים האלו שראו שהם בעצם מפילים את הציבור כמו במנרה ובביג טק, החליטו להחזיר את הכסף למשקיעים בטווח של תקופה מסוימת והביאו להשבחה במחירי המניות.  

הפוטנציאל של מהלך כזה הוא משמעותי ולצד המחיר הנמוך ובכל זאת - ההחזקות שיכולות עוד להשביח, הערך נראה זול למרות דמי הניהול הענקיים. זו הסיבה של העליות.    


מניית יוניק-טק שותפות מוגבלת רושמת עליות חדות של 200%. מדובר בשותפות שהוקמה בשנת 2020, מתוך מטרה להשקיע בשוק המשני של חברות טכנולוגיה פרטיות, ובמיוחד ביוניקורנים, סטארט-אפים לא סחירים עם שווי מוערך של מעל מיליארד דולר. השותפות מחזיקה כיום בעשר חברות בתיק ההשקעות שלה, בהן BigID, Motive, Dataminr ו-Carbon 3D, ונמנעת מהשקעה ישירה בחברות הנסחרות בבורסות ציבוריות.


למרות האסטרטגיה היומרנית, המספרים מצביעים על חוסר ודאות. ההון העצמי של יוניק-טק בסוף 2024 עומד על כ-13.7 מיליון שקל, אולם שווי השוק שלה בבורסה הוא 6.4 מיליון שקל אחרי שהיא מנקת היום פי3.  לפי הדוחות, בשנת 2024 הפסידה השותפות כ-486 אלף דולר, מתוכם 137 אלף כתוצאה משערוכים שליליים של נכסים לא סחירים, ו-291 אלף דולר בהוצאות הנהלה וכלליות,  נתון גבוה יחסית לגודלה. יוניק-טק לא חילקה רווחים בשנתיים האחרונות, לא גייסה הון, ודמי הניהול והפיקוח ממשיכים להיגבות גם בתקופות של ירידה בשווי הנכסים. המשקיעים מצביעים היום ברגליים, אולי מתוך הערכה שהמניה מתומחרת בחסר, אבל הקושי המרכזי, שווי הוגן של אחזקות בשוק לא שקוף, נשאר בעינו.


אימד: נסיקה במחיר המניה - אחרי הנפקת הזכויות


מניית אימד אינפיניטי מדיקל מזנקת היום במסחר בכ-112%, ל־12.3 מיליון שקל, רחוק מאוד מההון העצמי של החברה, שעומד על כ־27.5 מיליון שקל. מדובר במכפיל הון של 0.40 בלבד, שמבטא חוסר אמון מצד השוק, למרות ההתאוששות האחרונה במחיר המניה. השותפות הוקמה בשנת 2020 וגייסה כ־12.5 מיליון דולר מהציבור במסגרת הנפקה ראשונה. מאז, השקיעה בשבעה סטארט-אפים בתחום מדעי החיים והבריאות הדיגיטלית, ביניהם ביוביט (מכשור לביש לניטור רפואי), ג'ינוקס (בינה מלאכותית לגנטיקה), ננומדיק (טכנולוגיה להאצת ריפוי פצעים) ו-פולאריס, שמפתחת תרופות בסיוע מחשוב קוונטי אך מתמודדת כיום עם מצוקת מזומנים וסכנת סגירה.


בשנת 2024 רשמה אימד הכנסות זניחות של 47 אלף דולר בלבד, לצד הפסד כולל של כ־575 אלף דולר, ירידה מההפסד של 1.77 מיליון דולר שנרשם ב-2023. השותפות שורפת מזומנים באופן עקבי, אך נכון לסוף השנה, היא עדיין מחזיקה בנכסים של כ־7.6 מיליון דולר אל מול התחייבויות זניחות של 112 אלף דולר. בתחילת 2025 קיבלה השותפות התראה מהבורסה לפיה אם לא תעלה את שווי החזקות הציבור עד לסוף חודש יוני, תועבר לרשימת השימור. באימד בוחנים אפשרות לבצע גיוס הון, לרבות הנפקת זכויות, אך אין ודאות לגבי הצלחת מהלך כזה. השותפות השלימה לאחרונה הנפקת זכויות שבה השתתף צחי סולטן, ונראה שגם בה הפוטנציאל על פניו קיים וזו הסיבה לזינוק.  


איי ארגנטו: שותפות מו"פ עם פורטפוליו פעיל ומכפיל הון נמוך


איי. ארגנטו שותפות מו"פ מזנקת ב-62% נסחרת היום בבורסה בתל אביב לפי שווי שוק של כ-9.5 מיליון שקל, שווי נמוך בהתחשב בהון העצמי של השותפות שעומד על כ-39.3 מיליון שקל, המשקף מכפיל הון של 0.25 בלבד. הפער החריג הזה מעיד על פקפוק מצד המשקיעים ביכולת המימוש של הנכסים ואו דמי ניהול והצלחה שיכולים לשחוק את התשואה. ארגנטו הוקמה בשנת 2020 ונרשמה למסחר ב-2021 כחלק מפעילות ארגנטו קפיטל, שבין השאר הייתה שותפה בשנות ה-2000 המוקדמות בגיוסים הראשוניים של מובילאיי, השקעה שנמכרה כעבור שנים לאינטל בעסקת ענק של 15.3 מיליארד דולר. 

קיראו עוד ב"שוק ההון"


מאז, פיתחה ארגנטו אסטרטגיית השקעות סדורה והציבה את השותפות כזרוע השקעה במיזמים טכנולוגיים מתקדמים בתחומי IIoT, תעשייה 4.0, Work of Future, חקלאות מדייקת, אנרגיה ואינטרנט של הדברים (IOT). נכון לסוף 2024, מחזיקה השותפות בפורטפוליו הכולל שלוש חברות עיקריות: אייכה טכנולוגיות (11.24% החזקה), תוכי (42.47% בדילול מלא) וזוז (החזקה זניחה). השווי הכולל של השקעות אלו מוערך בדוחות בכ-30.7 מיליון שקל, רובו באייכה ובתוכי. החברה ביצעה במהלך השנה האחרונה מספר השקעות נוספות בתוכי, בעיקר בצורת הלוואות עם רכיב המרה, כדי לתמוך בהמשך פעילותה השוטפת של החברה – בעיקר תשלומי משכורות וספקים. 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה