זה ה-ETF שהולך להביא לשינוי החברתי - כלכלי הבא

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של Bizportal, על הסל החדש בוול סטריט שעתיד לשנות סדרי עולם
נושאים בכתבה וול סטריט

אחד מקוראינו שאל על סל (ETF) בשם IShares Exponential Technologies (סימול: XT). הסל, מבית היוצר של קבוצת ניהול ההשקעות והייעוץ הענקית, בלקרוק (סימול: BLK), אחת המנפיקות המובילות של סלי השקעה בארה"ב (700 סלים ומנהלת מעל טריליון דולרים), נוצר על מנת לאפשר חשיפה גלובלית של חברות מובילות (ע"פ הנהלת הסל) במגזרים השונים של העברת טכנולוגיה - מנישת הביג דאטא דרך האחסון והניתוח ועד הנאנו-טכנולוגיה ואינפורמציית הביו. מדובר בחברות שהשפעתן מגיעה הרבה מעבר ל-IT. הן משפיעות על התעשייה כולה, ועשויות, פוטנציאלית, להביא לשינויים כלכליים וחברתיים שהצלחתן תביא למשקיעים בהן רווחים גדולים.

בעברית פשוטה, מדובר בניסיון לזהות ולבחור במניות שיעשו בעתיד את מה שעשו חברות מהסוג של QCOM, EW, GOOG, FB ואחרות עשו בעבר. אבל מאחורי הקונספט הזה מסתתרת עוד מגמה שהולכת ומתפשטת בוול סטריט ומעניינת משקיעים רבים. היא עשויה לבצע העברת הון (Wealth) בממדי עתק לסקטור הסלים והקרנות. מנהלי השקעות רבים שמו לב שבשנים האחרונות, בעוד מנהלי קרנות הון הסיכון, ה-VC, הולכים ונעשים זהירים ושמרניים יותר, הציבור הרחב מגלה תיאבון מתפתח בהשקעות הסיכון. ההצלחה של פלטפורמת ה- Kickstarter (www.kickstarter.com) שמנסה לעזור לחלומות עסקיים להתגשם, מביאה יותר ויותר ברוקרים ובנקאי השקעה לחשוב בכיוון של סלים/קרנות או מכשירים דומים שיגייסו כספים ישירות מהציבור הרחב למה שנחשב כהשקעות מסוכנות, אפילו בשלב ההתחלתי. כמויות הכסף שבידי הציבור הולכות וגדלות, בעוד הכדאיות הכלכלית באפיקי ההשקעה המסורתיים (נדל"ן, מניות ואג"חים) הולכת ויורדת. הוסיפו לכך את המהלומות שהמשקיעים קיבלו באפיקי ההשקעה "היציבים", כמו נפט או זהב, והרי לכם הסיבה לגידול המשמעותי בתיאבון לסיכון.

הפיזיקאי שחוזה את העתיד

המונח Exponential Technologies מתאר את קצב ההתקדמות המהיר שבא בעקבות המהפכה הטכנולוגית בכל תחומי החיים. מקורו מחישוביו של המייסד המשותף (לצד רוברט נויס) של חברת אינטל (סימול: INTC), ד"ר גורדון מור, שזיהה/חישב מתמטית את השינוי/השיפור האקספוננטלי באלקטרוניקה הדיגיטלית והשפעתו על כל תחום של הכלכלה והחברה. מי שמעוניין לנסות ולהבין את הכיוון אליו מובילה המהפכה הטכנולוגית ובאיזה קצב, כדאי שיאזין למהנדס/פיזיקאי הגאון Peter Diamandis מייסד ה-XPRIZE שמנסה לכמת איכשהו את העומד לבוא.

Ric Edelman, אחד מהמתכננים הפיננסיים הגדולים של ארה"ב, חיפש במשך שנים דרך לחשוף את המשקיע האמריקני למה שהוא מכנה "תיק השקעות גלובלי שחושף חברות שמציעות טכנולוגיות אקספוננציאליות". הוא רכש לעצמו שם בתחום זיהוי חברות ששינו/השפיעו על ההתפתחויות בכלכלה (ומנהל כספם של כמה מעשירי ארה"ב), ושכנע את בלקרוק לבנות סל מתאים. הרעיון של אדלמן שונה ממה שמציעה פלטפורמת ה- Kickstarter . הוא ובלקרוק אינם מציעים למשקיעים לנסות ולזהות סטארט אפים בעלי פוטנציאל, "את זה לא אנחנו ולא המשקיע הממוצע יודעים לעשות. אין לנו את היכולת לזהות את הפייסבוק הבאה ולבטח לא את קוואלקום, במיוחד כשיכול מאוד להיות שפייסבוק וקוואלקום עצמן הן בעלות הפוטנציאל האקספוננטלי הגדול בתחומים שלהן". האלטרנטיבה (החכמה לדעתנו) הייתה לייצר סל שיכלול את כל החברות הציבוריות בעלות הפוטנציאל האקספוננטלי". אז הם הרכיבו סל שמתבסס על מדד שנבנה (בעזרתם של אדלמן ובלקרוק) ע"י האתר האיכותי MorningStar, ה-Morningstar® Exponential Technologies Index.

הסל החל להיסחר ב-20.3.2015, כולל 208 חברות טכנולוגיות שכל אחת מהן, אליבא המייסדים, מייצגת "פוטנציאל שישנה את העולם...". מתכנני המדד כללו בתוכו לא רק חברות חלום שהפרשנים והאנליסטים מבטיחים שישנו סדרי עולם, אלא גם חברות וותיקות שכבר עשו זאת או שרוכשות את חברות החלום. תוכלו למצוא שם את בואינג (סימול: BA), אפל (סימול: APPL), פייזר (סימול: PFE), לוקהיד מרטין (סימול: LMT), פייסבוק (סימול: FB), מיקרוסופט (סימול: MSFT), קוואלקום (סימול: QCOM) ו-GE. מה שמעלה את הסיכוי שהשינוי האקספוננציאלי הבא, אם וכאשר יקרה, יתגלה דרך הסל הזה. יותר מכך, ב-XL אין את "עשר המובילות שמחזיקות יותר מ-50%". הם לקחו את מאת האחוזים וחילקו ב-208, כך שכל חברה קיבלה 0.48%, בין אם מדובר בחברה החלום הביו-פרמקולוגיה מקליפורניהPharmacyclics (סימול: PCYC) לבין סאנדיסק (סימול: SNDK).

למה כללו חברה כמו Pharmacyclics?

חברה שמכירותיה ב-2014 הגיעו ל-730 מיליון, הרוויחה בנטו 86 מיליון ומוערכת לפי 19.5 מיליארד לאחר הצעת הרכש? איפה הפונטציאל בחברה הזו? ובכן, "ההוכחה", אומרים בארה"ב, טמונה בהצעת רכש של 21 מיליארד דולרים מאת ענקית הפארמה/דיאגנוסטיקה האמריקנית AbbVie (סיימול: ABBV) על החברה (לאחר הכללת PYCY בסל) - מחיר יוצא דופן אפילו בעולם החלומות הביו טכנולוגי, ומדוע? בעיקר כיוון ש-PCYC פיתחה תרופה בשם Imbruvica, שאושרה ע"י ה-FDA ופועלת נגד 4 סוגים של סרטן הדם, ובנוסף מונעת תופעות לוואי של טיפולים כימו תראפויטיים.

ההערכה היא שהתרופה (שהיא כל הכנסותיה של Pharmacyclics כרגע) תגיע למכירות של 3.6 מיליארד ב-2018. יפה, אבל היכן הפונטציאל? יש הטוענים שמה שהחברה עשתה זו מהפכת פיתוח של תרופה שעשויה לשנות את הדרך בה מפתחים תרופות שנלקחות מהפה (להבדיל מהזרקה). אם זה נכון, הרי שמדובר במהפכה של ממש. ABBV משלמת למעשה פרמיה לא רק על העובדה שהתרופה אושרה וכבר נמכרת (בעלות של 100אלף ד' לחולה לשנה), אלא שזה יעזור ל-ABBV, שצנרתה עמוסה בתרופות אנטי סרטניות לזרז הגעה לשוק, Time to market. היה שווה? נראה בעתיד, אבל עובדה שג'ונסון אנד ג'ונסון (סימול: JNJ) ונוברטיס (סימול: NVS) הציעו הצעות קרובות למדי לזו שהציעה ABBV.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

זה מזכיר לנו את הרכישה האחרונה של טבע (סימול: TEVA) (שנגיע אליה בהמשך). יודעים מי מספר 2 כרגע בין 208 החברות שכלולות בסל? FIRST SOLAR (סימול: FALR), מכירים? החברה מאריזונה נותנת פתרונות סולאריים ומייצרת מערכות סולאריות וחלקים למערכות. היא הרוויחה כ-400 מיליון דולרים נטו על 3.4 מיליארד מכירות, ומוערכת לפי 6.14 מיליארד. מה יש בזו שאין למשל בחברתו המאוד מתוקשרת של מייסד ומנכ"ל טסלה (סימול: TSLA) אלון מאסק, סולר סיטי (סימול: SCTY), למה לא בחרו בענקית האנרגיה הסולארית הגלובלית סימנס (סימול: SIE.DE)? היכן טכנולוגיות האקספוננציאל כאן? לא הצלחנו לזהות, אבל לטענת כמה אנליסטים, זו החברה שמציעה תחליף ריאלי לחברות שירותי הכוח/חשמל הגדולות, ה-Utilities. האם מעניין להשקיע ב-XL? אנחנו חושבים שכן. לא בגלל היכולת לנבא חברות בעלות טכנולוגיות אקספוננציאליות, כמו שהסל כולל את מה שנראה לנו כחברות הכי מעניינות בארה"ב.

