העתיד שייך למגה סוללות
תחום האנרגיה שלאורך כל המאה ה-20 היה מזוהה עם פחם, נפט, גז טבעי וזיהום עובר שינוי. האתגר הגדול: כיצד מאחסנים את אנרגיית הרוח והשמש כאשר הן לא זמינות
סקטור אחסון האנרגיה (energy storage) מתעורר ווול סטריט מתכוננת. זוכרים את אם-סיסטמס, הדיסק און קי ויצירת נישת הענק של אחסון, טיפול והעברת המידע? נישה זו שבתחילת שנות ה-90 התקשו בוול סטריט לתת לה את הכבוד שהגיע לה, יצרה ענקיות כמו סנדיסק (סימול: SNDK) וברודקום (סימול: AVGO) והוציאה ממשבר ענקיות כמו DELL, HP ואפילו IBM ו-EMC (ש-DELL קנתה).
שנים דיברו בוול סטריט על ה"Storage industry" כגשר שבין טכנולוגיות ה-IT שפותחו למכשירי הפלא שכולנו מתייחסים אליהם כמובן מאליו אבל רק בעשור האחרון זכתה לכבוד הראוי ובוול סטריט טוענים שזו רק ההתחלה. תעשיית האחסון ב-IT עברה את טריליון הדולרים זה מכבר אבל בגלל דברים כמו בינה מלאכותית, ענן או IOT, זו כנראה באמת רק ההתחלה והמשקיעים אוהבים אותה.
בדיוק אותו תהליך מתפתח בתחום האנרגיה שלאורך כל המאה ה-20 היה מזוהה עם פחם, נפט, גז טבעי וזיהום. באה המהפכה הטכנולוגית וייצרה אלטרנטיבות (גרעין, מים, ביומסה, גאותרמית, סולארי ורוח) ובשנים האחרונות מתחיל תחום האחסון לעורר עניין כנישה תעשייתית, רואים עליות חדות בכמויות השימור של אחסון אנרגיה מחוברת רשת בארה"ב, מ-65 מגאווט ב-2014 ל-431 ב-2017 והשנה תאחסן ותטפל התעשייה הזו ב-1233 מגאוואט (1.2 גיגאוואט). עדיין "גרגיר אחד של חול על שפת הים" (מכירות תעשיית האנרגיה הגיעו, ב-2017, ל-1.4 טריליון) בתעשיית האנרגיה אבל כך גם היה עם ה-IT בתחילת הדרך.
האלטרנטיבות, שמחירי השימוש בהן צונחים במהירות, הלחץ האקולוגי וההתקדמות הטכנולוגית המהירה מעלים את ה-energy storage על המפה. "עד 2030", טוענים בבלומברג, "תוכפל התעשייה שש פעמים ותכניות ההשקעה בתחום עומדות כרגע על 103 מיליארד דולרים". בחברת הייעוץ מקקינזי מעריכים שב-2021 יגיע המחזור ל-26.3 מיליארד דולרים, פי 10 משהיה ב-2016 ו"יטופלו" יותר מ-1000 גיגאוואטס כך שמדובר על "נישה רצינית" כפי שהוגדרה בפורבס. מה הפלא שהעניין בסקטור הולך וגדל? חברות רבות בתחום האנרגיה ושירותי האנרגיה לצד קונגלומרטים תעשייתיים גדולים נכנסים לתחום ומספר הסטארט-אפים שמנסים לעזור בפתרון בעיות הולך וגדל.
- "נסגור עסקה של 350 מיליארד דולר" - טראמפ בונה על יצוא אנרגיה
- טראמפ נתן לכם טיפ - "Drill, baby, drill" ומאז מניות האנרגיה זינקו
על מה בדיוק מדובר? מדובר בתעשייה שמטרתה ללכוד ולשמר אנרגיה שהופקה בדרך זו או אחרת על מנת להשתמש בה בעתיד. מדובר בתהליכים שהופכים את האנרגיה, ממקורות שונים, ממצב שבו קשה לאחסנה, לשמור עליה זמינה לאורך זמן ולאפשר הפצתה לצרכנים השונים. "Energy storage is a favorite technology of the future and for good reasons", אומרים במקקינזי. "זה הקשר/גשר שהיה חסר בין אנרגיה מתחדשת (סולרית, רוח וגיאותרמית כדוגמאות) לבין מהימנות ואמינות עסקית וזה גם הגשר למעבר חברות השירותים הוותיקות מנפט, פחם וגז טבעי לתחומי האנרגיה החדשים ומה שהכי חשוב הוא שהפעילות הופכת לכדאית מהבחינה הכלכלית/יישומית".
לא ממזמן האמינו רבים, במיוחד מנהלים בתעשייה, שאי אפשר יהיה להגיע למודל רווחי. "קשה מאוד יהיה אם לא בלתי אפשרי", טענו מומחים, "להצדיק את השקעות הענק הנדרשות כדי לממש את החלום לפיו הסקטור הזה יהווה, עבור עולם העסקים, את הגשר שבין מקורות האנרגיה השונים, שהשפעתם על עולם האנרגיה משתנה, לבין השימושים השונים של הצריכה ובמיוחד בגלל המעמד המכריע של שלושת מקורות האנרגיה הגדולים, פחם, נפו וגז טבעי, בתעשייה".
אבל מהפכת הטכנולוגיה מתקדמת ומהר מכפי שצפו והופכת את הבלתי אפשרי לאפשרי, גם מבחינה טכנולוגית וגם מבחינה כלכלית. זה תחום שמעניין גורמים שונים מתעשיות שונות ולא רק האנרגיה, סוג של Win-win. חברות שירותי האנרגיה הוותיקות למשל, שלא רצו להשקיע בגלל הכדאיות, נכנסות כולן לתחום בגלל הפוטנציאל של טכנולוגיות האחסון "לסגור חורים" רבים בתעשייה כמו עומסי-יתר או מיתון זעזועים באספקת כוח והיכולת הזו חשובה לא פחות לכל ספקי האנרגיה אלטרנטיבית.
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
לגבי חברות התעשייה הגדולות שאינן בתחום האנרגיה, הנושא נבחן כבר ממזמן כי לדעתן טכנולוגיות השימור ישפיעו משמעותית, אפילו ישנו, תהליכים בתחומים כמו תעשיית הטורבינות, המכוניות ומוצרי האלקטרוניקה. "כשמופיעה נישה תעשייתית שמציעה פוטנציאל שטוב לכולם", אמר נציג חברת AES (סימול: AES) שמובילה בתחום, "ברור שכל חברה שפניה לעתיד ורוצה להתרחב מרחרחת".
בכנס השנתי של שימור האנרגיה שנערך בסוף 2017 בקליפורניה (כנס שהתחיל רק ב-2015) בלטו מנהלים שהגיעו מחברות שאינן קשורות ישירות לתחום האנרגיה כמו מרצדס, GE, ו-Whole Foods Market שנרכשה על ידי אמאזון, פרוקטור אנד גמבל (סימול: PG) ועוד.
מי שעוד בלטו בכנס היו נציגי קרנות הון פרטיות, קרנות הדג', בנקים להשקעות. "כיצד תתפתח הנישה מבחינת המשקיע קשה עדיין לאמוד", אמר נציג בנק ההשקעות Marathon Capital משיקגו שידוע כמתמקד בהשקעות אנרגיה ותשתיות, "אבל התעשייה משתנה במהירות והופכת אטרקטיבית למשקיע. נראה שכרגע עדיף לחפש בין חברות האנרגיה והשירותים הגדולות גם בגלל שהן בתחום ומה שלא פחות חשוב כרגע, מניותיהן בתיקון ויש 'הגנת הדיווידנד'. אבל הפוטנציאל לענקיות התעשייה ממש מעניין".
רונלד ניקולס, נשיא חברת Southern California Edison, חברת בת של ענקית שירותי האנרגיה מקליפורניה, Edison International (סימול: EIX) סיכם הכנס כך, "לכל חברת שירותי אנרגיה שנוכחת בכנס מתפתחת הזדמנות אחסון ברת פיתוח ובמחיר אפקטיבי וזו מהפכה של ממש בתעשייה".
בתחילת החודש הודיעה GE שהשיקה את ה- Reservoir ("המאגר"), פלטפורמה גמישה ומודולרית לשימור אנרגיה של זרם ישיר או אלטרנטיבי (ממיר מתח מזרם ישר לזרם חילופין) שמייצג ארכיטקטורה מתוקננת (standardized) לטיפול באנרגיה, בכוח ובאנרגיות חילופיות. הפלטפורמה, שמתבססת על טכנולוגיות מתקדמות בתחומי האלקטרוניקה, הבטריות, מערכות הניהול הידע בתחומי הקמת מפעלים שמאוזנים חשמלית מבית היוצר של GE ושתימסר לקונים באחריות כוללת ומלאה של GE מוכנה לשימוש וכוללת את כל שלבי התהליך מהתכנון ועד למוצר מוגמר (integrated turnkey offering).
ענקית הציוד התעשייתי הגרמנית, ABB, מתקדמת גם היא בכיוון דומה וכך גם סימנס וטאלאס. החברות הללו, שהנגיעה שלהן תחום האנרגיה קשורה בעיקר בטורבינות וייצור כוח, החליטו להיכנס לנישה כיוון שמאז 2012-13 ציפו, הן וגם חברות השירותים וחברות הנפט, הגז והפחם, שסוכנות ה-FERC (ר"ת Federal Energy Regulatory Commission) האמריקאית תבטל הרגולציה שאוסרת על חברות שמעורבות בייצור "כוח" (power provider companies) לפעול בתחום ה-electrical storage.
ה-FERC עשתה זאת בתחילת השנה ושוק לכידת/אחסון/שימור ופיזור האנרגיה נפתח לתחרות חופשית. הסוכנות גם יצרה מצב שנותן יתרונות למתקנים שיודעים לחבר אנרגיה מתחדשת/אלטרנטיבית לאחסון בבטריות מה שלא היה אפשרי ברגולציה הקודמת. זה אומר שעבור חברות אנרגיה וחברות תעשייתיות עם ידע וניסיון בהקמה, תפעול ושימוש של רשתות חשמל בקנה מידה גדול וידע בשימור אנרגיה נפתחת נישת ענק.
טסלה (סימול: TSLA), שקראה נכון את ההתפתחויות עוד ממזמן כאשר הקימה, ביחד עם פנסוניק (סימול 6752.T :בטוקיו או PCRFY בניו יורק) את מפעל הבטריות הגדול בעולם בנבדה מצטרפת גם היא למירוץ. למי שמפקפק בגודל הפוטנציאל כדאי להיכנס לאתר TSLA ולקרוא על נושא ה-Utility and Business Energy Storage. ישנה חברת AES Energy Storage (סימול: AES) מווירג'יניה שהוזכרה בתחילת הכתבה, שנכנסה לשת"פ עם סימנס (סימול: SIE.DE) וחברות כמו NRG, אדיסון (סימול: EIX) ועוד.
לאחרונה, בגלל השינויים ברגולציה, רכשה קבוצת משקיעים בראשות Energy Capital Partners מניו ג'רסי את חברת סלאפיין (סימול: CPN) מיוסטון שמפיקה ומוכרת אנרגיה מגז ומקורות גיאותרמיים (כמו אורמת) לפי 15.25 דולר המניה. CPN אגב אבדה, בין 2015 ל-2017, כ-60% מערכה וזאת בשל ירידה חדה ברווחיות באותן שנים אבל ידועה בטכנולוגיות שברשותה.
מבחינתה של וול סטריט תחום אחסון האנרגיה הוא עדיין חלק מסקטור השירותים (Utilities) ומיוצג ע"י סלים כמו ה-XLU שכולל 30 חברות ש-90% מתוכן הן חברות שירותי אנרגיה וכוח פרופר כמו NEE או DUK. חברות כמו AES או NRG כלולות אמנם בסל אבל לא בגלל עיסוקן בתחום האחסון. לא תמצאו בסל חברות כמו GE, ABB או SIE. אבל סקטור האנרגיה משתנה כאמור ולבטח יגיע בקרוב גם סל ממוקד.
חלק מהבעיה בהתקדמות יצירת הנישה היה קשור בריכוזיות בתחום האנרגיה. עד תחילת המאה הייתה התעשייה מבוססת על פחם, נפט וגז. הריכוזיות יורדת ותערובת מקורות האנרגיה שהמשק האמריקאי משתמש בה גדלה. מדד ה-Herfindahl-Hirschman שמודד את ריכוז ייצור האנרגיה ממקורות אנרגיה שונים (פחם, נפט, גז טבעי, גרעין, מים, ביומס, גיאותרמיה, סולארי ורוח) מראה שמאז 1988 ירדה הריכוזיות ב-33% (עיקר הירידה מתחילה בעשור האחרון) והסיבות שונות אבל בעיקר זו התוצאה של ההתקדמות הטכנולוגית, גם מבחינת הייצור וגם מבחינת המחיר, בייצור אנרגיה אלטרנטיבית, במיוחד סולרית.
איך מצטרפים לחגיגה שבדרך? כיוון שאין עדיין סל או קרן שמתמקדים בנישה וכיוון שמבנה הנישה עדיין לא ברור (בדיוק המצב שהיה בתחום אחסון ה-IT בשנות ה-90) אז 3 החברות המתקדמות ביותר בתחום ושגם מייצגות עצמה שיווקית וכספית שדרושה להובלה הן AES, TSLA ו-GE. בוול סטריט אוהבים כרגע דווקא את AES, למה? כי מאז שנוסדה, ב-1981, היא מנסה להתמקד באחסון ופיזור אנרגיה ובנתה עצמה כחברה כזו. בעשור האחרון הקימה מספר מרכזי אחסון בשבע ארצות והיא מתפעלת את מרכז אחסון לבטריות ליתיום הגדול בעולם ביחד עם San Diego Gas and Electric שבבעלות Sempra Energy (סימול: SRE).
המרכז כבר סיפק 4 מיליון שעות מגאוואט באזור דרום קליפורניה מה ששום חברה לא עשתה עדיין. אבל התקווה הגדולה של החברה שיחסית קטנה הוא השת"פ עם סימנס, ה-Fluence. שני אנליסטים חשובים בתחום האנרגיה, מ ג'י פי מורגן ומהבנק סאן טראסט מפלורידה יצאו החודש עם המלצות קניה. הבעיה, עד כה החברה אינה מצטיינת בביצועים לא העסקיים ולא של המניה והאנליסטים בונים על "הטווח הארוך". לגבי TSLA אין מה להוסיף, המניה יקרה מאוד אבל יש לה את טאסק ולבסוף GE שרבים מודאגים לגביה.
אז GE, ברמה הנוכחית, סובלת ממה שנקרא בוול סטריט "אווירה נגטיבית" ולפחות נאמר שהיא הרוויחה אווירה זו ביושר. יחד עם זאת, נעשית שם עבודה רצינית להחזרת הרה ארגון למסלול וכרגע נאמר דבר אחד, במחירים הנוכחיים הסיכוי גדול מהסיכון וכפי שאמר צ'ארלי מונגר שותפו של באפט, "אנחנו עוקבים אחרי החברה מידי יום", גם אנחנו.
** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל
- 44.זאביק 09/04/2018 15:54הגב לתגובה זוחברה ישראלית עוסקת גם בסוללות. מוכן להתיחס. תודה
- 43.ציון 02/04/2018 10:51הגב לתגובה זולפני כמה שנים ניתחת את BOSC וכתבת שזו חברת IT שיש לה עתיד הדוח השנתי היה טוב והשאלה האם העתיד כאן וה RFID והמובייל יצעידו את החברה
- 42.שלום שבת 28/03/2018 18:47הגב לתגובה זואני נח פעם בשבוע. מעסיק את עצמי עם האשה והילדים. מה כל כך לחוץ לך לרוץ אחרי הכסף? Take a one day vacation for yourself. You deserve it...
- השבת אטייל במצפה רמון (ל"ת)שלמה גרינברג 29/03/2018 11:33הגב לתגובה זו
- 41.מיהי PAYC 27/03/2018 04:20הגב לתגובה זואני מבין שמדובר בחברת תוכנה
- שלמה גרינברג 27/03/2018 11:34הגב לתגובה זותעלה על האתר ותראה בדיוק באיזו חברה מדובר
- 40.אבי לא3 25/03/2018 11:36הגב לתגובה זוהאם אתה שותף להערכה של שכנך לאתר, עמית טל, כי צמצום המאזן של הפד שמתרחש לכאורה ב26 לחודש יטלטל את השווקים יתר שאת השבוע?
- שלמה גרינברג 26/03/2018 09:21הגב לתגובה זותכנית צמצום המאזן היא תכנית סדורה שהחלה ממזמן ואינה מופיעה כנושא על סדר היום של הפד היום (ה 26 לחודש) כך שאיני יודע על מה מדובר. אני רק יכול לומר שאני עוקב מקרוב אחרי הפד מזה 40 שנה וזה מוסד המקצועי ביותר שיש ואנשיו מודעים היטב להשפעה שלהם על שוק ההון אז נחכה ונראה. אגב, על סדר היום של ה 26.3 לא מופיע דיון בצמצום המאזן אלא בנושאי צריכה כולל נאומו של סגן נשיא הפד Randal K. Quarles בנושאים אלו
- שלמה גרינברג 26/03/2018 09:12הגב לתגובה זואיני יודע איזו הצהרה בומבסטית תצא מהפד היום אבל צמצום המאזן הוא תהליך ארוך שהחל לפני כשנתיים ומתנהל במקצועיות. כיוון שאני עוקב אחרי הפד מזה 40 שנה אני יכול לומר בוודאות שיושבים שם אנשי מקצוע ברמה הגבוהה ביותר שיש ושמודעים היטב להשפעות שלהם. לפי סדר היום של ה 26.3 ידונו בפד על ניירות מסחריים, מצב הריבית והמטבעות וסגן הנשיא Randal K. Quarles ידבר על הגנת הצרכן ועוד.
- 39.סובל 25/03/2018 10:39הגב לתגובה זומה דעתך? יורדת לא מעט מתחילת השנה.. תודה
- אגיב (ל"ת)שלמה גרינברג 26/03/2018 09:22הגב לתגובה זו
- 38.טל 25/03/2018 10:26הגב לתגובה זו.
- 37.Lior Lev 24/03/2018 20:39הגב לתגובה זותחזיות צמיחה ברורות בטווח הארוך, לאו דווקא יתורגמו לרווחים למשקיעים.חוץ מזה, שהרווחים העתידיים ככל הנראה מגולמים כבר במחיר המנייה.
- תוכל לנקוב בבקשה בשם המניה? (ל"ת)שלמה גרינברג 25/03/2018 12:10הגב לתגובה זו
- 36.סימול EL 24/03/2018 18:49הגב לתגובה זואסתי (לאודר) אחת ממעט מניות שלא מתרסקת בירידות של הימים האחרונים The Estee Lauder Companies Inc.
- היא לא יחידה יש רבות (ל"ת)שלמה גרינברג 25/03/2018 12:11הגב לתגובה זו
- 35.סתיו 24/03/2018 16:36הגב לתגובה זואמנם כל השוק ספג... אבל האם לדעתך יש שינוי ספציפי בשתי המניות הללו? תודה על המאמאר המעניין
- לא (ל"ת)שלמה גרינברג 25/03/2018 12:11הגב לתגובה זו
- 34.סמי 24/03/2018 16:35הגב לתגובה זושלום שלמה האם מכיר את uthrעל פניו.. מלאה במזומנים. מכפילים נוחים, לפני חודש פורסם דוח סביר..ירדה (בדומה לסקטור) אשמח לכמה מילים.. עליה. תודה
- מכיר, לא עוקב מקרוב (ל"ת)שלמה גרינברג 25/03/2018 14:53הגב לתגובה זו
- 33.דב בירן 24/03/2018 15:53הגב לתגובה זותמשיך לכתוב אני לומד ממך המון אתה מקור השראה תודה לך,ומחזיק לך אצבעות כל שבוע, תודה
- 32.שלמה תתעלם מהטרולים שרק תסכול יש בם (ל"ת)אבי3 24/03/2018 15:13הגב לתגובה זו
- לאבי 31/03/2018 12:46הגב לתגובה זוחוץ מזה תפסיק כבר ללקלק לו זה גועל נפש
- אבי3 25/03/2018 08:52הגב לתגובה זואם כי אני לא רשמתי את זה....
- 31.שם טוב 24/03/2018 15:13הגב לתגובה זושלמה תודה. איך אפשר להשקיע בתעשיית אנטי אייגינג?האם יש etf שצמוד לתחום זה?
- נגיע גם לשם (ל"ת)שלמה גרינברג 25/03/2018 12:12הגב לתגובה זו
- שט 25/03/2018 09:47הגב לתגובה זוהביות העיקריות הן מטבוליות, כלומר אוכלים מזון שמכיל חומרים מזיקים. תעשיית המזון דוחפת את המזון הפגום לפה על ידי עודף פחמימות במזון ובמיוחד פרוקטוזה שהורסת את כלי הדם כי הכבד הופך אותה לכולסטרול הכי גרוע שיש (הרבה יותר גרוע מהקולסטרול הרגיל שכל כך מפחידים אותו. רוב תוספי התזונה שמפיצים לא משנים שום דבר במצב במטבולי ונימכרים עם יחסי ציבור במחירים פי עשרר ממה שהם שווים (באמצעות הבטחות שווא על כך שהם תרופות פלא). זה כולל חומרים שניקראים נוגדי חימצון שהוכח שהם שום כלום מלווה יחסי ציבור שקריים.
- לשם טוב 25/03/2018 15:37נערכים למהלך תיקון - תכירו את המניה הבולטת בסקטור שחייב לקבל ייצוג בתיק שלכם שלמה גרינברג | 19/08/2017
- 30.לפני שבוע שלמה כתב השוק הדובי שלא היה! (ל"ת)כותב 24/03/2018 12:37הגב לתגובה זו
- שלמה גרינברג 25/03/2018 12:12הגב לתגובה זוהייתה כותרת כזו אני מצפה לתיקון מזה זמן
- חמוד זה עדיין רחוק משוק דובי (ל"ת)סימבה 25/03/2018 07:17הגב לתגובה זו
- 29.נראה יותר שסקטור אחסון הדולרים מתעורר (ל"ת)אלי 24/03/2018 11:00הגב לתגובה זו
- 28.שלמה גרינברג ה-0 תמצאו כתבות שלו מ-2016 ותראו מה התגשם (ל"ת)משקיע 24/03/2018 10:58הגב לתגובה זו
- Haim 24/03/2018 16:41הגב לתגובה זוהרי בסוף הכל מתכנס לממוצע שהוא vt
- נתי 24/03/2018 16:17הגב לתגובה זובבקשה תסביר למה כוונתך לחיוב ?או שלילה
- משקיע שוקע 24/03/2018 15:10הגב לתגובה זובאשמת שלמה
- תוכל לתת דוגמית מר אפס? (ל"ת)שלמה גרינברג 24/03/2018 14:42הגב לתגובה זו
- דוד מירושלים 24/03/2018 11:53הגב לתגובה זועוקב לעיתים אחרי כתבותיו של שלמה גרינברג. הן כתובות יפה ומנומקות. ללא ספק טועה לעיתים. אם אתה מדייק יותר אדרבא, תציע את עצמך לעיתון ואשמח לקרוא את כתבותיך. החכמה לפסול אחר היא קלה מאוד, הבעיה להציע אלטרנטיבה.שבוע טוב
- 27.tal 24/03/2018 10:08הגב לתגובה זואם נסכם שנה, אז יהיו פה עשרות המלצות על סקטורים ומניות שונות. לא עדיף לקנות מדד רחב וזהו?
- העולם הוא דינמי 24/03/2018 17:33הגב לתגובה זומי שלא מבין עד כמה העולם הוא דינמי, ובכמה גדלה כמות המידע בעולם...כדאי שלא יתעסק במניות. הדרך הטובה לפי שלמה, היא להשקיע בתעודות סל. תחשבו על זה שהאינטרנט איתנו כ-20 וקצת שנים בלבד, והמחשב האישי כ-30 שנה, והסלולאר המתוחכם כ-10 שנים. פשוט מדהים
- אבל אז לא היה מה לכתוב נכון ? (ל"ת)טל המתולטל 24/03/2018 15:11הגב לתגובה זו
- שלמה גרינברג 24/03/2018 14:42הגב לתגובה זוההחלטה שלך
- 26.אנונימי 24/03/2018 09:55הגב לתגובה זושלמה שלום תודה על הכתבה מה אתה חושב על חברה solaredge הישראלית פועלת בתחום
- האמת? כבר אין לי חשק לענות שוב (ל"ת)שלמה גרינברג 24/03/2018 14:43הגב לתגובה זו
- 25.אחד 24/03/2018 09:51הגב לתגובה זושלום שלמה כתבה מעננינת מה אתה חושב על חברה ?
- פספסתי אותה ב-16$ 24/03/2018 17:35הגב לתגובה זואני גם זוכר שפייסבוק אחרי ההנפקה צנחה ל-17$ , וכל חוזי השחורות אמרו שהיא מנופחת ושעתידה מעורפל...
- ראה 26 (ל"ת)שלמה גרינברג 24/03/2018 14:44הגב לתגובה זו
- sedg 24/03/2018 13:11הגב לתגובה זומסמנים הזדמנות: מניה בסקטור לוהט שחטפה חזק לאחרונה - מאפשרת כניסה שלמה גרינברג | 05/11/2015
- 24.דן 24/03/2018 09:26הגב לתגובה זו2 החברות האלו נמצאות בנקודה מעניינת מבחינת המוצרים שלהם ומצבם בכלל תוכל להתייחס אליהן ?
- נתתי דעתי בהרחבה (ל"ת)שלמה גרינברג 24/03/2018 14:45הגב לתגובה זו
- 23.קרא 24/03/2018 09:22הגב לתגובה זושלום שלומו כתבה מאוד מעניינת מה אתה אומר על חברהsolaredge שפועלת בתחום?
- בתחום? ראה 25 ו 26 (ל"ת)שלמה גרינברג 24/03/2018 14:45הגב לתגובה זו
- 22.שוב פעם GE?? אולי תודה בטעות לגביה... (ל"ת)Y 24/03/2018 08:15הגב לתגובה זו
- טל 25/03/2018 10:23הגב לתגובה זו.
- 21.זעזועים ברמת המקרו 23/03/2018 16:03הגב לתגובה זונכון שישנן כמו תמיד בעיות נקודתיות כמו מה שקורה עם פייסבוק, אבל נראה לי שזו תקופת "מבחן המקרו"
- 20.פיני 23/03/2018 11:43הגב לתגובה זוחברות כמו שברון אקסוןוגם כמו קינדר מורגן... האם בדרך כלל מגיבות כמו כלל השוק או דווקא יש משהו שונה? תודה
- שלמה גרינברג 23/03/2018 15:07הגב לתגובה זותיקח את הגרף של אחת מהמניות שציינת, תעלה על אתר כמו YAHOO FINANCE ותכניס ב COMPERISON מול האחרות , מול ה S&P, הדאו או הנאסד"ק לתקופות שונות ותוכל לראות
- 19.רז 23/03/2018 07:28הגב לתגובה זו.
- שלמה גרינברג 23/03/2018 15:15הגב לתגובה זונא לקרוא ההסבר לגבי הסל בכתבה.
- לרז 23/03/2018 13:46הגב לתגובה זומבחינתה של וול סטריט תחום אחסון האנרגיה הוא עדיין חלק מסקטור השירותים (Utilities) ומיוצג ע"י סלים כמו ה-XLU שכולל 30 חברות ש-90% מתוכן הן חברות שירותי אנרגיה וכוח פרופר כמו NEE או DUK. חברות כמו AES או NRG כלולות אמנם בסל אבל לא בגלל עיסוקן בתחום האחסון. לא תמצאו בסל חברות כמו GE, ABB או SIE. אבל סקטור האנרגיה משתנה כאמור ולבטח יגיע בקרוב גם סל ממוקד.
- 18.אבי לא3 23/03/2018 00:33הגב לתגובה זומדוע השוק לא מתמחר בקרוב למחיר מלא את עסקת kla orbk. (פער של כ15 אחוז), לכאורה לא מדובר בנושא מהותי שאמור להטריד את הרגולטורים, לא בקשיי מימון ,ולא בחוסר רצון מבעלי המניות.
- שלמה גרינברג 23/03/2018 15:21הגב לתגובה זוכיוון שהעסקה בטוחה והמשקיעים מעריכים שההצעה לא תועלה אז המחיר מגלם פער עמלות, מיסוי לחלק מהמשקיעים, הפרשי מטבע וכו'. הסיבה לפער הנוכחי גם קשורה לירידה של אורבוטק ביומיים האחרונים כי יש אנשים שחוששים שבגלל "המשבר" בבורסות העסקה לא תצא לפועל.
- אבי לא3 25/03/2018 11:58לא הבנתי, אם יצאה הודעה שעבור כל מניה של orbk יקבלו המשקיעים שווי של כ69 דולר זה לפני ההוצאות שהזכרתjQuery20307738789152354002_1521968000881 הרי הפרמיה על המחיר לפני ההודעה היא כ12 אחוז, אז למה שהמשקיעים יסכימו לפרמיה של 12 אחוז שיגלחו ממנה היטב היטב?
- אבי לא3 25/03/2018 11:58לא הבנתי, אם יצאה הודעה שעבור כל מניה של orbk יקבלו המשקיעים שווי של כ69 דולר זה לפני ההוצאות שהזכרתjQuery20307738789152354002_1521968000881 הרי הפרמיה על המחיר לפני ההודעה היא כ12 אחוז, אז למה שהמשקיעים יסכימו לפרמיה של 12 אחוז שיגלחו ממנה היטב היטב?
- אבי לא3 25/03/2018 11:58לא הבנתי, אם יצאה הודעה שעבור כל מניה של orbk יקבלו המשקיעים שווי של כ69 דולר זה לפני ההוצאות שהזכרתjQuery20307738789152354002_1521968000881 הרי הפרמיה על המחיר לפני ההודעה היא כ12 אחוז, אז למה שהמשקיעים יסכימו לפרמיה של 12 אחוז שיגלחו ממנה היטב היטב?
- אבי לא3 25/03/2018 11:58לא הבנתי, אם יצאה הודעה שעבור כל מניה של orbk יקבלו המשקיעים שווי של כ69 דולר זה לפני ההוצאות שהזכרתjQuery20307738789152354002_1521968000881 הרי הפרמיה על המחיר לפני ההודעה היא כ12 אחוז, אז למה שהמשקיעים יסכימו לפרמיה של 12 אחוז שיגלחו ממנה היטב היטב?
- אבי לא3 25/03/2018 11:58לא הבנתי, אם יצאה הודעה שעבור כל מניה של orbk יקבלו המשקיעים שווי של כ69 דולר זה לפני ההוצאות שהזכרתjQuery20307738789152354002_1521968000881 הרי הפרמיה על המחיר לפני ההודעה היא כ12 אחוז, אז למה שהמשקיעים יסכימו לפרמיה של 12 אחוז שיגלחו ממנה היטב היטב?
- אבי לא3 25/03/2018 11:58לא הבנתי, אם יצאה הודעה שעבור כל מניה של orbk יקבלו המשקיעים שווי של כ69 דולר זה לפני ההוצאות שהזכרתjQuery20307738789152354002_1521968000881 הרי הפרמיה על המחיר לפני ההודעה היא כ12 אחוז, אז למה שהמשקיעים יסכימו לפרמיה של 12 אחוז שיגלחו ממנה היטב היטב?
- אבי לא3 25/03/2018 11:58לא הבנתי, אם יצאה הודעה שעבור כל מניה של orbk יקבלו המשקיעים שווי של כ69 דולר זה לפני ההוצאות שהזכרתjQuery20307738789152354002_1521968000881 הרי הפרמיה על המחיר לפני ההודעה היא כ12 אחוז, אז למה שהמשקיעים יסכימו לפרמיה של 12 אחוז שיגלחו ממנה היטב היטב?
- אבי לא3 25/03/2018 11:58לא הבנתי, אם יצאה הודעה שעבור כל מניה של orbk יקבלו המשקיעים שווי של כ69 דולר זה לפני ההוצאות שהזכרתjQuery20307738789152354002_1521968000881 הרי הפרמיה על המחיר לפני ההודעה היא כ12 אחוז, אז למה שהמשקיעים יסכימו לפרמיה של 12 אחוז שיגלחו ממנה היטב היטב?
- אבי לא3 25/03/2018 11:58לא הבנתי, אם יצאה הודעה שעבור כל מניה של orbk יקבלו המשקיעים שווי של כ69 דולר זה לפני ההוצאות שהזכרתjQuery20307738789152354002_1521968000881 הרי הפרמיה על המחיר לפני ההודעה היא כ12 אחוז, אז למה שהמשקיעים יסכימו לפרמיה של 12 אחוז שיגלחו ממנה היטב היטב?
- אבי לא3 25/03/2018 11:55לא הבנתי, אם יצאה הודעה שעבור כל מניה של orbk יקבלו המשקיעים שווי של כ69 דולר זה לפני ההוצאות שהזכרתjQuery20307738789152354002_1521968000881
- אבי לא3 25/03/2018 11:55לא הבנתי, אם יצאה הודעה שעבור כל מניה של orbk יקבלו המשקיעים שווי של כ69 דולר זה לפני ההוצאות שהזכרתjQuery20307738789152354002_1521968000881
- אבי לא3 25/03/2018 11:55לא הבנתי, אם יצאה הודעה שעבור כל מניה של orbk יקבלו המשקיעים שווי של כ69 דולר זה לפני ההוצאות שהזכרתjQuery20307738789152354002_1521968000881
- אבי לא3 25/03/2018 11:55לא הבנתי, אם יצאה הודעה שעבור כל מניה של orbk יקבלו המשקיעים שווי של כ69 דולר זה לפני ההוצאות שהזכרתjQuery20307738789152354002_1521968000881
- אבי לא3 25/03/2018 11:55לא הבנתי, אם יצאה הודעה שעבור כל מניה של orbk יקבלו המשקיעים שווי של כ69 דולר זה לפני ההוצאות שהזכרתjQuery20307738789152354002_1521968000881
- אבי לא3 25/03/2018 11:55לא הבנתי, אם יצאה הודעה שעבור כל מניה של orbk יקבלו המשקיעים שווי של כ69 דולר זה לפני ההוצאות שהזכרתjQuery20307738789152354002_1521968000881
- אבי לא3 25/03/2018 11:55לא הבנתי, אם יצאה הודעה שעבור כל מניה של orbk יקבלו המשקיעים שווי של כ69 דולר זה לפני ההוצאות שהזכרתjQuery20307738789152354002_1521968000881
- שלמה לדעתי אתה טועה- הפער עקב ירידה במחיר מנית klac (ל"ת)זו עסקת מזומן ומניות 23/03/2018 16:52
- לאבי 23/03/2018 13:50הגב לתגובה זוThe deal is valued at approximately $3.4 billion or $69.02 per share through a combination of cash and stock. The acquisition is expected to close before the end of this year.
- 17.אפי 22/03/2018 21:28הגב לתגובה זובהמשך לשאלה מספר 9 האם תוכל להתייחס לסקטור הבנקאות הכלל אירופי. האם כפי שכותב עמיתך ,עמית טל הסקטור ניצב בפני משבר קשה בפתח. תודה.
- אתייחס (ל"ת)שלמה גרינברג 23/03/2018 09:51הגב לתגובה זו
- 16.פייסבוק מכה בכנף או טיל ? (ל"ת)ליאב 22/03/2018 21:24הגב לתגובה זו
- סבלנות, כשהתגובות המטופשות יירגעו נוכל להעריך (ל"ת)שלמה גרינברג 23/03/2018 09:52הגב לתגובה זו
- חחח אחלה תגובה שלמה אהבתי !! (ל"ת)ירדן 23/03/2018 13:20
- 15.צחי 22/03/2018 19:23הגב לתגובה זוכבעל ניסיון של כמה שבועות בוול סטריטמה דעתך שלמה על אסטרטגיה של רכישת מניות כמו : t, o, xom , pfeודומות ... רק ואני מדגיש רק בשביל דיבידנדים.. כמעט בלי קשר למחיר המנייה?? תודה על דעתך
- תלוי באופי שלך כמשקיע (ל"ת)שלמה גרינברג 23/03/2018 09:53הגב לתגובה זו
- לצחי 22/03/2018 23:03הגב לתגובה זולמניות כמו אינטל, אפל, אקסון מוביל ותראה 20 שנה (בין 1980 לשנת 2000) שהמניות האלה רק עלו. הרעיון שלך שייך לתקופה שלא קיימת - שבה המניות המובילות רק עלו ועלו - ואז אתה מקבל דיבידנד, המניה יורדת בגובה הדיבידנד ולאחר זמן קצר חוזרת למחיר לפני חלוקת הדיבידנד. התקופה הזו לא קיימת יותר.
- ארז 23/03/2018 15:34הם העלו את הדיבידנד במעל 150% לפני מספר חודשים.
- לבני 23/03/2018 09:58חברות שמשלמות דיבידנד קבוע ומעלות אותו יותר מעליית המדד והריבית נניח 10% לשנה במשך הרבה שנים... מדוע לא ??
