עוד לא מאוחר מדי: ביוג'ן פורצת אבל טבע יכולה לעקוף - המירוץ בביומד
בעוד התקשורת הפיננסית עסוקה וטרודה בשאלות פילוסופיות, כמו מתי תעלה הריבית האמריקנית או אם מדדי הביו הם בועה או לא, מגיע "הגדול מכולם", וורן באפט, ומסביר היכן המציאות. הוא התיישב על השיבר של תעשיית המזון הגלובלית (קראפט + היינץ), לאחר שנכנס לתחום המשקאות הקלים לפני מספר שנים (קוקה-קולה). השמועות מספרות שאנשיו מדברים עם משפחת מרס בווירג'יניה, הבעלים של חברת Mars, השייכת לשוק שצומח במהירות. טוב שיש באפט כזה שמזכיר למשקיעים את המציאות, כאשר בוול סטריט עסוקים בעיקר בחלומות כמו הערכת חלל לתרופה לאלצהיימר שאולי תגיע לחולים בעוד 5-10 שנים.
בין פריצת הדרך של ביוג'ן לתגובה של וול סטריט
בשבוע שעבר הודיעה חברת ביוג'ן, אחת מחברות התרופות הוותיקות והמובילות בעולם, המוכרת למשקיע הישראלי כמתחרה הגדולה של טבע (סימול: TEVA) בתחום המלחמה במחלת הטרשת, שתרופת ה-Aducanumab נגד מחלת האלצהיימר, הראתה שיפור של עד 82% בתסמינים נפשיים אופייניים של מחלת האלצהיימר לאחר שנה של בדיקות. התרופה הורידה משמעותית את רמת המשקעים החלבוניים (ה-amyloid plaque) שנוצרים בתאי המוח ואינם מתפרקים, שהשפעתם על התפתחות מחלות כמו אלצהיימר, פרקינסון, סוכרת, קטרקט ועוד ידועה. בתגובה להודעה עלתה מניית BIIB יותר מ-11%, על מחזור של למעלה מ-5 מיליארד דולרים - מה שהביא את הערכת החברה ל-112 מיליארד דולרים ומיקם אותה בין חברות התרופות הגדולות בעולם, "צמודה" לבריסטול מאייר (סימול: BMY) וכפולה מהערכתה של ה"מתחרה" טבע (מה שבשום אופן אינו תואם את הנתונים הפיננסיים של החברה).
BIIB נסחרת לפי מכפיל קונצנזוס של 28 ל-2015. אם משווים זאת לטבע (שגם היא, בין השאר, עוסקת בניסיונות לפתח תרופות למחלות שקשורות במרכז העצבים במוח), הרי שמכירותיה והרווח התפעולי של החברה הישראלית כפולים משל ביוג'ן, אבל TEVA נסחרת לפי מכפיל קונצנזוס של 12 ל-2015 בלבד, ומוערכת כאמור בפחות ממחצית הערכתה של BIIB - כ-53 מיליארד. אבל שלא תתפתו חלילה לעשות שורט על BIIB ולקנות בכסף TEVA או BMY - נתונים כלכליים מעולם לא היו הגורם המוביל בפערים שבין הערכות חברות בוול סטריט.
אם תשוו את ביצועי מניות TEVA ל-BIIB תגלו שעד תחילת 2011 התנהגו השתיים כאחיות תאומות ממש, אבל בשלוש השנים האחרונות החלה BIIB להתרחק מ-TEVA בקצב מהיר בעקבות התדמית החלומית שבנתה / רכשה לעצמה בין המשקיעים. החל מסוף 2014 צורפה BIIB, על ידי האנליסטים, לקבוצת החלום הביו טכנולוגית שכוללת מניות כמו GILD, BMRN, ACT, CELG ו-REGN. למרות שמבחינת מבנה הכנסותיה ועסקיה היא יותר דומה לטבע מאשר לכל אחת מהחברות שהזכרנו.
- המניות שצפויות לבלוט השבוע - ומה הציפיות מפאלו אלטו?
- סולאראדג' עלתה 5.7%, הקוונטים זינקו, המדדים עלו עד 0.7%
81.2% מהכנסות החברה (7.88 מיליארד) ולמעלה מ-75% מהרווח הנקי מגיעים מהמתחרות הישירות של הקופקסון - האבונקס, ה-TECFIDERA והטיסאברי. השלוש הן תרופות-על רווחיות אומנם, אבל הדימוי החלומי שקיבלה החברה והעלייה של 58% מאז תחילת 2015 מגיעים דווקא מאותו חלק בעסקי החברה שאינו תורם להכנסות ומגדיל משמעותית את ההוצאות - התמחות בזיהוי, פיתוח, ייצור ושיווק של מחלות מערכת העצבים המרכזית (כמו ה-Aducanumab ופיתוחים נוספים), מחלות מערכת החיסון של הגוף ומחלות דם (המטולוגיה). עם אסטרטגיה נכונה מול וול סטריט גם טבע יכולה להצטרף לליגת החלליות הנ"ל, אבל בשביל זה ההנהלה חייבת ללמוד איך לשכנע את האנליסטים ומנהלי הכספים הגדולים שחשיבות צנרת הפיתוח גדולה לא פחות מעסקי הליבה - מנכ"ל ביוג'ן, ד"ר George Scangos, שהגיע לחברה בקיץ 2010, הצליח לעשות בדיוק את זה.
כיוון שביוג'ן, אליבא האנליסטים, נמצאת בחברה הטובה של "המבטיחות הביו טכנולוגיות", סיפור כמו זה של ה-Aducanumab מביא לזינוק שכזה במניה. ה-Aducanumab הוא נוגדן חד-שבטי (monoclonal antibody) שעוצב במיוחד לטיפול במחלת האלצהיימר. בגדול, הכיוון שלוקחת ביוג'ן עם התרופה החדשה הוא לתקוף ולמוסס מרבצי חלבונים, שהם למעשה סיבי חלבונים שונים שמשתזרים יחדיו בתאי העצב ויוצרים משקעי חלבון שאינם נמסים. אלה מכילים חומר בשם Amyloid beta, שהוא המרכיב העיקרי במשקע ומאפיין חולים באלצהיימר. התיאוריה היא שהמסת המשקעים תעצור את התקדמות המחלה ואולי תחזיר את החולה למצב טרום המחלה. הבדיקות שערכה ביוג'ן מראות שהכיוון נכון.
אכן, התוצאות מרשימות ביותר ובמיוחד כשמדובר באלצהיימר. אלא שהדרך להצלחה ארוכה ורצופה באין ספור מכשולים. כדוגמא, באותו היום בה יצאה ההודעה על ה-Aducanumab פרסמה מרפאת מאיו היוקרתית (Mayo Clinic) מחקר משלה, לפיו לא ה-Amyloid beta הוא הגורם לאלצהיימר אלא חלבון אחר שנמצא בתא, שנקרא tau, שסרח. ה-tau אמור לייצב את המבנה הפנימי של תא העצב ובמיוחד לאחר שהתא מתחלק. מתברר, אליבא מדעני מאיו, שישנם מקרים בהם החלבון הזה "משתגע" ומתחיל לייצר סיבים מעוותים שהורסים את התא מבפנים, מה שגורם לסוגים שונים של הפרעות נוירולוגיות, ביניהן האולצהיימר.
- קרנות ענפיות ייחודיות: זרקור אל הפינות הנסתרות של שוק ההון
- מניית טסלה מתעלמת מהתרסקות המכירות בסין: האם הרובוטקסי יציל את מאסק?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
"ל-Amyloid", אמרה הפרופסורית מליסה מורי, "יש אומנם קשר עם התדרדרות ביכולת הקוגניטיבית, אבל הילד הרע באמת הוא ה-tau..". אז עם כל הכבוד לתוצאות המרשימות שהשיגה ביוג'ן, הן עדיין רחוקות מרחק רב, אם בכלל, מלבשר על פתרון בעיית האלצהיימר, או מלקבוע שביוג'ן "תנצח" במירוץ למיגור המחלה. התוצאות המרשימות הן עוד סימן לאפשרויות מימושי חלום (לא רק ברפואה) הנפתחות על ידי מהפכת הטכנולוגיה, ומה שחשוב לא פחות - הן מעודדות את המשך השקעות הפיתוח הגדולות שיידרשו בהמשך. אבל בין זה להעלאת ערך המניה בצורה כה דרסטית המרחק רב.
אז לקנות BIIB או לא?
דעתנו ידועה - כל משקיע במניות חייב להחזיק בתיק נציגות רפואית גדולה מהממוצע של הסקטורים האחרים. הבעיה, כרגיל, היא הבחירה בהשקעה המנצחת. לכן הסלים והקרנות המתמחות הם הפתרון הנכון. אלא שגם בין הסלים הבחירה אינה קלה. אם תוסיפו למודל קבלת ההחלטות את העליות החדות לאחרונה במניות הרפואה, במיוחד הביו טכנולוגיות ומרכיב החלום בהערכות, המשקיעים ניצבים בפני דילמה לא קלה.
למי שרוצה להשקיע ברמות המחירים הנוכחיים, הפתרון הוא השקעה באחד מהסלים הרבים שמייצגים חברות תרופות מובילות - ובכל מגזרי התעשייה הזו, פרמקולוגיה, ביו טכנולוגיה וציוד, צריך להתפרס. ישנם הסלים הגדולים כמו IXJ או XLV, שכל התפתחות רפואית משמעותית תתבטא בסלים מהסוג הזה. כמובן שאם BIIB תצליח לבסוף לצאת ראשונה עם תרופת אלצהיימר, התשואה למשקיע במניה תהיה גדולה פי כמה מתשואות סלים או קרנות שכוללים BIIB, אבל צריך לקחת בחשבון מה יקרה ל-BIIB בהשוואה לסל אם התרופה תיכשל.
ישנם משקיעים רבים שמחפשים דווקא את אותן חברות שיעתיקו הצלחות מהסוג של GILD, REGN ושכמותן. חברות שנמצאות בשלב הראשוני של פיתוח תרופות / תהליכים בעלי פוטנציאל גדול או שנראות כמצליחות לבצע פריצה. לאחרונה הגיעו לוול סטריט שני סלים שעונים בדיוק על דרישות אלו. חשוב מאוד שהמשקיע יזכור שמדובר בהשקעה בעלת סיכון גבוה במיוחד, כי אחוזי "ההצלחה" במקרים אלו נמוכים מאוד. הסל BioShares Biotechnology Clinical Trials Fund (סימול: BBC) מרכז חברות צעירות, קטנות יחסית, שטרם אושרו להן תרופות, אבל הן בשלבי בדיקות קליניות שונות. הסל עוקב אחרי מדד ה-LifeSci Biotechnology Clinical Trials Index, שכולל 68 חברות עם שווי ממוצע השווי של כ-4.4 מיליארד דולרים. חמש המניות המובילות בחזקה הן ZIOP, ASPX, NBIX, CEMP ו-ESPR . אם תבחנו חברות אלו, תגלו שמה שמשותף להן הוא שאינן מוכרות עדיין, מפסידות בצורה רצינית ומוערכות בהערכת חלל. הסל , על פי התקנון שלו, כולל אך ורק חברות אמריקניות. הוא שהופיע בדצמבר 2014 לפי 25 דולר למניה, ונמצא היום על כ-33 דולרים, ובבקשה, אל תשאלו אותנו אם הוא "יקר" או "זול".
הסל המעניין השני שהונפק לאחרונה (דצמבר 2014) הוא ה-ALPS Medical Breakthroughs (סימול: SBIO), נמצא היום על כ-30 דולר - 20% מאז ההנפקה. הסל הזה עוקב אחרי מדד ה-Poliwogg Medical Breakthroughs Index, ומנסה להיות טיפה ספציפי יותר מה-BBC. כאן בוחרים חברות שיש להן אחת או יותר תרופות החל מהשלב השני של הבדיקות, עם מספיק מזומן לשנה קדימה, ערך השוק שבין 200 מיליון ל-5 מיליארד דולרים, מחזור מסחר יומי של לפחות מיליון דולרים ממוצע במניותיהן ועוד.
הסל כולל כרגע 74 חברות, בין המובילות (מעל ל-4%) ישנן AKRX, SGEN ו-RCPT. אם ניקח כדוגמא מייצגת את SGEN, סיאטל ג'נטיקס, שאנחנו מכירים היטב עוד מלפני שהונפקה, מדובר בחברה שבאמת מפיצה חלומות לכל עבר, אבל שמנייתה מתעתעת לא מעט במשקיעיה. סיאטל ג'נטיקס, בשותפות עם כמה מענקיות התרופות כמו Bayer, AbbVie, הופמן, פייזר ו-GlaxoSmithKline, נמצאת בתחום הנוגדנים למחלות סרטניות ברמת התא. יש לה כבר 2 אישורי FDA, היא סיימה את 2014 עם מכירות של 289 מיליון והפסד של 77 מיליון וצפויה להמשיך להפסיד בעתיד הנראה לעין. סיאטל מוערכת בכ-4.7 מיליארד דולרים, בעיקר בשל ציפיות להצלחות פיתוח ופוטנציאל להירכש. ושוב, בבקשה אל תשאלו אותנו אם הסל "יקר" או "זול".
