יגאל ברייטמן: ועדת בכר כבר לא רלוונטית
יו"ר פירמת רואי החשבון, דלויט ברייטמן אלמגור, רו"ח יגאל ברייטמן, אומר היום (ה') בדיון על יישום ועדת בכר, כשהוא חדור רוח קרב, כי "ועדת בכר כבר לא רלוונטית. לשוק ההון הישראלי יש את הכוחות להקטין את התלות במערכת הבנקאית". את הדברים אמר רו"ח ברייטמן כחלק מדיון בכנס של דה-מארקר שנערך בתל אביב.
גם מנכ"ל האוצר, יוסי בכר, נכח בדיון ולא נשאר חייב. הוא חוזה כי שוק ההון הרוויח לפני הרפורמה, אך ירוויח הרבה יותר אחריה. ולא רק בשוק ההון, לדבריו מנכ"ל האוצר שהוא האיש שהוסמך על ידי שר האוצר נתניהו לקדם את הועדה שעיקרי הרפורמה שלה הם אילוץ הבנקים למכור מידיהם את קופות הגמל וקרנות הנאמנות שלהם, כולם מתנגדים לתהליך - וזה דווקא דבר טוב. "לימדו אותי שכשכולם בעדך, אתה לא מתקדם בכיוון הנכון. אבל כשכולם נגדך - תמשיך כך, כי אתה עושה משהו טוב".
לדברי בכר, יש בישראל פוטנציאל של עוד 800 אלף איש שירכשו ביטוחים פנסיוניים ואשר לא בחרו לעשות כך עד עתה. ברגע שהבנקים יפיצו חבילות ביטוח, אותם אנשים יוכלו לרכוש ביתר נוחות ביטוחי פנסיה. לכן, סבור בכר ששוק ההון עשוי לראות תגמול רציני מהפוטנציאל במהלך.
מנכ"ל דויטשה בנק בישראל, בעז שוורץ, לא נשאר חייב. הוא מחמיא לאוצר על הרפורמה ומציין בשאלה רטורית: "אתם חושבים שהבנקים היו מוכרים לנו את הנכסים שלהם?". לדבריו, הבנקים הזרים בהחלט עשויים להתעניין ברכישת קופות הגמל וקרנות הנאמנות של הבנקים.
ברייטמן שהיה חדור רוח קרב בדיון השיב לשוורץ, שהוא לא ראה את דויטשה בנק רוכש דבר מה כשהאוצר הפריט ומכר את קרנות הפנסיה ההיסתדרותיות. לכך השיב שוורץ, שהבנק היה שותף פעיל ברכישת ומכירת מניות בנק לאומי בהיקף נרחב.
בכר העריך כי חלק מההערכות הפסימיות והקודרות שאנחנו שומעים, בחודשים הרבים שבהם מתגלגלים עקרונות ורעיונות הועדה בתקשורת, הן הצהרתיות. לדבריו אם יהיו 7 גופים גדולים בשוק ההון הישראלי - זה יפתח צוהר לתחרותיות אמיתית.
אבל מנכ"ל כלל ביטוח, אביגדור קפלן שנכח בדיון, ומי שאמור לכאורה להיות "הכלה המאושרת" בכל הקשור לרפורמה, חושש גם כן. הוא גורס כי הפרוגנוזה שנעשתה על ידי אנשי הועדה היתה נכונה - אך הוא לא בטוח כי התרופה שהם הציעו היא התרופה הנכונה. "שוויין של כל חברות הביטוח הוא כ-11 מיליארד שקל, איך הן תרכושנה את קופות הגמל וקרנות הנאמנות המגלגלות שווי של עשרות רבות של מיליארדי שקלים?", שאל.
גם מנכ"ל בנק מזרחי, אלי יונס נכח בדיון. מנחה הדיון, העורך הראשי של דה-מארקר, גיא רולניק, כינה אותו "אלי הגרזן יונס" בבואו לבמה והזכיר לו את התבטאויותיו נגד שני הבנקים הגדולים בשוק הבנקאות. יונס שאל את בכר, איך תייצרנה לדעתו מסקנות הועדה - את התחרותיות המיוחלת בין הבנקים, ובכר העריך כי השיקולים הכוללים נשקלו. מנכ"ל האוצר הרבה להסביר כי הוא נמצא בדיונים ארוכים על ראשי הבנקים בכדי לשמוע את השגותיהם בדבר מסקנות הועדה. תשובה ישירה על הגברת התחרותיות בקרב הבנקים - לא קיבלנו.
ברייטמן התקיף את בכר גם בנושא חברי הועדה שעמד ברשותה. לדבריו הוא לא ראה שם נציג מהסקטור הפרטי, "זאת היתה ועדה רק של רגולטורים" אמר, "וכשלוקחים הכל לקיצוניות אחת, יעבור כל מרכז הכובד לשם".