למעילות בכספי מעביד יש גם הבטי מיסוי
"לגניבות עובדים ממקום עבודתם ולמעילות בכספי מעבידים אין היבטים פליליים בלבד אלא השלכות מיסוי מס הכנסה ומס ערך מוסף, אשר מעבידים אינם מודעים להם", אומרים משפטני חברת חשבים HPS למידע עסקי מקבוצות חילן טק וקו מנחה. לדבריהם, משמעויות המיסוי העיקריות הן:
מס הכנסה: מעילה על-ידי בכירים אינה מותרת בניכוי
כעיקרון , גניבה של סחורה או של מזומנים מן העסק הינה הוצאה, הנובעת ממהלך העסקים השוטף ומהווה חלק מסיכוני העסק ולכן יש לראות את הסכום שנגנב לרבות מלאי כהוצאה מותרת בניכוי. אולם, כאשר המעילה בוצעה על ידי מנהל או בעל סמכות נרחבת אחרת אין שלטונות המס רואים את ההוצאה כחלק ממהלך העסקים השוטף ועל כן אין הם מכירים בה והיא אינה מותרת בניכוי. מסקנה זו נובעת מפסיקות שונות של בתי-המשפט, המבחינות בין עובדים "מן המניין" לבין מנהלים או בעלי סמכויות נרחבות אשר משמשים כ"כל יכול" בעסק. לדברי משפטני חשבים HPS, אם אמנם יוכרע משפטית כי בחברת הביטוח הראל בוצעה מעילה יהיה על השלטונות להחליט אם אמנם מדובר במנהל בעל סמכות נרחבת ולהכריע בכך את גורל החבות במס.
במקרים, שבהם מקבל בעל העסק פיצויים בגין הגניבה או המעילה, יש בקביעת דין הפיצויים מבחינת החיוב במס לנהוג לפי הכלל כי "דין הפיצוי כדין החלל שהוא בא למלא". כלומר, אופי הפיצוי ,פירותי או הוני, ייקבע על-פי ייעודו של הפיצוי ועל פי טיב הנזק שהוא בא להיטיב וכזה יהיה גם שיעור המס שיושת על הפיצוי. כך לדוגמה: פיצוי בגין גניבת מלאי ייחשב כפיצוי פירותי ואילו פיצוי בגין גניבת נכס ייחשב כפיצוי הוני.
במקרים רבים נוצרת עדיפות לסיווג הפיצוי כהוני משום ששיעור המס המושת עליו הוא 25%-20% הן על יחידים והן על חברות, בעוד ששיעור המס על פיצוי פירותי הוא 39% לחברות ואילו המס השולי המירבי על יחידים הוא 48%.
מס ערך מוסף: אין מיסוי על הפיצוי
גניבה ממקום העסק אינה גוררת חבות במס ערך מוסף בגין שווי המלאי או הנכס הנגנב. בנוסף, עוסק שניכה מס תשומות בעבור מלאי או רכוש קבוע שנגנב , נוהג כדין ולכן אין הוא נדרש להחזיר לרשויות מע"מ את מס התשומות אשר ניכה.
פיצוי כספי שמקבל בעל העסק בגין הגניבה לרבות פיצוי מחברת ביטוח, אינו מהווה תמורה עבור "עסקה" כהגדרתה בחוק מס ערך מוסף ולכן פיצוי כספי זה אינו חייב במס ערך מוסף.
הערה: חשבים HPS היא חברה בת של קבוצת קו מנחה.