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 15.תודה רבה! (ל"ת)נחום 29/03/2015 09:21הגב לתגובה זו
- 14.שלמה גרינברג 27/03/2015 15:17הגב לתגובה זולמשה (3):אכן יש פוטנציאל, החלום גדול צריך להמתין. לדוד (4): ראה 3 לעמי (5): הביו הישראלי מוערך מאוד בעולם. לנחום (6): הודעה חשובה מאוד. דעתי על טאור ידועה ואינה משתנה. למשה (9); דעתי על ראדא ידועה ולרות "קמצנות" ההנהלה היא עדיין אותה דעה. ההצלחה במניה תגיע, די בדומה לטאור, כשכול ההתפתחויות יתבטאו בהכנסות לדיגר (10):מי דיבר? רספטוס אומנם מפתחת תרופה לטרשת אבל לי לא נראה שטבע צריכה לרכוש חברת סטארט אפ, בטח לא במחיר כזה (שנדחף ע"י קרמר וחבורתו). איני רואה "התאמה".
- 13.digger 26/03/2015 19:08הגב לתגובה זושאלה לשלמה שקשורה למאמר קודם על טבע. בעבר דובר על רכישה של RCPT על ידי טבע. השווי היה נמוך משמעותית מהשווי הנוכחי. האם לדעתך רכישה כזאת עדין אפשרית ומתיישבת עם הכיוון הנוכחי של החברה?
- 12.משה 26/03/2015 16:54הגב לתגובה זושלמה בהמשך לשאלתי בשבוע הבא האם תוכל לחוות דעתך על החברה לאחר ההודעה לגבי מרטין לוקהיד .
- 11.מסעוד 27/03/2015 08:38הגב לתגובה זושלומה שלום אני קורא את התור שלך כבר 13 שנים עוד מהימים שהיה בגלובס אבקש לדעת האם אתה יכול לבנות תיק מניות לדוגמא למשקיע לטווח ארוך אני רכשתי את טבע סיסקו מקדונלד'ס קוקה קולה וגנרל אלקטריק בחלקים שווים האם הפעולה נכונה?
- 10.סימון 26/03/2015 22:31הגב לתגובה זוהאם ידועה לך איזו שהיא סיבה מהותית לירידות במניעה לאחרונה ?
- 9.רוני 26/03/2015 16:18הגב לתגובה זוhttp://www.bizportal.co.il/biomed/news/article/405232
- 8.שלמה גרינברג 26/03/2015 13:56הגב לתגובה זולקוראת (1): IBB היה הסל הראשון שהונפק על מנת לאפשר למשקיעים להשתתף בפוטנציאל הביו טכנולוגי, ב 2001, אז הנפיקו גם את PPH שמאפשר השתתפות בתחום הפרמקולוגי. ביוג'ן תופסת היום את המקום הראשון בו, % 8.78 מהסל, לפני סלג'ין, אמג'ן, גיליעד וריגנרון שלדעתי מייצגות את התחום הרבה יותר. יש היום מבחר גדול של סלים בביו וגם בפארמה. לגבי SBIO החברות בסל, בממוצע, מתקדמות יותר מאלו ב BBC אבל פוטנציאל הסיכון בשני הסלים גבוה ביותר. אלו סלים שמיועדים לאוהבי סיכון שעבורם עדיף הסל מאשר ניסיון לבחור מנצחת בודדת.
- 7.נחום 26/03/2015 12:55הגב לתגובה זומר גרינברג, תודה על הכתבות המחכימות. מה דעתך על הודעת טאואר בקשר למחלקת הביטחון בארה"ב-Accreditation by United States Department of Defense DMEA as a Category 1A and 1B ? לדעתי, זה סוג של GAME CHANGER..... זה מעלה את מוניטין החברה בכמה רמות.מה דעתך המלומדת?
- 6.עמי 26/03/2015 12:54הגב לתגובה זואולי תעלה לנו מאמר כזה על חברות הביומד הישראליות ואיך הן באמת נראות בעיני העולם ( ובעיניך כמובן) .
- 5.דוד 26/03/2015 12:32הגב לתגובה זושלמה שלום ! כמי שמעריך מאוד את הפרשנות והניתוח שלך , חשובה לי דעתך על כן- פייט . ( אם כתבת פעם על החברה אשמח לקישור למאמר . בתודה מראש
- 4.משה 26/03/2015 11:39הגב לתגובה זושלמה שלום מה אתה אומר על GLMD ישראלית בעלת פוטינצאיל גדול
- 3.מאמר מאוד מקצועי - תודה רבה (ל"ת)המבין דבר 26/03/2015 10:27הגב לתגובה זו
- 2.קוראת 26/03/2015 10:13הגב לתגובה זומה דעתך על IBB ? וכמו כן האם עולה מדבריך שתעודת הביו sbio היא בעלת פוטנציאל סיכון קטנה יותר מ bbc?
- 1.אורי 26/03/2015 10:06הגב לתגובה זושלמה לא תאמין אני נמצא ברוב החב שכתבת טוב או לא לא יודע מקווה לטוב חג שמח אדם יקר