עדכון על צ'קפוינט וטבע

שתי החברות ביצעו לאחרונה רכישות, שכנראה הוסיפו להרגשה המשתפרת של המשקיעים והאנליסטים, ואכן שתיהן מגרדות את רמות שיא כל הזמנים שלהן. מאז היציאה ממשבר 2008 בחרנו ב-CHKP כ"מניה הישראלית המובילה לעשור הבא", וחזרנו על הצהרה זו כמעט מידי שנה. לטבע חזרנו מאוחר יותר, במהלך 2011, כי היינו בטוחים שהשוק הגזים בנושא הקופקסון והעריך את החברה בחסר. ההנהלה מתאימה יותר מאלו שהובילו מאז ימי אלי הורביץ ז"ל וישראל מקוב, יכולה להחזיר עטרה ליושנה. בשני המקרים ולמרות כל החששות, 2 המניות התעוררו ובגדול. הסיבות להתעוררותן שונות.

צ'קפוינט היא ההוכחה לכך שהביצועים העסקיים הם הגורם הקובע בערך המניות בטווח הארוך. קשה מאוד למצוא בוול סטריט חברה כה איתנה פיננסית, שמציגה צמיחה מהירה ויציבות במרווחים בוול סטריט. CHKP החלה במסעה מעלה עוד בסוף 2008, לפני התעוררות השוק כולו, ולהוציא כמה תיקונים בדרך (כולם קשורים בתיקונים של השוק כולו) המניה מתקדמת כשהיא מגיבה לתוצאות העסקיות המצוינות שהחברה מפרסמת. למרות חוסר שביעות של כמה אנליסטים ופרשנים על "רכישות קטנות מידי ואי תשלום דיווידנד" (תלונות שגם אנחנו השמענו לא פעם). העלייה של השנתיים האחרונות (כ-85%) לובתה, לצד התוצאות, גם בשל ההתפתחויות בתחום הגנת הסייבר, מעמדה של CHKP בתחום ומה שנראה לגורמים רציניים בשוק בתקופה האחרונה כפוטנציאל רכישה.

תחום הגנת הרשת הופך חשוב יותר ויותר. צ'קפוינט הופכת לשחקן שבלתי ניתן להתעלם ממנו, אם זה בגלל מעמדה בתחום, ערכה שאינו בחלל האטרקטיביות הפיננסית ואתגר לרכישת חברות גדולות שחסר להן התחום הזה או "משקיעים אקטיביים". לאחרונה נכתב שענקית התשתיות EMC בודקת אפשרות רכישה של צ'קפוינט או סימנטיק (סימול: SYMC). עד כמה שידוע לנו קשה לנו להאמין שגיל שווייד ימכור, אבל כשמסתכלים על שוק הסייבר לא נראה ששמועות הרכישה יעצרו. השבוע הודיעה החברה שרכשה את Lacoon Mobile Security מסן פרנסיסקו ותל אביב, שבין מייסדיה נמצא שלמה קרמר, ממייסדי צ'קפוינט שהקים את המתחרה אימפרבה (סימול: IMPV), שהרכישה "מתאימה" להיסטוריית הרכישות (הקטנות אומנם אבל המאוד מוצלחות) של החברה. היא תחזק את מערכות ההגנה על העברת אינפורמציה אלחוטית, מה שיוסיף ליוקרת החברה בוול סטריט,

במקביל, העליות ב-TEVA משקפות בגדול את האמון הגדל בהנהלה החדשה ובצעדים שנוקט ארז ויגודמן במיוחד. מתפתחת ההרגשה (הנכונה) שמכירות התחום הגנרי בארה"ב (שחשיבותו ממשיכה לעלות) חוזרות ממשבר זמני, ולא מעט בשל מינויו של Sigurdur Olafsson, נשיאה לשעבר של Actavis (סימול: ACT) למנהל החטיבה הגנרית הגלובלית - צעד מצוין של ויגודמן. העסקה שעשתה טבע עם Eagle (סימול: EGRX) עשויה לקדם אישור ומכירת ה-Treanda בתחום הלוקמיה ובהבנה ההולכת וגדלה שהפוטנציאל בטבע אינו משתקף במחיר המניה שלה, ובמיוחד לאור הירידה מ"אימת הקופקסון". רכישת Auspex (סימול: ASPX) בסכום של עד 3.5 מיליארד דולרים במזומן, למרות שהנרכשת מביאה נדוניה של חלומות בלבד כרגע, חשובה מאוד לבעלי המניות ולאנליסטים, שציפו למהלך. נדוניית החלומות היא כזו שוול סטריט אוהבת, התמקדות בתחום המחלות הנדירות, ובמיוחד מחלות מרכז העצבים. אליבא האנליסט Stephen Willey מקבוצת סטיפל, מחיר העסקה מבוסס כמעט כולו על תרופת ה-SD-809 למחלת ה-chorea (מחולית) שקשורה בהנטינגטון, כך ש"העסקה נעשית במחיר מציאה לטבע".

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(16):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 14.
    תודה רבה על מאמריך המושקעים (ל"ת)
    ישעיהו 16/04/2015 14:52
    הגב לתגובה זו
  • 13.
    רוני 13/04/2015 18:45
    הגב לתגובה זו
    כתבה מרתקת מה המספר של xt והיכן נתן לרכוש אותו?האם הרכישה ב$ יו.אס.אי ?
  • אורי 14/04/2015 10:06
    הגב לתגובה זו
    זה ב$
  • 12.
    שלמה גרינברג 12/04/2015 15:20
    הגב לתגובה זו
    לגל (5): ה XL הוא למעשה smart beta etf והדוגמה הקלסית לסל פופולרי בתחום הוא ה Guggenheim S&P 500 Equal Weight ETF (סימול:RSP ) אני מציע שתקרא על סלים אלו ב http://www.spa-etf.com/smart-beta-etf-list/
  • 11.
    מה דעתך על born ? (ל"ת)
    אביתר 12/04/2015 08:36
    הגב לתגובה זו
  • 10.
    אביתר 12/04/2015 00:15
    הגב לתגובה זו
    מה דעתך על מניה זו? שוביה בספרים פי 9 ממחירה. לאחר הרבה זמן דיווח מכירות 0 רווח 0 .דיווח מוזר ידוע לך איך זה יתכן למרות שהיא נסחרת רגיל?
  • 9.
    חיים 10/04/2015 10:10
    הגב לתגובה זו
    xt שמחזיקה 200 מניות צריך לזכור שכול מניה היא בסהכ כחצי אחוז מהתיק. אם עליתם על בוננזה ואחת המניות תעלה פי 10 (אלף אחוז !) התרומה לקרן תהיה 5 אחוז. לא תצאו מזה לפנסיה. אני אומר שמדובר במיתוג ופירסום. להאט את הבריחה לקרנות ותעודות הסל הזולות כמו של ונגארד.
  • 8.
    מסעוד 09/04/2015 17:46
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום תן לנו הסבר על בנייה נכונה של תיק השקעות לפני שנים הסברת בגלובס אך לבנות תיק היום שזה רלוונטי מבחינתי אשמח אם תחזור על ההסבר
  • אורי 10/04/2015 17:07
    הגב לתגובה זו
    לצערי יצאתי מge כדי עכשיו להיכנס שוב וזה אחרי שישבתי שם שנים תודה
  • 7.
    גל 09/04/2015 13:57
    הגב לתגובה זו
    האם אתה יכול להצביע על סלים ספציפים. תודה על כל מאמר ומאמר שלך. וחג שמח.
  • 6.
    נדי 09/04/2015 13:05
    הגב לתגובה זו
    על XT לא שמעתי לפני כן ושמחתי לקרוא את המאמר. בהחלט שמתי את הרעיון ברשימת הבדיקה לפני קניה. חג שמח ובריאות ואריכות ימים שלמהולעולם
  • 5.
    המבין דבר 09/04/2015 09:58
    הגב לתגובה זו
    בהתייחס לחברות הביו העוסקות בו. שוב תודה וחג שמח.
  • 4.
    אורי כהן 08/04/2015 20:13
    הגב לתגובה זו
    שלמה חג שמח ותודה על המאמר. אשמח לדעתך על רולס רויס שמתעסקת לאחרונה במנועי מטוסים , בתחרות עם פארט אנד ויטני ואם ג'נרל אלקטריק
  • 3.
    השכלתי. יופי של כתבה (ל"ת)
    רוני 08/04/2015 19:57
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    תודה רבה. תענוג לקרוא ולהשכיל. (ל"ת)
    מוקי 08/04/2015 14:19
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    אורי 08/04/2015 12:43
    הגב לתגובה זו
    אנשים לא מבינם מה יש להם ביד באתר כן אותך אני מפרגן לך ולא מהיום וגם מבצע לרוב מה שאתה ממליץ תודה שוב