ארהב סין
צילום: טוויטר

בעקבות המכסים: היצרנים הסינים מחפשים שווקים מחוץ לארה"ב

המכסים האמריקאיים הכבדים מתחילים להשפיע על יצרני סין: קווי ייצור נעצרים, עובדים נשלחים לחופשות כפויות, והחברות מנסות לפצות דרך כניסה לשווקים חדשים באירופה, באמריקה הלטינית ובאפריקה

אביחי טדסה |
נושאים בכתבה סין

המהלכים האחרונים של הממשל האמריקאי, שהובילו להטלת מכסים של יותר מ-100% על סחורות סיניות, מתחילים לפגוע בפעילות הייצור בסין. יצרנים בסין דיווחו על ירידה חדה בהזמנות, עצירת קווי ייצור זמנית והוצאת עובדים לחופשות כפויות. במקביל, החברות מנסות לפנות לשווקים חדשים כדי למזער את הנזק, אך המעבר לא מתרחש בקלות.


מפעלים באזורים מרכזיים כמו דונגגואן וייוו עצרו חלק מהפעילות, במיוחד בענפי המוצרים המוזלים, הצעצועים והציוד הספורטיבי. ישנם מקרים שבהם מחצית מהעובדים נשלחו הביתה לתקופה בלתי מוגדרת. בניסיון להתמודד עם הירידה בביקושים מהשוק האמריקאי, חלק מהיצרנים החלו להציע את מוצריהם ישירות בשוק הסיני. כך למשל, חברת האתלטיקה Woodswool עברה למכור בגדים באמצעות לייב סטרימינג בפלטפורמות מקומיות כמו Baidu. 

על אף הצלחה ראשונית מתונה, מנהלי החברה מודים כי יידרשו חודשים עד שימצאו שווקים שימלאו את החסר שנגרם מהפסקת ההזמנות מארה"ב. ענקיות טכנולוגיה סיניות כמו Baidu ו-JD.com השיקו תוכניות סיוע ליצואנים, כולל מתן פלטפורמות חינמיות למסחר מקומי וסבסוד כלי בינה מלאכותית לשיפור המכירות, אך ההיקפים אינם משתווים לפגיעה בסחר החוץ.


חיפוש שווקים חלופיים: מעבר לברזיל, גאנה ואירופה


לצד הניסיונות לפצות בשוק המקומי, מפעלים רבים פונים לייצוא לאזורים אחרים בעולם. נתונים מראים כי הייצוא הסיני לברזיל ולגאנה הוכפל מאז 2018. חברות כמו Beijing Mingyuchu, המייצאת מוצרי אמבטיה לברזיל, וכן חברות לוגיסטיקה חדשות באפריקה, בונות כעת מודלים עסקיים המבוססים על סחר חוץ שאינו תלוי בארה"ב.


עם זאת, המגמה אינה נטולת קשיים. עלויות שילוח גבוהות, תנודתיות בשערי מטבע וקשיים בחדירה לשווקים חדשים יוצרים אתגרים ליצרנים. בנוסף, החשש בארה"ב מפני הברחת סחורות דרך מדינות שלישיות הביא לירידה בניסיונות להסיט את הייצוא דרך מעקפים. בסיכום המצב, נראה כי התעשיינים הסינים נאלצים לבצע התאמות מהירות, אך המעבר לשווקים חלופיים אינו מפצה במלואו על אובדן היקפי הסחר מול השוק האמריקאי.


אי הודאות מוסיפה לחץ על היצואנים


בתוך כך, חוסר הבהירות סביב השיחות בין ארה"ב לסין מעמיק את חוסר הוודאות בשווקים. בעוד הנשיא טראמפ טוען כי מתקיימות פגישות בין הצדדים, בכירים בבייג'ינג מכחישים זאת נחרצות. הסתירה בהצהרות מעלה סימני שאלה מהותיים, האם אכן מתנהלים מגעים מאחורי הקלעים, או שמדובר במהלך תקשורתי שמטרתו לייצר תדמית של התקדמות? הפער בין הגרסאות אינו מקרי, עבור הממשל האמריקאי, הצגת תמונה של דיאלוג עשויה לסייע בהרגעת הלחצים הכלכליים והפוליטיים הפנימיים; עבור סין, הודאה בקיום שיחות ללא הפחתת מכסים משמעותית עלולה להיתפס כהפגנת חולשה. בינתיים, היעדר ודאות אמיתית בדבר שיחות או הסכמות מחריף את הלחץ על יצרני היצוא, שנאלצים להיערך להמשך תקופה של מגבלות סחר כבדות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה