פרופ' וויסטופ: "לא קונה את הטיעונים שה'אלגו טריידינג' רק יוצר נזילות ומתקן את השוק - בכל רגע עלול להיות פיצוץ"
"האווירה בשווקים מתוחה מאוד ויש הרגשה כאילו אנחנו עומדים בפני רעידת אדמה או משהו דומה. היכולת לנהל סיכונים היא הכרחית כיום, במיוחד למי שפועל בתחומים הפיננסים המתוחכמים יותר. את הידע והניסיון שלי בתחום באתי להעביר לבכירי הסוחרים בישראל", כך אמר בראיון בלעדי ל-Bizportal פרופ' יובה וויסטופ (Uwe Wystup).
פרופ' וויסטופ הוא מומחה עולמי בתחום האופציות האקזוטיות שייסד את חברת Math finance, אשר הגיע לישראל כאורח של חברת ניהול הסיכונים הלפרין יועצים HMS, שקיימה סמינר בוטיק בן 3 ימים בנושא תמחור וניהול סיכונים מתקדם של אופציות. בסמינר לקחו חלק סוחרים בכירים בחדרי עסקאות מט"ח, מנהלי סיכונים ומתמטיקאים מתכנתי אלגו טריידינג בבנקים המובילים בישראל.
כדי להבין מה צריך לעשות על מנת להגן על הנכסים, מסביר פרופ' וויסטופ כי צריך להבחין בין הקבוצות השונות הפועלות בשוק המט"ח: החברות שפעילותן הריאלית חשופה למט"ח, הגופים הפיננסים שנותנים שירותי מט"ח, והספקולנטים. לדבריו, הקבוצה הראשונה כוללת את מנהלי הכספים והחשבים של החברות והתאגידים שעסקיהם חשופים לפעילות של יצוא ויבוא, אשר מבצעים את ההגנות הנדרשות להם באמצעות המכשירים הפיננסים שמציעים להם בחדרי העסקאות בבנקים, כגון עסקאות פורוורד, אופציות ומכשירים מובנים (סטרקצ'רים). "ההגנות שעליהם לבצע מפני חשיפות המט"ח הן לא עניין זניח, אלא יכריעו, בין היתר, אם החברה תשרוד לאורך זמן".
פרופ' וויסטופ, שעבד במחלקות המסחר של הבנקים דויטשה בנק, סיטי בנק ו-UBS ושמשמש גם כמרצה בכיר לכלכלה באוניברסיטה בפרנקפורט וכד"ר לפילוסופיה ומתמטיקה פיננסית באוניברסיטת קרנגי מלון שבפיטסבורג הסביר, "התפקיד שלי במסגרת הסמינר הוא להכשיר את הבנקאים שנותנים שירותים לאותן החברות, ולדאוג שהם יכירו את כל המכשירים הפיננסים החדשניים ביותר בתחום האופציות האקזוטיות והמכשירים הפיננסים המובנים (סטרקצ'רים). זמן רב מהסמינר השקענו בהכרות עם מודלים חדשניים ובמציאת התמחור הנכון והיעיל ביותר בעבור כל סוג של אירוע פיננסי". הצצה בקלסר העבה של משתתפי הסמינר מגלה דפים מלאים בשורות רבות של נוסחאות, גרפים ודוגמאות מעשיות של אסטרטגיות, שיטות לתמחור אופציות ומודלים לבניית סטרקצ'רים מסוגים שונים, באנגלית כמובן.
- 9.רוני 12/09/2012 18:27הגב לתגובה זואת כל הרווחים שצברו בשנים האחרונות . המכונות יוצרות עיוותים , העיוותים סופם להתפוצץ . ראינו כבר חתני פרס נובל שהמציאו את האופציות ופשטו את הרגל כמה שנים אחרי זה עם נזקים של עשרות מיליארדים .
- 8.Is there also an eglish version of this article? (ל"ת)Ioana 10/09/2012 19:09הגב לתגובה זו
- 7.יוני יון יוני 09/09/2012 16:08הגב לתגובה זוhttp://ssrn.com/abstract=1877592 מנגנונים ושיטות. נרשם בעברית, תורגם למספר שפות ומוכן כפתרון מגירה לקטסטרופה. היום כבר אף אחד לא מזלזל במה שרשום שם. הכל נתוני אמת.
- ש.ס. 09/09/2012 19:19הגב לתגובה זונראה שאין סיכוי שתעלה כאן עוד כתבה על מסחר אוטומטי בלי שהמאמר הזה יעלה. ציטוט מהמאמר: "השווקים הבינ"ל עומדים בפני קריסה טוטאלית... תלווה בכאוס שתוצריו 'איבוד' זכויות הקניין הפרטי... לאחר מכן תפרוץ מלחמת עולם שלישית שבין היתר תהיה גרעינית, שתוצריה איננה ראויים לאנושות" אני מבקש ממך בכל לשון של בקשה - קח אותי אל הדילר שלך. גם אני רוצה מהחומר הזה.
- יון חיובי 10/09/2012 14:44זה נכון יש תיאור מסוים של קטסטרופה במאמר. שאגב בחלקו הוכח כנכון, במקרה שיש טעויות מסחר ולא ניתן לשחזר. יש הרבה דוגמאות אמת שקרו בפועל שלא ניתן היה לשחזר טעות מחשבים בשביל שיפוי נזקים. ומסתבר לאור האירועים האחרונים באפל, בפייסבוק ובנייט שהמציאות עולה על כל דמיון. במקרה של קטסטרופה חדה ייתכן גם תרחיש קיצוני של מלחמה, למה זה גס לומר את זה, ארה"ב כבר לא ממש מחזיקה את העולם בביצים. אבל זה לא רק מה שמעניין, יותר מעניין זה האלגוריתמים שרשומים שם לפעילות של אלגוטריידינג, אלה פורסמו בפעם הראשונה בעולם. תראה עדויות של SEC על הרצון שלהם לקבל את המידע הזה ותבין למה הם תרגמו את המאמר הזה. תפסיקו להסתכל על הקוסמטיקה יש הרבה טכניקה במאמר ומרבית המלל זה פשוט קיבוץ של נתוני אמת ועדויות מועידות SEC בקונגרס ומחקירות של אירועי אמת, ממש לא סתם סיפורים. וחוץ מזה, מה רע בדרישה לשקיפות כמאזנת שוק כש- 90% זה אוויר. דווקא כל הגורואים שמפורסמים בעיתון הם אלה שזורקים דמגוגיה חלולה של קטסטרופות, פה לפחות יש תיאור של מנגנון. ואגב, הג'ארס הכי טוב לטעמי אבל בעבר גם ל.ס.ד נתן עבודה.
- 6.ירון 09/09/2012 14:29הגב לתגובה זויכולת החישוב שלהן, הסריקה המהירה והיכולת להגיב בחלקיקי שניה לכמויות מידע אדירות משאירות אותנו כמו דג קטן מול כריש. הבורסה היא לא מה שהיתה
- 5.חיים 09/09/2012 14:08הגב לתגובה זוהיחודי בבורסה
- 4.lepxii 09/09/2012 14:06הגב לתגובה זולא נחזור אחורה למסחר בטלפון עם מבצעים על רצפת המסחר. אלגו (שכבר קיים בשווקים בין-לאומיים כבר יותר מ30 שנה! מתחילת שנות ה-80), פה כדי להישאר, והוא בהחלט משפר את השוק. המרווחים שמקבלים היום עבור עסקאות קטנות הן סדר גודל יותר הדוק. האם יש סיכון? כן יש. עם כל סוג של סוחרים יש סיכון. סוחרים אנושיים כבר הצליחו להסתיר במרמה הפסדים של מאות מליונוים ומילירארדיים (UBS, bearings). סוחר אנושי יכול לפעול בדרכי עורמה על מנת להסתתר מהנהלה. היתרון של אלגו - הוא שהוא ממושמע. אין סיכוי להפסד ענק בשל הימור פרטי של סוחר שהשתבש. האם יש סיכוי למסחר מוטעה? כן, אבל כם סוחרים אנושיים טועים (ובגדול!).
- lepxii-כבודו יודע משהו שהפרופסור אינו יודע? (ל"ת)ירון 09/09/2012 14:41הגב לתגובה זו
- lepxii 09/09/2012 15:34הbid-ask ספרייד השתפר מהותית בכל השווקים בשנים האחרונות - ירידה של עשרות אחוזים במרווחים - ואם אתה רוצה לקחת עסקה, אז אתה מקבל מחיר הרבה יותר טוב. יש סיכון באלגו. יש גם סיכון בסוחרים אנושיים. בהקשר של פיקוח ובקרה הרבה יותר קל לפקח על אלגואים שלא מנסים לרמות את הבקרה.
- 3.לוזר (ל"ת)היית לוזר ונשארת כזה 09/09/2012 13:56הגב לתגובה זו
- 2.השורטיסטים הם הלוזריסטים.... (ל"ת)כמה טוב שאנו לא שורט 09/09/2012 13:55הגב לתגובה זו
- 1.וכמו כל השורטיסטים מפסיד המון,תתחבר לגורביץ (ל"ת)אתה לוזר 09/09/2012 13:34הגב לתגובה זו