טראמפ כרטיס זהבטראמפ כרטיס זהב

גרין-קארד ב-5 מיליון דולר: איך זה יעבוד, וכיצד תגישו בקשה לאחת כזאת?

גרין קארד ב-5 מיליון דולר - התוכנית הקוריוזית של טראמפ יוצאת לדרך. וזה לא סתם גרין קארד, זה אחד שיש בו פטור ממסים מחוץ למדינה. איך התוכנית תאושר ברמה המשפטית זה עדיין בגדר חידה, אך המטרה ברורה: להביא עשירים, ולהביא כסף הישר לאוצר המדינה; וגם- הכנו לכם מדריך להגשת בקשה לכרטיס הנחשק

חיים בן הקון | (1)
נושאים בכתבה טראמפ גרין קארד

כשמדובר בדונאלד טראמפ, קשה לעקוב אחרי רצף הקוריוזים שלו, שלא לדבר על ההשלכות שלהם. רגע אחרי שהתאוששנו מהטלטלה בשווקי ארה״ב אמש, התוכנית הבאה של טראמפ קופצת מדרגה:  ארה״ב תשיק ״ויזת גולד קארד״ ב-5 מיליון דולר – דרך מהירה לגרין קארד לעשירים. עד סוף החודש צפוי ממשל טראמפ להשיק תוכנית חדשה שתאפשר לאנשים עשירים לרכוש תושבות קבע בארצות הברית – בתמורה ל-5 מיליון דולר.


הוויזה, המכונה ״גולד קארד״ או ״כרטיס טראמפ״, תעניק למחזיקים בה גרין קארד תוך חודש בלבד, כך לפי גורם רשמי בממשל. המבקשים יידרשו לשלם פיקדון שלא יוחזר בגובה 10,000 דולר עם הגשת הבקשה המקוונת. כל מועמד יעבור הליך סינון ביטחוני קפדני, לדברי אותו גורם: ״הכסף לא יסנוור אותנו – נמשיך להקפיד על בדיקות קפדניות כדי לוודא שהאנשים שנכנסים לארה״ב לא מהווים סכנה.״ 



טראמפ מציג את כרטיס הזהב בתחילת החודש: ״אני הרוכש הראשון״ (קרדיט: שימוש לפי סעיף 27א)


בסרטון בו נראה טראמפ מציג את כרטיס הזהב, שתמונתו מתנוססת עליה הוא אומר: ״אני הרוכש הראשון״. עוד הוא אומר כי הכרטיס יהיה זמין תוך כשבועיים מאותו היום, שזה היה בסביבות שבוע שעבר. 

לא בטוח שזה יעבוד משפטית - אבל זה לא משנה


 למרות ההשקה המהירה, יצירת ויזה כזו מחייבת שינוי בחוק ההגירה האמריקאי – שינוי שיכול להתבצע רק על ידי הקונגרס. במיוחד מעלה סימני שאלה סעיף שנטען כי יאפשר למחזיקי הוויזה פטור ממס על הכנסות מחוץ לארה”ב – מהלך שדורש תיקון בחוקי המס של ארה״ב. כיום החוק הוא שכל אזרח אמריקאי חייב בתשלום מיסים על הכנסות מחוץ לארה״ב, כך שבעלי אזרחות כפולה גם עלולים למצוא את עצמם משלמים מיסים כפולים בחלק מהמקרים.


אם לא ישנו את חוק המס, מחזיק גולד קארד הוא פשוט בעל גרין קארד רגיל, כלומר חייב במס על כלל הכנסותיו בעולם. בלי שינוי חקיקתי כזה, התוכנית לא תעבוד, כיוון שלעשירים יש דרכים אחרות לגור בארה״ב מבלי לשלם מסים על הכנסות מחו״ל. ויאמר לי הקורא הנבון - מדוע שהקונגרס יאשר חקיקה שמאפשרת לעשירים לא לשלם מיסים מחוץ לגבולות ארה״ב, אבל האזרח הקטן ימשיך לשלם מיסים כחוק? רק כי יש לאותו אדם 5 מיליון דולר? הרי זו אפליה פסולה על בסיס הונו העצמי של המועמד לתושבות. 


ברמה המשפטית, לא ברור איך טראמפ יתגבר על החוק האמריקני. גם לצווים מנהליים של הנשיא - שנועדו לעקוף את ההליכים המקובלים לחקיקת חוקים - יש גבול. לגבול של הצווים המנהליים אנו עדים עם האיומים בפיטורי יו״ר הפד׳. אך לטראמפ והאדמיניסטרציה שלו יש סוללת משפטנים שככל הנראה ניחנו ביצירתיות רבה, ואלו כבר ימצאו דרכים להפיק את היצור המשפטי החדש - גרין קארד שניתן לרכוש, שהוא גם פטור ממס על הכנסות מחוץ למדינה. 

קיראו עוד ב"גלובל"


מה ההבדל לעומת תוכנית EB-5?


 ייתכן שהממשל משתמש בקטגוריות ויזה - הקיימות כבר בחוק - כדי לעקוף את הצורך באישור הקונגרס, למשל על ידי החלפת הדרישה להשקעה של 800,000 דולר בתוכנית EB-5 (שמאפשרת קבלת גרין קארד דרך השקעה בפרויקטים לפיתוח כלכלי) ב-׳תרומה׳ של 5 מיליון דולר לאוצר המדינה. עם זאת, לא נמסרו פרטים רשמיים על שינויים ב-EB-5, שתוקפה הוארך עד 2027.


 EB-5 היא תוכנית הגירה אמריקאית שנוסדה בשנת 1990, ומיועדת למשקיעים זרים המעוניינים לקבל גרין קארד – כלומר תושבות קבע בארה”ב – באמצעות השקעה כלכלית במדינה. התוכנית נועדה לעודד יצירת מקומות עבודה ופיתוח כלכלי, במיוחד באזורים מוחלשים או בעלי שיעורי אבטלה גבוהים. 


 במסגרת התוכנית, משקיע זר נדרש להשקיע לפחות 800,000 דולר בפרויקט המאושר על ידי הממשלה (או 1.05 מיליון דולר באזורים שאינם בעלי עדיפות כלכלית), ובתמורה הוא ובני משפחתו הקרובים – בן/בת זוג וילדים עד גיל 21 – זכאים לגרין קארד. על ההשקעה להוביל ליצירת לפחות עשרה מקומות עבודה אמריקאיים תוך תקופה של כשנתיים.


 מרבית המשקיעים בוחרים להשקיע דרך ״מרכזים אזוריים״ – גופים מורשים שמנהלים את ההשקעות ומנתבים אותן לפרויקטים כמו בנייה, מלונאות, תעשייה ועוד.


 בשנת 2022 התוכנית עברה רפורמה משמעותית שהאריכה את תוקפה עד 2027, עם דגש על שקיפות, פיקוח הדוק יותר על המרכזים האזוריים, ומנגנוני הגנה למשקיעים.


כרטיסי ״ויזת זהב״ לחברות ותאגידים?


 לפי אותו גורם בממשל, ״הרבה אנשים הביעו עניין״, כולל חברות גדולות. טראמפ ציין כשהציג את הרעיון בפברואר כי גם חברות כמו אפל יוכלו לרכוש את הוויזות כדי להקל על הבאת עובדים מיומנים לארה״ב. בישיבת הקבינט שנערכה יום לאחר מכן, טראמפ אף אמר: ״אם נמכור מיליון כאלה – זה חמישה טריליון דולר לקופת המדינה.״ האם יש באמת מיליון רוכשים פוטנציאליים? מומחים לתוכניות הגירה דרך השקעה (הידועות גם בשם ״ויזות זהב״, ומכאן השם) ברחבי העולם, מטילים ספק בכך שיש מיליוני אנשים שיכולים להרשות לעצמם תשלום כזה. בנוסף, אם לא יינתן פטור ממס – רבים יעדיפו תוכניות הגירה אחרות. בינתיים, מהנדסים שעובדים על יוזמה חדשה לייעול ממשלתי ביוזמת אילון מאסק, בונים אתר אינטרנט שבו ניתן יהיה להגיש את הבקשה.


מה המטרה של כל הסיפור?


התוכנית החדשה אמורה להחליף את תוכנית EB-5 שהוארכה עד לשנת 2027, כאמור. ניתן לראות את הדימיון בין התוכניות: בשניהם הרציונל הוא קבלת תושבות קבע (גרין קארד) תמורת השקעה במדינה. אלא שהתוכנית של טראמפ עושה זאת בטכניקה שונה בתכלית, והיא מיועדת לקהל שונה בתכלית: במקום להשקיע סכום סביר של בין 0.8 ל-1.2 מיליון דולר בארה״ב - שמתוך הסכום הזה תראו גם את הקרן וגם את פירות ההשקעה - בתוכנית החדשה נדרש ממגישי הבקשה להיפרד מ-5 מיליון דולר לצמיתות. ללא מעט אנשים פרטיים יש 1.2 מיליון דולר להשקעה, אך לקומץ אנשים יש 5 מיליון דולר לבזבז על ״טראמפ קארד״.


מבחינת התועלת למדינה, ברור מה המטרה: למה להשקיע במדינה עד 1.2 מיליון דולר, כשאפשר פשוט להזרים סכום גדול פי חמש הישר לקופת המדינה? 


טראמפ מדבר בשפה של כח. הוא יודע מה יש לו בידיים, הוא יודע מי זאת ארה״ב. הוא יודע שאנשים מוכנים לשלם כדי לקבל תושבות קבע בארה״ב. ועוד בלי מיסים על הכנסות מחוץ למדינה, זה הופך את הכרטיס לצעצוע בלי חסרונות, אז למה לא לגבות על זה מחיר מלא? 


למי זה מיועד? ואיך מגישים בקשה ל-״כרטיס טראמפ״?


קהל היעד של היוזמה החדשה של דונאלד טראמפ הוא, כמובן, אנשים שיש להם 5 מיליון דולר במזומן. זה לא כל אחד. אבל למי כרטיס הזהב של טראמפ מיועד? לאנשים בעלי הון שמעוניינים לקבל תושבות אמריקאית בקלות. תומכים פוליטיים של דונאלד טראמפ - שמזוהים עם האינטרסים והמהלכים שמוביל טראמפ באמריקה.


לקבלת כרטיס הזהב יש לעבור תהליך הדומה להגשת בקשה לויזת משקיעים: תחילה, עם הגשת הבקשה תתבצע בדיקת זכאות הכוללת בדיקה פלילית והיתכנות פיננסית לבקשה. אחר כך יש להכין מסמכים התומכים במקור ההון - שלא יהיה ממקורות לא חוקיים. אחר כך יש להגיש בקשה רשמית דרך משרד עורכי די המתמחה בהגירה, או שאשר גם לעשות זאת עצמאית על ידי אתר ייעדי שיוקם לשם כך. אחר כך מגיע השלב הגדול: תשלום האגרה שלאחריה מגיעה התעודה המוזהבת המעידה על תושבות קבע.

ומה אם אין לי 5 מיליון דולר בשביל אזרחות שנייה?

אל דאגה. ארה״ב אינה המדינה היחידה שמוכנה להנפיק תושבות או אזרחות תמורת כסף. ״ויזות זהב״ כאלה יש בעוד מקומות בעולם. אנטיגואה וברבודה - מדינה קטנה המורכבת משני איים בים הקריבי, שאוכלוסייתה מונה כ-100 אלף תושבים - מציעה תמורת השקעה של 200 אלף דולר בקרן הפיתוח שלה או 325 אלף דולר בנדל״ן אזרחות מקומית. 


יש לא מעט איים בפזורת האיים הקריביים שמציעים ויזות ודרכונים תמורת השקעות במדינה. אך גם באיזורים מרכזיים יותר בעולם - כמו אוסטריה - מציעים אזרחות תמורת השקעה. היתרון באזרחות אוסטרית הוא השותפות שלה באיחוד האירופי, שבתורו מאפשר תנועה חופשית באי הודות לאמנת שנגן. סכום ההשקעה מינימלי הוא כמה מיליוני אירו ומשתנה מאד, אך מוערך בלפחות 3 מיליון אירו בתרומה ישירה או 10 מיליון אירו בהשקעה עסקית פעילה. אוסטריה אינה מפרסמת סכום רשמי כי אין תוכנית ציבורית רגילה, החוק מאפשר הענקת אזרחות למשקיע רק במקרים יוצאי דופן ובהחלטת הממשלה.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    אם יש לך כסף גם בעזה אתה תחיה מעולה כסף קונה הכול (ל"ת)
    אנונימי 22/04/2025 12:27
    הגב לתגובה זו