הרגולציה מחלקת ציונים: עד כמה אפשר לסמוך על בתי ההשקעות והבנקים?
בנק ישראל, משרד האוצר ורשות ניירות ערך הודיעו היום (ד') כי הם בוחנים את "מהימנותם" של הפועלים בתחום שוקי הכספים וההון. למעשה, מדובר בחלוקת ציונים לגופים הפועלים בשוק ההון, כמו בתי השקעות בנקים ועוד, אשר בין השאר מנהלים את כספי הציבור.
הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל, אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, ורשות ניירות ערך, פרסמו היום הודעה משותפת שהם עוסקים בבניית רשימה של קריטריונים לדירוג הגופים הפועלים בשוק ההון.
"לאור מבנהו וממדיו של שוק ההון בישראל והעובדה כי קיימים מספר מפקחים בשוק, גובשה על ידי שלושת המפקחים, בתיאום עם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, רשימת קריטריונים המתייחסת לבחינת מהימנותם של מחזיקי אמצעי השליטה ונושאי המשרה בגופים המפוקחים", כך לשון ההודעה. במידה והגופים עונים לאחד הקריטריונים המפורטים ברשימה, הגופים המפקחים יבחנו האם קיימת "פגיעה במהימנות".
הרשימה כוללת קריטריונים כגון: הרשעה בעבירה, הגשת כתב אישום, חקירה פלילית, ממצאים שליליים מהותיים שנמצאו בהליכים משפטיים ובהליכי ביקורת, ריבוי תלונות מהותיות שנמצאו מוצדקות ועוד.
הגופים הרגולטוריים הוסיפו כי "אין מדובר ברשימה סגורה" וכי במסגרת בחינת מהימנות הגופים יבואו בחשבון שיקולים נוספים: חומרת האירוע, משך הזמן שחלף מאז האירוע, מידת ההשפעה הצפויה על השוק ועל אמון הציבור, ועוד שיקולים.