המפקח על הבנקים לשעבר: "הממשלה צריכה להתערב במצב ולהפעיל מכרזי אשראי"

בנק ישראל: בעקבות הרפורמה בעמלות, פחתה ההוצאה הממוצעת עבור סל השירותים הנפוצים לכ-70% ממשקי הבית"
קובי ישעיהו |

בתגובה להורדת הריבית החדה בשיעור של 0.75% לרמה של 1.75% על ידי בנק ישראל אתמול, ולחוסר נכונותם של הבנקים להעביר את ההפחתות באופן מלא ללקוחות אומר היום בראיון לגלי צה"ל יואב להמן, המפקח על הבנקים לשעבר, כי "הבנקים לא ממהרים למלא את המחסור שנוצר בעקבות המפולת בשוק ההון ולכן יכולים לגבות מרווח יותר גבוה. הדרך היחידה שאני רואה היא מכרזי אשראי שהמדינה תנהל, הבנקים יתחרו ביניהם על השתתפות המכרז והמדינה תיקח על עצמה חלק מהסיכונים".

נציין כי בנק דיסקונט הודיע אתמול (לאחר הודעה דומה שפרסם בנק הפועלים לפני כמה ימים), כי בכוונתו להעלות את הריבית שהוא גובה מלקוחותיו. "צריך גם לזכור, הבנקים צודקים שמרווח הסיכון גדל ולכן הצעד של השתתפות בסיכון הוא חיוני במטרה להניע אותם להשתתף יותר".

בתשובה לשאלה אומר להמן "הבעיה היום היא שהריבית נמוכה ולכן על כסף בזכות או הפקדון לא מקבלים כמעט ריבית. גם בתקופה זו של ירידת ריבית תהיה "בוטנים" ולא משמעותית".

בנק ישראל דיווח היום כי בעקבות הרפורמה בעמלות, פחתה ההוצאה הממוצעת עבור סל השירותים הנפוצים לכ-70% ממשקי הבית. עבור למעלה מ-15% ממשקי בית נוספים כמעט שלא חל בה שינוי. לאחר הרפורמה, כ-80% ממשקי הבית משלמים בממוצע כ-15.30 שקל לחודש עבור שירותי עו"ש (כולל מסגרת אשראי).

עוד אומרים בבנק ישראל כי הרפורמה הגבירה את השקיפות ואת יכולת ההשוואה של הלקוחות, ובעקבות זאת חלה עליה בהנחות הניתנות בעמלות למשקי הבית. כבר ברביע הראשון שיעור ההנחה הממוצע עלה ל-24% לעומת כ-18% לפני הרפורמה. בנוסף, הרפורמה הוזילה את השירותים הבנקאיים הניתנים על ידי פקיד לאוכלוסיות החלשות ובכך הגבירה את נגישותן של אוכלוסיות אלו לשירותים בנקאיים. בעקבות הרפורמה, 80% ויותר ממשקי הבית מקרב האוכלוסיות החלשות, משלמים בין 11 ל-13 שקלים לחודש עבור שירותי עו"ש (כולל 4 פעולות פקיד), לעומת כ-18-25 שקלים לפניה.

הירידה בהוצאה הממוצעת של משקי הבית על עמלות, כתוצאה מהרפורמה, משתקפת בירידה בהכנסות מעמלות של שני הבנקים הגדולים. לאחר הרפורמה בעמלות, בנק הפועלים ובנק לאומי הם הבנקים הזולים ביותר, ולעומתם - הבנק הבינלאומי הוא הבנק היקר ביותר למשקי בית.

עוד נמסר מבנק ישראל כי הפיקוח על הבנקים ממשיך לעקוב אחר הרפורמה גם בתחום כרטיסי האשראי, ויפרסם הודעה לציבור גם בנושא זה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה