מכירת סלקום גרמה ככל הנראה לתנודות במט"ח בספטמבר
ממחלקת פעילות המשק במטבע חוץ בבנק ישראל נמסר, כי בחודש ספטמבר פוחת השקל מול הדולר בשיעור של 1.2% ומול הסל בשיעור של 0.6%. בבנק מצאו, כי מרבית הפיחות כנגד הדולר מקורו בפעילות תושבי ישראל ותושבי חוץ במשק ומיעוטו בשינוי בשערי החליפין העולמיים. מחזורי הפעילות היו דומים לאלו של החודשיים האחרונים, אך גבוהים מהמחזורים בתחילת השנה.
בסיכון שער החליפין, כפי שהוא נמדד על ידי סטיית התקן הגלומה באופציות שקל/דולר, נשמרה היציבות בכל הטווחים לפדיון ברמה נמוכה של כ-5.5%. גם בשווקים המתעוררים לא חל שינוי מהותי בסיכון שער החליפין.
עוד נמסר מהמחלקה לפעילות המשק במט"ח, כי תנועות ההון ארוכות הטווח למשק, הסתכמו זה החודש השני ברציפות ביצוא הון נטו, לעומת יבוא הון נטו בהיקפים משמעותיים מתחילת השנה. זאת, בשל התייצבות ביבוא ההון ארוך הטווח של תושבי חוץ - המשקפת, בין היתר, ירידה בקצב ההשקעות במניות למסחר בבורסה בת"א, לצד גידול מסוים ביצוא הון זה מצד תושבי ישראל - בעיקר עליה בקצב ההשקעות בני"ע זרים של המשקיעים המוסדיים.
בחודש ספטמבר, מציינים כלכלני המחלקה, הפעילות בשוק הושפעה בצורה משמעותית ממה שהם מגדירים כ"מימוש השקעה ישירה של תושב חוץ בחברת תקשורת גדולה בהיקף של 1.3 מיליארד דולר", בכך ניתן יותר מרמז לעסקה העצומה של מכירת האחזקות בסלקום לאי.די.בי על ידי האחים ספרא.
העסקה התבטאה ברכישות מט"ח בהיקפים ניכרים, מסבירים בבנק ישראל. השקעותיהם של תושבי חוץ במניות למסחר בבורסה בת"א פחתו החודש בהמשך לירידה בהיקף ההשקעות בחודש הקודם, זאת בניגוד להמשך מגמת גידול ההשקעות בשווקים המתעוררים בארבעת החודשים האחרונים.
הסקטור העיסקי מכר החודש מט"ח בהיקף ניכר באמצעות המכשירים קצרי הטווח - מכשירים פיננסים נגזרים, נטילות אשראי בנקאי במט"ח ומשיכות מפיקדונות בבנקים במט"ח. מכירות המט"ח באמצעות מכשירים פיננסים נגזרים הסתכמו בהיקף ניכר של כמיליארד דולרים והתבצעו על ידי מספר מצומצם של חברות.
נטילות אשראי בנקאי והמשיכות מפיקדונות בבנקים במט"ח הושפעו מהעסקה הגדולה שהוזכרה לעיל, ובניכוי עסקה זו נמשכו פירעונות האשראי הבנקאי במט"ח. מתחילת השנה, מסתכמים פירעונות אלו בהיקף ניכר של כשלושה מיליארדי דולרים. זאת, על רקע הצמצום המתמשך בפער הריביות בין השקל לדולר עד כדי ביטולו.
נתונים ארעיים של חודש ספטמבר מצביעים על עליה נוספת בקצב ההשקעות בחו"ל של המשקיעים המוסדיים שהואצה בחודשיים האחרונים. מתחילת השנה השקיעו המשקיעים המוסדיים בנכסים זרים כ-1.8 מיליארד דולרים. הגידול בהשקעות בחו"ל הינו מהלך ארוך טווח המתרחש על רקע החלתו, בתחילת 2005, של השלב האחרון של הרפורמה במיסוי.
פעילותם של משקי הבית במהלך החודש הייתה בהיקפים מצומצמים בדומה לחודשים הקודמים.