דנה סטל גרייקרופט; קרדיט: אתר הקרןדנה סטל גרייקרופט; קרדיט: אתר הקרן

מנהלת ה-VC שמצהירה: "חברה בלי מכירות גדולות בארה"ב לא שווה השקעה"

המתיחות הגיאופוליטית מביאה משקיעים רבים לעשות חישוב מסלול מחדש בכל הנוגע להשקעות שלהן, ולפי דנה סטל, מייסדת שותפה ומנהלת בקרן ההון סיכון גרייקרופט, אין סיבה להשקיע היום בחברות שמוכרות יותר מחוץ לארה"ב; וגם - מה היא חושבת על השקעות ב-AI?

רוי שיינמן | (1)
נושאים בכתבה השקעות הון סיכון

המשקיעים ומנהלי ההשקעות מבינים שהמציאות הכלכלית משתנה, המתיחות הגיאופוליטית מובילה לכך שכל מדינה דואגת לעצמה, וזה משפיע גם על איך אנחנו משקיעים את הכסף שלנו. אם בעבר חברה עם מכירות עולמיות הייתה עשויה להיות השקעה טובה, היום המשקיעים מתחילים להבין שגם אם אף מדינה עדיין לא שגרה טילים, יש מלחמה ויהיו נפגעים, ועדיף להם להיות בצד המנצח.


כמו שזה נראה עכשיו, ארה"ב עשויה להיות המנצחת, ובתור הכלכלה האטרקטיבית ומהגדולות בעולם, אולי עדיף להמשיך להשקיע בה, ובעיקר בחברות שמוכרות בארה"ב ולא בכאלה שמוכרות במדינות אחרות, במדינות שעלולות למצוא את עצמן בצד המפסיד. כך גם חושבת דנה סטל, מייסדת שותפה ומנהלת בקרן ההון סיכון גרייקרופט Greycroft, שגייסה עד היום כ-3 מיליארד דולר.


"ב-15 השנים האחרונות, בכל השקעה ששקלנו שאלנו את עצמינו, האם יש לזה שוק עולמי? אחר כך זה כבר הפך להאם יש שוק עולמי, עם קצת פחות סין? והיום - אם לחברה אין מכירות משמעותיות בארה"ב, היא כנראה לא שווה השקעה", אמרה סטל בראיון.


מלחמות סחר, מכסים והחשש מהפסדים

דבריה של סטל מגיעים על רקע חזרתה של ארה"ב למרכז הבמה במסחר העולמי, הפעם לא כנציגת הגלובליזציה, אלא דווקא כמובילה בגישה מגוננת, עם מכסים והגבלות שמופעלות בעיקר על סין, אירופה ואפילו על חברות אמריקאיות שפועלות מחוץ לגבולות המדינה. מדיניות הסחר של ממשל טראמפ, שכללה את "יום השחרור" דרמטי עם החמרת המכסים, שינתה את כללי המשחק.


אנליסטים מובילים בוול סטריט כבר מזהירים מההשלכות. מייקל הארטנט מבנק אוף אמריקה מציע למשקיעים "למכור את המניות האמריקאיות שלכם, ולקנות כל דבר אחר" - אך במקביל מזהיר מבריחת הון מהשווקים האמריקאיים והיחלשות הדולר. אחרים, כמו פיטר ברזין מ־BCA Research, מעריכים כי הסיכון למיתון בארה"ב עומד על 75%, וכי מדד ה־S&P 500 צפוי לצנוח בכ-20% עד סוף השנה. לדבריו, "המניות משקפות תרחיש אידיאלי - וזה פשוט לא נכון".


התחזיות האפורות האלה לא מונעות מסטל להאמין ביכולת של חברות אמריקאיות חזקות להמשיך ולנצח. אך הניצחון, מבחינתה, חייב להתחיל בבית. כל חברה שלא מצליחה לייצר הכנסות אמיתיות מהשוק האמריקאי, לא עומדת כיום בסטנדרטים של השקעה ראויה.


לא מוותרים על AI

למרות אי הוודאות, תחום אחד ממשיך למשוך הון והשקעות: הבינה המלאכותית. סטל מדגישה כי AI הוא עדיין מגמה חזקה ורלוונטית, במיוחד בתקופה שבה כל עסק מנסה למצוא דרכים לייעול וצמצום עלויות.

קיראו עוד ב"גלובל"


"ה-AI לא מראה סימני האטה", היא מסבירה. "התחושה היא שחברות חשות דחיפות לאמץ טכנולוגיות AI, כדי לייעל את עצמן ולשרוד את תקופת חוסר הוודאות. זה כמעט הופך לכלי הישרדות עבורן".


היא מדברת על חברות שמבינות שכדי להמשיך לפעול באפקטיביות בתקופה כל כך תנודתית, עליהן לאמץ טכנולוגיות שמספקות יתרון תחרותי מיידי. ומבין כל התחומים, הבינה המלאכותית היא זו שנותנת את הכלים לשפר פריון ולחסוך בהוצאות.


רשימת ההצלחות של סטל: מ-Venmo ל-Epic Games

גרייקרופט נחשבת לאחת מקרנות ההון סיכון המובילות. היא נוסדה בשנת 2006 על ידי סטל, יחד עם איאן סיגלו ואלן פטריקוף, ומאז גייסה מעל ל־3 מיליארד דולר והשקיעה ביותר מ־400 חברות.


הקרן מזוהה עם שורה ארוכה של אקזיטים מוצלחים, בהם אפליקציית התשלומים Venmo (שנרכשה על ידי PayPal), אפליקציית ההיכרויות Bumble, חברת המדיה Axios וחברת האופנה The RealReal. כיום היא מחזיקה בפורטפוליו שלה שמות בולטים כמו Goop של גווינת' פאלטרו, חברת המשחקים Epic Games, פלטפורמת הבינה המלאכותית Stability AI וחברת הפרסום MNTN.


סטל נחשבת לדמות בולטת בקהילת ההון סיכון בעמק הסיליקון, לא רק בזכות כושר האבחנה בהשקעות, אלא גם בזכות היכולת שלה לקרוא את מגמות השוק ולשנות כיוון בהתאם.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    הספקן 06/05/2025 22:34
    הגב לתגובה זו
    זול זיין כמו שאומרים באידיש.אז היא אמרה.אגב כמה השקעות לא מוצלחות היו להאת הפרט הזה תמיד משמיטים