
אינטל קופצת ב-7% - האם השורטיסטים נלחצו?
הפיטורים עוזרים למניה ומגבירים את ההערכה כלפי המנכ"ל החדש, וגם - התמחור הנמוך גורם לקרנות גידור להעריך שאולי הפעם זה יקרה - אינטל נסחרת ב-2% משוויה של אנבידיה, הצלחה אפילו חלקית בפיתוח שבבים מתקדמים תתבטא בצורה משמעותית במחיר
אינטל Intel Corp 7.23% במהלך פיטורים ענק בעיקר בייצור. פיטורים באינטל - מה יקבלו המפוטרים ולמה זה פחות מסבב הפיטורים הקודם?, וכל יום מתברר על מפעל נוסף שמאבד עובדים. היום הודיעה החברה על פיטורי 529 משרות באורגון, והמניה מזנקת ב-7%. התגובה החיובית של השוק למהלך הפיטורים מראה שהמשקיעים רואים בקיצוצים סימן שהחברה רצינית לגבי תוכנית ההתאוששות תחת המנכ"ל החדש ליפ-בו טאן.
הפיטורים החדשים יתבצעו במפעלים באלוהה ובהילסבורו החל מ-15 ביולי, והם מצטרפים ל-107 פיטורים שכבר בוצעו במטה סנטה קלרה בקליפורניה. זה חלק מתוכנית רחבה שצפויה להגיע לכ-20% מהכוח האנושי של החברה, אחד מהקיצוצים הנרחבים ביותר בתעשיית השבבים כשבמהלכו יפוטרו מעל 10 אלף עובדים.
המהלך מגיע כשאינטל נאבקת לחזור לרלוונטיות בתעשייה שבה היא פעם הובילה. החברה החמיצה את מהפכת הבינה המלאכותית שהעשירה את אנבידיה, ואיבדה את היתרון הטכנולוגי לטובת מתחרים אסיאתיים. עכשיו היא צריכה להתמודד עם שוק שכבר לא מחכה לה.
טאן, שנכנס לתפקיד השנה, מנסה לבצע ניתוח קיצוני לחברה שהתרחקה מהחזית הטכנולוגית. הוא מבין שבלי שינוי דרמטי במבנה ובעלויות, אינטל עלולה להישאר מאחור לצמיתות. הקיצוצים הם רק התחלה של תהליך עמוק יותר. הילסבורו, פרבר של פורטלנד, הוא הלב הפועם של אינטל באמריקה. שם נמצאים כמה מהמפעלים הגדולים ביותר ומרכזי המחקר המתקדמים של החברה. החברה היא המעסיק הגדול ביותר בעיר, מה שהופך את הקיצוצים לסיפור מקומי משמעותי מעבר להיבט העסקי.
- פיטורים באינטל - מה יקבלו המפוטרים ולמה זה פחות מסבב הפיטורים הקודם?
- אינטל תמציא את עצמה מחדש, אך האם תתבצע גם מחיקת ערך?
השוק מעודד את הקיצוצים כי הוא רואה בהם סימן לניהול רציני. המשקיעים מבינים שאינטל הייתה נפוחה מדי בשנים האחרונות, וכעת היא צריכה להיות חדה ומהירה יותר כדי להתחרות עם חברות זריזות יותר. המניה עלתה השנה כמעט 10%, מעט מתחת לעליית מדד המוליכים למחצה.
החברה מנסחת את המהלך כ"הפיכת החברה לרזה, מהירה ויעילה יותר". זה השיח המקובל של חברות בתהליכי התאוששות, אבל במקרה של אינטל יש אלמנט של נחיצות אמיתית. החברה מבינה שהיא צריכה לשנות במהירות או להישאר מאחור.
האתגר האמיתי של אינטל לא רק בקיצוצים אלא בשאלה האם היא יכולה לחזור להיות רלוונטית טכנולוגית. הקיצוצים יכולים לשפר את הרווחיות לטווח קצר, אבל ההתאוששות האמיתית תלויה ביכולת לפתח טכנולוגיות שהשוק רוצה. זה המבחן האמיתי של טאן ושל העתיד של החברה.
- ספייס איקס בדרך לשווי של 400 מיליארד דולר
- בעקבות העיכובים ב-AI: מכירות האייפון 16 צנחו ב-6%
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
פיטורים - לא הסיבה היחידה לזינוק במניה
אינטל, שעד לאחרונה נחשבה לאחת ממניות השבבים המאכזבות, ביצעה בתקופה האחרונה תנועת תיקון כלפי מעלה. המניה עלתה בכ־15% בחודש האחרון, אך עדיין נמצאת בירידה של 31% בשנה האחרונה. כלומר, מדובר במהלך חלקי של "תיקון טכני" ולאו דווקא שינוי מגמה מבני. אנליסטים מציינים כי אין מדובר בשינוי מהותי בפעילות החברה. כלומר, העליות לכאורה לא מגובות בפעולות בשטח, אבל זה קשור לרמת תמחור נמוכה, האמון והסיכוי שהמנכ"ל החדש יעשה שינוי בחברה, אפילו שינוי קל עשוי להשביח את פעילות פיתוח השבבים.
מבחינת סיכוי סיכון וקרנות גידוטר רואות זאת- השווי של אינטל כל כך מצומק שמספיק שהיא תעשה מהלכים סבירים בתחום פיתוח השבבים ותיקח נתח שוק כדי להתאושש, שוויה הוא בקושי 2% משוויה של אנבידיה כולה.
מעבר לכך, אחד ההסברים לעלייה החדה הוא כיסוי פוזיציות שורט: משקיעים שמכרו את המניה בחסר נאלצים לסגור את הפוזיציה, מה שגורם לביקוש מוגבר. אמנם שיעור השורט באינטל אינו חריג – כ־4% מהמניות החופשיות,– אך מדובר בכ־3 מיליארד דולר של שורטים פתוחים, אחד הסכומים הגבוהים במגזר השבבים. במילים אחרות, כל תנועה חדה מעלה יכולה להוביל ללחץ קנייה נוסף מצד מוכרי השורט.
ב