- 14.אשר 22/03/2018 18:39הגב לתגובה זושלמה תודה על עוד כתבה מעניינתמה דעתך על פורמולה מערכות ירדה 15% מתחילת השנה .. מה הבעיות העיקריות שלוחצות? מה דעתך על עתידה של פורמולה מערכות? תודה רבה
- אבי3 23/03/2018 15:53הגב לתגובה זופורמולה שולטת ב50 אחוז מסאפנייס והיא ירידה בשנת 2017 ותחילת 18 בהרבה אחוזים יחסית מה שהשפיע גם על פורמולה.אני לא הייתי דואג לה, בתור מי שכן עוקב אחריה אני יכול להגיד שהיא במצב מצוין
- מזמן לא בדקתי אותה, אולי אעשה זאת בקרוב (ל"ת)שלמה גרינברג 23/03/2018 09:54הגב לתגובה זו
- 13.ספי 22/03/2018 18:35הגב לתגובה זורכישה משמעותית... לדעתך מחיר הרכישה היה גבוה? הנייר יורד מאז..תודה על המאמר והתגובה
- שלמה גרינברג 23/03/2018 09:55הגב לתגובה זוהרכישה עצמה מתאימה לאלביט וזה ש"הנייר יורד" לא קשור
- 12.מה אתה צופה לגבי מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין? (ל"ת)שאלה 22/03/2018 17:43הגב לתגובה זו
- שלמה גרינברג 23/03/2018 09:56הגב לתגובה זוהסינים יגיבו ונראה
- 11.אביאל 22/03/2018 15:12הגב לתגובה זושלמה שלום.. מדברים ובצדק על האס אן פי500 .. מה דעתך דווקא על מדד הראסל 2000, כמובן אחרי תיקון בריאלאורך שנים (לא האחרונות) משיג תשואה עודפת על הspy.. ? תודה על תשובתך
- שלמה גרינברג 22/03/2018 17:20הגב לתגובה זוההבדל היחיד הוא במספר המניות
- 10.יואל 22/03/2018 15:09הגב לתגובה זוזה נראה טווח מאוד קטן והמחיר הנוכחידווקא לכיוון הנמוך 52 שבועות..אז מה אוהבים כ"כ בוול סטריט?
- תקרא שוב הכתבה (ל"ת)שלמה גרינברג 22/03/2018 17:19הגב לתגובה זו
- אולי תקרא הכתבה (ל"ת)משה 22/03/2018 17:13הגב לתגובה זו
- 9.יוסי 22/03/2018 15:06הגב לתגובה זוכל פעם שהנייר מעט מתרומם באה נחיתה.. האם דעתך על הבנק הזפרדי לא השתנתה שלמה ? תודה רבה
- לפי מה שפורסם קרן הגידור פתחה שורט על המניה (ל"ת)ברידג'ווטר בשורט 22/03/2018 17:38הגב לתגובה זו
- תעקוב אחרי הדוחות וקל לקבוע דעה (ל"ת)שלמה גרינברג 22/03/2018 17:18הגב לתגובה זו
- 8.מילי 22/03/2018 15:05הגב לתגובה זושלום לכותב. ארהב מס 1אבל אולי בעתיד כמה מילים על השכנה הגדולה קנדה. פוטנציאל ליציבות ? מילי.
- אולי (ל"ת)שלמה גרינברג 22/03/2018 17:18הגב לתגובה זו
- 7.גרשון 22/03/2018 15:03הגב לתגובה זושלום שלמה ותודה על עוד אחלה כתבהגם אני אינני מתעניין בדרך כלל בחברות או מניות סיניות בגלל בין הייתר דוחות לא .. אמינים במיוחד.בכל זאת אולי מתישהו כן תעשה כתבה לפחות על המובילות שבהן כמו באיידו,באוזון, טנסנט. ודומות ששוות איזכור. תאנקס
- 6.Ge צמיחה נמוכה מתי לדעתך יבוא גידול (ל"ת)בן הרוש 22/03/2018 15:01הגב לתגובה זו
- 5.אחלה כתבה ישר כוח המשך כך שלמה (ל"ת)שון 22/03/2018 14:59הגב לתגובה זו
- 4.יעקב 22/03/2018 14:59הגב לתגובה זונראה כי משהו השתנה/נשבר מעט בתדמית של פייס.. מה דעתך זה תגובות מוגזמות בנייר או ש"נפל דבר" ?תודה
- מוגזמות? (ל"ת)שלמה גרינברג 22/03/2018 17:17הגב לתגובה זו
- 3.טאבל 22/03/2018 14:57הגב לתגובה זוחברות צמיחה מעניינות כמו cone שעוסקות במרכזי דאטא
- 2.סטיבן 22/03/2018 14:15הגב לתגובה זומלחמת הסחר שהלו לדבר לאחרונה מהן חברות הענק/ גדולות בוול סטרייט שעשויות להפגע מזה? תודה
- נחכה למלחמות הסחר ונראה (ל"ת)שלמה גרינברג 22/03/2018 17:17הגב לתגובה זו
- 1.צוקר 22/03/2018 14:12הגב לתגובה זוהכתבה להבנתי מדברת על אחסון אנרגיה או אחסון מידע? תודה
- תקרא שוב ותגיע למסקנה (ל"ת)שלמה גרינברג 22/03/2018 17:16הגב לתגובה זו
- עם אפשר להתיחס למגיות כמו um on amat ba (ל"ת)יעקב 26/03/2018 08:48