בנק ישראל: הפחתת המס לפי הרכב המשפחה תקטין העוני
בהשוואה בין-לאומית של שיעורי המס על השכר נמצא, כי שיעור המס הממוצע על השכר בישראל אינו גבוה מהשיעורים המקבילים במדינות המפותחות. כך עולה מנתונים שפרסמה היום מחלקת המחקר בבנק ישראל נמסר, מתוך הדוח שלה לשנת 2004 על המשק שיפורסם ב-4 לאפריל.
מהשוואה זו עולה, כי שיעור המס הממוצע ברמות ההכנסה שעד פי 2 מהתוצר לנפש (13,200 שקל לחודש בישראל), שבהן מצויים 85% מהנישומים בישראל, נמוך או דומה לממוצע בקבוצה של 26 מדינות מפותחות החברות ב-OECD. עוד עולה מהשוואה זו, כי גם ברמות ההכנסה הגבוהות יותר הפערים בין ישראל לבין מדינות אלה אינם גדולים. עוד נמצא, כי שיעורי המס הממוצעים בישראל נמוכים מהשיעורים המקבילים במדינות האיחוד האירופי בכל רמות ההכנסה.
ראוי לציין, כי בעקבות הרפורמה במס ההכנסה וההפחתות הנוספות בשיעוריו במהלך 2004 נסגר הפער בשיעורי המס בין ישראל למדינות המפותחות, שהגיע לרמות גבוהות בשנת 2002. הפערים האלה בשיעורי המס היו גדולים במיוחד ברמות השכר שבין פי 1.66 לפי 4 מהתוצר לנפש (11,000 שקל עד כ-28,000 שקל לחודש, בישראל), ומכיוון שהפחתות המס במסגרת הרפורמה התמקדו ברמות שכר אלה, הפער נסגר.
עוד מצא בנק ישראל, כי שיעורי המס השוליים בישראל עדיין גבוהים מהממוצע במדינות המפותחות ברמות ההכנסה שמעל 9,000 שקל, אך הם נמוכים או דומים לממוצע במדינות האיחוד האירופי - שבהן נהוגים שיעורי מס גבוהים יותר מאשר במדינות האחרות.
במחלקת המחקר מסבירים, כי בחישוב שיעורי המס נכללו מס ההכנסה המוטל על ידי הממשלה, דמי הביטוח הלאומי המשולמים על ידי העובד ומסי הכנסה המשולמים לממשלות אזוריות ולרשויות המקומיות, במדינות בהן קיימים מסים כאלה. החישובים נערכו עבור עובדים ב-8 רמות הכנסה שונות ועבור משקי בית בהרכבים שונים, תוך התחשבות בפטורים ובהטבות המס הנהוגים בכל מדינה.
מהשוואה זו עולה גם, כי מערכת מס ההכנסה בישראל ייחודית לעומת מרבית המדינות המפותחות, בכך שאינה מתחשבת כמעט במצבם המשפחתי של הנישומים. בעוד שכמעט בכל המדינות המפותחות (למעט פינלנד, פולין, תורכיה ושבדיה) נהוגות הטבות מס להורים לילדים, ולעתים גם לזוגות נשואים בהם אחד מבני הזוג אינו עובד, בישראל הטבות אלה ניתנות רק לנשים עובדות - נוהג שלא נמצא דומה לו במדינות שנכללו בהשוואה.
מכיוון שרק 55% מהאימהות בישראל עובדות, ומתוכן רק 50% מגיעות לסף המס לאחר שמתחשבים בנקודות הזיכוי האישיות, הטבות אלה משפיעות רק על כרבע מהמשפחות שבהן יש ילדים. יתר על כן, רק בכ-65% מבין המשפחות הנהנות מהטבות המס ? בעיקר במשפחות עם ילד אחד או שניים - מגיעות הנשים לרמת הכנסה המאפשרת לנצל אותן במלואן.
לעומת זאת, במדינות המפותחות מקובל לתת את הטבות המס על בסיס ההכנסה של בן הזוג ששכרו הוא הגבוה יותר, או על בסיס ההכנסה המשותפת של שני ההורים. כתוצאה מכך, היקף הטבות המס לשכיר עם שני ילדים במדינות אלה מגיע בממוצע כמעט ל-10% מהשכר ברמות ההכנסה הנמוכות. ברמת הכנסה של פי 2 מהתוצר לנפש היקף הטבות אלה הוא בהיקף ממוצע של 4% מההכנסה.
במחלקת המחקר סבורים, כי אימוץ מערכת מס בישראל - בה מוענקות הטבות מס למשפחות במקביל להעלאת שיעורי המס הבסיסיים ברמות ההכנסה הנמוכות, בדומה למרבית המדינות המפותחות - יוכל להביא בעלות תקציבית נמוכה, להקטנת היקף העוני בקרב משקי הבית שבהם יש לפחות עובד אחד.