לאלו שעלו על הגדר: מה לעשות בינתיים?

מיכה צ'רניאק ואלי בנבנישתי, מלהבה ניהול תיקי השקעות, מתייחסים לאפשרויות במצב הנוכחי

למשקיעים שהרוויחו הרבה על תעוזתם וכוחם להישאר בשוק בסוף 2008, או שאפילו הגדילו והשקיעו כאשר כולם מכרו בסוף 2008 ובשבועות האחרונים מימשו את השקעתם חלקה או כולה, השקעה שפרחה, שישגה והניבה רווחים יפים. בינתיים זה מה שיש לעשות עם הכסף שמומש.

למשקיעים שמכרו בסוף 2008, בינתיים זו התקופה הארוכה מאז ועד היום, כשהם מצד אחד מחפשים הזדמנות כניסה לשוק ומצד שני מאוד פוחדים מהצעד הזה.

יש משקיעים שבינתיים בשבילם זה כל הזמן, הם בוחרים בינתיים לא להשקיע, והבינתיים הזה נמשך כבר המון שנים, פעמים רבות הם משתעשעים עם המחשבה להשקיע אך בינתיים דוחים אותה לתקופה מאוחרת שהולכת ומתארכת.

האמת היא שזו תקופת בינתיים גם בגזרת המאקרו. כולם בעצם מנסים להבין את שני התהליכים שמתרחשים במשק, הראשון הינו סביבה של עליית מחירים, כלומר אינפלציה, שכפי הנראה תהיה בסביבת ה- 5% בשנת 2009, ומצד שני מיתון שלמרות הנתונים הרשמיים בהם נוצר הרושם שהמיתון נגמר, להרגשתי ומקריאת הנתונים שעולים מדיווחי החברות הנסחרות בבורסה, הסביבה העסקית עדיין ממותנת מאוד ויש צורך בעוד הרבה פעולות ממשלתיות וסביבה של התאוששות בכלכלה העולמית בכדי שהכלכלה הישראלית באמת תצא מהמיתון. הצורך לאושש את הכלכלה הישראלית מותיר את הריבית בסביבה האפסית שבה היא נמצאת, אך עד מתי? אנחנו צריכים לחכות בינתיים לעוד נתונים מהמשק בכדי להבין מי מהתהליכים ישפיע יותר, האם זו תהיה האינפלציה שתנבע מביקושים, מה שיחייב עליית ריבית, או המשך המיתון או התאוששות איטית מאוד, דבר שיחייב את הישארות הריבית ברמה נמוכה לטווח ארוך. משקיעים מסויימים כבר יודעים כנראה להחליט מה הכיוון, את זה ניתן לראות על פי מעשיהם. אלו שמשקיעים באג"ח בעל מח"מ ארוך וריבית קבועה כמו השחרים, הגלילים הארוכים ומדדי התל-בונד השונים החליטו כנראה שהמיתון רחוק מלהסתיים ושההתאוששות תהיה איטית מאוד, ומכך שערי הריבית בעולם ימשיכו להיות נמוכים סביב האפס גם בשנים הקרובות. משקיעים אלו מוכנים לקבוע לעצמם ריבית של 2%-3% ריאלי ליותר מחמש שנים. יש כאלו שבטוחים שהמיתון כבר מזמן מאחורינו והם משקיעים באג"ח בסיכון גבוה ובמניות.

הרוב הדומם, להערכתי, עדיין לא יודע מה יהיה ובינתיים מנסה לשמור על כספו ככל יכולתו. יש שני סוגי בינתיים שאני מכיר: בינתיים שקלי ובינתיים מדדי.

בינתיים שקלי הינו פיקדון, אג"ח שקלי קצר (מק"מ או שחר קצר), קרן כספית או הפיתרון שמשלב את הכול - הגילון הממשלתי, אג"ח ממשלתי בריבית משתנה שמשנה את הריבית הנקובה עליו בכל 3 חודשים לפי השינויים במשק. התשואה בגילון הינה 1.8% לשנה כרגע.

בינתיים מדדי הינו מכשיר השקעה צמוד מדד קצר כמו גליל קצר, תוכנית חיסכון או פיקדון צמוד מדד, ובפיתרון הזה הריבית עומדות על 1%-, זאת אומרת ריבית שלילית.

מה שאנו למדים מהתשואות של שני מכשירים אלו, שהנחת האינפלציה קדימה של השוק היא בסביבות 2.8% לשנה. הסתכלות על הגרף שמשווה את ההשקעה בשני המסלולים הללו מראה שברוב הזמן ההשקעה במסלול השקלי הייתה עדיפה, אך מחודש אפריל השנה היה עדיף להשקיע באפיק צמוד המדד וזאת בשל התחושה בשוק כי האינפלציה רק תלך ותחריף.

להלן ההשוואה לחמש שנים:

הדעה שלנו היא שילוב של שני סוגי הבינתיים. מצד אחד אנחנו בלהבה מחזיקים תיק אג"ח קונצרני צמוד מדד בפיזור עצום שנושא תשואה של מדד +6.5% למח"מ של 1.8 שנים, אג"ח אלו קשים מאוד למציאה ואת אותם אג"ח שכתבנו עליהם פעמים כה רבות אנו מלקטים מתי שאפשר. מצד שני, את הכספים שהתקבלו מאג"ח שמומשו או כסף חדש שהתקבל ואנו לא מצליחים לרכוש בו אג"ח צמוד קצר בתשואות כפי שצויין, אנו משקיעים בינתיים במכשיר השקעה שמבוסס על גילון 817, אג"ח שמונפקות לאחרונה בהצלחה. אג"ח אלו צמודות לגילון ומגלמות לרוב פער חיובי מהתשואה שנושא הגילון (אלו האג"חים שאנו בוחרים כמובן). כך בעצם ניתן בינתיים לקבל ריבית שוטפת גבוהה על הכסף עד שנצליח להבין טוב יותר את תמונת המאקרו, ומכאן, את כיוון הריבית העתידי במשק.

להלן טבלת אג"ח עם מרווח הגילון כשמסומנות בצבע אג"ח שהונפקו בשבוע שעבר:

שימוש מושכל באג"ח מסוג זה מאפשר לקבל תשואה שוטפת סבירה בינתיים ללא צורך להיחשף לסיכוני ריבית דרמטיים ואף ליהנות לעיתים מרווחי הון כתוצאה מהתכווצות המרווח מהגילון. בינתיים, מיכה יוצא לחופשה של שבוע וישמח לענות על כל השאלות כשיחזור, צוות המחקר של להבה ינסה לעזור ככל יכולתו.

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה