מדריד ספרד
צילום: Freepik

אזרחות תמורת השקעה - המדינות האפשריות והדרישות, מדריך

איזה מדינות מציעות אזרחות תמורת השקעה, מה ההבדל בין השקעה כלכלית להשקעה בנדל"ן וכמה עולה לכם לקבל תושבות בספרד, קנדה, אוסטריה ומקומות נוספים בעולם?

רוי שיינמן | (2)

ללא מעט ישראלים כבר יש דרכון זר נוסף לדרכון הישראלי. רובם הוציאו אותו בזכות סבא או סבתא עם שורשים באחת ממדינות אירופה והדרכון נחשב בעיני רבים למעין "ביטוח", ליתר ביטחון, שיהיה על כל צרה שלא תהיה. יש כאלה שמעדיפים לגור במדינה אחרת כבר עכשיו מסיבות כאלה ואחרות ויש כאלו שחושבים  על זה, אבל לא עשו את הצעד. להם יש מספר אפשרויות, אם ירצו - השקעה תמורות תושבות, השקעה תמורת אזרחות במספר מדינות ברחבי העולם. 

אנחנו לא מדברים על "ויזת הזהב" של טראמפ שמוכן להעניק אזרחות תמורת 5 מיליון דולר, זו אופציה שכנראה לרובנו אין אפשרות לממש, אבל יש לא מעט מדינות שמנסות למשוך אליהן תושבים ובנו תכניות במסגרתן אפשר להשקיע בדרך מסוימת במדינה ובתמורה לקבל אזרחות ודרכון. הנה הרשימה.


לפני הכל - ההבדל בין השקעה כלכלית להשקעה בנדל"ן

רוב המדינות מעניקות אזרחות תמורת השקעה כלכלית או השקעה בנדל"ן במדינה. התנאים משתנים אבל השקעה בנדל"ן כשמה כן היא, אתם צריכים לקנות נכס במדינה וברוב הפעמים גם לגור בו. עם זאת, השקעה כלכלית במדינה היא שונה.


השקעה כלכלית מתייחסת להזרמת סכום כסף לקופת המדינה או לפרויקט ממשלתי, למשל תרומה לקרן לפיתוח לאומי, רכישת אגרות חוב ממשלתיות, או הקמה/השקעה בחברה מקומית​ . השקעה כזו היא לרוב תרומה ללא החזר, כלומר, המשקיע לא מצפה לקבל את כספו בחזרה, אלא משלם עבור הזכות לקבל אזרחות או תושבות. לעומת זאת, השקעה בנדל"ן מחייבת רכישת נכס מקרקעין במדינה, כגון דירה, בית, או חלק בפרויקט נדל"ן מאושר, בערך מינימלי מסוים​ . בדרך כלל, על המשקיע להחזיק בנכס לתקופה מוגדרת (למשל 5 שנים) בטרם יוכל למכור אותו בלי לאבד את המעמד שהושג.


יש גם תוכניות המציעות את שתי האופציות, תרומה ישירה או רכישת נדל"ן, לבחירת המשקיע, ולעיתים אף אפשרויות נוספות (כגון השקעה בעסק מקומי או בקרן הון סיכון). מסלול התרומה הכלכלית מהיר ופשוט יותר (פחות בירוקרטיה, ללא צורך בחיפוש נכס), אך המשקיע לא רואה תשואה ישירה על הכסף. לעומת זאת, במסלול הנדל"ן המשקיע שומר על נכס שעשוי להניב תשואה או לעלות בערכו, אך עליו להתמודד עם עלויות רכישה, תחזוקה ואי-נזילות עד תום התקופה הנדרשת. בשני המקרים, מדובר בדרכים "לקנות" מעמד במדינה, בכפוף לבדיקות נאותות (רקע פלילי, מקור ההון וכו').


אנטיגואה וברבודה

אנטיגואה וברבודה היא מדינה קטנה המורכבת משני איים בים הקריבי. אוכלוסייתה מונה כ-100 אלף תושבים, השפה הרשמית היא אנגלית והמטבע הוא דולר מזרח קריבי (XCD) הצמוד לדולר ארה"ב. המדינה ידועה בחופי הים הלבנים ובאטרקציות תיירותיות טרופיות. הכלכלה מתבססת על תיירות, שירותים פיננסיים וחקלאות. תוכנית האזרחות בתמורה להשקעה הושקה ב-2013 כמקור למשיכת הון זר לאחר המשבר הכלכלי ומחיקה חלקית של חובות המדינה, וכן כדי לסייע בשיקום לאחר סופות הוריקן שפגעו באיים.


בתכנית שמציעה המדינה ניתן לבחור בין השקעה כלכלית ישירה - תרומה בלתי חוזרת לקרן הפיתוח הלאומית (NDF) - לבין השקעה בנדל"ן בפרויקט מאושר במדינה (לדוגמה, אתרי נופש ותיירות). סכום השקעה המינימלי הוא כ-200,000 דולר (במסלול תרומה ממשלתית או 325,000 דולר במסלול רכישת נדל"ן מאושר. בעבר ניתן היה להשקיע 100,000 דולר בלבד במסלול התרומה, אך החל מ-2024 הועלה הרף במסגרת הסכם אזורי בין מדינות הקריבים. בנוסף קיימת אופציה להשקעה עסקית משמעותית של כ-1.5 מיליון דולר בעסק מקומי, אולם רוב המשקיעים בוחרים בתרומה או נדל"ן.

קיראו עוד ב"מדריכים"


משך הזמן לקבלת המעמד הוא כ-4-6 חודשים בממוצע לקבלת האזרחות והדרכון, מרגע הגשת הבקשה. אנטיגואה וברבודה מעניקה אזרחות ישירה בתוכנית זו, כך שהמבקש ומשפחתו מקבלים דרכונים לאחר האישור ורישומם כאזרחים. תנאי ייחודי במדינה הוא דרישה סמלית לבקר במדינה לפחות 5 ימים במהלך חמש השנים הראשונות​.


היתרונות: הדרכון  של אנטיגואה וברבודה מאפשר כניסה ללא ויזה לכ-150 מדינות, כולל רוב מדינות אירופה (אזור שנגן) ומדינות רבות באמריקה ובאסיה. בנוסף, אין דרישה לתושבות קבע, כלומר אין צורך להתגורר במדינה לפני או אחרי קבלת האזרחות (למעט ביקור 5 הימים כאמור). המדינה מאפשרת אזרחות כפולה, כך שהמשקיע אינו חייב לוותר על דרכונו המקורי. לצד זאת, אנטיגואה ידועה כתוכנית ידידותית למשפחות - סכום התרומה הבסיסי (כ-200 אלף דולר) מכסה את הבקשה לשני בני הזוג ועוד 2 ילדים, מה שהופך אותה לאטרקטיבית במיוחד למשפחות. בנוסף, מי שלא מתגורר במדינה לא חייב בתשלום מס הכנסה, מס הון או מס ירושה, מה שיכול להוות יתרון מס לאחר קבלת האזרחות​.


החסרונות: בשנים האחרונות גובר הפיקוח הבינלאומי על תוכניות "אזרחות זהב". בריטניה הודיעה בשנת 2023 על ביטול כניסה ללא ויזה עבור מדינות קריביות עם תוכניות מהסוג הזה, כולל אנטיגואה. כלומר, מחזיקי דרכון של אנטיגואה יצטרכו כעת ויזה כדי לבקר בבריטניה, פגיעה מסוימת בערך הדרכון. בנוסף, החל מאוגוסט 2024 הועלו כאמור דרישות ההשקעה (למשל הסכום המינימלי הועלה מ-100,000 דולר ל-200,000 דולר, מה שמייקר את התוכנית ביחס לעבר. מעבר לכך, כאי קטן, אנטיגואה אינה מציעה למשקיע הזדמנויות עסקיות או תעסוקתיות מגוונות במיוחד (למעט תחום התיירות) - המשקיעים רואים בה בעיקר כלי לשיפור חופש התנועה ולאו דווקא כמקום להתיישב בו.


גרנדה

גרנדה הוא אי קריבי בדרום-מזרח הים הקריבי, מכונה "אי התבלינים" בשל הייצוא הגדול של אגוז מוסקט ותבלינים אחרים. אוכלוסייתה מונה כ-113 אלף תושבים, השפה הרשמית היא אנגלית, והמטבע גם כאן הוא דולר מזרח-קריבי. גרנדה היא מדינה קטנה עם כלכלה המתבססת על תיירות, חקלאות (תבלינים, קקאו) ועל מגזר חוץ-בנקאי. תוכנית האזרחות בתמורה להשקעה של גרנדה הוקמה ב-2013, בוטלה זמנית ב-2015 והושקה מחדש ב-2016 תחת תקנות משופרות.


בתכנית של גרנדה נדרשת גם כן השקעה מינימלית של 200,000 דולר (תרומה לקרן ה-National Transformation Fund) עבור מבקש יחיד, או 220,000 דולר במסגרת השקעה בנדל"ן בפרויקט מאושר (לרוב, רכישת חלק באתר נופש יוקרתי). עד 2023 עמדה המינימום לתרומה על 150,000 דולר. כמו כן, קיימת אפשרות להשקיע ישירות בפרויקט עסקי מאושר בסכום מינימלי של 350,000 דולר (פחות נפוץ). הסכומים מתייחסים למשקיע יחיד, משפחות משלמות יותר בהתאם למספר וגיל בני המשפחה. גרנדה אינה מציעה כיום אג"ח ממשלתיות או מסלול הלוואה, כך שהבחירה העיקרית היא בין תרומה לבין נדל"ן.


משך הזמן לקבלת המעמד: הוא כ-4-5 חודשים לקבלת האזרחות לאחר הגשת הבקשה. גרנדה ידועה בזמני טיפול ממוצעים, לא המהירים ביותר אך גם לא איטיים במיוחד. הממשלה מטפלת בבקשות ביסודיות (כולל ראיון חובה למבקש העיקרי החל מ-2023 לשיפור אמינות התוכנית), אך שומרת על תהליך ממוחשב ויעיל. לרוב בתוך 3-4 חודשים מגיע אישור עקרוני, ולאחר השלמת ההשקעה מונפקת תעודת התאזרחות והדרכון תוך מספר שבועות.


היתרונות: היתרון הבולט של אזרחות גרנדה הוא שזו המדינה הקריבית היחידה בעלת הסכם אמנת E-2 עם ארצות הברית. המשמעות: אזרחי גרנדה יכולים להגיש בקשה לויזת משקיע מסוג E-2 בארה"ב, המאפשרת להקים ולנהל עסק בארה"ב ולגור שם עם המשפחה (לויזה זו אין מסלול ישיר לאזרחות, אך זו דרך לגור ולעבוד בארה"ב). יתרון זה משך רבים לבחור דווקא בגרנדה, במיוחד משקיעים ממדינות שאין להן גישה ל-E2 (למשל סינים, רוסים וכד'). בנוסף, הדרכון הגרנדי חזק יחסית: הוא מקנה פטור מויזה לכ-145 מדינות, כולל האיחוד האירופי (שנגן), בריטניה (נכון ל-2023, אם כי גם כאן צפוי שינוי במדיניות הויזות של בריטניה כלפי קריביים), סין ורוסיה. למעשה, גרנדה היא אחת המדינות הבודדות שלהן הסכם כניסה ללא ויזה לסין - יתרון לאנשי עסקים הפועלים בסין.


גם לרוסיה יש פטור מויזה, מה שעשוי לעניין משקיעים ממדינות שאין להן גישה נוחה לרוסיה. גרנדה מאפשרת להכליל בני משפחה רחבים יחסית (למשל אחים לא נשואים ללא ילדים עד גיל 26 - פרט ייחודי לגרנדה). כמו כן, אין דרישת שהייה כלל לקבלת או שמירת האזרחות, ואפשר להחזיק באזרחות כפולה. גרנדה גם מציעה מעמד של תושב חבר העמים הבריטי, מה שעשוי להעניק הקלות מסוימות במדינות חבר העמים.


חסרונות: בהשוואה לעבר, התוכנית של גרנדה הפכה יקרה ומחמירה יותר: התרומה עלתה ל-200,000 דולר, וחלה חובת ראיון אישי לכל מבקש (מבוצע באופן וירטואלי) כדי לוודא את כנות ולגיטימיות המבקשים. בנוסף, ארה"ב הקשיחה את תנאי ויזת E-2: החל מ-2023 דורשת ארה"ב שאזרחי גרנדה המבקשים E-2 יוכיחו שהתגוררו בגרנדה לשלוש שנים לפחות לאחר קבלת האזרחות, צעד שנועד למנוע "שימוש לרעה" במסלול זה כקיצור דרך לארה"ב. פירוש הדבר שמשקיע שרוכש אזרחות גרנדית יצטרך למעשה לגור בגרנדה 3 שנים (או לפחות להחזיק נוכחות מיסודית שם) לפני שיוכל לנצל את ויזת E-2. 


מבחינת כוח הדרכון - עם כל הכבוד ל-145 המדינות, עדיין אין גישה לארה"ב ללא ויזה מראש, ואין זכויות באיחוד האירופי מעבר לביקור קצר. כלכלת גרנדה קטנה מאוד - מי ששוקל להתגורר בה בפועל ימצא מדינה יפהפייה אך מוגבלת בתעסוקה מחוץ לענפי התיירות והחקלאות. ולבסוף, כמו שאר מדינות ה-CBI בקריביים, גם גרנדה נמצאת תחת פיקוח של האיחוד האירופי וארה"ב לוודא שהתוכנית אינה פוגעת בביטחון - תמיד קיים סיכון (גם אם קטן) של שינויי מדיניות חיצוניים שיפגעו ביתרונות הדרכון (לדוגמה, האיחוד האירופי רמז בשלב מסוים על אפשרות לבטל פטור ויזה אם לא ישופר המעקב אחר מבקשים, נכון ל-2025 דרכון גרנדה עדיין עם פטור לאירופה).


סנט לוסיה

האי הקריבי סנט לוסיה זכה בעצמאות מבריטניה ב-1979. האוכלוסיה מונה כ-185 אלף תושבים, השפה הרשמית היא אנגלית (וקריאולית צרפתית נפוצה), והמטבע הוא דולר מזרח-קריבי. האי הררי ויפה, עם הרי געש רדומים ויערות, והכלכלה מבוססת תיירות (שיט תענוגות), חקלאות (בננות) ושירותים. תוכנית האזרחות למשקיעים של סנט לוסיה היא החדשה באזור - הושקה רק ב-2016 - ולכן נהנתה מיתרון של "הפקת לקחים" מהאחרות, לדוגמה, שילבה אופציית אג"ח ייחודית ומנגנוני שקיפות.


סכום ההשקעה מינימלי הוא 200,000 דולר (תרומה לקרן הכלכלית הלאומית של סנט לוסיה) החל מ-2024, או 300,000 דולר ברכישת נדל"ן מאושר. בנוסף, סנט לוסיה מציעה אופצייה להשקיע באג"ח ממשלתיות: בעבר ניתן היה לרכוש איגרות חוב מיוחדות ללא ריבית בסך 500,000 דולר ל-5 שנים (עם החזר מלא) - ואף הייתה תקופה של "אג"ח בהנחה" בזמן הקורונה ב-250,000 דולר. אך נכון ל-2025 אופציית האג״ח הרגילה קיימת בסכום 500,000 דולר והתוכניות לשנותה תלויות בהחלטות הפרלמנט.


משך הזמן לקבלת המעמד הוא כ-4 חודשים בממוצע עד אישור עקרוני ועוד 1-2 חודשים עד הנפקת האזרחות לאחר ההשקעה. סנט לוסיה מצטיינת בתהליך דיגיטלי יותר מהמדינות האחרות ומפרסמת דוחות תקופתיים על פעילות התוכנית, מה שמעיד על מקצועיות. עם זאת, הממשלה הודיעה שבכוונתה להוסיף מכסת בקשות שנתית ולבצע רפורמות ב-2025​ - מה שעשוי לגרום לזמני המתנה ארוכים יותר אם הביקוש יעלה על ההיצע (למשל, אם יגבילו ל-300 בקשות בשנה). כרגע, הכל פועל על בסיס כל הקודם זוכה.


היתרונות: הדרכון של סנט לוסיה מקנה כניסה ללא ויזה לכ-140 מדינות, בדומה לאחרות - כולל אירופה (שנגן) ובריטניה (ששוב, צפויה לדרוש ויזה בקרוב). היתרון הייחודי היה כאמור אופציית האג"ח: למשקיע שלא רוצה "לתרום" כסף אלא מעדיף לקבלו חזרה אחרי תקופה, סנט לוסיה סיפקה פתרון - להשקיע 500,000 דולר באגרות חוב ממשלתיות ל-5 שנים, שבסופן מוחזר הסכום במלואו. בכך, העלות נטו למשקיע מצטמצמת לעמלות ולריבית האלטרנטיבית שהפסיד, מה שהיה אטרקטיבי במיוחד לסכומי כסף גדולים שעמדו ללא שימוש. כמו כן, סנט לוסיה מאפשרת הכללת בני משפחה בדומה לאחרים. תנאי אי-השהייה חל גם כאן (אין צורך לבקר או לגור בסנט לוסיה). המדינה גם מפורסמת כמקום נעים - מי שכן ירצה לבקר יהנה מאתרי טבע מהממים, מלונות יוקרה, ואוכלוסיה דוברת אנגלית. מבחינת מיסוי, אין מס עולמי וכד'. בסנט לוסיה גם אין "היסטוריה בעייתית" - כתוכנית חדשה יחסית לא דבקו בה שערוריות (בניגוד לקפריסין למשל), מה שתורם לקבלה בינלאומית טובה של הדרכון.


חסרונות: אחת המגבלות שבדרך (נכון ל-2025) היא הטלת מכסה שנתית ודרישת הון עצמי - ראש ממשלת סנט לוסיה הודיע שבמטרה לשמור על בלעדיות, יוגבל מספר ההיתרים שמחולקים בכל שנה ויישקל קריטריון של מינימום שווי נטו למבקש. זה עשוי להקשות על חלק מהמעוניינים וייתכן שיגרום לתורים. כמו כן, אופציית האג"ח, על אף יתרונה, נועלת סכום גבוה לתקופה ארוכה - לא כל המשקיעים יכולים להרשות לעצמם לוותר על נזילות כזו ל-5 שנים. בנוסף, עבור חלק מהמבקשים, עצם העובדה שהתוכנית חדשה פירושה פחות "ניסיון מצטבר" - למרות שלא ידוע על תקלות, יש הבוחרים בגישה שמרנית של תוכנית ותיקה יותר.


אוסטריה

אוסטריה היא מדינה במרכז אירופה, עם כ-9 מיליון תושבים והשפה הרשמית בה היא גרמנית. מדובר באחת המדינות העשירות והיציבות בעולם, חברה באיחוד האירופי (ובשנגן) אך אינה מאפשרת אזרחות כפולה בדרך כלל. איכות החיים באוסטריה גבוהה מאוד - ערים נקיות ובטוחות, טבע מרהיב, מערכת בריאות וחינוך ציבורי חזקות. אין באוסטריה תוכנית הגירה מסחרית רגילה עבור משקיעים, מלבד אשרות תושבות מוגבלות (למשל כרטיס אדום-לבן-אדום למשקיעי סטארטאפ או אנשי מקצוע). האופציה של "אזרחות בכבוד" בעבור תרומה מיוחדת קיימת בחוק האזרחות כבר זמן רב, אך נותרת נדירה ביותר.


סכום ההשקעה מינימלי הוא כמה מיליוני אירו ומשתנה מאד, אך מוערך בלפחות 3 מיליון אירו בתרומה ישירה או 10 מיליון אירו בהשקעה עסקית פעילה. אוסטריה אינה מפרסמת סכום רשמי כי אין תוכנית ציבורית רגילה, החוק מאפשר הענקת אזרחות למשקיע רק במקרים יוצאי דופן ובהחלטת הממשלה. לפי מומחי הגירה, נדרש סכום גבוה במיוחד והשקעה אקטיבית שמייצרת תרומה משמעותית למדינה, למשל הקמת מפעל שמייצר מאות מקומות עבודה, השקעת הון גדולה, או תרומה פילנתרופית אדירה. יש פרסומים שהזכאות מתחילה סביב 10 מיליון אירו בהשקעה בעסק או 3 מיליון אירו בתרומה לתוכנית ממשלתית מיוחדת, אך בפועל ייתכן שהסכומים אף גבוהים מכך, ותלויים באיכות התרומה (כספית וחברתית).


משך הזמן לקבלת המעמד הוא 24-36 חודשים ולפעמים יותר. התהליך דיסקרטי לחלוטין - בקשה מוגשת דרך גורם מתווך למשרד הפנים, עוברת סינון ביטחוני, ואז אם נראית חיובית מועברת לקבינט השרים לאישור סופי. כל התהליך מתנהל "מאחורי הקלעים" וללא לוחות זמנים רשמיים. לרוב, אם הממשלה נוטה לאשר, התהליך ייקח כשנתיים-שלוש מרגע תחילת המגעים ועד קבלת האזרחות. אם נדחים - במקרים רבים המבקש אפילו לא יידע רשמית שהתיק הגיע לשולחן הממשלה. זו אינה "זכות" מוקנית אלא פריווילגיה נדירה לה זכו עשרות בודדות של אנשים בעשור האחרון.


היתרונות: דרכון אוסטרה הוא למעשה הדרכון ההאירופי החזק ביותר - אפילו מעט חזק יותר משל מלטה. הוא מאפשר לגור ולעבוד בכל אירופה ושווייץ, והוא מאפשר כניסה לכ-190 מדינות ללא ויזה, כולל ארה"ב, קנדה, בריטניה, יפן ועוד. אוסטריה גם מדורגת כמדינה עם איכות חיים מהגבוהות ויציבות פוליטית וכלכלית גבוהה במיוחד, כך שהמשקיע ומשפחתו, אם יבחרו לגור שם, יזכו בחיים מצוינים. אוסטריה בדרך כלל אוסרת אזרחות כפולה, אך כאשר היא מעניקה אזרחות לפי סעיף התרומה, היא מתירה חריג מיוחד למקבל לשמור את אזרחותו המקורית. כלומר, המשקיע לא יידרש לוותר על אזרחותו הקודמת - יתרון שלא ניתן לאף מתאזרח רגיל באוסטריה. ההליך גם דיסקרטי - שמו של מקבל האזרחות אינו מתפרסם ברשומות פומביות, מה שמאפשר למשקיע פרטיות (בניגוד למשל למלטה שפרסמה שמות עד 2019).


החסרונות: ברור שהחיסרון המרכזי הוא המחסום הגבוה במיוחד, מדובר אולי בתוכנית היקרה בעולם: השקעה של מיליונים עם סיכון לא מבוטל (כי צריך להשקיע לפני הבקשה, בלי הבטחה להצלחה). אפילו בעלי אמצעים מעטים מוכנים "להמר" על סכום כזה בתקווה לקבל אזרחות - במיוחד כשהתהליך לא שקוף. למעשה, אין ערובה כלל לקבלת האזרחות גם אם תשקיעו 10 מיליון אירו - זו החלטה פוליטית. המשקיע צריך לשכנע את הממשלה שיש סיבה חריגה להעניק לו אזרחות. לרוב מצריכים שגם המשקיע יתרום באופן אישי - כלומר, לא די בהשקעה פאסיבית, מצופה שיהיה מעורב או יעתיק פעילות לחברה אוסטרית. בנוסף, זמן ההמתנה כאמור יכול להיות שנים של אי-ודאות, בעוד את הכסף משקיעים מראש. 


עוד חיסרון: אוסטריה חברה באיחוד אך אינה חלק מתוכנית הפטור מויזה לארה"ב כי אינה משתפת מידע, לכן אזרחי אוסטריה צריכים להוציא ויזת תייר לארה"ב (זו נקודה טכנית אך שווה אזכור - דרכון אוסטרי מכל מקום עדיין מצוין, וזה אולי ישתנה בעתיד). מבחינת השוואה - מי שמוכן להשקיע מיליונים, יכול במקום זאת להשיג תושבות במדינות אחרות במסלולים בטוחים יותר (למשל תוכניות השקעה בארה"ב, להקים עסק גדול בבריטניה וכו'). כלומר, המסלול האוסטרי הוא באמת למי שמסיבותיו מעוניין דווקא בדרכון אוסטרי ולא מסתפק בפחות (ואכן, יש היוקרה מסוימת בזה).


מלטה

מלטה היא מדינת איים זעירה בים התיכון, דרומית לאיטליה. האוכלוסייה מונה כ-525 אלף תושבים, השפות השמיות הן מלטזית (שפה שמית) ואנגלית, והיא חברה מלאה באיחוד האירופי ובגוש האירו. מלטה משגשגת כלכלית: תעשיית שירותים פיננסיים, הייטק, תיירות ושירותי אונליין (i-Gaming) מפותחת מאוד. איכות החיים טובה, עם שילוב של אקלים ים-תיכוני, היסטוריה עשירה ומודרניות. מלטה השיקה את תוכנית האזרחות למשקיעים (Individual Investor Programme, IIP) ב-2014 - כמדינה הראשונה באיחוד שעשתה זאת בגלוי. התוכנית המקורית זכתה לביקורת מצד האיחוד אך הוכתרה כהצלחה מבחינת מלטה (גייסה כ-1.5 מיליארד אירו). ב-2020, בעקבות לחץ אירופי, נסגרה התוכנית ההיא והוחלפה במתווה הנוכחי - שעקרונית מבוסס על אותו רעיון עם שינויים קוסמטיים ועידון הדרישות.


סכום ההשקעה המינימלי הוא כ-700,000 אירו לפחות, במצטבר, במסלול האזרחות. תוכנית האזרחות של מלטה מורכבת מכמה רכיבים: תרומה כספית משמעותית + השקעה בנדל"ן + תרומה לצדקה. יש שני מסלולים מסלול מהיר של שנה אחת שדורש תרומה של 750,000 אירו לממשלה, ומסלול רגיל של 3 שנים שדורש 600,000 אירו​ . בנוסף יש לרכוש נדל"ן בשווי מינימלי 700,000 אירו או לשכור נכס ב-16,000 אירו לשנה למשך 5 שנים. כמו כן נדרשת תרומה לצדקה של 10,000 אירו למוסד מקומי. בפועל, רוב המבקשים בוחרים באופציית ה-3 שנים (600K תרומה) ושכירות נכס ל-5 שנים, כדי להוזיל עלויות - כך שסך ההוצאה הישירה שלהם כ-610,000 אירו (לא כולל דמי טיפול, עו״ד וכו'). מסלול השנה (750K) אטרקטיבי לממהרים במיוחד, אם כי יקר יותר. יש לציין שמלטה גם מפעילה תוכנית תושבות נפרדת וזולה יותר (כ-150K אירו תרומה + נדל״ן) המקנה תושבות קבע אך לא אזרחות - כאן נתמקד במסלול האזרחות הישירה.


היתרונות: אזרחות מלטה היא אזרחות אירופית מלאה - המשמעות: המחזיק בדרכון מלטה הוא אוטומטית אזרח האיחוד האירופי, עם זכות להתגורר, לעבוד ולפתוח עסק בכל 27 מדינות האיחוד ללא הגבלה. הוא גם נהנה מחופש תנועה מקסימלי - הדרכון של מלטה מדורג בין החזקים בעולם עם גישה ללא ויזה לכ-185 מדינות, כולל ארה"ב (תחת תוכנית Visa Waiver), קנדה, אוסטרליה, יפן וכו'. מעבר לכך, מלטה עצמה היא מקום נעים ובטוח לגור בו, עם מערכת בריאות מהטובות בעולם וחינוך ברמה אירופית (כולל מוסדות באנגלית). אין דרישה לוותר על אזרחות קודמת - מלטה מאפשרת כפילות. למשקיעים אמידים במיוחד, זו כנראה הדרך הישירה היחידה להפוך לאזרח האיחוד ללא קשרי דם או שנות המתנה ארוכות. מבחינת מיסוי, מי שאינו תושב מלטה לצורכי מס יכול באמצעות תכנון נכון לא להגדיל בהכרח את חבות המס העולמית שלו (מלטה לא ממסה הכנסות מחוץ לה אם לא מובאות פנימה, במקרים מסוימים). לסיכום, היתרון הוא דרכון מהשורה הראשונה גלובלית עם כל ההטבות הנלוות של להיות "אירופאי".


החסרונות: ראשית, העלות עצומה - בהשוואה לכל תוכנית אחרת, מלטה דורשת הוצאה בהיקף מיליוני שקלים. גם אם את חלק מהנדל״ן ניתן למכור בהמשך (אחרי 5 שנים) ולקזז מעט, עדיין נועלים מכמיליון אירו נטו. שנית, משך הזמן והמורכבות - נדרש ממש לעבור תהליך בירוקרטי ארוך, לעבור בדיקות ביטחון ולספק ערימות מסמכים, ולהיות "תושב" מלטה לפחות במשך שנה או שלוש (כולל התחייבות לשכור או לקנות בית ולהחזיקו, אפילו אם לא שוהים בו ברצף). שלישית, התוכנית נמצאת תחת עין בוחנת וקורת גג חוקית לא יציבה: האיחוד האירופי פתח בהליך משפטי נגד מלטה בדרישה להפסיק את מכירת הדרכונים בטענה שזה סותר את עיקרון נאמנות האיחוד. נכון ל-2025, מלטה ממשיכה בתוכנית, אך יש סיכון שבעתיד תאולץ לסגור אותה. למעשה, לאחר המלחמה באוקראינה מלטה חדלה לקבל בקשות מרוסיה ובלארוס כחלק מהסנקציות. בנוסף, מלטה מגבילה מכסה שנתית מסוימת (לא יותר מכ-400 משפחות בשנה) כדי לא "להציף" את האוכלוסייה באזרחים על הנייר. עומס הבקשות גם הוא גבוה, מה שיוצר זמני המתנה משמעותיים. עוד שיקול - מלטה דורשת אינטגרציה של המבקש במדינה: אף שאין חובה לשהות את כל השנה/3 שנים ברציפות, עליו להוכיח זיקה (ביקורים תכופים, חשבון בנק מקומי, אולי חברות במועדון מקומי וכו'). יש קצת עמימות בכמה בדיוק צריך "לבלות זמן" במלטה, אך ההמלצה היא כמה שבועות בשנה כדי לעבור את מבחן הקשר. מבחינת משקיע ישראלי, מעבר למורכבות, יש גם סוגיית מס - מרגע שנעשית אזרח מלטה ומבלה שם זמן, ייתכן שתיחשב תושב מס שם, ומלטה כן ממסה הכנסה שהובאה לתחומה.


קפריסין

קפריסין היא אי בים התיכון, תרבות יוונית-ים תיכונית, מחולק לשני חלקים (הצפון בשליטת טורקית והדרום בשליטת הרפובליקה של קפריסין, המדינה חברה באיחוד האירופי משנת 2004. האוכלוסיה מונה כ-1.2 מיליון איש וכוללת זרים רבים, השפות הן יוונית ואנגלית , והמטבע הוא אירו. האי מהווה מרכז פיננסי וגם יעד תיירות ונופש (ערים כמו לימסול, פאפוס, ולרנקה. תוכנית האזרחות למשקיעים פעלה ב-2013-2020 והייתה פופולרית בקרב משקיעים סופר-עשירים (בעיקר מרוסיה, סין) בשל הדרכון האירופי המיידי. אך תחקיר חשף כשלים במתן אזרחויות לא ראויות, והתוכנית נסגרה. כיום, קפריסין מציעה "פרס ניחומים" - מסלול תושבות קבע בהשקעה, תוך הקשחה יחסית כדי לשמור על מוניטין.


סכום ההשקעה המינימלי הוא 300,000 אירו (לא כולל מע״מ) ברכישת נדל״ן חדש למגורים, לצורך קבלת תושבות קבע בקפריסין. תוכנית האזרחות של קפריסין (שהייתה דורשת 2 מיליון אירו בנדל"ן) בוטלה לחלוטין באוקטובר 2020 בעקבות סקנדל, כך שכיום המסלול העיקרי הוא לתושבות. בנוסף ל-300 אלף אירו בנדל"ן, על המבקש להוכיח הכנסה שנתית מחוץ לקפריסין של לפחות  30,000 אירו, וכן לשמור פיקדון בנקאי מקומי צנוע. אפשרויות השקעה חלופיות לתושבות: 300,000 אירו בהון מניות של חברה קפריסאית או בקרן השקעות מקומית - אך כמו ברוב המקומות, הרוב המוחלט בוחר בנדל"ן. משך הזמן לקבלת ההחלטה מהיר יחסית ועומד על 2-4 חודשים.


היתרונות: תושבות קבע קפריסאית מאפשרת מגורים בלתי מוגבלים בקפריסין למבקש ולמשפחתו (בן זוג, ילדים עד גיל 25, וכן הורי המבקש והורי בן הזוג יכולים להיכלל). קפריסין היא מדינה נוחה למגורים - דוברת אנגלית, עלות חיים סבירה, קהילה בינלאומית גדולה (הרבה בריטים, רוסים, ישראלים). לחלק מהמשקיעים זהו יעד לפרישה או לניהול עסקים בסביבת מס נוחה (יש משטר מס מיוחד לתושבים לא-תושבי-מס). אין דרישה לשהות מינימלית - די בביקור פעם אחת כל שנתיים כדי לשמור על התושבות. כרטיס התושב הקפריסאי מאפשר גם נסיעה חופשית למשך עד 90 יום למדינות שנגן אחרות, מכיוון שקפריסין מכבדת את כלל האיחוד המאפשר תנועה עם כרטיס תושב של מדינה חברה (למרות שקפריסין טרם חלק משנגן רשמית, יש התחשבות הדדית, ובעתיד צפויה להצטרף לשנגן). יתרון נוסף: אם בעתיד ירצה המשקיע לבקש אזרחות קפריסין, זה אפשרי לאחר 7 שנות מגורים פיזיים מתוך 10 (קפריסין דורשת ניתוק אזרחויות קודמות כרגע, אבל יש דיבורים על רפורמה).


החסרונות: מי שרוצה דרכון אירופי מקפריסין יתאכזב (התוכנית ההיא איננה, וממילא גם אזרחים ותיקים של קפריסין מוגבלים, הם אזרחי האיחוד אך קפריסין עצמה מחוץ לשטח שנגן, מה שיוצר סיבוך קל). התושבות הקפריסאית, בהיותה של מדינה שאינה בשנגן עדיין, אינה שוות-ערך לתושבות יוון או ספרד למשל מבחינת ניידות: רשמית, כדי לבקר בשאר אירופה תושב קפריסין עדיין זקוק לויזת שנגן או לכרטיס תושב של מדינה שנגן אחרת. עוד מגבלה: אין אישור עבודה - התושבות היא ללא אישור לעבוד כשכיר בקפריסין. היא מיועדת למי שמגיע עם הכנסות מבחוץ ולא יתחרה בשוק העבודה המקומי.גם השקעה בנדל"ן יד שנייה אינה מזכה בתושבות, חייבים לקנות נכס חדש מקבלן (מה שגם אומר לעיתים מחיר יקר יותר או מע"מ 19% שאין ביד שנייה). יש הטוענים שזה נועד לסייע לקבלנים מקורבים - מה שיצר קצת ביקורת. בהיבט ההשקעה, שוק הנדל"ן הקפריסאי היה רווי בבנייה והמחירים לא תמיד עולים. לכן לא בטוח שההשקעה תניב תשואה נאה.



ספרד


סכום ההשקעה המינימלי הוא 500,000 אירו בנדל״ן. ספרד הציעה מאז 2013 ויזת משקיעים (Residencia por Inversión), אשר דרשה רכישת נכס/ים בשווי חצי מיליון אירו לפחות . האלטרנטיבות כללו השקעה של מיליון אירו במניות של חברות ספרדיות או פיקדון בנק, או 2 מיליון אירו באג"ח ממשלתי. אך הרוב הגדול בחרו בנדל"ן. חשוב לציין עדכון טרי מאוד: ממשלת ספרד החליטה לסיים את תוכנית ויזת הזהב, והחל מ-3 באפריל 2025 לא תתקבלנה יותר בקשות חדשות. כלומר, באופן מעשי, עבור משקיעים חדשים התוכנית נסגרה (אם כי אלו שכבר הגישו או מחזיקים, זכויותיהם נשמרות). 


פורטוגל

סכום ההשקעה המינימלי היה 280,000-500,00 אירו בעבר. היום בפועל אין מסלול נדל"ן פעיל, ורק אופציות עסקיות נשארו. תוכנית ה-Golden Visa הפורטוגלית נכון ל-2025, לא מאפשרת עוד "לקנות" תושבות פורטוגל דרך נדל"ן או השקעה פסיבית, צריך או להקים חברה שמעסיקה לפחות 10 עובדים מקומיים במשרה מלאה, או להשקיע סכום דומה בסטארטאפ וליצור 5 מקומות עבודה, או לחלופין להיות יזם בתחום התרבות. התכנית הקודמת של פורטוגל אפשרה מסלולים מגוונים יותר והייתה אחת הפופולאריות באירופה, אך במתכונתה הנוכחית היא מגבילה למדי.


תאילנד

סכום ההשקעה המינימלי הוא כ-600,000 באט תאילנדי (מקביל לכ-18,000 דולר ארה"ב) למסלול ויזה ל-5 שנים, או חבילות יקרות יותר עד 2.5 מיליון באט למסלול ל-20 שנה​ . תאילנד אינה מציעה אזרחות או תושבות קבע מיידית עבור השקעה, אלא מה שנקרא ויזת תייר מיוחסת "Thailand Elite" - שהיא בעצם אשרת שהיה ארוכת טווח. ה-"השקעה" כאן היא למעשה דמי חבר/תשלום חד-פעמי עבור חברות במועדון ה-Tailand Elite, המעניק ויזת כניסה רב-פעמית ארוכת טווח וסטטוס VIP. מחיר החבילות משתנה: הבסיסי (5 שנים) היה 600K באט, אך הוצג לאחרונה מסלול "Bronze" מוזל לתקופה מוגבלת ב-650K באט. החבילה הסטנדרטית 10 שנים - 1 מיליון באט. פרימיום ל-20 שנה - 2.4 או 2.5 מיליון באט, ועוד חבילות משפחתיות וכו'. נכון ל-2025, מתוכננים שינויים במבנה החבילות (הכנסת "Gold" ו"Platinum" במקום חלקן), אך בטווח המחירים דומה. משך הזמן מאז הגשת הבקשה קצר מאוד ועומד על כחודש-חודשיים.


יתרונות: אין מדינה אחרת כמעט שנותנת ויזה ל-5-20 שנה כה זמין. חברי Thailand Elite נהנים משנות שהייה רצופה ללא צורך ביציאות או חידושים תכופים. הם גם מקבלים טיפול VIP: ליווי בשדה התעופה, נתיב מהיר בביקורת דרכונים, גישה לטרקלינים, סיוע בשירותים שונים (פתיחת חשבון בנק, רישיון נהיגה) - הכל כחלק מהחבילה. אין דרישות נוכחות, אפשר לא להיות בתאילנד כלל ועדיין הויזה בתוקף לכל התקופה (צריך רק לדווח כל 90 יום כשנמצאים במדינה, חובה בירוקרטית). החיים בתאילנד מהנים וזולים - הרבה מעידים על איכות חיים גבוהה במחיר נמוך. עבור נוודים דיגיטליים ועובדי תוכן מרחוק, זו מדינה אטרקטיבית, Elite visa מעניקה להם בסיס חוקי לשהות ארוכה. יתרון נוסף - בעוד שלא מקבלים אזרחות ישירות, לאחר 20 שנות חברות אפשר לנסות להגיש בקשה לאזרחות.


החסרונות: אין אזרחות או מעמד קבע - בסוף התקופה אם לא מחדשים (או משדרגים לחבילה חדשה), מאבדים את הזכות. בנוסף, בעוד שתאילנד מפתה, יש גבולות לזכויות לזרים - למשל, זרים אפילו עם Elite לא יכולים להחזיק מעל 49% מקרקע או חברת מקומית (למעט חריגים). תאילנד היא מדינה נהדרת אבל יש לה גם חוקים נוקשים (למשל עונשים כבדים על החזקה/סחר סמים). מחזיק ויזה שמפר חוק יגורש ויאבד את הזכות בלי החזר כספי. מבחינת מיסוי: תאילנד רשמית ממסה תושבי מס על הכנסה גלובלית, אבל אם לא מביאים כסף לתאילנד באותה שנה, לא ממסים. בכל מקרה, הרבה נמנעים מלהיות מוגדרים תושבי מס תאילנדיים ע"י בילוי פחות מ-180 יום בשנה שם.



קנדה


סכום ההשקעה המינימלי הוא 1,200,000 דולר קנדי - מתוך זה 200,000 דולר תרומה בלתי חוזרת ו-1,000,000 דולר הפקדה לחמש שנים שמוחזרת בסוף התקופה. בנוסף, קיימים מסלולי יזמות פדרליים ופרובינציאליים בהשקעות שונות (למשל תוכנית Start-Up Visa הדורשת השקעה/גיוס בסטרטאפ ולא סכום קבוע, או תוכניות יזמות בפרובינציות עם דרישה להשקעה בעסק סכומים של 150-300 אלף דולר). אבל, קנדה אינה מציעה "ויזת זהב" פסיבית סטנדרטית, המסלול העיקרי למשקיע פסיבי היה תוכנית המשקיעים של קוויבק (QIIP) שהוקפאה ב-2019 וחודשה כעת ב-2024 במתכונת חדשה הדורשת גם ידיעת צרפתית.


היתרונות: תושבות קבע קנדית היא שער לאזרחות קנדה, שלה אחד הדרכונים החזקים בעולם (כניסה ללא ויזה לארה"ב, אירופה ועוד כ-185 מדינות). קנדה מציעה איכות חיים גבוהה, מערכת חינוך ובריאות ציבורית מהמובילות, וסביבה ידידותית למשפחות. מחזיק תושבות קנדית יכול לבחור להתגורר בכל מחוז במדינה (גם אם הונפק דרך קוויבק - אמנת המגורים החופשיים מאפשרת מעבר לאחר קבלת התושבות). עבור ילדיו מוענקות זכויות לימוד מוזלות והזדמנויות רבות. מבחינת מס, קנדה כן ממסה תושבי קבע על ההכנסה הגלובלית, לכן משקיעים שהופכים לתושבים צריכים לתכנן פיננסית את המעבר.


