
שוק האג"ח יקר: "התשואות הארוכות בישראל נמוכות מדי"
איזו אג"ח עדיפות - לטווח קצר או טווח ארוך? האם הנגיד יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה בסוף החודש, ומה התשואה על אגרות חוב שקליות של המדינה?
"התשואות הארוכות בישראל נמוכות מדי", אומר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב. הוא מסתמך על הפער בין ריבית בנק ישראל לבין ריבת התשואות - ריבית בנק ישראל היא 4.5% ועל אגרת חוב שקלית של המדינה תקבלו תשואה ל-10 שנים של קצת פחות מ-4.5% לשנה, פער נמוך יחסית, אם כי צריך לזכור שיש צפי להפחתת ריבית. בסוף החודש הנגיד יקבל החלטה על הריבית, אבל עם כל ההתרחשויות הביטחוניות ומלחמת הסחר הסיכוי שהוא יעשה זאת הוא נממוך. אולי הוא יעשה זאת בפעם הבאה - בישיבתו ביולי.
זבז'ינסקי גם מסתמך על המגמה - "הפער בין ריבית בנק ישראל לריבית ממוצעת במדינות G7 עלה מכ-0.5% לפני שנה לכ-1.25% היום. התרחבות פער הריביות אמורה להוביל להתרחבות הפער בין תשואות האג"ח. זה לא קרה". זה לא קרה בגלל הירידה בפרמיית הסיכון של ישראל ועדיין זה פער גבוה מדי.
"בחודשיים האחרונים פערי התשואות בין ישראל למדינות G7 לשנתיים ול-5 שנים התרחבו, אך הפער ל-10 שנים נותר יחסית יציב והפער ל-30 שנה אפילו ירד. התשואה ל-10 ול-30 שנה בישראל ירדה מתחילת השנה יותר מכל מדינה אחרת ב-G7 למעט ארה"ב .
"ישראל הייתה אמורה להציג ביצועים נחותים באג"ח הארוכות לא רק בגלל העובדה שהריבית בישראל נותרה יציבה לעומת הירידה במדינות האחרות, למעט הפד'. בנוסף, עלה הסיכון היחסי של ישראל. הפער בין פרמיית הסיכון (CDS) של ישראל לפרמיית הסיכון הממוצעת של מדינות G7 התרחב בחודש האחרון.התפתחויות אלה בשוק האג"ח המקומי הובילו לתשואות ארוכות נמוכות מדי ועקום התשואות הכי שטוח מבין המדינות העיקריות".
אז איך להשקיע בשוק האג"ח?
"אנחנו עדיין ממליצים על מח"מ בינוני-ארוך ברכיב האג"ח, אך כדאי לרכז משקל גדול יותר של ההחזקה באג"ח הבינוניות. פחת היתרון של האג"ח הצמודות בטווחים הקצרים והבינוניים".
כך או אחרת, שוק האג"ח גם רגיש למצב הביטחוני. התחממות בעזה וגם מול הטורקים עלולה להכביד על השוק. רבבות מילואימניקים נכנסים שוב לעזה והמתיחות גוברת. במקביל טורקיה מנסה להקים בסיסים בסוריה וזה גורם לאי שקט ביטחוני גדול בצפון. צריך גם להזכיר שהזירה עם החות'ים עדיין פתוחה לחלוטין כשהיום נפל טיל בנתב"ג וגרם לשורה של חברות לבטל טיסות לארץ. ישראל עדיין במערכה רחבה ובמספר זירות כשהזירה האיראנית עדיין לא ירדה מהפרק ואולי לא תרד בטווח המידי.
ארה"ב מנהלת מו"מ עם האיראנים וזה מצד אחד יכול להיות מאוד מעודד כי הסכם כזה בסבירות מאוד גבוהה ישרת את האינטרסים הישראליים ויסיר את איום הגרעין, אבל מצד שני קיים חשש שהאמריקאים שיש להם אינטרס גדול להסכם עם איראן בשל הנפט הרב שיש באיראן, יסגרו הסכם שאולי קצת פחות טוב לישראל.
- ההצמדה משתלמת? מה עדיף פיקדון בנקאי או אג"ח ממשלתית
- המשקיעים בורחים לנכסים בטוחים: תשואות האג"ח הממשלתיות יורדות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
הסכם יפחית את פרמיית הסיכון של ישראל ויעזור לאגרות החוב להתרומם, אם כי חלק גדול מהפרמייה הזו כבר כנראה בפנים - בתוך המחירים. כישלון בשיחות יוביל ככל הנראה לאקט מלחמתי וזו יכולה להיות חזית חדשה וקשה למרות שהצלחנו להסיר חלק גדול מהאיום האיראני אבל לא את כולו.
היום, על רקע הרחבת המערכה בעזה וההסלמה מול הטורקים, אגרות החוב יורדות מעט, אך כאמור על פי הערכת זביז'ינסקי הן מתומחרות גבוה.
ככל שעולים בזמן התשואה כמובן עולה, המשקיעים מקבלים פרמיה על הסיכון. אגרת החוב הכי ארוכה לטווח של 17.5 שנים נסחרת בתשואה אפקטיבית ברוטו של 4.78%. אגרת החוב ל-10.7 שנים בתשואה אפקטיבית של 4.46%. לכאורה ריבית מאוד נמוכה ועולה השאלה למה להשקיע לטווח כזה כשאגרות החוב הקצרות מניבות תשואה של קצת מעל4% וכך גם הפיקדונות בבנקים. התשובה היא ככל הנראה מוסברת בציפיות. הציפיות הן שהריבית תרד. בנק ישראל עצמו אמר שעוד כשנה מהיום הריבית צפויה לרדת ל-4%. מעבר לכך, מסלול הירידה צפוי להימשך וכשהריבית יורדת, גם התשואה האפקטיבית על אגרות החוב יורדות וככל שהמח"מ ארוך יותר כך הירידה משמעותית יותר ובהתאמה מחיר האגרת עולה. צריך לסייג שחלק מהציפיות האלו כבר מגולמות ולכן כאמור מחירי האג"ח היחסית גבוהים, אבל בפועל, אם וכאשר הריבית תרד ל4% ובעיקר מתחת ל-4%, צפויים רווחי הון באגרות החוב הארוכות.
- 6.Rubi 04/05/2025 16:25הגב לתגובה זובמחסני חשמל
- 5.אנונימי 04/05/2025 15:40הגב לתגובה זוזה משחק מכור.. המוסדיים הפנסיות על רקע יציאת הממשלה מהנפקת אגרות ייעודיות רוכשים את האגרות האלה ומכאן לדעתי העיוות. אגב בעבר הזרים היו חזק במשחק הזה אבל היום לדעתי פחות.
- 4.מקרו כלכלה 04/05/2025 15:15הגב לתגובה זוהתשואות הארוכות נמוכות עקב ביקוש הגדול מההיצע והיעדר חלופות השקעה סולידיות ובטוחות.אגח בחול ובמיוחד אגח ארוך חשוף לשינויי שער המטח מול השקל.כאשר הכול יירגע בסוף זה יקרה המשק הישראלי יחזור לצמוח במהירות יחסית ואיתו יתחזק השקל.כך שאגח חול חשוף לשעח ולכן עדיף אגח מקומי. זה גורם לעודף הביקושים שמעלים את המחירוכמובן מורידים התשואות.
- 3.כל החברה של מיטב מדברים מפוזיציה פוליטית קפלניסטית ולא כלכלית (ל"ת)אנונימי 04/05/2025 14:49הגב לתגובה זו
- 2.זה לא יקר פשוט השוק מצפה שהנגיד הקפלניסט מייצר הכאוס יוריד הריבית בסוף הוא יתיישר לשוק האפס (ל"ת)כלכלן 04/05/2025 14:47הגב לתגובה זו
- 1.אנונימי 04/05/2025 14:30הגב לתגובה זואחד עם שכל בראשו האגח הקונצרני זה פשוט בדיחה לא מגלם שום סיכון 1.5% מרווח על ממשלתי זו הזיה.