התמתנות במגמת ההתרחבות של מדד מנהלי הרכש בישראל
מדד מנהלי הרכש בישראל לחודש ספטמבר 2005 שנערך על ידי חברת דן אנד ברדסטריט ישראל וארגון מנהלי הרכש ממשיך זה החודש השלישי להעיד על מגמת התרחבות, אם כי בספטמבר חלה התמתנות במגמת ההתרחבות. ערך המדד בספטמבר עומד על 55.8% לעומת 57.5% באוגוסט ומבטא ירידה של 1.7% לעומת החודש הקודם.
מדד מנהלי הרכש מבוסס על סקר מקיף שעורכים בקרב מנהלי הרכש של חברות תעשייתיות מובילות במגזר היצרני בישראל. המדד בודק את השינוי ברכיבים שונים בפעילות החברה הנסקרת כמו ביקושים מקומיים, ביקושים לייצוא, תפוקות ייצור, מלאי, העסקת עובדים ועוד. כאשר ערך המדד נמצא מעל קו 50% הדבר מעיד על מגמת התרחבות במשק היצרני בישראל, וכאשר ערך המדד נמצא מתחת לקו ה- 50% הדבר מעיד על האטה במשק היצרני הישראלי.
כלכלני דן אנד ברדסטריט וארגון מנהלי הרכש מציינים כי המשך מגמת ההתרחבות במדד מנהלי הרכש בספטמבר הושפעה בעיקר מעלייה בתפוקות היצור ומעלייה בביקושים לייצוא. רכיב תפוקות הייצור משלים עשרים ושלשה חודשים ברציפות במגמת התרחבות, והחודש אף נצפתה התעצמות נוספת במגמה, כאשר הערך שנמדד בספטמבר עומד על 62.5% לעומת 61.4% באוגוסט, עליה של 1.1%. רכיב הביקושים ליצוא, הנגזר מעלייה בכמות ההזמנות מחו"ל, משלים 7 חודשים ברציפות במגמת התרחבות, והערך שנמדד בספטמבר ברכיב זה עומד על 59.1% לעומת ערך של 58.1% שנמדד בחודש הקודם, עליה של 1%. זהו הערך הגבוה ביותר שנמדד ברכיב זה במהלך שנת 2005.
עם זאת ברכיב הביקושים המקומיים המבטא את כמות ההזמנות בשוק המקומי, הסתמנה החודש התמתנות במגמת ההתרחבות והערך שנמדד בספטמבר עומד על 51.1% לעומת 54.0% באוגוסט, ירידה משמעותית של 2.9% לעומת החודש הקודם.
בחינת רכיבי המדד הנוספים מעלה כי מרבית רכיבי המדד נמצאים החודש במגמת התרחבות. רכיב התעסוקה המעיד על העסקת עובדים במגזר היצרני, משלים 20 חודשים ברציפות במגמת ההתרחבות, אם כי החודש נצפתה התמתנות במגמה, כאשר ערך המדד ירד ב- 2.1% לערך של 54.5% בספטמבר לעומת 56.6% באוגוסט.
ברכיב מחירי הרכישה נמשכת זו החודש הרביעי ברציפות מגמת ההתרחבות. הערך שנמדד בספטמבר עומד על 67.0% לעומת 65.3% באוגוסט, עליה נוספת של 1.7% לעומת החודש הקודם. מתוך ניתוח התשובות לסקר ניתן ללמוד כי הסיבות העיקריות להמשך ההתרחבות הינם השינויים בשערי מטבע חוץ והעלייה במחירי חומרי הגלם.
ברכיב כמות הרכישות למלאי הערך שנמדד החודש עומד על 54.5% לעומת ערך של 56.7% שנמדד בחודש שעבר. ברכיב מלאי מוצר מוגמר חל החודש שוב שינוי כיוון ולאחר חודש אחד בלבד בהאטה חצה רכיב זה את קו 50% ועבר להתרחבות תוך כדי עליה של 3.7%. בספטמבר עומד רכיב זה על 51.3% לעומת 47.6% בחודש שעבר.
רכיב זמני האספקה בשוק המקומי משלים חמישה חודשים ברציפות בהתרחבות והחודש נמדד ערך של 51% לעומת ערך של 50% אשר נמדד בחודש הקודם, עליה של 1% לעומת החודש הקודם. משמעות היותו של רכיב זה בהתרחבות היא כי קיימת מגמה של התארכות בזמני האספקה בשוק המקומי.
הרכיבים במדד הנמצאים החודש במגמת האטה הם רכיב רמות המלאי של חומרי הגלם, הערך שנמדד החודש עומד על 48.2% לעומת 49.4% בחודש שעבר. גם ברכיב זמני האספקה ביבוא המשיכה מגמת האטה הנמשכת מזה חודשים רבים, הערך שנמדד החודש עומד על 41% לעומת 38.5% בחודש שקדם לו, עליה של 2.5%. משמעות המשך מגמת ההאטה ברכיב זה היא שישנה המשך במגמת ההתקצרות בזמני האספקה של מוצרי יבוא.
בארה"ב ובאנגליה - ההתרחבות מתעצמת
מנתונים אשר נתקבלו ממדדי מנהלי הרכש בארה"ב ובאנגליה ניתן לראות כי המשק היצרני האמריקאי והמשק היצרני האנגלי ממשיכים להימצא בהתרחבות והחודש אף נצפתה התעצמות משמעותית במגמה בשני המשקים הללו. המדד האמריקאי עומד החודש על 59.4% לעומת 53.6% בחודש הקודם. המדד האנגלי עומד החודש על 51.5% לעומת 50.1% אשר נמדד בחודש הקודם. יש לקוות כי המשך מגמת ההתרחבות במשק האמריקאי ובמשק היצרני האנגלי יהוו סיבה לאופטימיות לגביי המשק היצרני בישראל.