החסרונות: יש להעמיד הון של כ-1.2 מיליון דולר קנדי (כ-3.3 מיליון שקל), שמתוכו 200 אלף אינם מוחזרים. בנוסף, הדרישה לשליטה בצרפתית סיננה כ-90% מהמעוניינים - זהו תנאי ייחודי לתוכנית קוויבק שלא קל לעמוד בו. התהליך גם איטי וביורוקרטי - בשל ריבוי מבקשים בעבר, נוצרו תורי המתנה של מספר שנים, כעת כשחודשה התוכנית לאחר הפסקה, הכוונה היא לנהל מכסות מוגבלות כדי להימנע מעיכובים, אך אין ודאות. יתרה מכך, משקיע מחויב לחתום על כוונה להתיישב במחוז קוויבק דובר הצרפתית. אמנם בפועל רבים עברו אחר כך לטורונטו או ונקובר, אך הרשויות עשויות לבחון את מידת העמידה בהתחייבות. ולבסוף, קנדה דורשת מהמשקיעים להיות מעורבים - אמנם לא בהקמת עסק, אך להוכיח ניסיון ניהולי ומקור כספים ברור. אחוזי הדחייה אינם מבוטלים אם יש חשד לגבי מקורות הון או אי-דיוקים.


יוון

יוון מאפשרת אזרחות בתמורה להשקעה בנדל"ן עם סכום ההשקעה מינימלי של 250,000, 400,000 או 500,000 אירו, תלוי באזור הנכס. למעשה, הממשלה מנהיגה שלוש רמות:  250,000 אירו באזורים כפריים או בערי קטנות, 400,000 אירו בחלקים מסוימים, ו-500,000 אירו במרכזי הערים הגדולות ושכונות יוקרה. המשקיע צריך לרכוש נכס או מספר נכסים שסך ערכם עומד בסף זה (לפני מסים). אפשרויות נוספות הן השקעה של 400 אלף אירו באג"ח או מניות יווניות, או הפקדה בבנק של סכום דומה - אך אלה כמעט לא פופולריות כי הנדל"ן נחשב למשתלם יותר. מהגשת הבקשה לוקחים בערך 2-5 חודשים עד לאישור.


היתרונות: ויזת הזהב היוונית מקנה תושבות קבע מיידית (אישור ל-5 שנים, מתחדש כל עוד מחזיקים בהשקעה) ללא צורך בתקופת מגורים מינימלית. המשקיע ובני משפחתו (בן/בת זוג, ילדים עד 21, והורי המבקש) יכולים לחיות ביוון, ללמוד ולעבוד כעצמאים (לעבוד כשכירים לא, אלא אם מקבלים אישור נפרד). בעל כרטיס תושב יווני נהנה מניידות חופשית באיזור שנגן - יכול לנסוע, ללא ויזה, לכל מדינות אירופה בשנגן עד 90 יום בכל חצי שנה, כמו כל תושב חוקי של האיחוד. זאת ללא צורך באמת לגור ביוון בפועל (יתרון על פני מסלולי הגירה קלאסיים שדורשים נוכחות). יוון עצמה יכולה להיות יעד נפלא למגורים: עלויות מחיה נמוכות יחסית לאירופה המערבית, קהילה מקומית מסבירת פנים, מזג אוויר נוח, שירותי בריאות טובים ולאורך זמן, מחזיק הויזה יכול להצטרף לביטוח בריאות לאומי. השקעת הנדל"ן עשויה להיות מניבה - אתונה חוותה עליית מחירים, ומשקיעים רבים השכירו נכסים למקומיים או ב-Airbnb לתיירים וקיבלו תשואה שנתית של 3%-5%. בנוסף יוון מציעה משטר מס מיטיב לתושבים חדשים (מיסוי גלובלי מופחת לתקופה). בנוסף, אם המשקיע כן יבחר יום אחד להתאזרח - לאחר 7 שנות מגורים רצופות הוא רשאי לבקש אזרחות יוונית (כולל מבחן שפה והשתלבות). לא רבים עושים זאת, אך האפשרות קיימת לקבל דרכון אירופי בסוף הדרך, כל עוד באמת התגוררו מספיק.


החסרונות: ראשית, ויזת הזהב היוונית מקנה תושבות בלבד, לא אזרחות מידית. כלומר, המשקיע לא מקבל דרכון, אלא כרטיס תושב. אמנם הכרטיס מאפשר נסיעות באזור שנגן, אך הוא אינו עוזר בכניסה למדינות כמו בריטניה או ארה"ב ללא ויזה. שנית, ההשקעה בנדל"ן נעשתה יקרה יותר - 500,000 אירו במקומות מבוקשים זה כבר סכום לא קטן (כ-2 מיליון שקל), אם כי עדיין זול מרוב תוכניות אירופה המתחרות. שלישית, משקיע חייב להמשיך להחזיק את הנכס לכל אורך התקופה שבה רוצה שהתושבות תימשך, אם הוא מוכר, הוא חייב לקנות נכס אחר תחת אותם תנאים, אחרת תבוטל הויזה. בנוסף, בעת הרכישה יש לקחת בחשבון עלויות נלוות: מס רכישה ביוון (3% כיום), שכר טרחה לעו"ד, תשלום נוטריונים ורישום, סה"כ כ-8%-10% מעל מחיר הנכס. גם עלויות תחזוקה, ארנונה ודמי ניהול במידה ולא גרים בנכס.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    איך פספסתי את קנדה וכעת האדיוטים מכניסים מוסלמים בכמויות חינם (ל"ת)
    קנדה 19/04/2025 09:53
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    אנונימי 18/04/2025 21:39
    הגב לתגובה זו
    אני רוצה לקחת משכנתא של 3 מיליון שקל ולהחזיר 7 מיליון לשלם 1.5 מיליון הון עצמי כדי לחיות בנתניה. בא לי לשלם 2 מיליון דולר לדירה בנתניה ואף אחד לא יקח את זה ממני.