קבלנים ברמת גן
צילום: BizTV
דעה

הספסרות בקרקע הפכה לבוננזה האמיתית

כל זמן שדירה מתעכבת על המדף ערך הקרקע עליה היא יושבת עולה ולפיכך עולה גם ערכה. הקבלנים "החזקים" לא ממהרים לוותר על התרנגולת שמטילה ביצי זהב // דעה

עופר מנדל | (34)

רבות דובר השבוע על כוונת רשות המיסים למסות קבלנים בגין מלאי דירותיהם הלא מכורות. בואו לרגע נניח שיש כוונה באמת לעשות כן, מה ההשפעה שתהיה על מחירי הדירות?.

כרקע לעניין, נתחיל מנושא התחלות הבנייה (וצמצומן לכאורה). התחלות הבנייה שהצטמצמו בשנה האחרונה מכ-55 אלף ב-2016 לכ-48 אלף ב-2017 (ודווקא חזרו לעלות ב-2018) תבשלנה לדירות שרק תמשכנה להיערם במלאים באין קונים. הסיבה לכך פשוטה: הצורך הטבעי בהתחלות הבנייה שעונה לגידול הדמוגרפי בישראל הוא בסך הכל 30-35 אלף (למרות כל שטיפת המוח מצד בעלי אינטרס למיניהם שמנפחים מספרים אלה).

מדוע אם כן בנו ובונים עדיין יותר? במילה אחת  - משקיעים. הצעירים לא "מתאפקים" אלא ממשיכים לקנות כבשנים עברו. מי שנטש את השוק אלה ממש לא הצעירים אלא המשקיעים. הם אלו שעשו תפנית 180 מעלות, מותירים את הקבלנים הלא ערוכים, בעודף הצע אדיר. חמור מזה מבחינת הקבלנים - ה"משקיעים" שהיו לקוחות נאמנים לא רק שהפסיקו לרכוש דירות אלא מחזירים לשוק את מה שרכשו עד כה, ומתחרים איתם כעת על לקוחות.

לנוכח זאת, הצמצום בהתחלות הבנייה הוא בסך הכל תגובה טבעית לירידה החדה בביקוש שנגרמת כאמור עקב נטישת המשקיעים אך אין בכוחה לשנות את מגמת ירידת המחירים, אלא רק לעדנה מעט (ורק לאחר כשנתיים-שלוש, עת התחלות הבנייה מבשילות לגמר בנייה, ואז כבר מצב המקרו יהיה שונה ממילא).

האם הקבלנים באמת יכולים לעצור את התחלות הבנייה? בשוק ישנם קבלנים חזקים יותר ועם "שומנים" מימי הגאות וישנם כאלה חלשים יותר הסובלים קשות מבעיות תזרים. הקבלנים ובעיקר החלשים ביניהם, אינם מסתערים כבר על כל היתר בנייה, לא ממהרים לבנות. כל השקעת כספים, אם על היתרי בניה (אם בעבר היו מסתערים עליהם כמוצאי שלל רב, הנה השנה 13 אלף היתרים כלל לא מומשו!) ואם על בנייה מואצת - כרוכה בעלויות אשר סופן במקום להניב דירות הנמכרות כבימים עברו, סופן למלא את המדפים הגדושים ממילא ולהקשות עוד יותר על התזרים.

להגיד שמסיבה זו כדאי להם לעצור כליל את התחלות הבנייה? ממש לא. לקבלנים יש ציוד, יש משרדים יש צוות עובדים וכו', הם לא באמת יכולים להשבית את כולם ולהפסיק לבנות. כדי לשמר את העסק חי וכדי לנצל ממילא את העלויות בהחזקתו - יש לבנות, או כאמור לשחרר את כולם ולפרק העסק.

אין באמת שלב ביניים. הקבלנים כיום משולים לאדם שנסחף בים ומשתדל להשאיר את הראש מעל למים במינימום מאמץ עד שיגיעו להצילו (תקוות שווא ש"ביקוש כבוש" פתאום יתפרץ, או ש"מחיר למשתכן" תיעלם מהעולם וכו'). הבנייה שקולה לפעולת הנשימה ההכרחית וכושר ההישרדות של כל אחד ואחד מהם תלוי ב"שומנים" שאגר בתקופת הגאות.

קיראו עוד ב"נדל"ן"

בטווח הארוך - מה מתכננים הקבלנים? כיום קיים מס קרקעות על הקרקעות ברשותם (אגב, מס רכוש\קרקעות מקובל ברוב מדינות העולם). העניין היחיד הוא שבישראל אחוז זה נתון לשינוי. ועל איזה שיעור עומד כיום אחוז זה? 0%. כן, קראתם נכון. אגב, עד שנת 2000 השיעור כן היה אפקטיבי ועמד על 1%, אך מאז מישהו ביטלו הלכה למעשה. קרקע היא המשאב היחיד בעולם שלא ניתן לייצר ממנו יותר והיא גם המשאב היחיד שלא מתכלה לעולם.

נוסיף למשוואה את העובדה כי הקרקע אינה ממוסה והיא הופכת להיות ההשקעה הטובה ביותר שיש. ואכן משנת 2000 ,זמן ביטול המס, ועד היום עלה מחיר הקרקעות בישראל במאות אחוזים. בפרט באזור הביקוש עלו המחירים בשיעור של לא פחות מכ-1000%(!!). קבלנים ויזמים שרכשו קרקעות בשנים אלה עשו את עסקת חייהם מבלי להזיז אפילו טרקטור אחד.

עד כדי כך השפיע ביטול המס, עד כי הספסרות בקרקעות הפכה להיות "הבוננזה" האמיתית של היזמים והקבלנים וה"כסף הגדול", ממש לא עצם בניית הדירות עצמן (אגב, הסיבה להתנגדותם הכה חריפה ל"מחיר למשתכן" היא מכיוון שהפרויקט מקבע מחיר קרקע נמוך ולפיכך "חותך" גם בשווי קרקעותיהם).

לפיכך, התפתחה אצל הקבלנים אסטרטגיה אינטואיטיבית - לבנות במשורה, וממש לא למהר למכור. להפך! כל זמן שדירה מתעכבת על המדף ערך הקרקע עליה היא יושבת עולה ולפיכך עולה גם ערכה! הסיבה היחידה שמשתלם בכלל למכור דירה היא בשביל התזרים. לכן, כדאי לקבלנים למכור מעט דירות במחיר גבוה על פני הרבה דירות במחיר נמוך יותר.

את כל האסטרטגיה הזאת הקבלנים עוטים במסך עשן ומתרצים את מחירי הדירות הגבוהים "מכיוון שאין מספיק קרקעות במדינה" (ברור, אותן קרקעות ובמיוחד אלה שנרכשו על ידם באזור המרכז מסופסרות על ידם).

לסיכום, ה"בוננזה" היא מחיר הקרקע הגואה לנוכח העדר מס קרקעות, התזרים הוא השחרור האיטי של הדירות מופקעות המחיר וסיפור הכיסוי התקשורתי הוא טיפוח עניין המחסור המלאכותי שכל כולו נוצר עקב ספסרותם של הקבלנים עצמם בקרקע.

בהמשך, הם כמובן מעמיסים את מחיר הקרקע על מחיר הדירה הנמכרת, למרות שכאמור רובם המכריע קנו אותה במחיר זול משמעותית ממחירה כיום, לא לפני שהם כמובן מפנים אצבע מאשימה למדינה שלכאורה היא היחידה שקבעה את מחיר הקרקעות ולהם אין בכלל יד ורגל בעניין והם אפילו לא מרוויחים מכך.

אם כן, מה משמעות מיסוי דירות לא מכורות? באופן גס הקבלנים החזקים יותר הם אלה שצברו מלאי קרקעות סמוך יותר לשנת 2000 ואילו החלשים יותר הם אלה שרכשו אותם רק בשנים האחרונות ואשר רגישים מאד למחירן.

הקבלנים "החזקים" יותר, מן הסתם פחות יילחצו מהמיסוי. הם מנהלים מלחמת חורמה תודעתית ולא מוכנים לוותר בקלות על "התרנגולת המטילה ביצי זהב". מבחינתם הורדת מחירי הדירות משמעותה פריצת הסכר שיוביל גם לירידת מחיר הקרקעות וזה מה שקריטי עבורם.

לעומתם, הקבלנים החלשים נמצאים כבר היום בקשיים. הם קורבנות של אותה שיטת פירמידה שעמיתיהם יצרו, מאחר הם קנו את הקרקעות בשנים האחרונות ממש במחיר שיא. מצד אחד מיסוי המלאים הלא מכורים שלהם יכביד עליהם עוד יותר ויקטין עוד יותר את התזרים שלהם, אבל מן הצד השני, זירוז מכירת המלאים הקיימים שלהם במצב הנוכחי פירושה הורדת מחירים עד לכדי הפסדיי השקעה ואי עמידה בהתחייבויות מול המימון הבנקאי.

כיצד הם יתנהגו? חלקם יפשוט רגל, חלקם פשוט יעדיף לצמצם עוד יותר בנייה וחלקם אולי באמת יוריד מחירים וייפטר מהמלאי אבל לא ימהרו לחדשו והמכירות יעברו רק לפריסייל כדיי להימנע ממיסוי. כלומר יש במיסוי אלמנטים מעורבים על שוק הנדל"ן ולא ממש ידוע לאן זה יוביל. האם הוא ילחץ יותר לירידת מחירים או דווקא יגרום לצמצום בנייה מסוים שהוא תופעה פחות רצויה לצורך הורדת המחירים?

לנוכח הנכתב כאן מתברר שהשאלה כלל לא רלבנטית מאחר ומדובר ב"פתרון" שהוא לכל היותר "חצי עבודה" במקרה הטוב ונזק במקרה הרע. השאלה האמיתית שצריכה להישאל היא האם מי ממקבלי ההחלטות במדינת ישראל מעוניין באמת בפתרון משבר הדיור. הפתרון למשבר הדיור שעל חלק עצום ממנו אחראי האי מיסוי קרקעות - הוא כמובן עדכון שעורו מ-0% לשיעור אפקטיבי! בצורה זו כל  "המכונה" באמת תתחיל לנוע בכיוון הרצוי.

ערך הקרקע יירד ממילא וקבלנים הדוגרים עליה ימהרו לבנות עליה עקב המיסוי, הדירות שייבנו כבר לא יאגרו במלאים, על מנת לא להמשיך לשבת על קרקע ממוסה שערכה רק ממשיך לרדת, ומחיר הקרקע אשר "יגולגל" ממילא לרוכשים כבר לא יהיה כה מופקע. בצורה זו גם "בוני הארץ" יגשימו את הייעוד הכלכלי-חברתי-שמי האמיתי שלהם, יעסקו ויימדדו על פי בניית הארץ ולא על פי הספסרות בה.

הכותב הוא עופר מנדל, אקטיביסט חברתי וחבר בהתאחדות קוני הארץ
המאמר משקף את דעתו של הכותב, ולא בהכרח את השקפותיה של מערכת Bizportal

תגובות לכתבה(34):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 22.
    צפי ל 30/10/2018 05:12
    הגב לתגובה זו
    צפי ל 15 מיליון אזרחים בעתיד במדינתנו , נשמע המון אזרחים ,במדינה קטנה כמו שלנו . *מעניין ,כמה אזרחים מתוך ה 15 מיליון , יוכלו לגור במרכז הארץ ?
  • 21.
    מומחה לקנוניות 29/10/2018 17:30
    הגב לתגובה זו
    אכן צריך למסות את הקרקע. אני נגד המיסוי אבל למען האמת חוץ ממס גולגולת זה המס בין היחידים שצריכים להיות.
  • 20.
    טופז 28/10/2018 20:44
    הגב לתגובה זו
    כל הקבלנים שמוכרים את הדירה במחיר גבוה ומוכנים לשבת על הגדר חיים בסרט! למה בכלל לשלם ככה הרבה? בעיקר כשיש קבלנים חכמים שמוכרים דירות בפחות ממיליון שקלים... ואני מדברת על דירה חדשה!!! כמו בפרויקט של פרי נדלן בלוד... כל מי שחושב שהציבור מטומטם והציבור ישלם... טועה!!!!
  • 19.
    רן 26/10/2018 14:56
    הגב לתגובה זו
    מחיר למשתכן חתך להם ברווחים. אותה דירה לא במחיר בועה פחות 1/2 מליון שקל.
  • 18.
    קרן 26/10/2018 10:40
    הגב לתגובה זו
    העתיד ברור לכולם,בגלל זה לא צריך להשתגע ולהתחייב על דירות במחירים מופקעים.טוב שיש את פרי נדל"ן שקורא נכון את המפה ומציע דירות חדשות בפחות ממיליון שקלים.
  • פרסומות לחברות נדל"ן רק מוכיחות את המצוקה של הקבלנים כע (ל"ת)
    נבון 26/10/2018 15:04
    הגב לתגובה זו
  • צילה 26/10/2018 14:54
    הגב לתגובה זו
    מחירי הדיור נחתכים 50%, תנסו לחלק דירות ברדיו לב המדינה.
  • 17.
    סבלנות 26/10/2018 10:37
    הגב לתגובה זו
    קבלנים גדולים עם ירידות חדות במכירות, הבנק סוגר הברז יש מינוף בועת אשראי, הקבלנים הקטנים בבעיה חמורה יותר, גם יישלחו מס על בניינים לא מאוישים , וגם לחץ מהבנק בירידת מחירים.
  • זה בסדר. עוד מעט יתחיל כירסום העצמות. חחחח (ל"ת)
    ממי 27/10/2018 13:29
    הגב לתגובה זו
  • 16.
    אחד העם 26/10/2018 09:09
    הגב לתגובה זו
    לא קונים דירה במחיר בועה, להדק חגורות אנחנו עוד מעט שם
  • 15.
    צפי ל 26/10/2018 00:52
    הגב לתגובה זו
    צפי ל 15 מיליון אזרחים בעתיד במדינתנו. ... נשמע המון אזרחים. האם יהיה מספיק דירות במרכז הארץ , בשביל כל כך הרבה אנשים ?
  • 14.
    דניאל 25/10/2018 21:13
    הגב לתגובה זו
    נחכה להגרלה בדצמבר, באזור שלנו הנחה 400 אלף אחרי קיזוז שכירות. גם אם היה לנו את כל הסכום. לא היינו רוכשים, בשוק החופשי.
  • 13.
    פגע וברח 25/10/2018 17:08
    הגב לתגובה זו
    מי שכותב שאין מסים על קרקעות כדאי שיפיל את העפרון. יש המון מסים: 1. מס רכישה 6%. 2. היטלי השבחה 50% על כל תכנית משביחה. 3. מס שבח במכירה 25-43% בהתאם לשנת הקניה. 4. מס יסף 3% . ויש גם : עלויות מימון בנקאי (כמו משכנתא) על הרכישה . עלויות אחזקה ונקיון של המגרש . אם רוצים להוריד את מחירי הדירות - צריך לחתוך חזק בכל המסים , כי בסוף הכל מתבטא במחיר הדירה
  • אחד 27/10/2018 07:41
    הגב לתגובה זו
    טופס 50 פוטר את הקבלנים לחלוטין ממס שבח על הקרקע. היטל השבחה זה שינוי יעוד קרקע בו העיריות גוזרות קופון ולא שייך בככל לעצם מחירה הבסיסי של הקרקע (קבלנים מתים שיאשרו להם לבנות עוד קומות. ההיטל הוא גורנישט). כל שאר הפרמטריפ מגולמים במ"ה. לא צריך להיות מדען טילים בשביל להבין שהמחירים טסו 1000% מאז בוטל מס הקרקעות. ובדיוק באותו זמן התחילו הסמירות על כך שאין קאקעות. שן על האף
  • 12.
    לא קבלן ולא חבר שלו 25/10/2018 16:59
    הגב לתגובה זו
    לקבלנים לא שווה להחזיק קרקעות כי הם משלמים הרבה כסף לבנק עבור מימון בנקאי (כמו משכנתא). איזה קבלן מחזיק קרקע 20 שנה משנת 2000 ?
  • נתן 25/10/2018 17:27
    הגב לתגובה זו
    מה אתה עולה חדש? יש קבלנים עם קרקע גם מקום המדינה איפה אתה חי? מה הקשר לבנק?!
  • 11.
    יוסי 25/10/2018 11:31
    הגב לתגובה זו
    הרבה מהחזקים והמשכילים יורדים והשאר משועבדים למשכנתא וניתן להמשיך לחלוב אותם עד הפנסיה ואז לזרוק אותם לרחוב חסרי חסכונות. עצוב שמישהו למעלה במקבלי ההחלטות שם את זה כמטרה, נראה שבנתיים הכל הולך לפי התוכניות...
  • 10.
    סמי 25/10/2018 10:51
    הגב לתגובה זו
    הוא הוסר מסיבה פוליטית, אפשר להחזירו בלי שום בעיה מה לפני שנת 2000 לא היו קבלנים? הם לא בנו? הם לא הרוויחו? נו באמת
  • זה מה שבדיוק כתוב ליצן (ל"ת)
    חיים 25/10/2018 14:17
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    לא קונים דירה במחיר בועה אך ורק במחיר הגיוני ולא גזלני (ל"ת)
    משה 25/10/2018 08:58
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    מוני 25/10/2018 00:45
    הגב לתגובה זו
    מיסוי קרקע וחברות זרות. כי בוני הארץ כבר מזמן לא איתנו
  • 7.
    אני מעדיף 24/10/2018 23:29
    הגב לתגובה זו
    אני מעדיף להשכיר דירה בקרבה לת"א ,מאשר להסתכן בבורסה. לא מעניין אותי המחיר של הדירה בעתיד. מעניין אותי ,התקבול החודשי המובטח.
  • שום דבר לא מובטח. השקעה אף פעם לא מובטחת לכן היא השקעה (ל"ת)
    ממי 27/10/2018 13:31
    הגב לתגובה זו
  • יורם 25/10/2018 00:17
    הגב לתגובה זו
    1. פגיע לא פחות מהבורסה 2. בבועה אדירה כעת כך שיש לו הרבה לאן לרדת 3.נזילות מאד נמוכה. כלומר ברגע ש1+2 מתחילים להתגשם לוקח הרבה זמן עד שיוצאים. בהצלחה לך בכל מקרה
  • 6.
    קונסטנטין 24/10/2018 22:56
    הגב לתגובה זו
    יש צורך להעלות מודעות בקרב הזוגות הצעירים במיוחד או בכלל האוכלוסיה על אי השפיות הזאות המחירים לא שפויים הכי יקרים בעולם זה לא נתפס
  • 5.
    צפי ל 24/10/2018 15:21
    הגב לתגובה זו
    צפי ל 15 מיליון אזרחים בעתיד במדינתנו ..... נשמע המון אזרחים , במדינה קטנה כמו שלנו.
  • ב-2040, או 2050, או 2060... לא מעניין (ל"ת)
    סמי 25/10/2018 10:43
    הגב לתגובה זו
  • מה לא יעשו כדי לפמפם ולתדלק את הבועה (ל"ת)
    משה 25/10/2018 08:59
    הגב לתגובה זו
  • מה אתה אומר... נשמע כמו הרבה חרדים וערבים... (ל"ת)
    נתי 24/10/2018 18:05
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    אריה 24/10/2018 15:17
    הגב לתגובה זו
    אין זה נכון שאין מיסוי על קרקע . קיים כיום בעת מכירה תחשיב של מס שבח (מה שאין במקרה של בניה)
  • סעיף 50 בפקודות מ"ה פוטר אותם ממס זה (ל"ת)
    נטע 25/10/2018 00:18
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    ירון 24/10/2018 15:03
    הגב לתגובה זו
    אם רוצים להוריד את מחירי הדירות חייבים למסות את הקבלנים
  • 2.
    טראמפ 24/10/2018 15:03
    הגב לתגובה זו
    על כל דירה לא מכורה בפרק זמן מסויים וגם על קרקעות, להגביל בזמן פרוייקטים מרגע קבלת התר בניה, אני לא מבין למה לא עשו את זה עד עכשיו.
  • 1.
    רק בשביל עופר מנדל אני נכנס לביזפורטל (ל"ת)
    יוסי 24/10/2018 14:56
    הגב לתגובה זו