ריבית
צילום: ISTOCK

רוצים לדעת מתי השוק חושש מאינפלציה? הכירו את מדד MOVE

המדד, שפחות מוכר לציבור, מייצג מתי סוחרי האג"ח הגדולים מתחילים לפחד שאמריקה בדרך לעלייה משמעותית באינפלציה. מה מצביע המדד כעת, והאם זה אומר שהריבית בעולם תעלה?
ארז ליבנה |

כבר שנים שמדד התנודתיות, או בשמו הידוע יותר, מדד הפחד, הוויקס (VIX^) נחשב לאחד מהברומטרים החשובים בשוק המניות והאג"ח בעולם. בפשטות, המדד שנוסד בבורסה בשיקגו מודד את מחירי המניות ביחס למחיריהן ההיסטורי הממוצע. תנועה חדה כלפי מטה של מספיק מניות ועלייה בתשואות של אגרות חוב במקביל, מתחילה לנענע את כלוב הזהב – כלומר משהו מפחיד את המשקיעים המוסדיים, הכשירים, הבינוניים והקטנים – והאצבעות של כולם על הדק המכירה.   במארס שנה שעברה, כשבעולם החלו להתמודד עם המגפה ראינו איך ה-VIX זינק השמיימה ושבר שיאים. גם בת"א יש מדד פחד, ה-VTA35 וגם הוא הרקיע שחקים במארס, כשהגיע במסחר תוך יומי לשיא של 99 נקודות. אחר כך הוא "התייצב" ונסגר על 86 נקודות, מה שהיווה דאז עלייה של 500% בחודש אחד בלבד, כשבשבוע אחד הקרנות בישראל מחקו 10 מיליארד שקל.   פרט לוויקס, יש עוד מדד שנחשב לברומטר של פחד בשווקים והוא רלוונטי מתמיד, מאחר והוא כואב את כאבי הריביות והצפי של השוק, ביחס לתשואות לפדיון לאג"ח של משרד האוצר האמריקאי. הטיקר שלו הוא MOVE^ – תנועה באנגלית – והוא נוסד על ידי מריל לינץ', לפני שנמכר ב-2019 לאינטרנשיונל אקסצ'יינג', (ICE), הבעלים של הבורסה בניו יורק. MOVE עוקב אחר השינוי באחוזים של האופציות על האג"חים של משרד האוצר האמריקאי ל-3, 5, 10 ו-30 שנה.   המדד עובד על נקודות בסיס וכשהוא קופץ, המשמעות היא אחת: סוחרי האג"ח בלחץ. לדוגמא, ב-1 בפברואר 2020, כשסין נסגרה בגלל הקורונה, המדד זינק לכמעט 110 נקודות בחודשיים. השיא של המדד אגב, היה בנובמבר 2008, בשיא משבר הסאבפריים, אז הוא הגיע ל-214 נקודות. כיום אגב, למרות החששות מאינפלציה בוול סטריט, מה שהוביל לתיקון בחודשים פברואר ומארס, ה-MOVE עומד על 54 נקודות.

השוק מאמין לפד' שלא יעלה ריבית לפני 2023  הסיבה למספר הנמוך, למרות החששות של השוק, להערכתו של הארלי באסמן שייסד את ה-MOVE, הוא שהשוק מאמין לבנק המרכזי האמריקאי, הפד', בכך שאין כוונה להעלות את הריבית לפני 2023, מה שמוריד את התנודתיות באג"ח של משרד האוצר לשנתיים.   "אם הריביות עומדות על 5% והמדד עומד על 100 נקודות בסיס, זה אומר שהשוק מצפה לכך שהריבית תעמוד על בין 4 ל-6% רוב הזמן", אמר בסמן לאקונומיסט. "כשהריבית נמצאת לא הרחק מה-0 והפד' אינו מעוניין להפוך את הריבית לשלילית, נראה שהתנודתיות של האג"ח מוגרה", הוסיף.   מנהלים בבנקים הגדולים בעולם עוקבים אחרי המדד, כדי לבצע החלטות משמעותיות בפורטפוליו. "עלייה חדה במדד לרוב מעידה על מכירה בפאניקה בעיקר של נכסים עם סיכונים גבוהים יותר ותמחור כללי מחדש של מניות בודדות", אמר קווין ראסל מקרן הון הסיכון של UBS. "זה בגלל שלמשקיעים יורד הביטחון בריבית, אבל גם אובדן של היכן נמצא הערך בשוקי האשראי או המניות", הוסיף.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה