הסכנה מס' 1 לאנושות כיום, ואפשר להשקיע בזה
כעת, כששוב נשברו שיאי המניות, חוזרים רואי השחורות ומבטיחים מפולת. נכון, התוצאות המצוינות של הרבעון הראשון קצת מפריעות, אבל חודש מאי מגיע, התוצר של הרבעון הראשון אכזב ומתקרבים לספטמבר-אוקטובר - אז קדימה! אפשר להתחיל שוב במסע ההפחדה. מיילס יודלנד מה-Business Insider, כותב "השווקים הולכים ונעשים יותר עצבנים, והמומחים נאבקים למצוא ולהגדיר את הסיבה לכך". יודלנד מביא את המחקר שעושה דויטשה בנק בנושא הנזילות בשווקים - מחקר שהתחיל עוד במאי 2010 לאחר אירוע ה- flash crashהמפחיד, בו נפל לפתע הדאו ביותר מ-1000 נקודות ובתוך זמן קצר חזר לרמתו שלפני הנפילה.
המונח flash crash מבטא תנודה חזקה ומהירה בשוק, שבאה כתוצאה ממסחר ה- high-frequency trading או ה-Black box trading - השתלטות על המסחר לטווח הקצר במכשירים פיננסיים בעזרת האלגוריתמים, ובסופו של יום (לדעתנו) יגרם משבר, שהסוחרים ואפילו הבנקים המרכזיים לא יצליחו להתגבר עליו. בכל מקרה, לפי דויטשה בנק ואחרים הסיבה לחששות מתחדשים, שככל שהשוק עולה (ולא חשוב אם העליות מוצדקות או משוללות סיבה) המקור לעצבנות המתפתחת היא הנזילות.
הווארד מרקס, מייסד ומנהל ה-Oaktree Capital Management, שמתמחה בהשקעות אלטרנטיביות, מסכים עם הדברים ואומר כי "הנזילות ותרומתה למסחר, כולל המאפיינים הבלתי מובנים שלה, היא הגורם לעצבנות. רוח משבר 2008 מרחפת מעל השוק. השפעתה על תנודת המכשירים הפיננסיים אינה ברורה והנזילות הפכה למהות ולעיקר מאחורי התפתחות של פאניקה ומשברים". להבדיל מכל משברי העבר, משבר 2008 לא נגרם בשל עיוותים כלכליים אלא קרימינליים של בני אנוש. רבים טוענים שההזרמה האדירה (והמוצדקת) היא הסיבה העיקרית לעליות המניות (עודף כסף), ולא הנתונים הכלכליים. זו טענה מטופשת אבל טובה ככותרת, במיוחד כשהטוענים מסרבים להביט בעובדות. אז אין צורך להתרגש - מגמת העלייה במניות תימשך, עם תיקונים כמובן (באותו סוג של מסלול שהחל בתחילת 2009), למרות האכזבה מנתוני הרבעון הראשון. להזכירכם, לפני שנה בדיוק, הראו נתוני הרבעון הראשון של 2014 ירידה מפתיעה של 2.1% בתוצר. ההודעה אז הביאה גל של תחזיות למשבר, רוביני ופאבר נשלפו מהמחסן והיה תיקון של כ-3% בשבוע שלאחר מכן, אבל מאז עלה הדאו בכ-12%.
בהזדמנות זו, ברצוננו להזכיר שוב את תחום הסייבר סקיוריטי והחברות הישראליות המעורבות, בדגש על צ'קפוינט (סימול: CHKP). משרד ההגנה האמריקני הוציא החודש מסמך תחת הכותרת "THE DEPARTMENT OF DEFENSE CYBER STRATEGY", בו מפרט הפנטגון את האסטרטגיה להילחם בתופעה (אחרי שהרחיב אודות אויביה הגדולים של ארה"ב בתחום הסייבר כמו רוסיה, סין, אירן, צפון קוריאה והג'יהדיסטים למיניהם). במסגרת המלחמה מגייס הממשל את כל חברות התוכנה בעמק הסיליקום, כולל הקמת יחידה מיוחדת בפנטגון שתגייס 6200 מומחי סייבר להגנה ופיתוח נשק סייבר להתקפה. התקציב אינו מפורט במסמך, אבל מצוין ש"מדובר במיליארדים רבים". כל זה לפני שהקונגרס מפרסם את התוכנית שלו לאותה מטרה.
- "95% מהכסף בקרנות שלי במזומן" - מוביוס מחכה לירידות נוספות
- המדדים החזירו את הירידות; אודיטי זינקה ב-30%, קומפיוג'ן עם 13%
במילים אחרות, מבחינת עולם העסקים, נישת הסייבר סקיוריטי מבטיחה ביקושים גדולים לעתיד הנראה לעין. אגב, לא רק ארה"ב מקדישה כסף לנושא, אלא כל מדינות המערב. אנחנו חוזרים על הטענה שלנו שבכל אוכלוסיית חברות ההגנה על הרשת קשה מאוד לאתר חברה כל כך מעניינת כמו צ'קפוינט. נכון, המניה עשתה מהלך אדיר בשנתיים וחצי האחרונות, אבל בהשוואה למתחרות (לא רק מבחינת מכפיל אלא בחינת כל הנתונים) קשה למצוא נכס כל כך מעניין, ואם אכן יבוא סוף-סוף תיקון תינתן ההזדמנות להיכנס במחיר הוגן יותר.
בחזרה למים שמהווים את הסיכון מספר 1 לאנושות
מזה שנים שאנחנו מטרטרים לכם - חשוב להשקיע בחברות או קרנות וסלים שמייצגים השקעות במים. באים אנשי הכותרות וטוענים, "הבעיה לא אמיתית, מפעלי המתקה והטבה של מים יפתרו הבעיה, הטכנולוגיה תפטור הכל, בלה, בלה, בלה". לא רבותיי, ב-2006 המים היו במקום זניח בין 120 גורמי הסיכון לאנושות, וב-2015 עלו למקום הראשון, לפני מלחמה גרעינית, מגפות או רעב ופגעי טבע. בפעם הראשונה העניק רוב מוחלט של ראשי מדינות, מנהלים של מוסדות ללא כוונות רווח שעוסקים בנושא ומנהלי החברות המסחריות הגדולות בעולם את המקום הראשון למים כגורם מסכן לאנושות.
זה קרה בפורום הכלכלי העולמי האחרון שנערך בדבוס, שוויץ בחודש ינואר. תחת הכותרת . הם קבעו 28 סיכונים שנמדדו בשני קריטריונים, הסיכון שהאירועים יקרו בתוך עשור והפגיעה שנמדדת בגודל החורבן (devastation) הכלכלי / חברתי. בקריטריון הראשון המים מובילים, ובקריטריון השני הם במקום 8. אלא שאין משמעות לקריטריון השני אם הראשון אכן יקרה. עליית המים למקום הראשון אצל באי הפורום נחשב כשינוי מדהים בגישה שהייתה עד כה.
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מעבר לכך, הדיווחים בכנס לצד משברי מים רציניים שאירעו במהלך 2014 בקליפורניה, סן פאולו וסין, הביאו את אנשי העסקים הגדולים ומנהיגי העולם להכרה שבעיית המים באמת מהווה את הסיכון הגדול לחברה ולכלכלה הגלובלית ושהגיע הזמן לפעול. בוב סנפורד, יו"ר חברת הייעוץ Canadian Partnership Initiative שמייעצת לממשלות בנושא המים, אמר ש"למדנו בכנס כי מספר האנשים ללא מתקני שירותי מים בסיסיים בעולם עבר את רף 2.5 מיליארד ב-2014, וזה כשלעצמו אסון מתקרב מבחינת הזיהום. הוצגו לפנינו מסמכים ועובדות שהרבה מהחיים ומעולם העסקים מושפעים ממה שיקרה למים, והאמת היא שעד לאחרונה לא ידענו עד כמה היציבות הכלכלית והחברתית בעולם תלויה בהידרולוגיה".
חשוב להבין שבעיית המים היא הרבה מעבר לבעיית חוסר מי השתייה. זו האחרונה הינה רק בעיה "קטנה" יחסית במכלול הבעיות שעלולות להיגרם ממשבר מים. התברואה והתזונה הן המובילות, וישנו חשש מתגבר שמחסור במים עלול להתחיל בקונפליקטים צבאיים באזורים שונים. ההכנסה השנתית מתעשיית הטיפול במים תגיע השנה ל-375 מיליארד דולרים וגדלה בקצב שנתי של 4%-5% (תעשיית המים כולה מגלגלת למעלה מ-600 מיליארד). כ-50% מהסכום מגיע משירותי המים ברשויות ומתוך זה כ-40% הולך לסקטור הפרטי והיתרה לממשלות. 26%-27%, כ-100 מיליארד, הולכים לשירותי הייעוץ לטיפול במים, בעיקר לחברות הנדסה. ציוד וכימיקלים גובים כ-21%-22% ואילו 2%-3% באים מציוד טיפול ביתי. כשמדובר במי שתיה החקלאות, למרות ההתקדמות המהירה והגדולה בתחליפים, היא עדיין המשתמש הגדול ואחריה הצרכנים. המשתמשים הגדולים בתעשייה הם התעשייה הכימית ותעשיית האנרגיה (הזיקוק).
החברות שמובילות את התעשייה הן כאלו, שלצד הטיפול במים, מתעסקות (ומובילות) בתחומי האנרגיה והטיפול באשפה. כפי שקרה בכל תחום תעשייתי, גם כאן משנה המהפכה הטכנולוגית את התעשייה ומוסיפה לה נישות חדשות לבקרים כך שקשה מאוד, למשקיע ההדיוט, לבחור בחברת מים "מנצחת". בנוסף, חשיבות הטיפול במים ופוטנציאל ההכנסות מכניסים לתחום יותר ויותר חברות ענק שמתעסקות בתחומים קרובים, כמו חברות תשתיות, אקולוגיות, כימיות וביולוגיות ועוד. המטרה, כמו בכל מגזר תעשייתי, היא להגיע להובלה בשוק ולהציע חבילת טיפול במים - מה שמייצר תעשייה בעלת מבנה אוליגופוליסטי. החברות שמובילות הן שתי הצרפתיות הענקיות, סואץ (סימול: SEV.PA) וויאוליה (סימול: VIE.PA), ג'נרל אלקטריק (סימול: GE), חברות אמריקניות גדולות ומוטות טכנולוגיות כמו דנהאר (סימול: DHR ), אמריקן ווטר וורקס (סימול: AWK), אקווה אמריקה (סימול: WTR), אמריקן סטייט ווטר (סימול: AWR), חברת הנדסת המים מניו יורק, Xylem (סימול: XYL) ועוד.
בשנים האחרונות נוספו חברות הודיות וסיניות לתחום, ופעילות חברות ההון הפרטיות גדלה בהתמדה, קרן Permira הבריטית (שרכשה שליטה בנטפים) לדוגמא. ואם הזכרנו את נטפים אז ישנה כמובן ישראל, חלוצת הטיפול במים, זו שהתחילה את הכל והביאה לעולם את ההתפלה, הטיפול במליחים, את נטפים והטפטפות, תה"ל, מקורות ועדיין מהווה כיצרנית סטארטאפים ורושמת פטנטים מובילה בתחום, ומה יש לנו מזה? הרבה תהילה והרבה סטארט אפים מוטי אקזיט.
מה צריך המשקיע במים לעשות?
כפי שכתבנו, היכולת לבחור ב"חברה מנצחת" קשה ביותר, אבל במקרה זה ישנן קרנות וסלים שמכסים היטב את התחום, ובמיוחד משפחת הקרנות של בנק פיקטאט השווייצרי שמריץ 14 קרנות מתמחות במים בכל המטבעות המובילים. אנחנו, כידוע לכם מהכתבות, עוקבים מקרוב מזה כ-15 שנה אחרי קבוצת פיקטאט - מים שמנהלת למעלה מ-20 מיליארד דולרים ומובלת על ידי 2 תותחים כמו האנס פורטנר ופיליפה רואנר.
אניית הדגל של פיקטאט-מים, PICWAPA:LX (בבלומברג) החלה לפעול בינואר 2000 ומנוהלת בדולרים, אירו, פרנקים וליש"ט (מספרי ISIN שונים). במהלך חמש השנים האחרונות היא הניבה 90% תשואה ו-31.8% בשנה האחרונה. ההשקעות הגדולות בקרן (מעל 3% מהנכסים כל אחת) הן SEV.PA, PNN.L (שהחליפה לאחרונה את Veolia שעלתה דרמטית לאחרונה), DHR, XYL, AWK ו-VIE.PA (שמאז אוקטובר עלתה ב-63% והורדה למקום השישי בקרן).
קבוצת פיקטאט משקיעה גם בחברות פרטיות וגם בסטארט אפים שעיסוקם במים. לצד קבוצת פיקטאט יש מספר גדול של סלים למים כמו PHO, PIO,CGW, FIW ואחרים או קרנות מים כמו Allianz RCM Global Water Fund (סימול: AWTAX) או PFW Water Fund (סימול: PFWAX) ועוד שכולן מניבות, פחות או יותר, את אותה תשואה.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 26.שלמה 22/05/2019 16:00הגב לתגובה זויש להסיר את ההודעות/ חדשות הישנות שלא רלונטיות
- 25.Mirex 27/07/2017 21:01הגב לתגובה זוהי שלומו. מה דעתך על מניה?! האם כדי להיכנס עכשיו?!
- 24.Mirex 26/07/2017 20:29הגב לתגובה זוהי שלומו. מה דעתך על 2 מיניות. האם כדי להיכנס עכשיו?! NVMI פרסום דוחות ב2.08, להמתין לפרסום?!
- 23.משקיע 08/02/2017 10:26הגב לתגובה זואהלן שלמה, האם אתה חושב שהמניה נמצאת על סף תחתית או שאחרי הדוחות הם צפויים לראות היצע יתר? אהבתי את הכתבה האחרונה שעשית בתחום .
- 22.ל-1 HACK כולל את צ'ק פוינט (ל"ת)תבדוק שנית 02/09/2015 10:28הגב לתגובה זו
- 21.אריק 27/07/2015 23:53הגב לתגובה זוהאם הוא חלה במקרה ?
- 20.למה אין כתבות חדשות של שלמה ? (ל"ת)fury 29/05/2015 09:53הגב לתגובה זו
- 19.רועה צאן 06/05/2015 22:55הגב לתגובה זושלמה מה דעתך על vrx? והאם לדעתך היא נסחרת בחסר? תודה!
- 18.ומה כבודו אומר על סתם ' תיקון ' . (ל"ת)המחיר המאמיר 03/05/2015 20:22הגב לתגובה זו
- 17.חיים מהבסטה 02/05/2015 12:51הגב לתגובה זואתנ משווה קרן שנסחרת ביורו לתעודות סל בדולר - רוב ההבדל בתשואה זה הפרשי מטבעות.
- 16.ארז 02/05/2015 12:47הגב לתגובה זומחשבוןן בנק ישראלי. דגש על קרנות נאמנות (תעודות סל זרות אין כמובן בעיה). רק מי שסוחר דרך חשבון בבית השקעות (ישראלי או זר) יכול לקנות את קרנות פיקטט או כול קרן נאמנות זרה אחרת.
- 15.שלמה גרינברג 01/05/2015 17:57הגב לתגובה זולדינו (10): הם יפרסמו דוחות בעוד כשבועיים, תזכיר לי לאחר מכן. לגולשת (12): מה שכתבתי על טבע זה מה שאני חושב, אם אשנה דעתי אכתוב. יש סיבה למפולת בגרמניה? תפעילי ההיגיון ותעקבי אחרי העובדות. לרוני (13): אני צריך "ליישב"? אגב, אם תבדוק תגלה שגם הבנק אוהב את תחום הרפואה אלא שלאחרונה, בשל העליות הוא ממליץ לשחרר קצת, בדיוק כפי שאני אומר תמיד. לדוד (14) הנפילה הייתה בשל כישלון תרופת הספחת (psoriasis), "תופעה" מקובלת במניות חלום. אתמול גם קבלה המלצת "החזק" מזאקס. "הצלחה" מתבטאת רק באישור תרופות.
- 14.דוד 01/05/2015 15:13הגב לתגובה זוסליחה שאני מטריד אבל דעתך חשובה לנו . לא ברור מה קורה שם הצלחה או כישלון ? ואם זו הצלחה למה המניה לא ממשיכה לעלות ? בתודה מראש
- 13.רוני 01/05/2015 13:05הגב לתגובה זושלום שלמה, לפני כמה שבועות כתבת שאתה רואה בסקטור הרפואה מטרה ראויה להשקעה. השבוע מפרסם בנק לאומי למשקיעים דעה שאומרת לצאת מסקטור הרפואה. איך אתה מיישב את הדברים?
- 12.גולשת 01/05/2015 11:00הגב לתגובה זושלמה, אתה עדיו חושב שטבע היא השקעה טובה לטווח בינוני -רחוק? ודבר שני- איך אתה מתייחס לירידות הגדולות בגרמניה בזמן האחרון? תחילת מפולת או תיקון? תודה רבה לך מראש!
- 11.שלמה גרינברג 01/05/2015 10:56הגב לתגובה זוליוסי (6): בזלוטים, תהיה בבקשה רציני. לברק (8): ראה הכתבה מה 19.2 http://wallstreet.bizportal.co.il/articles.php?id=221579, "קצת מזל לא הזיק מעולם: וול סטריט מתאהבת ומטיסה לחלל".
- ראיתי שלמה,תודה (ל"ת)ברק 01/05/2015 21:00הגב לתגובה זו
- 10.דינו 01/05/2015 10:09הגב לתגובה זושלמה שלום.ניתן לקבל דעתל המלומדה על ההתפתחויותהאחרונות בטאואר. משמעויותיהן והאם מדובר בתפנית שלילית .תודה
- 9.null (ל"ת)01/05/2015 08:08הגב לתגובה זו
- 8.ברק 30/04/2015 23:15הגב לתגובה זושלמה שלום, מה דעתך על סייבר ארק לטווח ארוך של כמה שנים? מישהי גדולה עשויה לקנות אותה בעתיד לפי קצב הצורך וההתפתחות?
- 7.מתניה ר. 30/04/2015 22:15הגב לתגובה זותרופות גנריות לזקנים ( לחץ דם, כולסטרול,מערכת העצבים) הנדסה כבדה ( קטרפילר,ג׳ון דיר,וולוו , jcb ) סייבר סקיוריטי חברות בולטות ב- 3 התחומים האלו . לא שום תחום אחר.
- 6.באיזה מטבע כדאי לדעתך להשקיע בקרן PICWAPA...? (ל"ת)יוסי 30/04/2015 22:15הגב לתגובה זו
- 5.שלמה גרינברג 30/04/2015 15:50הגב לתגובה זול 1,2,3: רק לאחרונה כתבתי ארוכות על GE, על HACK ועל CHKP (שכן כלולה ב HACK אבל, כפי שציינתי, מעט מידי) אז נא לחפש
- 4.יואל השואל 30/04/2015 15:47הגב לתגובה זושלמה ראשית תודה על המאמר כיצד יתכן שPICWAPA:LX עשה 30% תשואה בשנה האחרונה, וכל יתר הסלים שציינת של מיים עשו תשואה אפסית (חלק אף שלילית) ?? מה שונה/מיוחד בפיקוופה ? תודה רבה
- 3.מצטרף ל1 אותה שאלה שאני מתלבט מכבר זמן מה (ל"ת)תופס טרמפ 30/04/2015 14:39הגב לתגובה זו
- 2.אבי 30/04/2015 13:34הגב לתגובה זושלום שלמה. מה דעתך לגבי המהלך שעשו ב-GE {פיננסים}שמשמעותו הפסקת הפיקוח מצד הפד,הגדלת הדיוידנד ועוד,אך מצד שני הקטנת ההכנסות.איך אתה צופה את עתיד המניה?
- 1.gustavo 30/04/2015 12:13הגב לתגובה זואני כבר מושקע בצ'ק פוינט לא מעט שנים ולא מתלונן. מלבד צ'ק פווינט קראתי לאחרונה על מדד HACK (מכיר?) של אבטחת סייבר ולא כולל את צ'ק פוינט. האם לדעתך כדאי לשקול אותו בנוסף לצ'ק פוינט או שצ'ק פוינט עצמה זה עדיף/מספיק ? תודהרבה