ביהמ"ש דחה צו מניעה נגד רדיו ירושלים: תמשיך לשדר מוזיקה, תשלם פיצוי זמני
הפדרציה לתקליטים ביקשה צו מניעה במסגרת תביעה נגד התחנה על הפרת זכויות יוצרים. בתחנה דורשים: תשלום פר שיר, ולא אחוז מההכנסות
בית המשפט המחוזי בתל אביב, קבע במסגרת צו זמני, כי תחנת הרדיו האזורית 'רדיו ירושלים', תשלם 180 אלף שקלים פיצויים לפדרציה הישראלית לתקליטים וקלטות, תשלום לשנת 2011 ולשנת 2012. מאידך, דחה בית המשפט בקשה להוצאת צו למניעת שידור שירים בתחנה, עד לבירור הסוגיה המשפטית בין הצדדים.
הפדרציה הגישה תביעה על סך 280 אלף שקלים נגד התחנה, בגין הפרות של זכויות השידור שלה אותן ביצעה לטענתה הנתבעת, מאז עברה התחנה לבעלותו של איש העסקים ג'קי בן זקן, ברבעון האחרון של 2009.
הפדרציה הישראלית לתקליטים וקלטות גובה תמלוגים בגין שימוש בשירים, בעבור מפיקי התקליטורים. מהות המחלוקת בין הצדדים היא הדרישה של הפדרציה מהתחנות לשלם אחוז מסוים מהכנסותיהן, כך שדמי הרישיון הזמניים עומדים על כ-140 אלף שקלים. בנוגע לרדיו ירושלים, מדובר על 2.75%, בתוספת סכום מסוים עבור שידור באינטרנט.
הפדרציה דרשה מהתחנה כ-200 אלף שקלים דמי רישיון זמניים, אולם זו סירבה. בדיון בבית המשפט הסכום כבר ירד ל-100 אלף שקלים כדמי רישיון, אולם גם כאן עמדה התחנה בסירובה. פרקליטיהם של הנתבעת, עורכי הדין ארז צצ'קס ועודד סימון, טענו כי "כרגע, לצרכי פשרה, אני מוכן לשלם כחצי אחוז מההכנסות" (40 אלף שקלים לשנה, א"כ). בתחנה דורשים כי החישוב לגבי זכויות היוצרים יהיה לפי שיר, כלומר תג מחיר ידוע על כל שיר, שיאפשר לתחנה להחליט על מספר השירים והסכומים שיושקעו בכך.
בדיון טענו נציגי התחנה הירושלמית, כי אינם "מצליחים להבין בסכומים כמה אנו צריכים לשלם... השאלה היחידה מכוח מה נגזרים הסכומים. אין אחיזה לסכום הדרישה. מדובר בפי שתיים מהנכונות לשלם".
בפנייה לבית המשפט, דרשה הפדרציה הוצאת צו מניעה זמני שימנע מהתחנה לשדר שירים שלפדרציה זכויות בהן. השופט גדעון גינת דחה דרישה זאת: "צו מניעה זמני הוא סעד פוגעני ביותר בנסיבות אלה, כאשר מדובר במניעת השמעת תוכן בתחנת רדיו, המגלם בתוכו בין היתר גם פגיעה ביוצרים אחרים, פגיעה לא מבוטלת בחופש הביטוי, ולנוכח היקף התקליטורים הרלוונטיים, ככל הנראה יוביל להשבתת יכולתה של התחנה לפעול כתחנת רדיו".
"לפיכך", קבע השופט גינת, "אני קובע כי במקום מניעת התכנים, ומשאין מחלוקת על ההפרות שבוצעו ואשר ימשיכו גם בעתיד, המשיבים ישלמו למבקשת על-חשבון הפיצוי שיגיע מהם סך של 90 אלף שקלים בעבור תקופה של שנת שימוש. בשלב זה החיוב הזמני יהיה רטרואקטיבית בגין שנה אחת בלבד, ולפיכך בעבור שימוש החל מ-1 בינואר 2011 ואילך. אין בסכום זה כדי להשליך על הסעד הסופי שייקבע כפיצוי הולם בעבור תמלוגים למבקשת".
מהפדרציה הישראלית לתקליטים לא התקבלה תגובה. מנכ"ל רדיו ירושלים גדי קסטיאל, אמר לאייס: "אנו מקבלים את החלטת השופט. אנחנו לא נכנסים לעניין הכספי למרות שנקבע לנו תמלוגים של כ-60 אלף שקל לשנה (180 אלף לשנים 2010-2012, א"כ) מתחילת תקופת הפעילות שלנו. אנחנו עדיין חושבים שאת הסוגיה העיקרית אנו צריכים להביא לפתחו של בית המשפט, ואנו ממתינים לדיון בתיק העיקרי כדי שסוף סוף נבין כמה זה עולה לנו, לא באחוזים מההכנסות, אלא במחיר לשיר, כמו שלכל מוצר במדינת ישראל יש מחיר. מדובר על קטע עקרוני".
- 2.יעל 29/04/2012 15:48הגב לתגובה זובדומה לזה שאתה לא קונה רכב, לחם, חלב או כל דבר במציאות היומיומית מבלי לדעת את מחירו, כך אקו"ם צריכים להגדיר את המחיר עבור כל שיר - ולא להשאיר את הסכום לעניין שרירותי כמו היקף הכנסות. מדובר בעניין עקרוני ולא במחלוקת כספית. יפה לרדיו ירושלים שהרים את הכפפה. כן ירבו
- 1.צודקים רדיו ירושלים,חייבים לעשות סדר בנושא הז (ל"ת)יפית 29/04/2012 13:33הגב לתגובה זו