
בדרך ל-6,600? בתי ההשקעות משדרגים יעדים ל-S&P 500
בתי ההשקעות הגדולים בוול סטריט ממשיכים לעדכן כלפי מעלה את תחזיותיהם למדדי המניות, על רקע נתונים עסקיים חיוביים וביצועים יציבים של הכלכלה האמריקאית. עם זאת, העלאות היעדים נעשות בתקופה שבה שורת סיכונים גיאופוליטיים, רגולטוריים ופוליטיים עדיין מרחפת מעל השוק. השאלה המרכזית היא האם מדובר באופטימיות מחושבת – או בהתעלמות מהסיכונים.
המספרים שנשמעו בעבר לא מציאותיים הפכו בתקופה האחרונה לתחזיות רווחות: RBC מציבה יעד של 6,250 נקודות ל-S&P 500, בנק אוף אמריקה מעלה ל-6,300, וגולדמן זאקס מגדילה ל-6,600. מדובר ביעדים שהיו נראים חריגים רק לפני שנה – בתקופה של אי ודאות גבוהה סביב מדיניות הסחר, תמריצים פיסקליים ושינויים בשוקי האשראי.
האופטימיות הזו נשענת על נרטיב של חוסן עסקי. חברות אמריקאיות הראו יכולת הסתגלות בשנים האחרונות – החל ממשבר הקורונה, דרך תקופות של אינפלציה גבוהה ועליות ריבית, ועד למדיניות מכסים משתנה. באמצעות תמחור מחדש, אוטומציה והעברת ייצור, רבות מהן הצליחו לשמור על שולי רווח ולייצר צמיחה ברווח הנקי.
הבינה המלאכותית מצטרפת לעניינים
כעת, הבינה המלאכותית מצטרפת לתמונה ככלי חדש לשיפור פרודוקטיביות עתידית. אנליסטים מסוימים צופים שבעקבות האימוץ שלה, קצב הצמיחה השנתי ברווחי החברות יעלה מהממוצע ההיסטורי של 9% ל־10% או אפילו 11%. תרחיש כזה, אם יתממש, יכול להביא את המדד לרמה של 10,000 נקודות בתוך מספר שנים.
- מתי מממשים רווחים, והאם להקשיב להמלצת המכירה של בנק אוף אמריקה?
- "כשה-S&P 500 יגיע ל-6,300 נקודות - תמכרו!"
אך גם תחזיות חיוביות דורשות זהירות. ההיסטוריה מלמדת שמשברים כלכליים נוטים להופיע בדיוק כשהתחזיות אופטימיות מדי. שווקים שנראים חסינים לעיתים קרובות מופתעים כאשר מופיעים משתנים חדשים – בין אם גיאו-פוליטיים, רגולטוריים או מקרו-כלכליים.
נכון להיום, הנתונים בהחלט תומכים באווירה החיובית. הכלכלה האמריקאית מציגה צמיחה עקבית, עונת הדוחות הנוכחית צפויה להיות חזקה, ומדדי המניות קרובים לשיאים. זו סביבה נוחה לאופטימיות, אך גם כזו שמזמינה משנה זהירות – דווקא כאשר הכול נראה יציב.
גורמי הסיכון
השאלה היא עד כמה שוק ההון מתחשב בגורמי הסיכון. ארה"ב ניצבת בפני בחירות קרובות, מדיניות הסחר ממשיכה להשתנות, ומתיחויות בזירה הבינלאומית מוסיפות אי-ודאות. למרות זאת, המחירים הנוכחיים משקפים לרוב תרחישים חיוביים – ולעיתים התעלמות מסיכונים אפשריים.
- חברה חדשה ב-SP500 - טרייד דסק מזנקת לאחר ההודעה שתתוסף למדד היוקרתי
- בינה מלאכותית והעתיד של אפל - האם החברה תדע להמציא את עצמה מחדש?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
החברות אמנם הפגינו חוסן בתקופות קודמות, והן עושות זאת גם כיום: הן מתאימות תהליכי ייצור, שומרות על שולי רווח, ומשקיעות בחדשנות. ועדיין, לא ניתן לדעת כיצד יגיבו לתנאים חיצוניים קשים יותר – אם וכאשר יופיעו. הבינה המלאכותית ממשיכה לעורר ציפיות גבוהות. היא נתפסת כמנוע צמיחה שיכול להוזיל עלויות, לייעל תהליכים ולפתוח שווקים חדשים. עם זאת, מדובר בטכנולוגיה שעדיין נמצאת בשלבי התהוות, וההשפעה הכוללת שלה על פרודוקטיביות החברה עדיין לא מגובשת.
מאחורי העלאת התחזיות מסתתרת ההנחה שהמערכת העסקית מסוגלת להתמודד גם עם שינויים חדים. ייתכן שההנחה הזו מדויקת, אך ייתכן גם שהיא שברירית יותר מכפי שנראה. תחושת ביטחון גבוהה מדי עלולה להוביל להחלטות לא שקולות ולחוסר מוכנות להפתעות. אם התחזיות האופטימיות יתממשו, המשקיעים ייהנו מעלייה ממושכת. אך תרחיש זה תלוי בכך שמרבית המשתנים ימשיכו לנוע בכיוון החיובי. במציאות, ייתכנו סטיות פתאומיות – ואותן קשה לחזות מראש.