רונן מנחם: "הירידה בנתון המשרות - אפשר להיות אופטימיים"

מנהל יחידת המחקר של מזרחי-טפחות דווקא לא חושב שהכל שחור. "הירידה ניתנת להסבר על ידי הצורך של המשק האמריקאי בהתייעלות, אם תימשך ההתייעלות, ייתכן כי נהיה עדים לעלייה מתמשכת בתעסוקה ובשכר בחודשים הבאים"
יוסי פינק |

"הירידה ההדרגתית במספר המשרות החדשות בארה"ב ברביעים האחרונים ניתנת להסבר על ידי הצורך של המשק האמריקאי בהתייעלות. משזו ננקטה והחלה לשאת פרות, נפסקה הירידה. אם תימשך ההתייעלות, ייתכן כי נהיה עדים לעלייה מתמשכת בתעסוקה ובשכר בחודשים הבאים." כך אומר היו םרונן מנחם, מנהל יחידת המחקר במזרחי-טפחות.

בחודש דצמבר נוספו 18,000 משרות חדשות לכלכלת ארה"ב, נמוך מההערכות ל-70,000 משרות ובהשוואה ל 115,000 משרות בחודש הקודם. נתון זה תוקן מ- 94,000 קודם לכן. מספר המשרות במחצית השנייה של השנה היה נמוך ב- 47,000 מאשר במחצית הראשונה.

מנחם: "אחת המסקנות העשויות לכאורה לעלות מנתונים אלו היא כי פניה של כלכלת ארה"ב להיחלשות. אנו מציעים הסבר אחר, מעודד יותר. הסבר בעטיו גדל התמ"ג בארה"ב ב 5% בשיעור שנתי ברביע השלישי של השנה, למרות שמספר המשרות החדשות נמצא בסימן ירידה."

עוד אומר מנחם, כי "בין הרביע השני של 2006 לרביע הראשון של 2007 נרשמה נסיגה בכדאיות הייצור בארה"ב: המעסיקים גילו שהתפוקה לשעת עבודה נעשתה נמוכה יותר ביחס לעלות, ושהוצאות העסקת השכירים ליחידת תפוקה נעשו גבוהות יותר ביחס להוצאות האחרות. כתוצאה מספר המשרות החדשות קטן הדרגתית (לצורך העניין, כעבור רביע). הנסיגה במספר המשרות החדשות בארבעת הרביעים האחרונים ניתנת להסבר גם דרך שיקולים אלו."

"ברביעים האחרונים החל המגזר העסקי בארה"ב ליהנות מפירות ההתייעלות שרשם. ניתן להבחין כי התפוקה לשעת עבודה הופכת גבוהה יותר ביחס לעלות, ושהוצאות העסקת השכירים ליחידת תפוקה נעשות גבוהות יותר ביחס להוצאות האחרות. כתוצאה נרשמה עלייה במספר המשרות החדשות ברביע האחרון של השנה."

לסיכום אומר מנחם: "הסתכלות זו מחליקה תנודות חודשיות או ארעיות ומספקת מקור עידוד לחודשים הבאים. המשך תהליך ההתייעלות עשוי להביא לכך שהתפוקה השולית של העבודה (שימוש מושכל יותר בהון), כדאי יהיה להעסיק שכירים רבים יותר ואף יהיה ניתן להציע להם שכר גבוה יותר."

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה