מה יעשה הדולר השבוע? האנליסטים עונים
כמדי יום א', Bizportal מרכזת עבורכם את תחזיות המט"ח מפי האנליסטים המובילים במשק. לפניכם תמצית הדברים: מבנק לאומי נמסר כי השבוע התחזק הדולר מול השקל על רקע הפחתת הריבית המקומית ע"י בנק ישראל בתחילת השבוע מה שהביא לפער ריביות חסר תקדים של 1% בריביות של שני המשקים. בעבר, פער שלילי שכזה בין המשקים היה בלתי מתקבל על הדעת שכן עד לא מזמן ההבדלים בדירוג האשראי ובפרמיית הסיכון בין המשקים היו משחקים תפקיד מהותי הרבה יותר בהשפעתם על תנועות ההון.
יכולתו של פער שכזה להתקיים ללא זרימה מאסיבית של מט"ח לחו"ל משקפת את מגבלות השפעתה של המדיניות המוניטרית על תנועות ההון ועל שער החליפין, מגבלה בה מכיר גם בנק ישראל – בדוח האינפלציה למחצית השניה של 2006 שפרסם השבוע בנק ישראל, הוא ציין בין היתר כי ההשפעה של המדיניות המוניטרית על התפתחות שער החליפין פחתה בתקופה הנסקרת וזאת כתוצאה מהשיפור בחשבון השוטף של מאזן התשלומים וביבוא הניכר של הון ארוך טווח למשק (למשל, השקעות ישירות של זרים) אשר רגיש פחות לפער ריביות.
בנוסף, ישראלים השקיעו פחות מהצפוי בחו"ל, זאת בעיקר כתוצאה מירידות מחירים בשווקים המתעוררים באמצע השנה שהביאה לרתיעה זמנית מפני השקעות מסוג זה. בכך בנק ישראל מודה בעצם בקושי שבניהול מדיניות מוניטרית אפקטיבית במציאות של תנועות הון חופשיות בהיקפים גדולים.
מעבר לים נחלש הדולר מול האירו על רקע העובדה שה-FED הותיר את הריבית בארה"ב על כנה. החלטה זו היתה צפוייה, אך מהודעת הריבית עולה כי הכלכלה האמריקאית צפויה להמשיך ברבעונים הקרובים להתרחב בקצב מתון ומעל לכל עולה מההודעה כי למרות התחזקות הכלכלה לא נראה כי האינפלציה שבה להרים את ראשה. הצהרה זו חיזקה את ההערכות המוקדמות כי העלאות ריבית נוספות אינן עומדות על הפרק בחודשים הקרובים מה שתרם להחלשות הדולר בעולם.
החלשות זו של הדולר חלה למרות נתוני הצמיחה והצריכה הפרטית ברבעון הרביעי שרשמו גידול של 3.5% ו- 4.4% בהתאמה.
יצויין כי השבוע נסחר הין בשפל של 4 שנים מול הדולר זאת על רקע פרסומם של נתוני אינפלציה ומכירות קמעונאיות שהיו נמוכים ביפן שחיזקו את ההערכות כי לא תתבצע העלאת ריבית ביפן בחודש הקרוב.
בסיכום שבועי התחזק הדולר בכ-0.5% מול השקל ונחלש בכ-0.7% מול האירו.
בפינוטק מציינים כי הכלכלה הישראלית ממשיכה להיות אטרקטיבית בעיני המשקיעים מחו"ל, זאת ניתן לראות מזרימת הון זר בלתי פוסק למשק המקומי אשר ממשיך להביא לצמיחה כלכלית. בשבוע החולף המטבע הישראלי שמר על יציבות כנגד הדולר ונסחר סביב רמת תמיכה של 4.2280 לרמת התנגדות של 4.2720.
בפינוטק מדגישים את העובדה שהקיצוצים האחרונים בריבית הבנק המרכזי באו בכדי להוציא את המשק הישראלי מהאינפלציה השלילית. "אם לא נראה עליה ניכרת בנתוני האינפלציה בתקופה הקרובה, עשוי הנגיד להמשיך את המדיניות המוניטארית ההדוקה של קיצוצים וזאת בכדי להביא את המשק ליעד האינפלציה אשר עומד סביב הרמות של 1%-3% " טוען טריידר בכיר. "מבחינה טכנית פריצת רמת התנגדות של 4.2720 עשויה להביא משקיעים רבים לפוזיציות שורט על השקל" מוסיף הבכיר.
מבנק אגוד נמסר כי ברקע למסחר במט"ח בשבוע עמדו החולף שלל נתוני מאקרו מהמשק האמריקאי, החלטה של בנק ישראל להוריד את הריבית השקלית לטווח הקצר ברבע אחוז על מנת להחליש קצת את השקל, ומנגד החלטת הבנק המרכזי האמריקאי להותיר את הריבית על הדולר על כנה באמה של 5.25%. שתי ההחלטות הביאו יחד לפער שלילי היסטורי ברמה של 1% בין הריבית השקלית לדולרית. עם זאת, למרות עלייה בשער הדולר אחרי ההחלטה על הורדת הריבית בארץ ביום שני, כבר למחרת נסחר השקל במגמה מעורבת. ההחלטה של הבנק האמריקאי הותיר את הריבית על כנה, גם היא לא תרמה להתחזקות מיוחדת של המטבע האמריקאי.
טכנית: טווח המסחר הצפוי לשבוע הקרוב הינו 4.20 -4.27 שקל לדולר. תמיכה קרובה שוכנת ב 4.187 שקל לדולר.
השבוע המסחר בדולר אל מול האירו היה במגמה שלילית כמעט לכל אורכו . אמנם, ביום שישי נרשמה עליה בשער הדולר אשר הגיע לרמה של 1.293 אל מול האירו אולם, בהמשך השבוע השתנתה מגמת המסחר והדולר הגיע לרמה של 1.3 אל מול האירו. שינוי המגמה נגרם בעיקר כתוצאה מהותרת ריבית הפד ללא שינוי בזמן שבגוש האירו מתחזקות ההערכות כי לנוכח הנתונים הכלכליים הנוכחיים והתגברות הלחצים האינפלציוניים לא יהיה מנוס מפני העלאת הריבית בידי הבנק המרכזי.
טכנית - בשבוע הקרוב צפוי שע"ח אירו-דולר לנוע 1.29 – 1.31 דולר לאירו. רמת תמיכה שוכנת ב 1.2894 והתנגדות ב-1.328.
מפורקסיה נמסר כי שבוע המסחר הסתיים בהמשך יציבות השקל סביב סביבת 4.25 שקלים. "בהמשך להערכתינו, המטבע המקומי מתנהל במסחר אנמי תוך מובהקות להיבט הטכני. אי פריצת טווח המחירים 4.20-4.25 עדיין אינה מסמנת שינוי מגמה.אנו שבים ומדגישים כי פוטנציאל הפיחות גדל לסביבת ההתנגדות 4.28-4.29, ורק פריצתה תאותת על גל מגמה עולה.השוק מפנים את האירועים המקומיים, וימשיך במגמה זו, תוך שימת לב הזרקורים אל מעבר לים.השבוע צפוי המטבע האמריקאי לנוע ברצועה צרה 4.24-4.28. לאור נתוני התעסוקה בסופ"ש בארה"ב, אנו צופים כי צפוי סטטוס-קוו במישור המוניטרי בארה"ב. ולפיכך אנו צפויים להגדלת פער הריביות בטווח הבינוני".